Hamnområdet i Karlshamn. Foto: Lilly Hallberg
Close
Transports förbundsstyrelse diskuterade på tisdagen frågan om hantering av ryskkontrollerade fartyg i svenska hamnar, men beslutade att avvakta stridsåtgärder. (Arkivbild: Hamnen i Karlshamn)
Close
Kriget i Ukraina

Transport avvaktar om blockad

Hamn. ”En blockad nu riskerar att bli ett slag i luften”, säger Tommy Wreeth, Transports förbundsordförande, efter styrelsens möte på tisdagseftermiddagen.

Svenska Transportarbetareförbundets styrelse var enig i beslutet att i dagsläget inte varsla om blockad mot ryska och ryskkontrollerade fartyg i svenska hamnar. Men diskussionen på tisdagens styrelsemöte varade i ett par timmar och var livlig, enligt förbundsordföranden, Tommy Wreeth, och vice ordförande, Lars Mikaelsson.

– Vi kommer att diskutera den här komplicerade frågan vidare med hamnavdelningarna, och ta in deras synpunkter. Vi vill höra med våra förtroendevalda ute i hamnarna och få med deras perspektiv, säger Tommy Wreeth.

Båda Transports hamnavdelningar, avdelning 1 Norrland/Mellansverige och avdelning 2 Syd- och Västsverige, har årsmöte på torsdag. Då kommer också Wreeth och fem andra från förbundet centralt att närvara.

Hamnavdelningarna kommer få att ta del av samma dragningar som förbundsstyrelsen fick i dag. Bland andra Transports ITF-inspektör Fredrik Brådd informerade om hur komplex frågan är – och hur svårgenomförbara stridsåtgärder skulle vara i realiteten.

Av närmare 300 ryska lastfartyg med planerat anlöp till EU-hamnar kommande veckor handlar det om fyra fartyg på väg till svenska hamnar. Dessa har last som redan är betald. Det handlar bland annat om olja respektive aluminium. Vilket betyder att sanktioner enbart skulle få konsekvenser för svensk industri, inte drabba ryska intressen.

– Det riskerar att bli ett dubbelfiasko, säger Tommy Wreeth.

Han framhåller också att det krävs en samordning på EU-nivå för att aktionerna ska få effekt.

Tydliga regler

Transport vände sig redan den 8 mars tillsammans med arbetsgivarparten, Sveriges Hamnar, till regeringen med uppmaningen om ett tydligt besked: Båda parter vill se tydliga regler för medlemmar som arbetar i hamnar när det gäller hur ryskkontrollerade fartyg ska hanteras. Liksom arbetsgivarparten har facket önskat att alla eventuella sanktioner samordnas av regeringen eller på EU-nivå.

Men varken utrikesminister Ann Linde (S) eller infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) har lämnat besked om sådana regler. Tomas Eneroth svarade förra veckan i riksdagen att det är en fråga som bör samordnas inom EU; ” när det gäller att stänga hamnar för rysk sjöfart är detta en fråga som behöver diskuteras på EU-nivå för att nå effekt. Jag kan konstatera att frågan lyfts av olika medlemsstater inom EU. Vi är beredda att titta på de alternativ som krävs för att få stopp på Rysslands aggression”. Eneroth har heller inte uteslutit kraftigare sanktioner än EU:s nuvarande, som inte omfattar rysk olja och gas.

Det andra facket som organiserar stuveriarbetare i svenska hamnar, Hamnarbetarförbundet, varslade redan förra veckan om blockad mot ryska fartyg och ryskt gods. Blockaden inleds den 28 mars om ingen uppgörelse nås innan dess. Hamnarbetarförbundet har inte heller uteslutit tidigare stridsåtgärder om ett ryskt fartyg är på väg att anlöpa en hamn.

Men Sveriges Hamnar har nu krävt ett förtydligande av det varsel Hamnarbetarförbundet lagt, och arbetsgivaren har lämnat in en så kallad varselinvändning. Det gäller bland annat formuleringar om vad som menas med skrivningar om ”ryskt export- och importgods”. Det måste förtydligas, skriver Sveriges Hamnar i ett pressmeddelande.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

David Ericsson. Foto: Jan Lindkvist

Var står vi nu?

Davids krönika. Sverige har skrivit på ett avtal med USA som innebär att dess krigsmakt fritt kan använda svenska baser och regementen från Boden i norr till Revingehed i söder. Om riksdagen godkänner avtalet med två tredjedels majoritet i slutet av året så går det igenom.

Ukrainska kvinnor utbildas till lastbilsförare

Åkeri. Det är brist på mycket i krigsdrabbade Ukraina – särskilt på lastbilschaufförer. För att fylla ut tomrummet efter landets många inkallade män och hålla samhället i gång har 24 kvinnor i Kiev gått en förarutbildning för C-kort. Nu skalas utbildningen upp och fler utbildas.

Tommy Wreeth 2021. Foto: Justina Öster

Den viktiga kontakten med verkligheten

Ordförandeord. Om det är något jag lärt mig efter 37 år som medlem i Svenska Transportarbetareförbundet och 27 år i förbundets tjänst, varav snart åtta som ordförande, så är det vikten av kontakt med verkligheten. Oavsett var du befinner dig i vårt förbund.

Upphandling av färdtjänst tas om

Servicetrafik. Beslutet om tilldelning av avtal för servicetrafik i Örebro län återkallas – i sin helhet. Taxibolagens fordon måste utvärderas för att se att det gått rätt till i miljardupphandlingen.

Fängelse för kokainsmuggling

Dom. Fängelse i två år. Det blev straffet för den hamnarbetare som mot sitt nekande döms för att ha agerat insider i den stora kokainhärvan med koppling till Helsingborgs hamn.

”Tre truckolyckor inträffar varje dag”

Lager. Att manövrera en truck är ett precisionsarbete. Så se upp med truckutbildningar på en eller ett par dagar. Saknar du tidigare erfarenhet tar det längre tid än så, varnar Maria Themptander på Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Tyngre fordon med B-körkort?

Teknik och trafik. Snart kan vissa B-kortsförare få köra fordon som väger upp till 4,25 ton. Men det förutsätter att fordonen går på alternativa bränslen.

Säkerhetskontrollen på Arlanda. Foto: Justina Öster

Avarn hotas av vite på 100 000

Arbetsmiljö. Transports skyddsombud larmade Arbetsmiljöverket om brister i arbetsmiljön. Efter en inspektion riskerar bevakningsbolaget Avarn Security 100 000 kronor i vite om åtgärder inte vidtas i den nya säkerhetskontrollen på Arlanda flygplats.

Helsingborgs hamn vill säga upp två

En privat säkerhetskonsult har undersökt fyra hamnarbetares koppling till en brottsmisstänkt kollega. Nu vill bolaget säga upp två av arbetarna, något Helsingborgs Dagblad var först att berätta.

Månadens avdelning
Transports avdelning 19 i Västerås.

Facklig närvaro främst

Transport. Högt i tak och full fart – förhandlingar, möten med medlemmar, en Startpunktsutbildning och någon som är på språng ut. Det händer mycket hos avdelning 19 och det mesta handlar om aktiviteter utanför kontoret i Västerås.

Ukrainska kvinnor utbildas till lastbilsförare

Åkeri. Det är brist på mycket i krigsdrabbade Ukraina – särskilt på lastbilschaufförer. För att fylla ut tomrummet efter landets många inkallade män och hålla samhället i gång har 24 kvinnor i Kiev gått en förarutbildning för C-kort. Nu skalas utbildningen upp och fler utbildas.

På säker väg. Eleverna på Södra Vikens program går på skolan som nyligen utsetts till Sveriges bästa transportskola.

Unga om transportbranschen: Helt rätt

Utbildning. När över 1 000 transportelever svarade på hur de ser på branschen och framtiden blev det toppbetyg. Och nästan nio av tio tycker att utbildningen ger rätt kunskap.

Samtrans-åkerier bryter mot kollektivavtal

Taxi. Samtrans-chaufförer som enbart kör samhällsbetalda resor har rätt till månadslön på mellan 26073 och 27004 kronor enligt kollektivavtalet. Men så är det inte för majoriteten av de Transportarbetaren talat med.

”Risk att sjuka människor hamnar i kläm”

Sjukförsäkring. – Vi vet ju att sjukförsäkringen inte fungerade tidigare, många hamnade i kläm just för att de inte var färdigrehabiliterade. Att då återgå till det systemet verkar rätt huvudlöst. Så kommenterar Transport försäkringsombudsman Pia Edvall utredningen som föreslår skärpta regler för sjukskrivna.

Strängare regler vid sjukskrivning föreslår utredning

Sjukförsäkring. (UPPDATERAD) Skärp reglerna i sjukförsäkringen och återgå till strängare bedömningar för att få sjukpenning längre än ett halvår, föreslår en statlig utredning. En farlig tillbakagång till ”de rättsosäkra och otrygga system som gällde innan 2021”, kommenterar LO-ordförande Susanna Gideonsson.

Högertrafik

Påsk först med fartbegränsning

Trafik. Påsken är en av de stora trafikhelgerna. Och också en av de första helger med hastighetsbegränsning utanför tätorter, infört för att minska olyckorna. Transportarbetaren tittade i backspegeln för att se vad som gällde tillåten fart tidigare – en av våra mest lästa artiklar på webben de senaste åren.