Trans Cargos ägare åtalas för grovt skattebrott

Göteborgsåkeriet Trans Cargo är försatt i konkurs och ägarna står åtalade för att ha blåst staten på 14 miljoner kronor i skatter och avgifter. Minst 20 chaufförer har enligt åklagaren fått svart betalning. Lönerna har betalts ut via ett konto som tillhör en förståndshandikappad man.

En riktigt trist historia. Så summerar ekobrottsåklagare Jim Westerberg den nyligen avslutade rättegången mot huvudmännen i Trans Cargo transport & spedition.

Företaget, som omsatt över 30 miljoner kronor per år, har bedrivit en omfattande verksamhet i Göteborgsregionen. På papperet förestås bolaget av en kvinna, 44 år, men enligt en lång rad vittnen är det en jämnårig man som är ansvarig.

Under 2015 började Skatteverket och ekobrottspolisen granska affärerna. Det ledde fram till en två månader lång häktning av huvudmannen och åtal för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott.

Enligt åklagare Jim Westerberg har Trans Cargo fifflat med både moms och löner. Han säger:

– Trans Cargo startades för 10-15 år sedan. Efter 2006-2007 finns plötsligt inga anställda chaufförer längre. På papperet heter det att man hyr in personal från bolag som registrerats i England.

Men det är bara på papperet, betonar Westerberg. Osanna fakturor har ställts ut från brevlådeföretag som helt kontrollerats av Trans Cargos ägare. Formellt är det dock en 45-årig intellektuellt funktionshindrad man som fått stå för bolagen.

– Har utnyttjats maximalt som målvakt, utan att förstå vad det handlar om. Han har även fått låna ut sitt bankkonto. Därifrån har elva miljoner kronor slussats vidare till förarna.

Utredningen visar att 20 till 40 chaufförer har fått svart lön.

– Vissa har betalat lite skatt, andra ingen alls, säger Jim Westerberg. Chaufförerna bor i Sverige, arbetar här och är obegränsat skattskyldiga i Sverige. De har sannolikt efterräkningar att vänta.

Trans Cargo försattes i konkurs i början av december. Sammanlagt tre personer åtalades i rättegången som avslutades i fredags. För den 44-årige huvudmannen yrkade åklagaren på fängelse i närmare fyra år och näringsförbud. Kvinnan slipper undan med 1,5 år – om domstolen går på åklagarens linje.

– Det är fråga om allvarliga brott. Pengarna som undanhållits har i mångt och mycket styrts till Spanien. Till dolda konton, förklarar Jim Westerberg.

Även den funktionshindrade 45-åringen stod inför skranket. Här yrkade åklagaren på skyddstillsyn.

De tre åtalade nekar till brott. Dom beräknas falla om fyra veckor.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

EU:s transportgeneral på besök i Stockholm

EU. – 73 procent av miljöutsläppen kommer från vägtrafiken. Vi måste skifta över trafiken från väg till tåg. EU:s transportkommissionär Violeta Bulc gästade under fredagen Stockholm för en dialog om unionens framtida transportmarknad.

ETC startar taxi och budkörning – utan tillstånd

Taxi. ETC är en känd tidningskoncern med vänsterprägel. Nu startar ETC taxi- och budkörning med en Tesla elbil som ska gå i en slinga runt Mälaren till Göteborg. Fast bilen är varken registrerad för taxi- eller godstrafik, uppger Transportstyrelsen.

Förlängd tid för klampning blir nu rikdagsfråga

Vägtransporter. Regeringen vill utöka rätten att låsa fast hjulen på lastbilar, så kallad klampning, till 36 timmar, från dagens 24. Under torsdagen fattade regeringen den formella beslutet. Nu återstår bara klartecken från riksdagen. Den förlängda klampningstiden är tänkt att börja gälla den 1 juli 2018.

Sveriges Hamnar skärper tonen mot fackförbund utan avtal

Hamn. Stuveribolagen som är med i arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar skärper tonen mot fackföreningar som saknar kollektivavtal. I praktiken innebär det att Hamnarbetarförbundet (HF) blir av med rättigheter som normalt följer av ett tecknat avtal. Hallands hamnar är ett HF-fäste där arbetsgivaren nu sätter ner foten.

Europeisk arbetsmyndighet på gång

EU. Får vi lov att presentera – European Labour Authority? Den europeiska myndigheten med uppdrag att samordna och informera om arbete över landsgränserna har tagit ett kliv närmare införandet.

Jens Nilsson

Jens Nilsson (S) i EU:s transportutskott död

EU. EU-parlamentarikern Jens Nilsson har gått bort efter en kortare tids sjukdom. – Oerhört sorgligt. Hans arbete har betytt väldigt mycket för Transport, kommenterar förbundets internationella politiska sekreterare Magnus Falk.

Estnisk bärgare misstänks ha orsakat olycka på E20

Bärgning. I februari havererade en estnisk dragbil på E20 mellan Örebro och Mariestad. Bilen fraktades bort av en estnisk bärgare som lämnade kvar trailern vid vägkanten, utan ljus eller tydliga varningsmarkeringar. Trailern blev sedan påkörd av en lastbil från Örebro. Olyckan väcker på nytt frågan om krav på skyddsfordon, TMA, vid all bärgning.

Taxihållplatsen vid Centralstationen

Regeringen öppnar för ny taximodell

Taxi. Två sorters taxi – med och utan taxameter i bilen. Regeringen föreslår en ny kategori taxibilar för att möta tekniken med appar och förskottsbetalning.

Kilometerskatt på gång

Åkeri. Kilometerskatten närmar sig. I dag på fredagseftermiddagen kommer en plan från regeringen: Fordon som väger över 3,5 ton ska betala den nya skatten på de större vägarna. Tanken är att ett skarpt förslag ska hamna hos riksdagen före årets val.

Svensk is bryts under cypriotisk flagga

Sjöfart. Isbrytaren Thetis går under cypriotisk flagga. Förra säsongen bestod besättningen av filippinier med dåliga förhållanden och lön som inte nådde upp till internationell miniminivå. I år bryter hon is utanför Gävle, och Sjöfartsverket har fått garantier om högre lön för besättningen.

Chaufförer har långt kvar till jämställd barnomsorg

Jämställdhet. Om jämställdhet är att dela lika på föräldraledigheten ligger chaufförer en bra bit ifrån snittet. Det gäller både män och kvinnor bakom ratten. Pappor i bevakningsbranschen når inte heller upp till genomsnittet i landet.

Infrastrukturminister Tomas Eneroth och utredaren Jonas Bjelfvenstam provåker en självkörande buss.

Självkörande fordon – snart på din arbetsplats?

Förarlöst. En lastbilsförare som kör en hel kolonn. Små självkörande budbilar på cykelbanorna. Traktorer som skördar själva. En utredning har lämnats till regeringen med förslag om hur den förarlösa framtiden kan se ut.

Sopgubbarna förlorade i AD

Sopgubbar. Stockholms sopgubbar gjorde sig skyldiga till en olovlig stridsåtgärd i somras, enligt Arbetsdomstolens dom i dag. Skadeståndet sätter domstolen till 3 500 kronor, 3 000 kronor eller 2 500 kronor för miljöarbetarna – beroende på om de har deltagit i de olika stridsåtgärder som domstolen pekar ut.

Diagram med faktiska månadslöner

Lägsta lönen till kvinnorna – faktiskt

Jämställdhet. Faktisk månadslön? Begreppet börjar slå igenom, tror LO:s utredare Joa Bergold som varje år använder det i fackets jämställdhetsbarometer. Det handlar om vad grupper faktiskt får in på lönekontot. Och kvinnor i arbetaryrken får minst av alla.

Flyktingfartyget kan kosta många miljoner

Hamn. Rederiet har stämt Migrationsverket på minst 250 miljoner kronor. Rättegång väntar i oktober. Det handlar om kryssningsfartyget som skulle bli flyktingboende i Utansjö hamn i Ångermanland.