Trans Cargos ägare åtalas för grovt skattebrott

Göteborgsåkeriet Trans Cargo är försatt i konkurs och ägarna står åtalade för att ha blåst staten på 14 miljoner kronor i skatter och avgifter. Minst 20 chaufförer har enligt åklagaren fått svart betalning. Lönerna har betalts ut via ett konto som tillhör en förståndshandikappad man.

En riktigt trist historia. Så summerar ekobrottsåklagare Jim Westerberg den nyligen avslutade rättegången mot huvudmännen i Trans Cargo transport & spedition.

Företaget, som omsatt över 30 miljoner kronor per år, har bedrivit en omfattande verksamhet i Göteborgsregionen. På papperet förestås bolaget av en kvinna, 44 år, men enligt en lång rad vittnen är det en jämnårig man som är ansvarig.

Under 2015 började Skatteverket och ekobrottspolisen granska affärerna. Det ledde fram till en två månader lång häktning av huvudmannen och åtal för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott.

Enligt åklagare Jim Westerberg har Trans Cargo fifflat med både moms och löner. Han säger:

– Trans Cargo startades för 10-15 år sedan. Efter 2006-2007 finns plötsligt inga anställda chaufförer längre. På papperet heter det att man hyr in personal från bolag som registrerats i England.

Men det är bara på papperet, betonar Westerberg. Osanna fakturor har ställts ut från brevlådeföretag som helt kontrollerats av Trans Cargos ägare. Formellt är det dock en 45-årig intellektuellt funktionshindrad man som fått stå för bolagen.

– Har utnyttjats maximalt som målvakt, utan att förstå vad det handlar om. Han har även fått låna ut sitt bankkonto. Därifrån har elva miljoner kronor slussats vidare till förarna.

Utredningen visar att 20 till 40 chaufförer har fått svart lön.

– Vissa har betalat lite skatt, andra ingen alls, säger Jim Westerberg. Chaufförerna bor i Sverige, arbetar här och är obegränsat skattskyldiga i Sverige. De har sannolikt efterräkningar att vänta.

Trans Cargo försattes i konkurs i början av december. Sammanlagt tre personer åtalades i rättegången som avslutades i fredags. För den 44-årige huvudmannen yrkade åklagaren på fängelse i närmare fyra år och näringsförbud. Kvinnan slipper undan med 1,5 år – om domstolen går på åklagarens linje.

– Det är fråga om allvarliga brott. Pengarna som undanhållits har i mångt och mycket styrts till Spanien. Till dolda konton, förklarar Jim Westerberg.

Även den funktionshindrade 45-åringen stod inför skranket. Här yrkade åklagaren på skyddstillsyn.

De tre åtalade nekar till brott. Dom beräknas falla om fyra veckor.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Än dröjer vägar för 74-tonsbilar

Skogen. Förberedelserna fortsätter för att släppa fram 74 ton tunga lastbilar på vägarna. I det första steget handlar det om kanske tio procent av vägnätet. Fortfarande i fem avgränsade områden.

Saknas: 3 450 lastbilsförare

Åkeri. Goda tider för den som kör lastbil. Besvärligt för åkerierna som inte hittar förare. En historiskt het arbetsmarknad för chaufförerna, enligt Tya.

Loa Brynjulfsdottir, Magnus Falk, Asma Jahngir och Saied Tagavi

Facklig rätt lyftes med FN:s rapportör

Internationellt. Fackliga rättigheter är mänskliga rättigheter. Människor ska inte kastas i fängelse, torteras och förlora sina jobb för att de slåss för bättre arbetsvillkor. Med det budskapet träffade LO och Transport i dag FN:s särskilda rapportör för mänskliga rättigheter i Iran.

Avtalsrörelsen
Ett tidningsbud

Fortsatta förhandlingar för tidningsbuden

Tidningsbud. Överläggningarna om tidningsbudens löner tar fart igen. En förförhandling hölls i veckan och i slutet av augusti kallas hela förhandlingsdelegationen in för fortsättningen.

Grillkväll med femman

Samkväm. Regnet hotade men höll sig undan. Avdelning 5 Stockholm hade grillkväll som lockade medlemmar, unga och gamla.

Avtalsrörelsen

Taxiförhandlingar fortsätter i september

Taxi. Förhandlingarna om nya taxilöner tar ny fart i början av september. Transport jobbar för ett avtal med månadslön – åtminstone för dem som kör färdtjänst och sjukresor.

Alliansen vill lagstifta om lägre lön

Politik. Lägre lön för dem som jobbar – och ingen arbetsgivaravgift för arbetsgivaren. Alliansen presenterar sitt förslag om inträdesjobb i dag. Det innebär lagstiftning som öppnar löner lägre än kollektivavtalens.

Andreassons i personlig konkurs

Åkeri. Paret bakom Andreassons åkeri i Veddige har försatts i personlig konkurs. De får under hösten inte driva egna företag eller över huvud taget sitta i styrelsen i något företag. En konkursförvaltare tar över deras personliga ekonomi tills konkursen är avslutad.

Karl-Petter Thorwaldsson och Philip Botström

LO och SSU kräver satsning på välfärden

Politik. 70 miljarder till välfärden och högre skatter på kapital. LO går ihop med SSU och ställer krav på regeringen. Kravet på pengar till vård, skolor, omsorg och resten av välfärden ligger på en helt annan nivå än vad finansministern (S) tidigare har utlovat.

sopkonflikten i Stockholm

Sopgubbar samlar till manifestation

Renhållning. På lördag håller Stockholms sopgubbar en manifestation på Medborgarplatsen. Då har det gått drygt en månad sedan den vilda strejken stoppade stora delar av sophämtningen i stan.

Två dömda för grov misshandel av väktare

Bevakning. En väktare i Eskilstuna misshandlades grovt av två gärningsmän i april. Den ena gärningsmannen fick ett och ett halvt års fängelse. Den andre ett år.

RSO kan få agera på fler ställen

Arbetsmiljö. Ökade befogenheter för regionala skyddsombud har regeringens utredare föreslagit. Om förslaget blir verklighet kommer ett RSO kunna besöka och agera även på arbetsplatser utan medlemmar. Flera myndigheter är för förändringen, men Svenskt Näringsliv vill slopa kopplingen med facket.

Flygande pizzor lär dröja

Drönare. Pizzabuden lär få behålla sina jobb inom överskådlig framtid. Trots nya regler för drönare tror inte riktigt Philip Eide, marknadschef på Onlinepizza, på leveranser från luften.

Jätteförlust för Foodora

Matbud. Foodora är ett av Sveriges största matbudsföretag. Verksamheten fortsätter växa men ekonomin usel. Bara i fjol backade företaget 32 miljoner kronor.

Göteborgs hamn

LAS-listan på APM klar

Hamn. Vilka personer som får gå på APM i Göteborgs hamn är nu färdig. Listan fick först göras om efter att Transports representanter upptäckt ett antal fel.