Trans Cargos ägare åtalas för grovt skattebrott

Göteborgsåkeriet Trans Cargo är försatt i konkurs och ägarna står åtalade för att ha blåst staten på 14 miljoner kronor i skatter och avgifter. Minst 20 chaufförer har enligt åklagaren fått svart betalning. Lönerna har betalts ut via ett konto som tillhör en förståndshandikappad man.

En riktigt trist historia. Så summerar ekobrottsåklagare Jim Westerberg den nyligen avslutade rättegången mot huvudmännen i Trans Cargo transport & spedition.

Företaget, som omsatt över 30 miljoner kronor per år, har bedrivit en omfattande verksamhet i Göteborgsregionen. På papperet förestås bolaget av en kvinna, 44 år, men enligt en lång rad vittnen är det en jämnårig man som är ansvarig.

Under 2015 började Skatteverket och ekobrottspolisen granska affärerna. Det ledde fram till en två månader lång häktning av huvudmannen och åtal för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott.

Enligt åklagare Jim Westerberg har Trans Cargo fifflat med både moms och löner. Han säger:

– Trans Cargo startades för 10-15 år sedan. Efter 2006-2007 finns plötsligt inga anställda chaufförer längre. På papperet heter det att man hyr in personal från bolag som registrerats i England.

Men det är bara på papperet, betonar Westerberg. Osanna fakturor har ställts ut från brevlådeföretag som helt kontrollerats av Trans Cargos ägare. Formellt är det dock en 45-årig intellektuellt funktionshindrad man som fått stå för bolagen.

– Har utnyttjats maximalt som målvakt, utan att förstå vad det handlar om. Han har även fått låna ut sitt bankkonto. Därifrån har elva miljoner kronor slussats vidare till förarna.

Utredningen visar att 20 till 40 chaufförer har fått svart lön.

– Vissa har betalat lite skatt, andra ingen alls, säger Jim Westerberg. Chaufförerna bor i Sverige, arbetar här och är obegränsat skattskyldiga i Sverige. De har sannolikt efterräkningar att vänta.

Trans Cargo försattes i konkurs i början av december. Sammanlagt tre personer åtalades i rättegången som avslutades i fredags. För den 44-årige huvudmannen yrkade åklagaren på fängelse i närmare fyra år och näringsförbud. Kvinnan slipper undan med 1,5 år – om domstolen går på åklagarens linje.

– Det är fråga om allvarliga brott. Pengarna som undanhållits har i mångt och mycket styrts till Spanien. Till dolda konton, förklarar Jim Westerberg.

Även den funktionshindrade 45-åringen stod inför skranket. Här yrkade åklagaren på skyddstillsyn.

De tre åtalade nekar till brott. Dom beräknas falla om fyra veckor.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fortsatt stopp för väktare och ordningsvakter

Bevakning. Skyddsombudet gjorde rätt som stoppade Cubsecs ordningsvakter på Rymdtorget i Göteborg. Arbetsmiljöverket ställer en rad krav på företaget för att det ska få skicka dit sina anställda igen.

Markus Pettersson

”Det överskuggande målet är att vinna valet”

Politik. Uppdraget är att få facken och Socialdemokraterna att gå åt samma håll inför nästa års val. Markus Pettersson berättar om sitt nya jobb som facklig-politisk sekreterare hos S.

Markus Pettersson går till Socialdemokraterna

Politk. Markus Pettersson har nytt jobb. Han börjar denna vecka som facklig-politisk sekreterare hos Socialdemokraterna. I juni lämnade han Transport efter ordförandeomröstningen på fackets kongress.

Sörmländskt färdtjänstbolag väcker farhågor i facket

Färdtjänst. Sultan Salimovic är en omdebatterad taxiföretagare i Sörmland. Nu har hans hustru vunnit flera färdtjänstkontrakt på Västkusten, via bolaget K-holms vård och omsorg. – Vi är helt klart oroade, säger Lennart Sköld, ombudsman på Transport i Uddevalla.

Väktare och ordningsvakter har lämnat Rymdtorget

Bevakning. Varken väktare eller ordningsvakter jobbar på Rymdtorget i Göteborg. Transport har lagt skyddsstopp för ordningsvakterna sedan polisen hoppat av de gemensamma patrulleringarna. I morgon väntas Arbetsmiljöverket avgöra om stoppet ska gälla eller om ordningsvakterna måste börja sin bevakning igen.

Svenska för lastbilsförare leder till jobb

Utbildning. Nio av tio som läst Svenska för lastbilsförare har jobb inom två år efter avslutad utbildning, visar en rapport från Länsstyrelsen i Stockholm.

Transportkvinnor i Europa möts av våld och hot

Kvinnor. Våld, sexuella trakasserier och hot drabbar kvinnor i transportbranscher runt om i Europa. En rapport från facket visar att nästan varannan kvinnlig transportarbetare har råkat ut för något det senaste året.

Avtal 2017

Nytt taxiföraravtal dröjer

Taxi. Den här veckan har Transport och Biltrafikens arbetsgivareförbund fortsatt överläggningarna om ett nytt avtal för taxiförarna. – Det går långsamt framåt. Men vi nog är inte klara förrän tidigast vecka 43, säger Transports förhandlare Lars Mikaelsson.

Däck i snö

Tomas Eneroth kräver vinterdäck på alla axlar

Vinter. I maj tyckte Transportstyrelsen att det inte behövs vinterdäck på en lastbils alla axlar. Nu går infrastrukturministern Tomas Eneroth tvärs mot myndigheten och föreslår att lagen ska ändras: Vid vinterväglag ska samtliga hjul på både dragbilen och släpet ha godkända vinterdäck.

Sopgubbar från Reno Norden. Foto Jan Lindkvist.

Nyckelkaos och övertid i Stockholms sophämtning

Renhållning. Sophämtningen i Stockholm har svårt att repa sig efter sopkonflikt, massuppsägningar och entreprenörsbyten. Arbetarna som fortfarande kör säger att det är kaos bland nycklar, överfullt i soprummen och många timmars övertid.

Poliskontroll av lastbil

Polisen kollar lastbilar extra noga

Åkeri. Polis i hela landet kollar tung trafik denna vecka. Det handlar om kör- och vilotider, lastsäkring, farligt gods och fordons vikt. Utländska lastbilar granskas extra noga för att avslöja om de körs olagligt i Sverige.

Ryska rör lossas i Karlshamn

Hamn. Lossningen är i full gång. Ett fartyg med de första 190 betongklädda stålrören anlände i lördags. Totalt ska Karlshamns hamn ta emot 52 000 rör till den ryska gasledningen Nord streams andra etapp.

Väktare förbjuds jobba på torg i Göteborg

Bevakning. Fyra ordningsvakter och två poliser – annars går de bevakningsanställda inte in på Rymdtorget i Göteborg. Väktarna på Nokas får över huvud taget inte vara där, efter ett beslut hos Arbetsmiljöverket. Bakgrunden är en grov misshandel av en ordningsvakt.

Taxi-vd dömd till fängelse

Färdtjänst. Taxiföretagaren Sultan Salimovic har förbjudits att driva företag de närmaste tre åren. Han döms samtidigt till åtta månaders fängelse för grovt skattebrott, bokföringsbrott, vårdslös skatteuppgift och för att han försvårat Skatteverkets kontroller.