Dietisten Anna Hamilton diskuterar med personalen på Dinners, där grönsaker och frukt ligger uppdukade på ett långbord. Till höger kocken Christoffer Johansson i köket.
Close
Dietisten Anna Hamilton diskuterar med personalen på Dinners, där grönsaker och frukt ligger uppdukade på ett långbord. Till höger kocken Christoffer Johansson i köket.
Close

Tänk på vad du stoppar i dig

"Gamla gubbar ska inte dricka mjölk", säger lastbilschauffören Hans Strömqvist och tar en djup klunk. Häng med till vägkrogen och macken, där dietisten Anna Hamilton drar upp en gyllene medelväg för alla mjölkälskare. Och guidar om vettig mat.

Det blåser halv storm kring vägkrogen Dinners i småländska Ödeshög, när Hans Strömqvist tömmer sitt mjölkglas. Han är van att vifta bort kollegornas kommentarer:

– Jag dricker mjölk i alla fall! Det måste man ha medan man växer, säger han och klappar sig på magen med ett skratt.

Transportarbetaren har bett dietisten Anna Hamilton komma till vägkrogen för att tipsa om bra och mindre bra mat att stoppa i magen under ett arbetspass. Hon tycker att den mangoglaserade helstekta fläskytterfilén på hans tallrik är ett bra val. I alla fall om man tar kokt potatis till i stället för kaloristinn stekt, som alltid går som smör, enligt kocken Christoffer Johansson.

Helst ska man hoppa över ”bean”, bearnaisesåsen, som enbilsåkaren Christoffer Thell och kollegan Mattias Lundqvist har spetsat pepparsåsen med. Sås är energirikt, som dietister säger med ett kortare ord för många kalorier.

– Husmanskost är bäst och det måste gå snabbt, för i det här jobbet är det stress, stress hela dagarna. Bean är väl inte så nyttig, men god…

Anna tittar förgäves efter något grönt på deras tallrikar.

– Jag glömde ta det, säger Mattias. Men sån där pizzasallad är väl ganska nyttig?

Anna nickar, vitkål är ett bra val med vitaminer och mineraler och vitaminrik paprika mättar mer än gurka och isbergssallad. Hon slår ett slag för fiberrika, gröna grönsaker som broccoli, gröna ärtor och sockerärtor. Majs är bra och matvete, quinoa och rotgrönsaker mättar längre, så att man inte hemfaller åt godis och kaka framåt eftermiddagen.

På Dinners ligger hela grönsaker och frukter smakfullt uppdukade på ett långbord. Gästerna ska se att allt är fräscht och att vi inte går och hämtar någon gammal gurka i kylen, förklarar personalen.

Fint, tycker Anna och plockar åt sig en paprika. På ett mindre bord står en sallad med isbergsblad, gurka, tomat och dressing framdukat intill en skål med vitkålssallad. Matbrödet är vitt och en bit bort kan man ta varma ugnsbakade rotsaker. Men de ingår inte i lunchen utan är ett vegetariskt alternativ, som man får betala extra för.

– Synd, tycker Anna Hamilton. Det är det nog få som gör.

Den som vill ta steget över till nyttigare kost ska inte ställa för hårda krav på sig själv, råder hon. Då faller man lätt tillbaka i gamla spår igen, än mer besviken.

– Fokusera på de goda vanorna i stället för de dåliga! Det gäller att tänka efter och bli medveten om hur man äter och dricker. Sedan får man bestämma sig för vad man vill göra något åt, tipsar Anna.

– Lägg märke till de goda förändringarna. Häng inte upp dig på att dra ner på salt och kaffe. Det är att börja i fel ände!

Det gamla viktväktarrådet att äta lite och ofta, håller det än?

– Rent vetenskapligt finns det inga studier som visar hur ofta eller hur många gånger per dag som är bäst att äta. Men erfarenhetsmässigt verkar det fungera bäst att äta mindre portioner och oftare.

– Ofta tar man för mycket eller får för stora portioner när man äter ute. Man kan be om mindre kött och fylla ut med grönsaker på tallriken. Och gärna välja vegetariskt någon gång i veckan.

Anna studerar dagens meny. Fläskkorv med rotmos ger plus för det hemgjorda moset men minus för korven, om man vill må bättre och mildra klimateffekten.

Anna testar fiskgratäng med räkor. God, men väldigt salt, lyder omdömet.

– Ett jättebra alternativ, om man tar potatis till. Många av oss äter för lite fisk fast det är väldigt nyttigt. Grädden i såsen ger extra energi.

Transportarbetarens reporter hugger in på mångas favorit, hemgjord sprödstekt raggmunk med fläsk. Högsta betyg!

– Det finns inget nyttigt i den rätten, man tar den för att den är god. Men visst kan man äta den, om man väljer fisk och grönsaker andra dagar, säger Anna.

Gulasch- eller laxsoppa, gräddbaserad med rotgrönsaker, får väl godkänt av henne. Då behövs mörkt bröd och smör till och faktiskt: ett glas mjölk! Men salladen med räkor eller fetaost, isbergssallad och tomat är lite väl mager. (Godisspöket lurar om hörnet.)

Anna går vidare till disken med små dessertportioner, som får bifall, och de populära mackorna med ägg och tomat på rågbröd. En räkmacka med majonnäs i rimlig mängd kan också vara ett lunchalternativ, ibland.

Vägkrogen är bättre, men när det är ont om tid kan man ta dörren till macken, tycker Anna. På OKQ8 i Ödeshög står Marie Karlsson i kassan. Det går åt mycket korv och mos när termometern kryper nedåt, säger hon. Fast kycklingspett och hemgjorda mackor är också uppskattat. Lastbilschaufförerna väljer gärna köttbullesmörgåsar.

– Men de har börjat bli medvetnare och tar mer grönt. Förr var det bara korv.

Anna studerar innehållsdeklarationer och plockar ihop ett lunchalternativ: Keso med nötter och torkade bär, en banan och en påse mandlar.

– Supersnabbt när det är sommar och man kan sitta ute. Salta nötter är bättre än sött godis. Mandlar innehåller mycket kalorier. Men de är bättre än bullar, ger vitaminer och mineraler, mättar och skapar mindre godissug.

Annars skulle Anna Hamilton välja en sallad, med dressing och bröd till. Spenat, rödlök, morötter, solros- och pumpafrön får pluspoäng och bästa valet är kycklingsallad eller mozzarella och tonfisk.

– Med quinoa i stället för pasta i blir det riktigt bra!

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Åkerier förlorar uppdrag efter momsbeslut

Åkeri. Skatteverket kräver tre åkerier i Skaratrakten på flera miljoner kronor i moms och skattetillägg. Enligt beslutet har de köpt diesel från Östeuropa, och då medverkat till bedrägeri som syftade till att undkomma momsen. Logistikkoncernen XR har avbrutit allt samarbete med de tre åkerierna.

Transport går vidare efter enkät om övergrepp

Sexuella trakasserier. Nu vet Transports förbundsstyrelse att sexuella trakasserier, kränkningar och övergrepp förekommer inom förbundet. Alla som är anställda eller har ett fackligt uppdrag ska inom kort få ett tydligt besked om vem de ska vända sig till om de råkar illa ut.

Transport med i världskampanj mot kvinnovåld

Internationellt. Världsfacket kräver stopp för våld och trakasserier mot kvinnor i arbetslivet. Under 23 dagar pågår kampanjen som ska få FN att skriva in detta i en ny konvention.

Elva transportare på kurs.

”Hej! Det är väl en bra början”

Facket. Här ska det tränas på att ringa. Elva transportare ägnar onsdagen åt en introduktion i att ringa medlemmar. Före valet ska minst hälften – eller helst alla 59 000 – av fackets medlemmar få en signal från Transport.

Ändrade arbetsmiljöregler oroar LO-facken

Arbetsmiljö. Trots hård kritik från LO drar Arbetsmiljöverket i gång en stor översyn av arbetsmiljöreglerna. Dagens 72 föreskrifter som styr allt från asbestsanering på byggen till skärmaskiner i storkök ska bantas till 17.

Flygplatskontrollanter tränar närstrid i ryska uniformer

Bevakning. De jobbar i säkerhetskontrollen på Arlanda. På fritiden ägnar de sig åt att träna närstrid och hantera vapen. Nyheten om säkerhetsvakterna som också klär sig i ryska uniformer under sina klubbmöten slog ner som en bomb hos arbetsgivaren Nokas i morse.

Taxi-vd lämnar chefsjobbet

Taxi. Chefen för Sverigetaxi i Stockholm lämnar vd-jobbet. Det första den nya koncernchefen gör är att tillsätta en tillfällig vd. Den förra blir rådgivare i koncernledningen.

Flyttfirma kräver miljoner i skadestånd av staten

Flyttbranschen. En flyttfirma i Stockholm kräver skadestånd från staten. Bolaget vill ha ersättning för förlorade uppdrag och intäkter efter tidigare anklagelser om brott mot konkurrenslagen.

Genmäle från Texab

Lagerarbete. Transportarbetaren har publicerat flera artiklar om flytt- och bemanningsföretaget Texab, som bland annat har uppdrag för Postnord. Texabs vd Torbjörn Ulf har begärt ett genmäle efter den centrala förhandling som hölls mellan Texab och Transport i går, tisdagen den 6 februari.

”Då blir det provanställning på livstid”

Politik. Ett generalangrepp mot den svenska modellen, recenserar Markus Pettersson Moderaternas tankar kring turordningsreglerna för den som är anställd. Han är facklig-politisk sekreterare hos Socialdemokraterna.

Hamnkonflikten lockade storpublik i Göteborg

Hamn. Fyra timmar av föredrag och akademisk debatt, men ändå syntes inget ljusning i den allt mer infekterade hamnkonflikten i Göteborg. – Det är svårlöst. Om Transport och LO skulle backa och öppna för flera avtal på samma arbetsplats, när skulle vi i så fall dra gränsen? sa LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson.