Dietisten Anna Hamilton diskuterar med personalen på Dinners, där grönsaker och frukt ligger uppdukade på ett långbord. Till höger kocken Christoffer Johansson i köket.
Close
Dietisten Anna Hamilton diskuterar med personalen på Dinners, där grönsaker och frukt ligger uppdukade på ett långbord. Till höger kocken Christoffer Johansson i köket.
Close

Tänk på vad du stoppar i dig

"Gamla gubbar ska inte dricka mjölk", säger lastbilschauffören Hans Strömqvist och tar en djup klunk. Häng med till vägkrogen och macken, där dietisten Anna Hamilton drar upp en gyllene medelväg för alla mjölkälskare. Och guidar om vettig mat.

Det blåser halv storm kring vägkrogen Dinners i småländska Ödeshög, när Hans Strömqvist tömmer sitt mjölkglas. Han är van att vifta bort kollegornas kommentarer:

– Jag dricker mjölk i alla fall! Det måste man ha medan man växer, säger han och klappar sig på magen med ett skratt.

Transportarbetaren har bett dietisten Anna Hamilton komma till vägkrogen för att tipsa om bra och mindre bra mat att stoppa i magen under ett arbetspass. Hon tycker att den mangoglaserade helstekta fläskytterfilén på hans tallrik är ett bra val. I alla fall om man tar kokt potatis till i stället för kaloristinn stekt, som alltid går som smör, enligt kocken Christoffer Johansson.

Helst ska man hoppa över ”bean”, bearnaisesåsen, som enbilsåkaren Christoffer Thell och kollegan Mattias Lundqvist har spetsat pepparsåsen med. Sås är energirikt, som dietister säger med ett kortare ord för många kalorier.

– Husmanskost är bäst och det måste gå snabbt, för i det här jobbet är det stress, stress hela dagarna. Bean är väl inte så nyttig, men god…

Anna tittar förgäves efter något grönt på deras tallrikar.

– Jag glömde ta det, säger Mattias. Men sån där pizzasallad är väl ganska nyttig?

Anna nickar, vitkål är ett bra val med vitaminer och mineraler och vitaminrik paprika mättar mer än gurka och isbergssallad. Hon slår ett slag för fiberrika, gröna grönsaker som broccoli, gröna ärtor och sockerärtor. Majs är bra och matvete, quinoa och rotgrönsaker mättar längre, så att man inte hemfaller åt godis och kaka framåt eftermiddagen.

På Dinners ligger hela grönsaker och frukter smakfullt uppdukade på ett långbord. Gästerna ska se att allt är fräscht och att vi inte går och hämtar någon gammal gurka i kylen, förklarar personalen.

Fint, tycker Anna och plockar åt sig en paprika. På ett mindre bord står en sallad med isbergsblad, gurka, tomat och dressing framdukat intill en skål med vitkålssallad. Matbrödet är vitt och en bit bort kan man ta varma ugnsbakade rotsaker. Men de ingår inte i lunchen utan är ett vegetariskt alternativ, som man får betala extra för.

– Synd, tycker Anna Hamilton. Det är det nog få som gör.

Den som vill ta steget över till nyttigare kost ska inte ställa för hårda krav på sig själv, råder hon. Då faller man lätt tillbaka i gamla spår igen, än mer besviken.

– Fokusera på de goda vanorna i stället för de dåliga! Det gäller att tänka efter och bli medveten om hur man äter och dricker. Sedan får man bestämma sig för vad man vill göra något åt, tipsar Anna.

– Lägg märke till de goda förändringarna. Häng inte upp dig på att dra ner på salt och kaffe. Det är att börja i fel ände!

Det gamla viktväktarrådet att äta lite och ofta, håller det än?

– Rent vetenskapligt finns det inga studier som visar hur ofta eller hur många gånger per dag som är bäst att äta. Men erfarenhetsmässigt verkar det fungera bäst att äta mindre portioner och oftare.

– Ofta tar man för mycket eller får för stora portioner när man äter ute. Man kan be om mindre kött och fylla ut med grönsaker på tallriken. Och gärna välja vegetariskt någon gång i veckan.

Anna studerar dagens meny. Fläskkorv med rotmos ger plus för det hemgjorda moset men minus för korven, om man vill må bättre och mildra klimateffekten.

Anna testar fiskgratäng med räkor. God, men väldigt salt, lyder omdömet.

– Ett jättebra alternativ, om man tar potatis till. Många av oss äter för lite fisk fast det är väldigt nyttigt. Grädden i såsen ger extra energi.

Transportarbetarens reporter hugger in på mångas favorit, hemgjord sprödstekt raggmunk med fläsk. Högsta betyg!

– Det finns inget nyttigt i den rätten, man tar den för att den är god. Men visst kan man äta den, om man väljer fisk och grönsaker andra dagar, säger Anna.

Gulasch- eller laxsoppa, gräddbaserad med rotgrönsaker, får väl godkänt av henne. Då behövs mörkt bröd och smör till och faktiskt: ett glas mjölk! Men salladen med räkor eller fetaost, isbergssallad och tomat är lite väl mager. (Godisspöket lurar om hörnet.)

Anna går vidare till disken med små dessertportioner, som får bifall, och de populära mackorna med ägg och tomat på rågbröd. En räkmacka med majonnäs i rimlig mängd kan också vara ett lunchalternativ, ibland.

Vägkrogen är bättre, men när det är ont om tid kan man ta dörren till macken, tycker Anna. På OKQ8 i Ödeshög står Marie Karlsson i kassan. Det går åt mycket korv och mos när termometern kryper nedåt, säger hon. Fast kycklingspett och hemgjorda mackor är också uppskattat. Lastbilschaufförerna väljer gärna köttbullesmörgåsar.

– Men de har börjat bli medvetnare och tar mer grönt. Förr var det bara korv.

Anna studerar innehållsdeklarationer och plockar ihop ett lunchalternativ: Keso med nötter och torkade bär, en banan och en påse mandlar.

– Supersnabbt när det är sommar och man kan sitta ute. Salta nötter är bättre än sött godis. Mandlar innehåller mycket kalorier. Men de är bättre än bullar, ger vitaminer och mineraler, mättar och skapar mindre godissug.

Annars skulle Anna Hamilton välja en sallad, med dressing och bröd till. Spenat, rödlök, morötter, solros- och pumpafrön får pluspoäng och bästa valet är kycklingsallad eller mozzarella och tonfisk.

– Med quinoa i stället för pasta i blir det riktigt bra!

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Singaporekongressen
Tommy Wreeth och Peter Lövkvist.

Kostnaden väcker ilska

Facket. Medlemmar rasar över fartblinda fackföreträdare som åker business class till semestern. När diskussionen går hög på Facebook ringer vi några medlemmar och förtroendevalda på gräsrotsnivå.

Vad svarar du de arga medlemmarna?

Facket. Transports ordförande Tommy Wreet ger sina svar till ilskna medlemmar: Jag har försökt förklara så utförligt jag kan vad en internationell transportkongress gör.

Domstol säger nej till förbud mot ensamarbete

Värdetransporter. Transport vill förbjuda ensamarbete för värdetransportörer som jobbar med uttagsautomater. Rätten har gått på Arbetsmiljöverkets linje att säger nej till kravet i två olika ärenden.

Ordningsvakterna är ute på uppdrag av Trollhättans kommun och bostadsbolaget Eidar. En av arbetsuppgifterna är att rapportera in nedskräpning.

Nokas köp av Avarn närmar sig

Bevakning. Den planerade storaffären inom bevakning har tagit ett kliv till. Två nordiska konkurrensverk av tre inblandade säger ja till att Nokas köper Avarn och blir det näst största bevakningsbolaget i Sverige.

Gul väst på instrumentbrädan är tecknet för protrest mot bensinpriset.

Gul väst i protest mot bensinpriset

Chaufförer. Två yrkeschaufförer lanserade idén på Facebook. På lördag kan Frankrike lamslås av folk som är missnöjda med bensinpriserna. Facken står inte bakom protesterna. Men jag förstår ilskan, säger ledningen i det största transportfacket.

Ikea diskuterar villkor med Bring

Chaufförer. Ikeas nya krav på schysta villkor för chaufförerna förmedlas just nu till alla åkerier som kör för möbeljätten i Sverige. Ett av dem heter Bring.

Johan Danielsson

LO vill skicka Danielsson till Bryssel

Politik. Johan Danielsson (S) är LO:s kandidat till nästa års val till EU-parlamentet. Högt på agendan står att jobba med att stoppa den osunda konkurrensen på vägarna.

Ikea kräver schysta villkor för chaufförer

Chaufförer. En lågbetald öst-chaufför kör varor till Ikea i Sverige. Från och med nu ska han eller hon ha svenskt kollektivavtal eller samma villkor som i avtalet. Beskedet från möbeljätten kommer efter tre års överläggningar med Transport.

Hamnarbetarförbundet kan varsla

Hamn. Hamnarbetarförbundets medlemmar ger styrelsen fritt fram att varsla om strejk och blockad på riksplanet. Men det är inte aktuellt just nu, enligt förbundets ordförande.

Gamla körkortet gäller

Chaufförer. Efter fem år ska den som kör tung trafik se till att få körkortet förnyat. I höst har ansökningarna hopat sig på Transportstyrelsen. Oroliga chaufförer undrar om de kommer att kunna fortsätta jobba om nya körkortet dröjer.

Bron är lagad igen.

Nerkörd bro har öppnat igen

Chaufförer. På några minuter hade lastbilsföraren som kom fel kört sönder hängbron i Västerbotten. Efter ett år dömdes föraren för vårdslöshet. Och sedan lagade vägföreningen bron på två dagar.

Trafikpolis Sören Johansson, ett foto från förundersökningsprotokoll (som visar en del av hur fuskutrustningen installerats) och nästa generations färdskrivare. Foto: Lena Blomquist/Polisen/John Antonsson

Så fifflas det med färdskrivaren

Granskning: Åkeri. Mellan april 2017 och september 2018 har nio fall med manipulerade färdskrivare varit upp i rätten. En dom är friande och åtta fällande.