Södertäljebron öppnar nu på måndag morgon

Från och med måndag den 22 augusti är det fritt fram på Södertäljebron igen. Klockan 05:00 öppnar vägen som fick stängas av efter lastbilskraschen i midsomras. Kringliggande vägnät tar det däremot ytterligare ett par veckor att få ordning på.

Ett par sista finslipningar görs till helgen och så ska bron ska vara redo att forsla över trafik som vanligt igen från och med klockan 05:00 nu på måndag. Men för att kunna göra det måste Trafikverket stänga av E4 för södergående vid Morabergs trafikplats natten mellan söndag och måndag. Trafiken kommer att ledas om genom Södertälje medan väglinjer målas om och tillfällig skyltning tas bort. Men det tar ytterligare ett par veckor innan ordningen är helt återställd. Kringliggande vägar, som fått bära den omdirigerade trafiken, måste också ställas i ordning innan trafiken kan flyta som före olyckan.

Att motorvägsbron i Södertälje kan öppna nu på måndag är resultatet av ett dygnet-runt-arbete, skriver Trafikverket i ett pressmeddelande.

– Vi är jätteglada att vi kan öppna bron och att allt kan återgå till det normala, säger Stefan Lindgren som är underhållschef på Trafikverket.

Trafikstörningar är kostsamma historier. Jonas Eliasson är trafikdirektör i Stockholms stad och professor i transportsystemanalys. Han räknar med att Södertäljeolyckan har kostat samhället mellan en och två miljoner kronor per dygn.

– Förutom de första dygnen efter olyckan, säger han. Då måste det ha kostat mer. Ingen logistikplanerare har tagit höjd för sådana osannolika händelser.

För att åkerier som passerar bron skulle ha en chans att leverera sitt gods införde Transportstyrelsen ett tillfälligt undantag i kör- och vilotidsreglerna. Undantaget, som gällde i 30 dagar från och med den 29 juni, tillät bland annat en daglig körtid på max elva i stället för tio timmar.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Schenker: ”Vi har säkerställt att föraren får avtalsenlig lön”

Åkeri. Schenkers beslut att säga upp ett svensk åkeriföretag och i stället lägga körningen på en lettisk bil har skapat rejäl debatt. Schenker hävdar nu att föraren får avtalsenlig lön. Men för bara tio dagar sedan sa åkeriet där chauffören jobbar nej till att teckna avtal med Transport. Orsak: Företaget har inte råd att betala svenska avtalsenliga löner.

Tidningsbudstomten Håkan Wictorsson serverar glögg, kaffe och lussekatter till tidningsbuden

Bullar till buden i Malmö

Tidningsbud. Luciamorgon, långt innan solen går upp. Det betyder glögg, kaffe och en lussekatt för tidningsbuden i delar av Skåne. Samtidigt som de försöker vänja sig vid nya områden och rutiner.

”Schenker agerar jävligt fult”

Åkeri I höstas sparkade speditören Schenker ut ett av sina husåkerier från en paketlinje mellan Jönköping och Karlstad. Uppdraget gick i stället till Hagman Transport, som satte in en lettisk dragbil med en lettisk förare. Chauffören tar sin dygnsvila inne på Schenkers terminal i Karlstad.

Fortsatt sug efter chaufförer

Arbetsmarknad. Över 110 000 nya jobb är på gång de närmaste två åren. Det gäller hela arbetsmarknaden. Runt hälften av företagen i transportbranschen saknar redan personal.

Så här påverkas du av nya reglerna för karensavdrag

Sjukskrivna. Vid årsskiftet ändras lagen som styr karensavdraget vid sjukdom. Målet är att skapa större rättvisa mellan arbetstagare med olika långa arbetspass. För många av Transports yrkesgrupper är frågan redan reglerad i kollektivavtal.

Väktare och ordningsvakter attackeras på jobbet

Bevakning. Runt 5 000 anställda drabbas varje år av hot och våld på jobbet. Så många skadas så pass allvarligt – fysiskt eller psykiskt – att de fått ut försäkringspengar från Afa. På listan över de mest drabbade yrkena är väktare och ordningsvakter nummer fem.

Geofencingkarta

Elektroniska staket dröjer

Ny teknik. Ett utbyggt system saknas. Lagar och regler saknas också. Men när detta finns på plats är det bara att börja bygga elektroniska staket i städerna. En handlingsplan för geofencing presenterades i dag.

Förhandlingar om ett till hamnavtal avbrutna

Hamn. Efter fyra förhandlingsmöten har arbetsgivarna i Sveriges Hamnar och Hamnarbetarförbundet skiljts åt. Inget centralt kollektivavtal utöver Transports är aktuellt i hamnarna.

Tommy Wreeth

”Jag blir ledsen, på riktigt”

Facket. I ett internt mejl till anställda och förtroendevalda uppmanar Transports ledning till öppenhet om förbundets resepolicy och hur den tidigare tolkats. Där framgår också att förbundsledningen anser att policyn var fel. Det poängteras också att det efter 2010 inte varit tillåtet att ta med anhöriga på det sätt som tidigare skett.

Gamla frikostiga reseregler skapar nya tidningsrubriker

Facket. Utlandsresor i Transport skapar på nytt tidningsrubriker i Aftonbladet. Nu handlar det om kongresser i Sydafrika och Mexiko för ett tiotal år sedan. De reseregler som gällde då medgav att utsedda delegater och observatörer kunde ta med anhöriga, på förbundets bekostnad. Förutsatt att ombuden avstod från att åka i business class.

Ingen uppgörelse nådd om dubbla avtal i hamnarna

Hamn. På tisdagen förhandlade Sveriges Hamnar och Transports konkurrentfack, Hamnarbetarförbundet (HF), på nytt om ett kollektivavtal. Förhandlingarna avbröts på eftermiddagen, utan att ett avtal tecknats.