Södertäljebron öppnar nu på måndag morgon

Från och med måndag den 22 augusti är det fritt fram på Södertäljebron igen. Klockan 05:00 öppnar vägen som fick stängas av efter lastbilskraschen i midsomras. Kringliggande vägnät tar det däremot ytterligare ett par veckor att få ordning på.

Ett par sista finslipningar görs till helgen och så ska bron ska vara redo att forsla över trafik som vanligt igen från och med klockan 05:00 nu på måndag. Men för att kunna göra det måste Trafikverket stänga av E4 för södergående vid Morabergs trafikplats natten mellan söndag och måndag. Trafiken kommer att ledas om genom Södertälje medan väglinjer målas om och tillfällig skyltning tas bort. Men det tar ytterligare ett par veckor innan ordningen är helt återställd. Kringliggande vägar, som fått bära den omdirigerade trafiken, måste också ställas i ordning innan trafiken kan flyta som före olyckan.

Att motorvägsbron i Södertälje kan öppna nu på måndag är resultatet av ett dygnet-runt-arbete, skriver Trafikverket i ett pressmeddelande.

– Vi är jätteglada att vi kan öppna bron och att allt kan återgå till det normala, säger Stefan Lindgren som är underhållschef på Trafikverket.

Trafikstörningar är kostsamma historier. Jonas Eliasson är trafikdirektör i Stockholms stad och professor i transportsystemanalys. Han räknar med att Södertäljeolyckan har kostat samhället mellan en och två miljoner kronor per dygn.

– Förutom de första dygnen efter olyckan, säger han. Då måste det ha kostat mer. Ingen logistikplanerare har tagit höjd för sådana osannolika händelser.

För att åkerier som passerar bron skulle ha en chans att leverera sitt gods införde Transportstyrelsen ett tillfälligt undantag i kör- och vilotidsreglerna. Undantaget, som gällde i 30 dagar från och med den 29 juni, tillät bland annat en daglig körtid på max elva i stället för tio timmar.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Åkerier förlorar uppdrag efter momsbeslut

Åkeri. Skatteverket kräver tre åkerier i Skaratrakten på flera miljoner kronor i moms och skattetillägg. Enligt beslutet har de köpt diesel från Östeuropa, och då medverkat till bedrägeri som syftade till att undkomma momsen. Logistikkoncernen XR har avbrutit allt samarbete med de tre åkerierna.

Transport går vidare efter enkät om övergrepp

Sexuella trakasserier. Nu vet Transports förbundsstyrelse att sexuella trakasserier, kränkningar och övergrepp förekommer inom förbundet. Alla som är anställda eller har ett fackligt uppdrag ska inom kort få ett tydligt besked om vem de ska vända sig till om de råkar illa ut.

Transport med i världskampanj mot kvinnovåld

Internationellt. Världsfacket kräver stopp för våld och trakasserier mot kvinnor i arbetslivet. Under 23 dagar pågår kampanjen som ska få FN att skriva in detta i en ny konvention.

Elva transportare på kurs.

”Hej! Det är väl en bra början”

Facket. Här ska det tränas på att ringa. Elva transportare ägnar onsdagen åt en introduktion i att ringa medlemmar. Före valet ska minst hälften – eller helst alla 59 000 – av fackets medlemmar få en signal från Transport.

Ändrade arbetsmiljöregler oroar LO-facken

Arbetsmiljö. Trots hård kritik från LO drar Arbetsmiljöverket i gång en stor översyn av arbetsmiljöreglerna. Dagens 72 föreskrifter som styr allt från asbestsanering på byggen till skärmaskiner i storkök ska bantas till 17.

Flygplatskontrollanter tränar närstrid i ryska uniformer

Bevakning. De jobbar i säkerhetskontrollen på Arlanda. På fritiden ägnar de sig åt att träna närstrid och hantera vapen. Nyheten om säkerhetsvakterna som också klär sig i ryska uniformer under sina klubbmöten slog ner som en bomb hos arbetsgivaren Nokas i morse.

Taxi-vd lämnar chefsjobbet

Taxi. Chefen för Sverigetaxi i Stockholm lämnar vd-jobbet. Det första den nya koncernchefen gör är att tillsätta en tillfällig vd. Den förra blir rådgivare i koncernledningen.

Flyttfirma kräver miljoner i skadestånd av staten

Flyttbranschen. En flyttfirma i Stockholm kräver skadestånd från staten. Bolaget vill ha ersättning för förlorade uppdrag och intäkter efter tidigare anklagelser om brott mot konkurrenslagen.

Genmäle från Texab

Lagerarbete. Transportarbetaren har publicerat flera artiklar om flytt- och bemanningsföretaget Texab, som bland annat har uppdrag för Postnord. Texabs vd Torbjörn Ulf har begärt ett genmäle efter den centrala förhandling som hölls mellan Texab och Transport i går, tisdagen den 6 februari.

”Då blir det provanställning på livstid”

Politik. Ett generalangrepp mot den svenska modellen, recenserar Markus Pettersson Moderaternas tankar kring turordningsreglerna för den som är anställd. Han är facklig-politisk sekreterare hos Socialdemokraterna.

Hamnkonflikten lockade storpublik i Göteborg

Hamn. Fyra timmar av föredrag och akademisk debatt, men ändå syntes inget ljusning i den allt mer infekterade hamnkonflikten i Göteborg. – Det är svårlöst. Om Transport och LO skulle backa och öppna för flera avtal på samma arbetsplats, när skulle vi i så fall dra gränsen? sa LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson.