Ny EU-kontroll av lastbilars utsläpp införs

EU. Ett system för att övervaka och rapportera om utsläpp från personbilar finns redan. EU-parlamentet har nu fattat beslut om att införa ett liknande system för att kontrollera nya lastbilar och bussar. Syftet är att främja miljön.

– Det är dags för vägtransporterna, lastbilar och bussar, att vara med och bidra till att minska utsläppen av växthusgaser. Det är nödvändigt om vi ska nå EU:s mål att minska koldioxidutsläppen med minst 40 procent till år 2030, säger EU-parlamentarikern Jytte Guteland (S).

Hon är den enda ordinarie svenska ledamoten i parlamentets miljöutskott och tillägger att ribban kanske måste sättas ännu högre – om EU ska nå upp till Parisavtalets mål på under två grader eller helst 1,5 graders höjning av temperaturen.

Frågan om det nya rapport- och övervakningssystemet har manglats genom EU:s instanser under lång tid innan klubban föll vid Europaparlamentets pågående möte i Strasbourg.

De nya reglerna börjar gälla den första januari 2019 och innebär att medlemsländerna ska börja övervaka tunga fordon, som registreras för första gången i unionen. Beslutet innebär också att EU-länderna och fordonstillverkarna ska skicka in rapporter varje år om mätningar och utsläpp till EU-kommissionen. Uppgifterna ska samlas i ett centralt dataarkiv, som hanteras av Europeiska miljöbyrån.

Inrapporteringen påbörjas olika år för olika typer av fordon.

De nya skyldigheterna gäller bara nya fordon. Äldre, mer miljöförstörande lastbilar kommer att finnas kvar och ta tid att fasa ut. Hur ser du på det?

– Det är naturligt att man börjar fokusera på nytillverkade fordon. Det är där en förändring i första hand är möjlig. Sedan utesluter naturligtvis inte det att man i ett senare skede också överväger åtgärder för alla fordon som rullar på vägarna, svarar Jytte Guteland.

Uppgifterna om den tunga trafiken i det centrala registret ska analyseras och sammanställas till årliga rapporter för att kommissionen ska få en uppfattning om utsläppen.

Kontrollerna är omfattande. 77 olika mätvärden ska kollas upp, bland annat luftmotståndet som är viktigt för en lastbils bränsleeffektivitet. Kommer EU-länderna att följa detta?

– Jag förväntar mig förstås att länderna kommer att följa regelverket. Det är en grundförutsättning för en fungerande lagstiftning. Förhandlarna har dessutom understrukit att det är viktigt att övervaknings- och rapporteringssystemet är användarvänligt för alla transportföretag, oavsett storlek och resurser, säger Jytte Guteland.

Sanktioner införs också. EU-kommissionen får möjlighet att döma ut böter på max 30 000 euro om en lastbilstillverkare har felaktiga uppgifter i sin redovisning. Men bara om det går att bevisa att avvikelsen är uppsåtlig eller görs av grov oaktsamhet. Vad är din inställning till det?

– Det är viktigt att säkerställa att uppgifterna som rapporteras är tillförlitliga. Det är därför kommissionen fått möjligheten att verifiera och vid behov korrigera de slutliga uppgifterna. Regler är till för att följas och om någon fuskar är det rimligt att det får konsekvenser.

Du säger att det nya systemet är ett första steg för att minska utsläppen från tung trafik. Vad blir nästa steg?

– EU-kommissionen har nyligen presenterat ett lagförslag för utsläppsvärden också för tunga fordon. Det skulle innebära att nivåerna av koldioxidutsläpp måste minska med 15 procent till år 2025 och med 30 procent till 2030. Förslaget ska nu beredas av EU-parlamentet och Ministerrådet med medlemsländernas miljöministrar.

Leder kontrollsystemet till jämlik konkurrens mellan medlemsländerna? Fattigare länder kan ju konkurrera länge med gamla, mer miljöfarliga bilar?

– Det viktigaste är att EU lägger grunden för hur tunga fordon faktiskt ska börja minska utsläppen. I takt med att rapporteringen och överblicken förbättras och om kommissionens förslag om minskade koldioxidutsläpp införs, stärks möjligheterna att minska utsläppen.

– När det gäller möjligheterna att köra med gamla fordon ska man komma ihåg att EU-länderna är skyldiga att minska de samlade utsläppen från transportsektorn, enligt den så kallade Ansvarsfördelningsförordningen. Det innebär att det kommer att finnas krav på hela transportsektorn att minska utsläppen. Det tror jag kommer att stärka den politiska viljan att arbeta för mindre utsläpp på nationell nivå, säger Jytte Guteland.

Fotnot. Beslutet kan hittas under benämningen 2017/0111 (COD),  CO2 emissions from and fuel consumption of new heavy-duty vehicles.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Foodorabud. Foto: John Antonsson

Oklart vad nya EU-reglerna innebär för svenska gigarbetare

Gigarbetare. EU har förhandlat fram ett plattformsdirektiv. Oklart hur det påverkar den svenska arbetsmarknaden.

Lastbilschaufför och gravid? Berätta för din arbetsgivare så att riskbedömning kan göras.

Viktigt att tidigt bedöma gravidas arbetsmiljö

Arbetsmiljö. Vänta inte med att berätta för din chef om du är lastbilschaufför och blir gravid. Vibrationer, buller, partiklar och tung fysisk belastning kan innebära en risk. Därför är det viktigt att arbetsgivaren tidigt i graviditeten gör en individuell riskbedömning av arbetsmiljön.

Valkampanj inför EU-valet inledd

EU. LO har dragit igång sin kampanj inför valet till Europaparlamentet med ett digitalt möte i Teams. Kamp mot arbetslivskriminalitet och ökad trygghet för vanligt folk var något som flera talare lyfte.

Hallå där!

Magnus Wainebro

...busschaufför som tillsammans med branschkollegor firas med en egen dag i dag, den 18 mars.

4 av 10 saknar kunskap om avtalade försäkringar

Anställningsvillkor. Den som jobbar på ett företag med kollektivavtal skyddas av försäkringar från Afa. Enligt en undersökning Avtalat beställt saknar 43 procent av 605 svarande kunskaper om de kollektivavtalade försäkringarna.

Misstänkt insider nekar till allt

Rättsfall. På måndagen inleddes rättegången mot den hamnarbetare som är misstänkt för inblandning i omfattande kokainsmuggling kopplad till hamnen i Helsingborg. Mannen själv säger sig inte vara inblandad i något av det han anklagas för.

Däckskiftarna Nacka

Mycket fusk i liten verkstad?

Däckverkstad. Så var det högsäsong för byte igen – den sista mars kan vinterdäcken tas av. I höstas granskade Skatteverket företag i branschen för att komma åt fusk.

Lastbil med ny front före krocktest med personbil. Foto: Trafikverket

Ny front på lastbilar kan rädda liv

Teknik och trafik. En ny stötdämpande lastbilsfront kan mildra personskador och rädda liv – vid en krock mellan en personbil och en lastbil. Forskare vid Chalmers har konstruerat en prototyp som Trafikverket krocktestat, med positivt resultat enligt myndigheten.

Transport stämmer UPS om handdatorer

Arbetsrätt. UPS-chaufförernas handdatorer används till tidrapporteringen. Den som är utloggad får löneavdrag. Helt fel anser Transport som stämmer UPS och Biltrafikens Arbetsgivareförbund i Arbetsdomstolen.

Lastbilschaufför och gravid? Berätta för din arbetsgivare så att riskbedömning kan göras.

Viktigt att tidigt bedöma gravidas arbetsmiljö

Arbetsmiljö. Vänta inte med att berätta för din chef om du är lastbilschaufför och blir gravid. Vibrationer, buller, partiklar och tung fysisk belastning kan innebära en risk. Därför är det viktigt att arbetsgivaren tidigt i graviditeten gör en individuell riskbedömning av arbetsmiljön.

Hallå där!

Anna Almqvist

…LO-ekonom och författare till rapporten Makt­eliten. Den visar att eliten i storföretagen tjänar 73 gånger så mycket som en lastbilschaufför.

UPS Göteborg. Foto: John Antonsson

Nytt miljonvite slår mot UPS

Arbetsmiljö. 600 000 kronor i vite för chaufförernas arbetsmiljö. 600000 för terminalarna. Arbetsmiljöverkets beslut står fast då UPS överklagande nekats.

Köldgräns krävs för säkra resor anser Transport.

”Köldgräns krävs för säkra resor”

Serviceresor. Ställ färdtjänst- och skolskjutsfordon vid minus 30 grader, manar facket. Debatten drog i gång i Norrbotten när ett taxibolag stoppade en skolskjuts vid en köldknäpp. Hos Luleå och Älvsby taxi går åsikterna lite isär om en bestämd köldgräns.