jourschema
Close
Jourpassen är ofta schemalagda både före och efter ”vanlig” tjänst.
Close

”Jourmöjligheten inte borta”

Örntaxis chef, Robert Karlsson, svär sig fri från ansvaret för taxiförarnas jour, som kan strida mot kollektivavtalet. – Jag äger inte frågan, säger han.

Robert Karlsson hänvisar till att taxiväxeln bara ansvarar för sina anställda på beställningscentralen, medan anslutna taxibolag basar över sina.

Fast helt utan makt är vd:n inte. Han är ordförande i styrelsen för Örntaxi med 16 anslutna åkeriföretag. Ett antal av åkarna har aktier i beställningscentralen. De, liksom Karlsson, kan därmed utöva inflytande över verksamheten. Och lyfta frågan.

Robert Karlsson för ett långt resonemang. Han behöver sätta sig bättre in i avtalet, men säger att han kommer att verka för att en översyn görs. Att ingen gör fel av illvilja och att vinstmarginalerna är små.

Efter samtal med sin arbetsgivarorganisation ringer Robert Karlsson upp igen och säger att åkarna inom Örntaxi inte bryter mot avtalet. Han hänvisar vidare till Transportföretagens ansvariga Mikael Blomqvist på regionkontoret i Sundsvall.

Blomqvist bollar vidare till Anders Norberg, vice vd och förhandlingschef i Biltrafikens arbetsgivareförbund. Han medger att passningen togs bort ur avtalet, men inte möjligheten att ha jour.

Om man kommer överens i lokala avtal?

– Ja, eller med de enskilda förarna. Bara för att man inte reglerar en sak i avtal är det inte förbjudet. Det var regleringen som togs bort.

Att bolag anlutna till Örntaxis växel skulle vara de enda i landet som fortfarande har jour, slår Anders Norberg ifrån sig.

– Nej, nej, det finns på fler platser. Men inte i storstäder, det är mer ett landsorts- och glesbygdsfenomen. Jag minns att vi hade långa diskussioner med Transport om passningen vid förhandlingen.

Martin Sonidsson driver Markoms multitaxi och sitter i styrelsen för Örntaxi. Han vill inte kommentera passningstjänsten. Anneli Söderström, som äger taxibolaget Söderström och company är lika fåordig.

– Jag har lite mycket att göra just nu, säger hon.

Lisbet Strandberg satt tidigare i styrelsen för Transports taxiklubb, men har just dragit i gång ett åkeri med en bil och en anställd.

– Jag tycker man ska ha betalt för jourtiden. Det ville jag ju själv, som anställd.

Är du beredd att ta täten och se om fler åkare följer efter?

– Vi har inte pratat om det. Oftast är man utkallad som chaufför och då har man ju jobb och betalt. Jag tror inte de andra åkarna skulle följa efter mig.

Vad vore en rimlig ersättning?

– En halv timlön har jag funderat på.

Kommer du att ta upp frågan med andra åkare?

– De lär komma att prata om det nu, svarar Lisbet Strandberg.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Johnny Lans i sin truck.

Nacken tar stryk av truckjobb

Truckförare. Hälften av alla truckförare har eller har haft ont i nacken. Ännu fler har smärtor i skuldrorna. De vrider på huvudet 222 gånger varje timme. Johnny Lans är inte förvånad över dessa vetenskapliga fakta om sitt yrke.

Fler åker dit för cabotagebrott

Åkeri. Under årets första halvår syns en kraftig ökning av uttagna sanktionsavgifter för brott mot reglerna om cabotage och kombinerade transporter. Författningsförändring, ny vägledning och en särskild utbildningssatsning hos Polisen lär ligga bakom den kraftiga ökningen.

Fartyget Navi Star

Ryska fartyget fritt att lämna Köping

Hamn. Transportstyrelsen har hävt nyttjandeförbudet mot det ryska fartyg som ligger i Köpings hamn. Fackens blockad gäller fortfarande, så det kan inte lossa sin last i Sverige. Det fackliga kravet är att sjömännen ska få kollektivavtal.

Skärpt säkerhet för väktarna

Bevakning. De två väktarna tog sig i säkerhet i ett skyddsrum. Efter attacken mot polishusbygget i Rinkeby har arbetsgivaren anmält händelsen till Arbetsmiljöverket. Och dessutom skärpt skyddet och säkerhetsrutinerna på byggarbetsplatsen.

Tidningsvagn.

Vart tog tidningarna vägen?

Tidningsbud. 200 tidningar är spårlöst försvunna. Liksom tidningsvagnen. Budet Tine Wesdorp undrar varför någon vill stjäla mängder av Kristianstadsbladet, Sydsvenskan, Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet.

Slamchaufför drabbad av giftig gas

Slamchaufför. Giftigt svavelväte i ett rum på reningsverket fick slambilsföraren Leif Andersson att svimma när han lossat slam. Han hamnade vid dörren och kunde kravla sig ut i säkerhet när han vaknade till.

Fler hör av sig om dålig arbetsmiljö

Jobbet. Efter förra årets radikala ökning av tips till Arbetsmiljöverket fortsätter tillströmningen, om än i betydligt lägre takt.

Marcus Horn vid sin sopbil

Gryningsjobb i värsta hettan

Miljöarbetare. Den afrikanska värmen sveper in över Sverige, varmast blir det i morgon. I skånska Skurup betyder det att sopgubben Marcus Horn kan börja arbetsdagen klockan fyra på morgonen. Hans chef har inspirerats av sophämtningen vid Medelhavet.

Tidningsbud hotade och misshandlade

Tidningsbud. Tre augustinätter. Tre tidningsbud på olika håll i landet misshandlade, hotade eller bestulna. I Norrtälje tog områdeschefen själv tag i brottet och åkte ut till den man som hotat att kasta gatsten mot ett tidningsbud.

Fackets telefoner inte överhettade i rekordvärmen

Extremvärmen och skogsbränderna tycks ännu inte ha resulterat i särskilt många frågor till fackförbundet Transport. Men i Dalaavdelningen befarar man att bränderna kommer att drabba enskilda medlemmar.

Matutkörningen blev en mardröm för Joakim

Åkeri. I fyra månader körde Joakim Åman ut mat från restauranger som Max och Pizza hut. Maten beställdes genom sajten hungrig.se. Men bolaget där han formellt var anställd, FLX consulting, blåste honom på lön och milersättning. Bolaget har heller inte betalat in en krona i skatt eller sociala avgifter, trots att man på hemsidan säger sig ha 50 anställda.

Förare med adhd kör lika bra som andra

Bilförare med adhd kör inte sämre än andra. Det visar tester i körsimulator som gjorts vid Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI).

Ett steg mot lika löner – inte för EU:s utlandsförare

Åkeri. Lika lön för lika arbete blir verklighet inom EU, skriver regeringen som nu tillsätter en utredare som ska se över hur unionens nya utstationeringsregler ska införas i Sverige. Fast reglerna gäller förstås bara arbetskraft som jobbar inom ett och samma land. Och yrkesförarna omfattas inte.