Grova sexuella trakasserier vid nordisk renhållarkonferens

Miljöarbetare. Två servitriser utsattes för så grova sexuella trakasserier att middagen avbröts och lokalen utrymdes. Händelsen utspelade sig vid en nordisk konferens för miljöarbetare i Tromsö i Norge 2015.

Det rapporterar den fackliga nättidningen frifagbevegelse.no.

Konferensen arrangerades i april 2015 och enligt frifagbevegelse.no handlade det om verbala trakasserier mot två servitriser, av vilka en var under 18 år. Tillmälena följdes av tafsande och nypningar.

Middagen arrangerades i anslutning till konferensen med renhållningsarbetare från Sverige, Norge, Danmark och Finland och ett 80-tal personer deltog, uppger den fackliga nättidningen.

Enligt Transports kommunikationschef Maria Arkeby kom de svenska deltagarna från fackförbunden Transport och Kommunal, som organiserar miljöarbetare. Hon har pratat med en av deltagarna från Transports lokalavdelningar, som bekräftar bilden i den norska nättidningen.

Där säger centrala ombudsmannen Ole Einar Adamsröd i Norsk Transportarbeiderforbund, som höll i konferensen:

– Jag blev förbannad. Jag fick tag i en mikrofon, förklarade vad som hänt och sa åt alla att lämna lokalen.

Hotelldirektör Poul-Henrik Remmer vid Scandic Ishavshotell i Tromsö säger till frifagbevegelse.no att det var första gången han såg en av sina anställda gråta.

–  Så illa var det.

För arbetet.se berättar Ole Einar Adamsröd att han försökte klara ut direkt på restaurangen vem som gjort vad. Men då ingen trädde fram fick ansvaret tas kollektivt. Dagen därpå tog han på nytt upp det inträffade, ursäkter och blommor sändes till restaurangen, men någon polisanmälan gjordes aldrig, uppger arbetet.se.

Transports kommunikationschef Maria Arkeby svarar på frågor om konferensen eftersom den renhållare som deltog, i sällskap med några till från förbundet, avböjt att prata direkt med pressen.

– Han bekräftar att Ole Einar Adamsröd från Norsk Transportarbeiderforbund verkligen var högröd i ansiktet när han tog mikrofonen och skickade ut församlingen från restaurangen.

De svenska deltagarna berättar att de satt två, tre bord bort och därför inte riktigt såg ”vilka som utmärkte sig”.

Brukar det gå till så här på fackliga konferenser, där Transport deltar?

– Det sa inte renhållningsarbetaren jag pratade med. Men något liknande har inte återupprepats. De personer som utsatte serveringspersonalen deltog inte i den fortsatta konferensen och har inte varit med vid några sammankomster senare heller, säger Maria Arkeby.

Uppgifter finns om att de konferensdeltagare som kränkte serveringspersonalen kom från ett av de nordiska länderna.

– Jag tror inte vi ska peka finger åt något håll utan vara glada och nöjda att våra deltagare inte var inblandade. De uppskattade att arrangörerna tog tag i händelsen så noggrant.

Transport kommer inte att följa upp händelsen ytterligare. Förbundet arbetar däremot vidare med den undersökning om sexuella trakasserier mot anställda och förtroendevalda, som Transport utlovade för två veckor sedan.

Mejl kommer att skickas ut och berörda ska få vara anonyma, om de inte begär att få framträda med namn. Eftersom det handlar om enskilda personers upplevelser och hur man uppfattar ord, begrepp och terminologi gäller det att formulera frågorna på rätt sätt, beskriver Arkeby.

Tidsplanen är att mejlen ska skickas ut före jul. Hur många som berörs är inte klart och hur vittnesmålen ska hanteras beror på vilka uppgifter som kommer in.

– Det är viktigt när någon ställer frågan: Hur ser det ut i Transport? Då ska vi inte svara: Det vet vi inte. Visar det sig att problem finns kan vi exempelvis behöva ta upp det i våra utbildningar och prata med utbildningsledarna, säger Maria Arkeby.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Sven-Åke:
    5 december, 2017

    Arbetsgivarna lär i alla fall mysa över att fackliga kursgårdar genomsyras av sexism och ren idioti. https://www.youtube.com/watch?v=xOIlcZc8L4M&t=72s

Lästips:

Johan Kanmert. Foto: Privat

Sjukare, skadligare och dödligare

Debatt. Trots en omfattande skyddslagstiftning i form av den samlade arbetsmiljölagstiftningen med arbetsmiljölagen som ramlag kompletterad av arbetsmiljöförordningen och preciserad av Arbetsmiljöverkets föreskrifter skyddas inte människor på svenska arbetsplatser.

Vackert på fikarasten. Men halt på vägarna. Bilden tagen från sopbilens hytt, mellan Sten och Virshult, norr om Halmstad.

2024 började med iskyla och snösmocka

Arbetsmiljö. Snö, kyla, halka, blåst – olyckor, inställd trafik, avstängda vägar. I mitten av januari drog årets andra köldvåg in över landet, med en kraftig snösmocka från väst. Åter drabbades yrkestrafiken av stora problem, på flera håll klämd mellan vädrets makter och myndigheters bristande samordning.

Allan Johansson lutad över den soptunna som programledaren Sverker Olofsson använde sig flitigt av i konsumentmagasinet Plus på SVT.

Sopbilar och historia på unikt museum

Renhållning. Landets enda sopbilsmuseum ligger i Blomstermåla. Modeller och fotografier visar hur fordon, maskiner och verktyg för renhållning förändrats under förra seklet. Lokalerna i Folkets hus rymmer också föremål som vittnar om den industri som präglade samhället under 1900-talet.

Upphandling av färdtjänst tas om

Servicetrafik. Beslutet om tilldelning av avtal för servicetrafik i Örebro län återkallas – i sin helhet. Taxibolagens fordon måste utvärderas för att se att det gått rätt till i miljardupphandlingen.

Fängelse för kokainsmuggling

Dom. Fängelse i två år. Det blev straffet för den hamnarbetare som mot sitt nekande döms för att ha agerat insider i den stora kokainhärvan med koppling till Helsingborgs hamn.

”Tre truckolyckor inträffar varje dag”

Lager. Att manövrera en truck är ett precisionsarbete. Så se upp med truckutbildningar på en eller ett par dagar. Saknar du tidigare erfarenhet tar det längre tid än så, varnar Maria Themptander på Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Tyngre fordon med B-körkort?

Teknik och trafik. Snart kan vissa B-kortsförare få köra fordon som väger upp till 4,25 ton. Men det förutsätter att fordonen går på alternativa bränslen.

Säkerhetskontrollen på Arlanda. Foto: Justina Öster

Avarn hotas av vite på 100 000

Arbetsmiljö. Transports skyddsombud larmade Arbetsmiljöverket om brister i arbetsmiljön. Efter en inspektion riskerar bevakningsbolaget Avarn Security 100 000 kronor i vite om åtgärder inte vidtas i den nya säkerhetskontrollen på Arlanda flygplats.

Helsingborgs hamn vill säga upp två

En privat säkerhetskonsult har undersökt fyra hamnarbetares koppling till en brottsmisstänkt kollega. Nu vill bolaget säga upp två av arbetarna, något Helsingborgs Dagblad var först att berätta.

Månadens avdelning
Transports avdelning 19 i Västerås.

Facklig närvaro främst

Transport. Högt i tak och full fart – förhandlingar, möten med medlemmar, en Startpunktsutbildning och någon som är på språng ut. Det händer mycket hos avdelning 19 och det mesta handlar om aktiviteter utanför kontoret i Västerås.

Ukrainska kvinnor utbildas till lastbilsförare

Åkeri. Det är brist på mycket i krigsdrabbade Ukraina – särskilt på lastbilschaufförer. För att fylla ut tomrummet efter landets många inkallade män och hålla samhället i gång har 24 kvinnor i Kiev gått en förarutbildning för C-kort. Nu skalas utbildningen upp och fler utbildas.

På säker väg. Eleverna på Södra Vikens program går på skolan som nyligen utsetts till Sveriges bästa transportskola.

Unga om transportbranschen: Helt rätt

Utbildning. När över 1 000 transportelever svarade på hur de ser på branschen och framtiden blev det toppbetyg. Och nästan nio av tio tycker att utbildningen ger rätt kunskap.

Samtrans-åkerier bryter mot kollektivavtal

Taxi. Samtrans-chaufförer som enbart kör samhällsbetalda resor har rätt till månadslön på mellan 26073 och 27004 kronor enligt kollektivavtalet. Men så är det inte för majoriteten av de Transportarbetaren talat med.

”Risk att sjuka människor hamnar i kläm”

Sjukförsäkring. – Vi vet ju att sjukförsäkringen inte fungerade tidigare, många hamnade i kläm just för att de inte var färdigrehabiliterade. Att då återgå till det systemet verkar rätt huvudlöst. Så kommenterar Transport försäkringsombudsman Pia Edvall utredningen som föreslår skärpta regler för sjukskrivna.

Strängare regler vid sjukskrivning föreslår utredning

Sjukförsäkring. (UPPDATERAD) Skärp reglerna i sjukförsäkringen och återgå till strängare bedömningar för att få sjukpenning längre än ett halvår, föreslår en statlig utredning. En farlig tillbakagång till ”de rättsosäkra och otrygga system som gällde innan 2021”, kommenterar LO-ordförande Susanna Gideonsson.

Högertrafik

Påsk först med fartbegränsning

Trafik. Påsken är en av de stora trafikhelgerna. Och också en av de första helger med hastighetsbegränsning utanför tätorter, infört för att minska olyckorna. Transportarbetaren tittade i backspegeln för att se vad som gällde tillåten fart tidigare – en av våra mest lästa artiklar på webben de senaste åren.