Globala krisen het fråga på facklig världskongress

Mer än 2 000 fackliga representanter från världens alla hörn samlades nyligen i Kapstaden. Det var den största fackliga sammankomsten någonsin i Afrika. Svenska Transport var på plats.

Det var det globala facket UNI, dit säkerhetsbranschen inom Transportarbetareförbundet är anslutet, som höll sin fjärde världskongress i mitten av december. Mötets tema var ”alla ska inkluderas”, med fokus på de ekonomiska kriser som pågår runt om i världen.

Fyra personer åkte ner för svenska Transports räkning. Marikk Henriksson, avdelningsordförande i Umeå, var en av dem. Det är viktigt att facket är med vid sådana här tillfällen, tycker hon:

– Som medlem i federationen UNI har vi vår rösträtt och den ska vi använda. Dessutom är det ett bra tillfälle att träffa folk från andra länder. Man lär sig mycket på att höra vad andra går igenom.

Sverige har i fackliga sammanhang kommit långt om man jämför med andra länder, påpekar Marikk. Samtidigt, när det handlar om ekonomisk kris, står vi inför samma utmaningar.

– Vi har ju varit på väg åt samma håll som de sydeuropeiska länderna. Tillsammans kan vi diskutera vikten av att inte tappa bort våra rättigheter när det är kris. Och att rasismen riskerar att komma som ett brev på posten när jobben försvinner.

Sammanlagt avhandlade de 2 000 deltagarna 18 motioner på kongressen. Motionerna handlade om allt från olika aktörers ansvar vid global handel, till fackets möjligheter att påverka arbetsvillkoren i anslutning till Fotbolls-VM i Qatar år 2022.

Transports förbundssekreterare Markus Pettersson beskriver internationella kongresser av det här slaget som ett gyllene tillfälle att slå sig ner i mindre grupper och ha rejäla, djuplodande diskussioner. Själv var han med i flera möten med fackliga kolleger från andra länder för att diskutera organisering av säkerhetspersonal på flygplatser runtom i världen.

– Vi har varit länge på Arlanda och organiserat så vi har mycket praktisk erfarenhet av det här, säger han. Men det är inte vi som sitter där och coachar. Det är snarare ett erfarenhetsutbyte med tips och trix till ett organiseringsarbete som ständigt pågår.

UNI har 900 medlemsförbund med sammanlagt 20 miljoner medlemmar över hela världen.

Mer om kongressen finns här: www.uniworldcongress.org
Agneta Perssonreporter010-480 33 06

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Infekterat i AD när sommarens sopkonflikt prövas

Renhållning. Det var beställaren, Stockholm Vatten, som höll i taktpinnen när sopgubbarna på Reno Norden skulle tvingas att medverka i den ifrågasatta nyckelinventeringen i somras. Den inventering som ledde till sopkaos, efter att närmare 50 miljöarbetare sagt upp sig på Reno Norden.

Upprop på gång inom bevakning

Bevakning. Även bevakningsbranschen har fått sin #metoo. Facebookgruppen startades i förra veckan, och än så länge har vittnesmålen om övergrepp, sexuella trakasserier och sexistiska kommentarer inte tagit fart.

sopkonflikten i Stockholm

Sopgubbarna i domstolen – vild strejk eller uppsägning?

Renhållning. Sopgubbarnas aktion på Reno Norden i somras var ingen vild strejk, utan biverkningar efter att bolaget avskedat personalen. Fel, säger företaget som hävdar att såväl aktionen som sopgubbarnas sjukskrivningar och uppsägningar var olovliga stridsåtgärder.

Kilometerskatt och transpondrar utreds av regeringen

Åkeri. Kilometerskatten fortsätter att utredas av regeringen. Transpondrar i svenska och utländska lastbilar kan bli den nya metoden att kontrollera hur mycket de körs. Ambitionen är att ett skarpt förslag om vägavgifter och transpondrar ska presenteras före nästa val.

P-bot utfärdas

P-vaktens namn ska lämnas ut

Parkeringsvakt. Parkeringsvaktens namn ska lämnas ut. En 50-årig man i Karlstad har fått rätt i domstol. Mannen har gjort överklaganden till en konst. Han har haft 286 mål hos Kammarrätten i Göteborg de senaste 15 åren.

Två sopgubbar döms för ocker och tagande av muta

Brott. Förra fredagen var det rättegång i Stockholms tingsrätt. Då nekade sopgubbarna till anklagelsen att ha tagit emot mutor från en restaurang. I dag, fredag, dömdes de båda för tagande av muta och ocker.

Tidningsbudsmöte i Ö-vik

Sista julfesten med gänget

Tidningsbud. Julmiddag eller gravöl? Tidningsbuden i Örnsköldsvik har inget jobb kvar i maj. Men efter information om coachning, avgångsbidrag och a-kassa hugger de in på sillar, jansson, prinskorv och älgbullar. Julmust förstås.

Avgasrör på lastbil

Minskade utsläpp från tunga lastbilar

Miljö. Koldioxidutsläppen från tunga lastbilar har minskat med 11 procent från 2015 till 2016, enligt intresseorganisationen Svebio.

Taxi-vd upptaxeras med över miljonen

Färdtjänst. Vd:n för Nävertorps taxi har upptaxerats med över en miljon kronor. Skattemyndigheten har fått rätt i sin bedömning av hans inkomster under 2013.

EU-parlamentet i Bryssel

Ministermöte om nya transportregler

EU. Cabotagetransporter måste vara tillfälliga. Reglerna om kombinerade transporter och cabotage behöver också samordnas så att kombitransporter med järnväg, sjöfart och lastbil inte används för att kringgå bestämmelserna. Det är Sveriges linje när transportministrarna i dag möts i Bryssel.

Grova sexuella trakasserier vid nordisk renhållarkonferens

Miljöarbetare. Två servitriser utsattes för så grova sexuella trakasserier att middagen avbröts och lokalen utrymdes. Händelsen utspelade sig vid en nordisk konferens för miljöarbetare i Tromsö i Norge 2015.

Här skapas kartan för lastbilschaufförer

Chaufförer. Det gick snabbt mellan tanke och handling. Lastbilschauffören Anders Armgren fick en idé, och satte omedelbart i gång att lägga ut rastplatser och uppställningsplatser på en Googlekarta. Tolv timmar senare har över 150 chaufförer hyllat kartan.

Utsatt kvinna

Försäkring även för våld i hemmet

Ersättning. Kvinnor som utsatts för våld i hemmet har vittnat i medierna och LO har länge bollat frågan med försäkringsbolaget Folksam. Men nu är det klart. Från årsskiftet utökas hemförsäkringen till att även gälla våld i nära relationer.

Mutbrottsanklagade sopgubbar i rätten

Brott. ”Nej”, sa den ena sopgubben. ”Absurt”, sa den andra. Under fredagen satt två före detta sopgubbar i rätten. Anklagade för att ha tagit 2 000 kronor i månaden för att hämta sopor på en restaurang i Stockholm som har sophämtningskontrakt.

Upprop mot sextrakasserier söker fler berättelser

Arbetsmiljö. Berättelserna om övergrepp, sexuella trakasserier och sexistisk jargong från transportbranscherna har inte strömmat in. Nu öppnar administratörerna för total anonymitet.