Globala krisen het fråga på facklig världskongress

Mer än 2 000 fackliga representanter från världens alla hörn samlades nyligen i Kapstaden. Det var den största fackliga sammankomsten någonsin i Afrika. Svenska Transport var på plats.

Det var det globala facket UNI, dit säkerhetsbranschen inom Transportarbetareförbundet är anslutet, som höll sin fjärde världskongress i mitten av december. Mötets tema var ”alla ska inkluderas”, med fokus på de ekonomiska kriser som pågår runt om i världen.

Fyra personer åkte ner för svenska Transports räkning. Marikk Henriksson, avdelningsordförande i Umeå, var en av dem. Det är viktigt att facket är med vid sådana här tillfällen, tycker hon:

– Som medlem i federationen UNI har vi vår rösträtt och den ska vi använda. Dessutom är det ett bra tillfälle att träffa folk från andra länder. Man lär sig mycket på att höra vad andra går igenom.

Sverige har i fackliga sammanhang kommit långt om man jämför med andra länder, påpekar Marikk. Samtidigt, när det handlar om ekonomisk kris, står vi inför samma utmaningar.

– Vi har ju varit på väg åt samma håll som de sydeuropeiska länderna. Tillsammans kan vi diskutera vikten av att inte tappa bort våra rättigheter när det är kris. Och att rasismen riskerar att komma som ett brev på posten när jobben försvinner.

Sammanlagt avhandlade de 2 000 deltagarna 18 motioner på kongressen. Motionerna handlade om allt från olika aktörers ansvar vid global handel, till fackets möjligheter att påverka arbetsvillkoren i anslutning till Fotbolls-VM i Qatar år 2022.

Transports förbundssekreterare Markus Pettersson beskriver internationella kongresser av det här slaget som ett gyllene tillfälle att slå sig ner i mindre grupper och ha rejäla, djuplodande diskussioner. Själv var han med i flera möten med fackliga kolleger från andra länder för att diskutera organisering av säkerhetspersonal på flygplatser runtom i världen.

– Vi har varit länge på Arlanda och organiserat så vi har mycket praktisk erfarenhet av det här, säger han. Men det är inte vi som sitter där och coachar. Det är snarare ett erfarenhetsutbyte med tips och trix till ett organiseringsarbete som ständigt pågår.

UNI har 900 medlemsförbund med sammanlagt 20 miljoner medlemmar över hela världen.

Mer om kongressen finns här: www.uniworldcongress.org
Agneta Perssonreporter010-480 33 06

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Strid om en fana i Sundsvalls hamn

Hamn. En fana har rört upp känslorna mellan Hamnarbetarförbundet (HF) och Transport i Sundsvalls hamn. Stöld, hävdar Hamnarbetarförbundet. Den har Transports logga som HF:arna täckt över med sin egen, invänder transportarna.

Danmark får behålla vassare cabotageregler

EU. Danmark har tagit strid för vassare cabotageregler mot EU-kommissionen och vunnit kampen. Efter en tvåårig strid ger EU-domstolen den danska regeringen rätt att komplettera reglerna med egna preciseringar. I ministerförhandlingarna om nya transportregler kan domen få stor betydelse.

Svenskar på UNI:s kongress

”Ingen ensam arbetare kan vända tidvattnet”

Bevakning. Amerikanska Christy Hoffman valdes i dag till ny generalsekreterare i servicefackens världsfederation. En delegation från Transport lyssnade på hennes invigningstal på kongressen i brittiska Liverpool.

Arbetsgivare får större rehab-ansvar för sjuka

Sjukförsäkring. Arbetsgivarnas ansvar för att sjuka anställda får rehabilitering stärks den 1 juli. Företagen blir skyldiga att ta fram en plan för hur personal, som varit sjukskriven i 30 dagar, ska komma tillbaka till jobbet igen.

Reza Shahabi busschaufför från Iran

”Vi vill starta fria icke-statliga fackförbund i Iran!”

Internationellt. Reza Shahabi har nyligen släppts ur fängelset efter tortyr och isolering. Davood Razavi har en dom på fem år hängande över sig. Båda var bussförare i Iran. Deras brott? Fackligt engagemang. I kväll berättar de på ett öppet möte.

350 tidningsbud sägs upp och erbjuds ny anställning

Tidningsbud. NWT Gruppen, som bland annat äger Nya Wermlands-Tidningen, säger upp avtalet med Tidningstjänst och startar eget distributionsbolag. Samtliga 350 tidningsbud erbjuds anställning i det nya bolaget.

Ny EU-kontroll av lastbilars utsläpp införs

EU. Ett system för att övervaka och rapportera om utsläpp från personbilar finns redan. EU-parlamentet har nu fattat beslut om att införa ett liknande system för att kontrollera nya lastbilar och bussar. Syftet är att främja miljön.

Taxiföraren Mehdi Ben Sennah

”Det märks att rånen blivit färre”

Taxi. En positiv nyhet inom taxibranschen: Antalet rån mot chaufförerna har stadigt gått ner de senaste tio åren. Den statistiken förvånar inte Mehdi Ben Sennah, taxiförare i Stockholm sedan över tio år.

sedlar och ett kontokort

Förslag: Bankerna ska ta ansvar för kontanter

Värdetransporter. De största bankerna ska se till att svenska folket kan ta ut pengar och företag ska ha möjlighet att lämna in en dagskassa, föreslår en utredning. – Vi tycker att deras slutsatser är mitt i prick, säger Stefan H Johansson, försäljningschef på Loomis Sverige.

Bättre villkor när Stockholm upphandlar färdtjänst

Taxi. Taxibolagen i Stockholms län sitter just nu och räknar på vad de vill ha betalt för att köra färdtjänst från den 1 april nästa år. Nya krav i upphandlingen slår fast att chaufförerna ska ha lön enligt kollektivavtal och 40-timmars arbetsveckor.

Bil med taxiskylt

Taxiförare drabbas av olyckor och våld i hela Norden

Taxi. Långa arbetspass, olyckor och våld – allt detta drabbar taxichaufförer i Norden. En enkät visar att skillnaderna inte är så stora mellan länderna. Nära hälften av förarna har varit med om en olycka.

Strejkrätten
Arbetsmarknadens parter var med på pressträffen.

Parterna överens om hur konfliktlagen ska ändras

Stridsåtgärder. Fack och arbetsgivare förekommer regeringen och föreslår gemensamt hur konflikträtten kan förändras. Strejk eller blockad som inte syftar till att uppnå kollektivavtal tillåts inte.

Bakgrund: Så funkar förslaget

Stridsåtgärder. Det handlar om paragrafen som styr fredsplikten och definierar vad som är otillåtna stridsåtgärder.

Bakgrund: Så funkar förslaget

Politik. Förslaget på ny lagstiftning innebär ett tillägg i medbestämmandelagens paragraf 41. Paragrafen styr fredsplikten och definierar vad som är otillåtna stridsåtgärder.

Arbetsmarknadens parter var med på pressträffen.

Parterna överens om hur konfliktlagen ska ändras

Politik. Fack och arbetsgivare föreslår gemensamt hur konflikträtten kan förändras. Regeringen köper omedelbart förslaget. Grunden är oförändrade rättigheter att ta till konfliktåtgärder för den part som vill ha kollektivavtal. Men strejk eller blockad som inte syftar till att uppnå kollektivavtal tillåts inte.