Globala krisen het fråga på facklig världskongress

Mer än 2 000 fackliga representanter från världens alla hörn samlades nyligen i Kapstaden. Det var den största fackliga sammankomsten någonsin i Afrika. Svenska Transport var på plats.

Det var det globala facket UNI, dit säkerhetsbranschen inom Transportarbetareförbundet är anslutet, som höll sin fjärde världskongress i mitten av december. Mötets tema var ”alla ska inkluderas”, med fokus på de ekonomiska kriser som pågår runt om i världen.

Fyra personer åkte ner för svenska Transports räkning. Marikk Henriksson, avdelningsordförande i Umeå, var en av dem. Det är viktigt att facket är med vid sådana här tillfällen, tycker hon:

– Som medlem i federationen UNI har vi vår rösträtt och den ska vi använda. Dessutom är det ett bra tillfälle att träffa folk från andra länder. Man lär sig mycket på att höra vad andra går igenom.

Sverige har i fackliga sammanhang kommit långt om man jämför med andra länder, påpekar Marikk. Samtidigt, när det handlar om ekonomisk kris, står vi inför samma utmaningar.

– Vi har ju varit på väg åt samma håll som de sydeuropeiska länderna. Tillsammans kan vi diskutera vikten av att inte tappa bort våra rättigheter när det är kris. Och att rasismen riskerar att komma som ett brev på posten när jobben försvinner.

Sammanlagt avhandlade de 2 000 deltagarna 18 motioner på kongressen. Motionerna handlade om allt från olika aktörers ansvar vid global handel, till fackets möjligheter att påverka arbetsvillkoren i anslutning till Fotbolls-VM i Qatar år 2022.

Transports förbundssekreterare Markus Pettersson beskriver internationella kongresser av det här slaget som ett gyllene tillfälle att slå sig ner i mindre grupper och ha rejäla, djuplodande diskussioner. Själv var han med i flera möten med fackliga kolleger från andra länder för att diskutera organisering av säkerhetspersonal på flygplatser runtom i världen.

– Vi har varit länge på Arlanda och organiserat så vi har mycket praktisk erfarenhet av det här, säger han. Men det är inte vi som sitter där och coachar. Det är snarare ett erfarenhetsutbyte med tips och trix till ett organiseringsarbete som ständigt pågår.

UNI har 900 medlemsförbund med sammanlagt 20 miljoner medlemmar över hela världen.

Mer om kongressen finns här: www.uniworldcongress.org
Agneta Perssonreporter010-480 33 06

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fortsatt stopp för väktare och ordningsvakter

Bevakning. Skyddsombudet gjorde rätt som stoppade Cubsecs ordningsvakter på Rymdtorget i Göteborg. Arbetsmiljöverket ställer en rad krav på företaget för att det ska få skicka dit sina anställda igen.

Markus Pettersson

”Det överskuggande målet är att vinna valet”

Politik. Uppdraget är att få facken och Socialdemokraterna att gå åt samma håll inför nästa års val. Markus Pettersson berättar om sitt nya jobb som facklig-politisk sekreterare hos S.

Markus Pettersson går till Socialdemokraterna

Politk. Markus Pettersson har nytt jobb. Han börjar denna vecka som facklig-politisk sekreterare hos Socialdemokraterna. I juni lämnade han Transport efter ordförandeomröstningen på fackets kongress.

Sörmländskt färdtjänstbolag väcker farhågor i facket

Färdtjänst. Sultan Salimovic är en omdebatterad taxiföretagare i Sörmland. Nu har hans hustru vunnit flera färdtjänstkontrakt på Västkusten, via bolaget K-holms vård och omsorg. – Vi är helt klart oroade, säger Lennart Sköld, ombudsman på Transport i Uddevalla.

Väktare och ordningsvakter har lämnat Rymdtorget

Bevakning. Varken väktare eller ordningsvakter jobbar på Rymdtorget i Göteborg. Transport har lagt skyddsstopp för ordningsvakterna sedan polisen hoppat av de gemensamma patrulleringarna. I morgon väntas Arbetsmiljöverket avgöra om stoppet ska gälla eller om ordningsvakterna måste börja sin bevakning igen.

Svenska för lastbilsförare leder till jobb

Utbildning. Nio av tio som läst Svenska för lastbilsförare har jobb inom två år efter avslutad utbildning, visar en rapport från Länsstyrelsen i Stockholm.

Transportkvinnor i Europa möts av våld och hot

Kvinnor. Våld, sexuella trakasserier och hot drabbar kvinnor i transportbranscher runt om i Europa. En rapport från facket visar att nästan varannan kvinnlig transportarbetare har råkat ut för något det senaste året.

Avtal 2017

Nytt taxiföraravtal dröjer

Taxi. Den här veckan har Transport och Biltrafikens arbetsgivareförbund fortsatt överläggningarna om ett nytt avtal för taxiförarna. – Det går långsamt framåt. Men vi nog är inte klara förrän tidigast vecka 43, säger Transports förhandlare Lars Mikaelsson.

Däck i snö

Tomas Eneroth kräver vinterdäck på alla axlar

Vinter. I maj tyckte Transportstyrelsen att det inte behövs vinterdäck på en lastbils alla axlar. Nu går infrastrukturministern Tomas Eneroth tvärs mot myndigheten och föreslår att lagen ska ändras: Vid vinterväglag ska samtliga hjul på både dragbilen och släpet ha godkända vinterdäck.

Sopgubbar från Reno Norden. Foto Jan Lindkvist.

Nyckelkaos och övertid i Stockholms sophämtning

Renhållning. Sophämtningen i Stockholm har svårt att repa sig efter sopkonflikt, massuppsägningar och entreprenörsbyten. Arbetarna som fortfarande kör säger att det är kaos bland nycklar, överfullt i soprummen och många timmars övertid.

Poliskontroll av lastbil

Polisen kollar lastbilar extra noga

Åkeri. Polis i hela landet kollar tung trafik denna vecka. Det handlar om kör- och vilotider, lastsäkring, farligt gods och fordons vikt. Utländska lastbilar granskas extra noga för att avslöja om de körs olagligt i Sverige.

Ryska rör lossas i Karlshamn

Hamn. Lossningen är i full gång. Ett fartyg med de första 190 betongklädda stålrören anlände i lördags. Totalt ska Karlshamns hamn ta emot 52 000 rör till den ryska gasledningen Nord streams andra etapp.

Väktare förbjuds jobba på torg i Göteborg

Bevakning. Fyra ordningsvakter och två poliser – annars går de bevakningsanställda inte in på Rymdtorget i Göteborg. Väktarna på Nokas får över huvud taget inte vara där, efter ett beslut hos Arbetsmiljöverket. Bakgrunden är en grov misshandel av en ordningsvakt.

Taxi-vd dömd till fängelse

Färdtjänst. Taxiföretagaren Sultan Salimovic har förbjudits att driva företag de närmaste tre åren. Han döms samtidigt till åtta månaders fängelse för grovt skattebrott, bokföringsbrott, vårdslös skatteuppgift och för att han försvårat Skatteverkets kontroller.