corona

Fortsatt höga varselsiffror

Arbetsmarknad. Nära 4 800 inom transportbranschen har hittills varslats om uppsägning. Coronaviruset har slagit hårdare mot arbetsmarknaden än någon annan kris. På tisdagen gick regeringen ut med utökad möjlighet att korttidspermittera.

– Fortsätter utvecklingen kan vi nå en topp under sommaren med runt 10 procent inskrivna arbetslösa, säger Arbetsförmedlingens analyschef Annika Sundén i ett pressmeddelande.

Arbetsförmedlingen publicerar sedan förra månaden siffror över varsel och nyanmälda arbetslösa varje vecka, i stället för en gång i månaden. Coronakrisen har lett till historiskt höga siffror.

– Även om antalet varsel den senaste veckan ligger lägre än veckorna innan så är antalet nästan dubbelt så många som hela april månad förra året, säger Annika Sundén.

Under den senaste veckan, 6 – 12 april, har 6 600 personer varslats. Sedan den 1 mars rör det sig om över 56 000 personer. Inom transportnäringen har 4 779 varslats om uppsägning sedan coronakrisen bröt ut. Det är hela 8,5 procent av det totala antalet varsel. I kategorin ingår yrkesgrupper som Transportarbetareförbundet organiserar, som lastbilschaufförer, taxichaufförer och truckförare, men också yrkesgrupper som busschaufförer och lokförare.

Liksom tidigare visar statistiken från mitten av april att hotell- och restaurang, bemanning och handel är värst drabbade. Därefter har transportbranschen följt. Men under den senaste veckan har industrin tagit en större andel.

Alla varsel leder inte till uppsägningar. Men nu börjar effekten synas på arbetslösheten. Antalet nyinskrivna hos Arbetsförmedlingen ökar kraftigt. Under den senaste veckan tillkom 13 835 nyanmälningar, under hela perioden 1 mars – 12 april skrev 82 255 personer in sig som arbetssökande. Det är dubbelt så många som under samma period förra året.

Korttidspermitteringar utökas

Statistiken visar inte personer med korttidsarbete och som, med statliga pengar, har kvar sina anställningar men jobbar mindre tid. Arbetsgivaren är inte skyldig att anmäla korttidsarbete till Arbetsförmedlingen. Det sköts av Tillväxtverket och kan utnyttjas från och med den 16 mars.

I dag, tisdag, blev det klart att regeringen vill utöka möjligheten. Tidigare kunde arbetsgivaren ”hemförlova” anställda på maximalt 60 procent. Nu ska det gå att göra till 80 procent.

– Vi är fast beslutna att vidta åtgärder för att mildra de effekter som näringslivet drabbats av, sa finansminister Magdalena Andersson (S) på en presskonferens på tisdagseftermiddagen.

Transportarbetareförbundet har tidigare starkt uttryckt önskan att kunna permittera på heltid. Även från arbetsgivarhåll har kravet på 100-procentig permittering ställts, för företag som i stort sett förlorat hela sin inkomst. Men nu har regeringen och samarbetspartierna kommit fram till att det 80 procent blir max. Enligt förslaget ska förändringarna gälla från den 1 maj och tre månader framåt.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Så låg blir a-kassan i regeringens förslag

Politik. Regeringen och Sverigedemokraterna föreslår nya regler för a-kassan. Taket för hur mycket man kan få höjs. Samtidigt ökar nedtrappningen snabbt.

Valkampanj inför EU-valet inledd

EU. LO har dragit igång sin kampanj inför valet till Europaparlamentet med ett digitalt möte i Teams. Kamp mot arbetslivskriminalitet och ökad trygghet för vanligt folk var något som flera talare lyfte.

Transportarbetarens logga

AV: Arbetslivskriminalitet växande samhällsproblem

A-krim. Arbetsmiljöverket stärker arbetet mot kriminalitet i arbetslivet. Myndigheten förutspår att problemen med kriminella aktörer kommer att öka ytterligare.

Upphandling av färdtjänst tas om

Servicetrafik. Beslutet om tilldelning av avtal för servicetrafik i Örebro län återkallas – i sin helhet. Taxibolagens fordon måste utvärderas för att se att det gått rätt till i miljardupphandlingen.

Fängelse för kokainsmuggling

Dom. Fängelse i två år. Det blev straffet för den hamnarbetare som mot sitt nekande döms för att ha agerat insider i den stora kokainhärvan med koppling till Helsingborgs hamn.

”Tre truckolyckor inträffar varje dag”

Lager. Att manövrera en truck är ett precisionsarbete. Så se upp med truckutbildningar på en eller ett par dagar. Saknar du tidigare erfarenhet tar det längre tid än så, varnar Maria Themptander på Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Tyngre fordon med B-körkort?

Teknik och trafik. Snart kan vissa B-kortsförare få köra fordon som väger upp till 4,25 ton. Men det förutsätter att fordonen går på alternativa bränslen.

Säkerhetskontrollen på Arlanda. Foto: Justina Öster

Avarn hotas av vite på 100 000

Arbetsmiljö. Transports skyddsombud larmade Arbetsmiljöverket om brister i arbetsmiljön. Efter en inspektion riskerar bevakningsbolaget Avarn Security 100 000 kronor i vite om åtgärder inte vidtas i den nya säkerhetskontrollen på Arlanda flygplats.

Helsingborgs hamn vill säga upp två

En privat säkerhetskonsult har undersökt fyra hamnarbetares koppling till en brottsmisstänkt kollega. Nu vill bolaget säga upp två av arbetarna, något Helsingborgs Dagblad var först att berätta.

Månadens avdelning
Transports avdelning 19 i Västerås.

Facklig närvaro främst

Transport. Högt i tak och full fart – förhandlingar, möten med medlemmar, en Startpunktsutbildning och någon som är på språng ut. Det händer mycket hos avdelning 19 och det mesta handlar om aktiviteter utanför kontoret i Västerås.

Ukrainska kvinnor utbildas till lastbilsförare

Åkeri. Det är brist på mycket i krigsdrabbade Ukraina – särskilt på lastbilschaufförer. För att fylla ut tomrummet efter landets många inkallade män och hålla samhället i gång har 24 kvinnor i Kiev gått en förarutbildning för C-kort. Nu skalas utbildningen upp och fler utbildas.

På säker väg. Eleverna på Södra Vikens program går på skolan som nyligen utsetts till Sveriges bästa transportskola.

Unga om transportbranschen: Helt rätt

Utbildning. När över 1 000 transportelever svarade på hur de ser på branschen och framtiden blev det toppbetyg. Och nästan nio av tio tycker att utbildningen ger rätt kunskap.

Samtrans-åkerier bryter mot kollektivavtal

Taxi. Samtrans-chaufförer som enbart kör samhällsbetalda resor har rätt till månadslön på mellan 26073 och 27004 kronor enligt kollektivavtalet. Men så är det inte för majoriteten av de Transportarbetaren talat med.

”Risk att sjuka människor hamnar i kläm”

Sjukförsäkring. – Vi vet ju att sjukförsäkringen inte fungerade tidigare, många hamnade i kläm just för att de inte var färdigrehabiliterade. Att då återgå till det systemet verkar rätt huvudlöst. Så kommenterar Transport försäkringsombudsman Pia Edvall utredningen som föreslår skärpta regler för sjukskrivna.

Strängare regler vid sjukskrivning föreslår utredning

Sjukförsäkring. (UPPDATERAD) Skärp reglerna i sjukförsäkringen och återgå till strängare bedömningar för att få sjukpenning längre än ett halvår, föreslår en statlig utredning. En farlig tillbakagång till ”de rättsosäkra och otrygga system som gällde innan 2021”, kommenterar LO-ordförande Susanna Gideonsson.

Högertrafik

Påsk först med fartbegränsning

Trafik. Påsken är en av de stora trafikhelgerna. Och också en av de första helger med hastighetsbegränsning utanför tätorter, infört för att minska olyckorna. Transportarbetaren tittade i backspegeln för att se vad som gällde tillåten fart tidigare – en av våra mest lästa artiklar på webben de senaste åren.