Close
Efter dödsolyckan ska alla hamnarbetare bära varsin gasmätare, berättar regionala skyddsombudet Roger Jönsson.
Close

Fler tydliga rutiner i Oxelösunds hamn efter dödsfallet

Hamn. – Regelverket har inte ändrats efter dödsolyckan i Oxelösunds hamn. Men vi har tagit fram fler tydliga rutiner med en rad kontrollpunkter för att så långt som möjligt förhindra att något går fel, säger Transports regionala skyddsombud Roger Jönsson.

Han arbetar med arbetsmiljöfrågor på Transports hamnavdelning 2 och får frågan om stuveriarbetet blivit säkrare i Oxelösund efter olyckan 2018. Då kvävdes en 20-årig stuveriarbetare tragiskt till döds vid lossning av en kolbåt. Frågan om vem som bär ansvar har stötts och blötts av jurister i tingsrätten och nu senast i hovrätten, där dom ska meddelas den 7 mars.

– Förhoppningsvis har vi fått en ökad säkerhet. Förutsatt att vi inte får en regelförskjutning så att anställda börjar slappna av och glömmer när tiden går, säger Roger Jönsson.

Efter olyckan ska alla hamnarbetare bära varsin gasmätare och ha utbildats om hur de används. Inför varje nedgång på fartyg ska mätningar av syrehalt och eventuella gaser också göras i lejdare (nedgångar) och lastrum. Farliga båtluckor ska plomberas så att ingen av misstag går fel och varningsskyltar sättas upp, förklarar Roger Jönsson.

– Ingen får gå ombord förrän ansvarig arbetsledare kontrollerat att arbetsmiljön är säker och gett klartecken. Samma rutiner gäller vid skiftbyte. Om alla följer rutinerna har vi i alla fall minimerat risken för att en olycka händer.

Undvika följdolyckor

Om olyckan ändå är framme finns nu rutiner för hur stuveriarbetarna ska agera för att undvika följdolyckor. Det vill säga när anställda griper in för att hjälpa kollegor och riskerar att själva skadas, vilket inträffade vid dödsfallet i Oskarshamn.

Pratas det fortfarande om dödsolyckan?

– Ja, den används som exempel på hur farligt det kan vara om man inte följer rutinerna och gör rätt. Man kan svimma av på 10, 20 sekunder på grund av syrebrist eller farliga gaser så vi försöker verkligen upplysa om allvaret i frågan, säger Roger Jönsson.

Gäller särskilda rutiner för timanställda, så kallade blixtar, som kan ha mindre erfarenhet än fast anställda?

– De ska få samma information och genomgång vid varje pass som alla andra. Plus mätare som larmar i tid så att de hinner upp ur båten. Alla ska veta att det är tillräckligt med syre och fritt från skadliga gaser innan de går ner. Anställningsform spelar ingen roll.

Vad hoppas du på för dom i hovrätten?

– En fällande dom som visar att arbetsmiljön hanterats helt felaktigt, men jag har inga synpunkter på vem som fälls, säger Roger Jönsson.

Gått igenom alla rutiner

Jyrki Saarinen är huvudskyddsombud och arbetar i Oxelösunds hamn. Han säger att hamnen hela tiden haft skyddsronder och nu repeterar och följer upp att rutinerna följs.

– Vi har gått igenom alla rutiner och gjort allt för att en dödsolycka inte ska behöva hända igen. Ingen ska kunna utföra några arbetsuppgifter om vi inte är helt hundra på att personen fått rätt utbildning, säger han.

Ett datasystem där medarbetarnas utbildning och kompetens uppdateras ska garantera det.

I hamnen finns nu två typer av containrar. En med livräddningsutrustning och en annan med flyktmasker som lyfts ombord på fartyg vid lossning.

– Masker finns också i maskiner som truckar och lastmaskiner och utplacerade på olika håll i hamnområdet.

Vid dödsolyckan förvarades flyktmasker däremot i ett skåp på hamnkontoret. Olyckan har verkligen inpräntat hur viktigt det är att mäta syrenivå och eventuell gifthalt innan man går ombord, betonar Jyrki Saarinen.

– Det går inte att chansa. Giftig gas luktar ingenting, enda sättet är att mäta sig till nivån. Vi har nu som rutin att funktionstesta gasmätarna. Alla får gå ut till ”bumptestaren”, sätta sin gasvarnare i den och se att den är okej. Fungerar den inte får vi ta en annan.

Tänker du på olyckan?

– Det är klart. Det är konstigt att olyckor fortfarande sker. Fast faran med syrebrist och gaser är ett känt fenomen tycks det fortfarande finnas okunskap.

Vädra ut gaser

Efter dödsfallet har stuveriarbetarna sällan upptäckt några gashalter eller behövt avbryta arbetet.

– När man öppnar luckorna i båten kan det pipa till lite i mätaren, men bara man vädrar lite så försvinner gasen väldigt fort.

Jyrki Saarinen var kallad som vittne till tingsrätten, men gick inte på förhandlingarna i hovrätten.

–  Fast vi kommer givetvis att följa upp domen. Vi har ett farligt jobb och skyddsarbetet pågår ständigt. Det som är rätt i dag behöver inte vara det i morgon och så finns ju alltid den mänskliga faktorn, säger han.

En ny digital utbildning (e-learning) om hur hamnarbetare jobbar säkert är på gång och ska läggas ut på Tya:s hemsida (tya.se) i början av året. Den heter ”Syrefattiga miljöer i hamnar” och är tänkt både som introduktion för nya och repetition för mer rutinerade stuveriarbetare, berättar Stefan Reimers på Tya.

Fotnot. Transportfackens yrkes-och arbetsmiljönämnd (Tya) arbetar med arbetsmiljöfrågor på uppdrag av arbetsgivare och fack inom transportbranschen.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Johan Kanmert. Foto: Privat

Sjukare, skadligare och dödligare

Debatt. Trots en omfattande skyddslagstiftning i form av den samlade arbetsmiljölagstiftningen med arbetsmiljölagen som ramlag kompletterad av arbetsmiljöförordningen och preciserad av Arbetsmiljöverkets föreskrifter skyddas inte människor på svenska arbetsplatser.

Collage med avtalsförsäkringar

Så billiga är dina försäkringar för arbetsgivaren

Avtalat. Du som jobbar på ett företag med kollektivavtal täcks av försäkringar som ger skydd vid händelser som sjukdom, barnafödsel och arbetsskador. Flera av försäkringarna är helt avgiftsfria för företagen. Varför är det så?

Ett skepp kommer lastat med bananer – och kokain?

Hamn. Förra veckan stängdes fyra hamnarbetare av i Helsingborgs hamn. De är inte misstänkta för något brott men är kollegor till den man som är åtalad misstänkt för att inifrån hamnen hjälpt kokainsmugglare i stor skala.

Upphandling av färdtjänst tas om

Servicetrafik. Beslutet om tilldelning av avtal för servicetrafik i Örebro län återkallas – i sin helhet. Taxibolagens fordon måste utvärderas för att se att det gått rätt till i miljardupphandlingen.

Fängelse för kokainsmuggling

Dom. Fängelse i två år. Det blev straffet för den hamnarbetare som mot sitt nekande döms för att ha agerat insider i den stora kokainhärvan med koppling till Helsingborgs hamn.

”Tre truckolyckor inträffar varje dag”

Lager. Att manövrera en truck är ett precisionsarbete. Så se upp med truckutbildningar på en eller ett par dagar. Saknar du tidigare erfarenhet tar det längre tid än så, varnar Maria Themptander på Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Tyngre fordon med B-körkort?

Teknik och trafik. Snart kan vissa B-kortsförare få köra fordon som väger upp till 4,25 ton. Men det förutsätter att fordonen går på alternativa bränslen.

Säkerhetskontrollen på Arlanda. Foto: Justina Öster

Avarn hotas av vite på 100 000

Arbetsmiljö. Transports skyddsombud larmade Arbetsmiljöverket om brister i arbetsmiljön. Efter en inspektion riskerar bevakningsbolaget Avarn Security 100 000 kronor i vite om åtgärder inte vidtas i den nya säkerhetskontrollen på Arlanda flygplats.

Helsingborgs hamn vill säga upp två

En privat säkerhetskonsult har undersökt fyra hamnarbetares koppling till en brottsmisstänkt kollega. Nu vill bolaget säga upp två av arbetarna, något Helsingborgs Dagblad var först att berätta.

Månadens avdelning
Transports avdelning 19 i Västerås.

Facklig närvaro främst

Transport. Högt i tak och full fart – förhandlingar, möten med medlemmar, en Startpunktsutbildning och någon som är på språng ut. Det händer mycket hos avdelning 19 och det mesta handlar om aktiviteter utanför kontoret i Västerås.

Ukrainska kvinnor utbildas till lastbilsförare

Åkeri. Det är brist på mycket i krigsdrabbade Ukraina – särskilt på lastbilschaufförer. För att fylla ut tomrummet efter landets många inkallade män och hålla samhället i gång har 24 kvinnor i Kiev gått en förarutbildning för C-kort. Nu skalas utbildningen upp och fler utbildas.

På säker väg. Eleverna på Södra Vikens program går på skolan som nyligen utsetts till Sveriges bästa transportskola.

Unga om transportbranschen: Helt rätt

Utbildning. När över 1 000 transportelever svarade på hur de ser på branschen och framtiden blev det toppbetyg. Och nästan nio av tio tycker att utbildningen ger rätt kunskap.

Samtrans-åkerier bryter mot kollektivavtal

Taxi. Samtrans-chaufförer som enbart kör samhällsbetalda resor har rätt till månadslön på mellan 26073 och 27004 kronor enligt kollektivavtalet. Men så är det inte för majoriteten av de Transportarbetaren talat med.

”Risk att sjuka människor hamnar i kläm”

Sjukförsäkring. – Vi vet ju att sjukförsäkringen inte fungerade tidigare, många hamnade i kläm just för att de inte var färdigrehabiliterade. Att då återgå till det systemet verkar rätt huvudlöst. Så kommenterar Transport försäkringsombudsman Pia Edvall utredningen som föreslår skärpta regler för sjukskrivna.

Strängare regler vid sjukskrivning föreslår utredning

Sjukförsäkring. (UPPDATERAD) Skärp reglerna i sjukförsäkringen och återgå till strängare bedömningar för att få sjukpenning längre än ett halvår, föreslår en statlig utredning. En farlig tillbakagång till ”de rättsosäkra och otrygga system som gällde innan 2021”, kommenterar LO-ordförande Susanna Gideonsson.

Högertrafik

Påsk först med fartbegränsning

Trafik. Påsken är en av de stora trafikhelgerna. Och också en av de första helger med hastighetsbegränsning utanför tätorter, infört för att minska olyckorna. Transportarbetaren tittade i backspegeln för att se vad som gällde tillåten fart tidigare – en av våra mest lästa artiklar på webben de senaste åren.