Skyddsvakt på Arlanda.
Close
På Arlanda har skyddsvakterna fått nya instruktioner. Fler ska synas på flygplatsen.
Close

Fler på plats efter Bryssel

Synlighet är det svenska svaret på terrordåden i Bryssel. Fler skyddsvakter, poliser och terminalvärdar än vanligt rör sig på Arlanda, Landvetter och Bromma.

Över 30 dödades och hundratals människor skadades när terrorister från IS attackerade Belgiens huvudstad Bryssel i förra veckan. Sprängladdningar detonerade i flygplatsens avgångshall och en tunnelbanestation nära EU:s högkvarter.

På polisens direktiv ökade Securitas personal sin närvaro ute bland resenärerna på Arlanda. Företaget har närmare 1 000 anställda där, de flesta jobbar i säkerhetskontrollen.

– Skyddsvakterna är en mindre andel, och det är bara de som fått nya instruktioner, säger Josefin
Dalby, klubbordförande på Securitas Arlanda. Och så kommer det nog se ut om inte Säpo höjer hotnivån i Sverige.

Åsa Öhman, pressansvarig på statliga Swedavia som driver flygplatserna, bekräftar att säkerhetskontrollerna inte har skärpts.

– Läget verkar lugnt bland resenärerna, säger hon dagen efter dåden.

Bland säkerhetspersonalen har diskussionen om ett yttre skalskydd tagit fart. Helt enkelt en säkerhetskontroll innan någon släpps in på flygplatsen.

– Jag tror själv att det inte blir någon skillnad, säger Josefin Dalby. Då flyttar man bara folksamlingen till utanför dörrarna.

Europafacket – som är en sammanslutning av fackföreningar i 36 europeiska länder – ställde hastigt in ett styrelsemöte i Bryssel efter terroristernas attacker.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Elektroniska staket mot terror på väg – men dröjer

Åkeri. Geofencing? Som ett vapen mot terrorister i lastbilar har metoden blivit allt mer aktuell. Tester är på gång. En statlig utredning ska snart presenteras. Men vad innebär egentligen elektroniska staket, även kallade geofencing?

Åkerier förlorar uppdrag efter momsbeslut

Åkeri. Skatteverket kräver tre åkerier i Skaratrakten på flera miljoner kronor i moms och skattetillägg. Enligt beslutet har de köpt diesel från Östeuropa, och då medverkat till bedrägeri som syftade till att undkomma momsen. Logistikkoncernen XR har avbrutit allt samarbete med de tre åkerierna.

Transport går vidare efter enkät om övergrepp

Sexuella trakasserier. Nu vet Transports förbundsstyrelse att sexuella trakasserier, kränkningar och övergrepp förekommer inom förbundet. Alla som är anställda eller har ett fackligt uppdrag ska inom kort få ett tydligt besked om vem de ska vända sig till om de råkar illa ut.

Transport med i världskampanj mot kvinnovåld

Internationellt. Världsfacket kräver stopp för våld och trakasserier mot kvinnor i arbetslivet. Under 23 dagar pågår kampanjen som ska få FN att skriva in detta i en ny konvention.

Elva transportare på kurs.

”Hej! Det är väl en bra början”

Facket. Här ska det tränas på att ringa. Elva transportare ägnar onsdagen åt en introduktion i att ringa medlemmar. Före valet ska minst hälften – eller helst alla 59 000 – av fackets medlemmar få en signal från Transport.

Ändrade arbetsmiljöregler oroar LO-facken

Arbetsmiljö. Trots hård kritik från LO drar Arbetsmiljöverket i gång en stor översyn av arbetsmiljöreglerna. Dagens 72 föreskrifter som styr allt från asbestsanering på byggen till skärmaskiner i storkök ska bantas till 17.

Flygplatskontrollanter tränar närstrid i ryska uniformer

Bevakning. De jobbar i säkerhetskontrollen på Arlanda. På fritiden ägnar de sig åt att träna närstrid och hantera vapen. Nyheten om säkerhetsvakterna som också klär sig i ryska uniformer under sina klubbmöten slog ner som en bomb hos arbetsgivaren Nokas i morse.

Taxi-vd lämnar chefsjobbet

Taxi. Chefen för Sverigetaxi i Stockholm lämnar vd-jobbet. Det första den nya koncernchefen gör är att tillsätta en tillfällig vd. Den förra blir rådgivare i koncernledningen.

Flyttfirma kräver miljoner i skadestånd av staten

Flyttbranschen. En flyttfirma i Stockholm kräver skadestånd från staten. Bolaget vill ha ersättning för förlorade uppdrag och intäkter efter tidigare anklagelser om brott mot konkurrenslagen.

Genmäle från Texab

Lagerarbete. Transportarbetaren har publicerat flera artiklar om flytt- och bemanningsföretaget Texab, som bland annat har uppdrag för Postnord. Texabs vd Torbjörn Ulf har begärt ett genmäle efter den centrala förhandling som hölls mellan Texab och Transport i går, tisdagen den 6 februari.

”Då blir det provanställning på livstid”

Politik. Ett generalangrepp mot den svenska modellen, recenserar Markus Pettersson Moderaternas tankar kring turordningsreglerna för den som är anställd. Han är facklig-politisk sekreterare hos Socialdemokraterna.