Inlägg på twitter #fackligvardag. Senaste inlägget på Twitter, när denna artikel publicerades.
Close
Senaste inlägget på Twitter, när denna artikel publicerades.
Close

”Facket – inte bara rajraj”

Just när avslöjandena om Kommunaltopparnas affärer spreds i alla medier hade Seko en ungdomskonferens. Fem unga aktiva bestämde sig för att bilden av den fackliga rörelsen måste breddas. Ett par veckor senare har #fackligvardag-rörelsen samlat 3 000 aktiva som facebookar, twittrar och visar bilder på Instagram.

– Vi vill visa att facket inte alls bara handlar om fest och sprit och rajraj för medlemmarnas pengar, säger Johanna Bergsten som snabbt hakade på.

Hon är ordförande i Transport i mellersta Norrland, fram till årsmötet i mars, och hon går förbundets aspirantutbildning för framtidens ombudsmän. Tidigare i dag twittrade hon:

”Det drar ihop sig för avtalsrörelse och det innebär utbildning i dagarna tre. Upp i ottan och min 6 mån bäbis får följa med. #fackligvardag”

Just den sortens vardagsberättelser rullar just nu fram i de sociala medierna. Fackligt förtroendevalda och fackens anställda visar vad de har för sig. Hittills har runt 150 000 personer nåtts av inlägg som är märkta #fackligvardag.

– Vi måste visa vad vi gör och vara öppna mot medlemmarna, säger Stefan Pinjefors, tågvärd och ungdomsansvarig i Seko Skåne.

Han är en av de fem som startade #fackligvardag:

– Vi ville hitta ett sätt att motarbeta den negativa bild som drabbade hela den fackliga rörelsen när skandalerna i Kommunal rullades upp. Den fackliga vardagen ser ju helt annorlunda ut än den som medierna skildrar utifrån Kommunals toppar.

Bland transportarna som twittrar om sin vardag finns också Magnus Thelander, ombudsman på Transports Helsingborgsavdelning.

– Vi är dåliga på att berätta vad vi egentligen gör, säger han. Men med #fackligvardag kan vi hjälpa till att sprida varandras berättelser också.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Oklara regler hotar svensk biogas

Energi. Framtiden är osäker för biogasen, ett bränsle som används i många bussar, taxi och lastbilar. Orsaken är oklarheter kring beskattningen och ökande konkurrens från el-drivna fordon.

Upprop på gång bland förare

Arbetsmiljö. Skådespelare, sångare, musiker, jurister, politiker … Flera yrkesgrupper där kvinnor vittnar om övergrepp, sexuella trakasserier och sexistisk jargong är på gång. En insamling av berättelser har startat även inom transportbranscher: #banaväg.

Täcket av för Teslas nya batterilastbil

Ny teknik. Tidigt på fredagsmorgonen presenterade den hajpade elbilstillverkaren Tesla en batteridriven dragbil. Den påstås ha en räckvidd på 800 kilometer och kan accelerera från noll till 95 kilometer i timmen på fem sekunder. Utan påhakad trailer. Lastbilen uppges också vara självkörande. I vart fall på motorväg.

Straffen skärps vid brott mot kör- och vilotidsreglerna

Åkeri. I mars nästa år höjs böterna kraftigt för åkerier som systematiskt bryter mot kör- och vilotidsreglerna. Maxbeloppet vid flera överträdelser blir 800 000 kronor, i stället för dagens tak på 200 000 kronor. Fast många små och medelstora åkerier slipper undan maxboten.

Hopplöst att granska arbetsgivare åt AF

Arbetsmarknad. Mycket tid. Mycket jobb. Mycket pengar till arbetsgivarna. Men inget besked om resultatet. Transport och andra fack är irriterade över sitt uppdrag att granska arbetsgivare åt Arbetsförmedlingen.

Reno Norden förlorar tre kommuner

Renhållning. Tre kommuner på västkusten avslutar kontraktet med Reno Norden. Kommunägda Renova tar över sophämtningen i Lerum, Partille och Härryda i april.

Polismästare Stefan Hector vid nationella operativa avdelningen och Säkerhetsföretagens branschchef Li Jansson diskuterar mer samarbete.

”Säkerhetsföretag och polis behöver samarbeta närmare”

Terrorattentatet. ”Vi är ju en bransch där om någon springer bort från någonting så springer vi dit.” Säkerhetsföretagen presenterade i dag en rapport om terrorattentatet på Drottninggatan. Högst på önskelistan står ett tätare, mer strukturerat samarbete med polisen.

Dålig lastsäkring uppdagades vid kontroll i Gävle

Trafiksäkerhet. Alla lastbilar utom en hade stora brister i lastsäkringen. På ett containerchassi fanns sprickor i ramen. Det blev facit när polisen och Arbetsmiljöverket gemensamt kontrollerade lastbilar utanför grindarna till Gävle hamn.

Förslag: 36 timmars klampning

Cabotage. Regeringen föreslår att längsta möjliga tid en lastbil får vara klampad förlängs från 24 till 36 timmar.

Anna Ryding, Lena Hunt Wiberg och Lotta Larsson

De tar kampen mot kvinnovåld

Internationellt. Hur ska facket arbeta mot kvinnovåld? Och göra något för kvinnor som inte kan försörja sig på sitt jobb? Se till att de får rätten att organisera sig? Transports delegation på en internationell kvinnokonferens känner att de själva, förbundet och Sverige har en roll att spela.

EU:S VÄGPAKET

EU-kommissionen vill främja kombinerade transporter

Åkeri. EU-kommissionen har utrett och vill ändra det hårt kritiserade så kallade kombidirektivet. Det innehåller regler för transporter som kombinerar järnväg, sjöfart och lastbil. En knäckfråga är hur kombinerade transporter ska definieras.

Norska avfallsbolaget Nordren tar över i Sverige

Renhållning. Ytterligare ett norskt miljöföretag är på väg att etablera sig i Sverige. Bolaget, Nordren, har vunnit upphandlingar i Värmland och Västmanland. Huvudmännen i Nordren var tidigare med och startade krisdrabbade Reno Norden.

Polisinsats på Komettorget i Bergsjön, Göteborg.

Vem ska hålla ordningen?

Bevakning. En ordningsvakt misshandlas grovt. Ett kriminellt gäng uppges kontrollera torget. Är det då bevakningsbranschen som ska ansvara för att ordningen upprätthålls?