Inlägg på twitter #fackligvardag. Senaste inlägget på Twitter, när denna artikel publicerades.
Close
Senaste inlägget på Twitter, när denna artikel publicerades.
Close

”Facket – inte bara rajraj”

Just när avslöjandena om Kommunaltopparnas affärer spreds i alla medier hade Seko en ungdomskonferens. Fem unga aktiva bestämde sig för att bilden av den fackliga rörelsen måste breddas. Ett par veckor senare har #fackligvardag-rörelsen samlat 3 000 aktiva som facebookar, twittrar och visar bilder på Instagram.

– Vi vill visa att facket inte alls bara handlar om fest och sprit och rajraj för medlemmarnas pengar, säger Johanna Bergsten som snabbt hakade på.

Hon är ordförande i Transport i mellersta Norrland, fram till årsmötet i mars, och hon går förbundets aspirantutbildning för framtidens ombudsmän. Tidigare i dag twittrade hon:

”Det drar ihop sig för avtalsrörelse och det innebär utbildning i dagarna tre. Upp i ottan och min 6 mån bäbis får följa med. #fackligvardag”

Just den sortens vardagsberättelser rullar just nu fram i de sociala medierna. Fackligt förtroendevalda och fackens anställda visar vad de har för sig. Hittills har runt 150 000 personer nåtts av inlägg som är märkta #fackligvardag.

– Vi måste visa vad vi gör och vara öppna mot medlemmarna, säger Stefan Pinjefors, tågvärd och ungdomsansvarig i Seko Skåne.

Han är en av de fem som startade #fackligvardag:

– Vi ville hitta ett sätt att motarbeta den negativa bild som drabbade hela den fackliga rörelsen när skandalerna i Kommunal rullades upp. Den fackliga vardagen ser ju helt annorlunda ut än den som medierna skildrar utifrån Kommunals toppar.

Bland transportarna som twittrar om sin vardag finns också Magnus Thelander, ombudsman på Transports Helsingborgsavdelning.

– Vi är dåliga på att berätta vad vi egentligen gör, säger han. Men med #fackligvardag kan vi hjälpa till att sprida varandras berättelser också.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Elektroniska staket mot terror på väg – men dröjer

Åkeri. Geofencing? Som ett vapen mot terrorister i lastbilar har metoden blivit allt mer aktuell. Tester är på gång. En statlig utredning ska snart presenteras. Men vad innebär egentligen elektroniska staket, även kallade geofencing?

Åkerier förlorar uppdrag efter momsbeslut

Åkeri. Skatteverket kräver tre åkerier i Skaratrakten på flera miljoner kronor i moms och skattetillägg. Enligt beslutet har de köpt diesel från Östeuropa, och då medverkat till bedrägeri som syftade till att undkomma momsen. Logistikkoncernen XR har avbrutit allt samarbete med de tre åkerierna.

Transport går vidare efter enkät om övergrepp

Sexuella trakasserier. Nu vet Transports förbundsstyrelse att sexuella trakasserier, kränkningar och övergrepp förekommer inom förbundet. Alla som är anställda eller har ett fackligt uppdrag ska inom kort få ett tydligt besked om vem de ska vända sig till om de råkar illa ut.

Transport med i världskampanj mot kvinnovåld

Internationellt. Världsfacket kräver stopp för våld och trakasserier mot kvinnor i arbetslivet. Under 23 dagar pågår kampanjen som ska få FN att skriva in detta i en ny konvention.

Elva transportare på kurs.

”Hej! Det är väl en bra början”

Facket. Här ska det tränas på att ringa. Elva transportare ägnar onsdagen åt en introduktion i att ringa medlemmar. Före valet ska minst hälften – eller helst alla 59 000 – av fackets medlemmar få en signal från Transport.

Ändrade arbetsmiljöregler oroar LO-facken

Arbetsmiljö. Trots hård kritik från LO drar Arbetsmiljöverket i gång en stor översyn av arbetsmiljöreglerna. Dagens 72 föreskrifter som styr allt från asbestsanering på byggen till skärmaskiner i storkök ska bantas till 17.

Flygplatskontrollanter tränar närstrid i ryska uniformer

Bevakning. De jobbar i säkerhetskontrollen på Arlanda. På fritiden ägnar de sig åt att träna närstrid och hantera vapen. Nyheten om säkerhetsvakterna som också klär sig i ryska uniformer under sina klubbmöten slog ner som en bomb hos arbetsgivaren Nokas i morse.

Taxi-vd lämnar chefsjobbet

Taxi. Chefen för Sverigetaxi i Stockholm lämnar vd-jobbet. Det första den nya koncernchefen gör är att tillsätta en tillfällig vd. Den förra blir rådgivare i koncernledningen.

Flyttfirma kräver miljoner i skadestånd av staten

Flyttbranschen. En flyttfirma i Stockholm kräver skadestånd från staten. Bolaget vill ha ersättning för förlorade uppdrag och intäkter efter tidigare anklagelser om brott mot konkurrenslagen.

Genmäle från Texab

Lagerarbete. Transportarbetaren har publicerat flera artiklar om flytt- och bemanningsföretaget Texab, som bland annat har uppdrag för Postnord. Texabs vd Torbjörn Ulf har begärt ett genmäle efter den centrala förhandling som hölls mellan Texab och Transport i går, tisdagen den 6 februari.

”Då blir det provanställning på livstid”

Politik. Ett generalangrepp mot den svenska modellen, recenserar Markus Pettersson Moderaternas tankar kring turordningsreglerna för den som är anställd. Han är facklig-politisk sekreterare hos Socialdemokraterna.