Vardagshjälte och pristagare. Björn Svantesson på arbetsplatssbiblioteket som han har byggt upp.
Close
Vardagshjälte och pristagare. Björn Svantesson på arbetsplatssbiblioteket som han har byggt upp.
Close

En vardagshjälte får pris

För tio år sedan fick Björn Svantesson sin första ljudbok i örat. I kväll får han hederspris för sitt engagemang för ljudböcker – och för att han spridit lyssnandet bland lastbilschaufförer. – Det känns riktigt trevligt, säger han. Roligt att få tillbaka efter så mycket ideellt arbete.

Björn Svantesson driver arbetsplatsbiblioteket på Skoogs åkeri på Transportvägen i Ängelholm. Från 0 böcker när han rullade i gång det på hösten 2006 – till exakt 857 ljudböcker i dag.

– Det är tack vare förlagen och att jag har bra kontakter där som biblioteket har kunnat växa så mycket, säger han.

I dag, måndag, har han lämnat Ängelholm för att tillbringa kvällen på Nalen i Stockholm. Där hålls årets ljudboksgala, en glittrig tillställning där tre böcker kommer att belönas med Stora ljudbokspriset, en skönlitterär, en barn- eller ungdomsbok och en deckare.

Men även Björn Svantesson får pris. Tredje gången hederspriset delas ut går det till lastbilschauffören som upptäckte en ny värld med ljudböckerna – och dessutom ser till att arbetskamraterna får ta del av den världen.

Synskadades stiftelse, som delar ut priset, kallar honom för en vardagshjälte i sin motivering:

”Årets pristagare är en riktig vardagshjälte vars bildningsresa började med hans första ljudbok. Han har i det tysta erövrat språket och litteraturen och sedan arbetat hårt och utan egen vinning för att ge andra tillgång till litteratur. Genom att starta och fylla ett arbetsplatsbibliotek som i dag rymmer fler än 800 ljudbokstitlar sprider han intresset för litteratur till personer som aldrig tidigare öppnat en bok.”

Björn Svantesson har dock konstaterat att antalet nya böcker i ljudformat börjar gå ner. Nerladdningen tar över mer och mer.

– Men jag har sagt till mina förlagskontakter att de borde hålla ut till åtminstone 2018 eller 2020 med böckerna. De kan fasas ut i takt med att det kommer nya lastbilar, och personbilar, med inbyggda usb-uttag och bluetooth. Så om fyra fem år kanske vi går över till nedladdning på arbetsplatsbiblioteket.

Och priset då? En tavla och 25 000 kronor.

– Jag har lite olika tankar om vad jag ska göra för pengarna. Det blir nog någon resa, säger Björn Svantesson.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Amazon Spanien

Nätgiganten tar sikte på Sverige

Lager/distribution. Världens största näthandel ser ut att etablera sig i Sverige. Amazon är känt för sin antifackliga hållning och förmåga att på kort tid dominera marknader.

Tidningsbuntar och lådor med post

Inga brev för småländska tidningsbud

Tidningsbud. I Småland slutar tidningsbuden att dela ut post på sina rundor. Hall Media avslutar samarbetet med Bring. Tidningsprenumeranterna klagade och brevleveranserna var inte särskilt lönsamma.

Sista tidningen

Tidningsbud. Valborgsmässoafton är sista arbetsdagen för tidningsbuden. Örnsköldsviks Allehanda ska i stället delas ut med post.

Fackligt uppsökeri gav respons i Jönköping

Facket. Fallgropar där barn ramlat ner. Strul med semestern. Och mängder av visstider på macken. Det är några av vittnesmålen som kommer fram när Johanna Lans och Thomas Karlsson sticker ut på uppsökeri i Jönköping.

Protester mot EU-förslag om körtider

Buss/åkeri. Busspassagerare runt om i landet möttes i dag av budskapet att förarnas arbetstidsregler är på väg att försämras. Tillsammans med transportfack i Europa protesterar Kommunal mot förslaget på ändrade kör- och vilotidsregler.

Så används din fackavgift

Så används din fackavgift

Facket. Löner och sociala avgifter är Transports största utgiftspost. Nästan halva din medlemsavgift går till personalen.

Man klämdes ihjäl av lastbil

Arbetsmiljö. En man klämdes i går mellan en lastbil och en lastbrygga, så illa att han senare dog. Han hade kommit med en leverans till Mineralgatan i Helsingborg.

Eneroth besöker Avestaåkeri – utlovar höjd bruttovikt

Elväg. Under torsdagen besökte infrastrukturminister Tomas Eneroth Ernst express, åkeriet som är med i försöket med elektrifierad landsväg utanför Sandviken. Eneroth tror på elväg som en framtidslösning. Han utlovade också höjd bruttovikt för treaxliga lastbilar. Från 26 till 28 ton.

Alla får gas-varnare efter dödsolycka i hamnen

Hamn. Efter dödsolyckan i Oxelösund ska de anställda ha en egen gas-varnare i bröstfickan. Arbetsgivaren mäter luften och riskbedömer innan någon går ner i en lucka. Sedan kan var och en av hamnarbetarna ändå få en varning om det finns livsfarlig koloxid på platsen.

Marita Ulvskog

Ulvskog tar över transportfrågorna

EU. S-politikern Marita Ulvskog tar över platsen i EU:s transportutskott, efter bortgångne partikamraten Jens Nilsson. – Jens och jag hade ett nära samarbete. Jag ska fullfölja hans arbete och det allra viktigaste är att få bort den sociala dumpningen i transportsektorn.

Transport förlorade komplicerad semestertvist i AD

Miljöarbete. Ragn-Sells hade inte gjort för stora löneavdrag när deras miljöarbetare hade semester, enligt en dom i Arbetsdomstolen. – Vi anser fortfarande att det är anmärkningsvärt att man kan förlora pengar på när man har semester om man inte planerar rätt, säger Joakim Guttman, central ombudsman på Transport.

Nyfikna förskolebarn vid den elektriska sopbilen.

Färre avgasmoln – men fler orosmoln?

Miljöarbetare. En sopbil svänger runt på gatorna i Göteborg – helt ljudlöst. Enligt Volvo är det första gången en global lastbilstillverkare levererar ett helt eldrivet fordon. I dag visades den upp för medier och nyfikna göteborgare.

Debatt mellan Hamnarbetarförbundet och Transport

Gemensam fiende kan få hamnfacken att prata ihop sig

Hamn. Hotet om begränsningar av strejkrätten får de två hamnfacken att prata samarbete – eller till och med samgående. En debatt mellan fackens ordföranden i Malmö handlar mest om hur olika arbetssätt skulle kunna jämkas ihop.