Vardagshjälte och pristagare. Björn Svantesson på arbetsplatssbiblioteket som han har byggt upp.
Close
Vardagshjälte och pristagare. Björn Svantesson på arbetsplatssbiblioteket som han har byggt upp.
Close

En vardagshjälte får pris

För tio år sedan fick Björn Svantesson sin första ljudbok i örat. I kväll får han hederspris för sitt engagemang för ljudböcker – och för att han spridit lyssnandet bland lastbilschaufförer. – Det känns riktigt trevligt, säger han. Roligt att få tillbaka efter så mycket ideellt arbete.

Björn Svantesson driver arbetsplatsbiblioteket på Skoogs åkeri på Transportvägen i Ängelholm. Från 0 böcker när han rullade i gång det på hösten 2006 – till exakt 857 ljudböcker i dag.

– Det är tack vare förlagen och att jag har bra kontakter där som biblioteket har kunnat växa så mycket, säger han.

I dag, måndag, har han lämnat Ängelholm för att tillbringa kvällen på Nalen i Stockholm. Där hålls årets ljudboksgala, en glittrig tillställning där tre böcker kommer att belönas med Stora ljudbokspriset, en skönlitterär, en barn- eller ungdomsbok och en deckare.

Men även Björn Svantesson får pris. Tredje gången hederspriset delas ut går det till lastbilschauffören som upptäckte en ny värld med ljudböckerna – och dessutom ser till att arbetskamraterna får ta del av den världen.

Synskadades stiftelse, som delar ut priset, kallar honom för en vardagshjälte i sin motivering:

”Årets pristagare är en riktig vardagshjälte vars bildningsresa började med hans första ljudbok. Han har i det tysta erövrat språket och litteraturen och sedan arbetat hårt och utan egen vinning för att ge andra tillgång till litteratur. Genom att starta och fylla ett arbetsplatsbibliotek som i dag rymmer fler än 800 ljudbokstitlar sprider han intresset för litteratur till personer som aldrig tidigare öppnat en bok.”

Björn Svantesson har dock konstaterat att antalet nya böcker i ljudformat börjar gå ner. Nerladdningen tar över mer och mer.

– Men jag har sagt till mina förlagskontakter att de borde hålla ut till åtminstone 2018 eller 2020 med böckerna. De kan fasas ut i takt med att det kommer nya lastbilar, och personbilar, med inbyggda usb-uttag och bluetooth. Så om fyra fem år kanske vi går över till nedladdning på arbetsplatsbiblioteket.

Och priset då? En tavla och 25 000 kronor.

– Jag har lite olika tankar om vad jag ska göra för pengarna. Det blir nog någon resa, säger Björn Svantesson.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Ett steg närmare avtal för taxiförarna

Taxi. Den här veckan har fack och arbetsgivare förhandlat om ett nytt löneavtal för landets över 20 000 taxichaufförer. Vid 17-tiden på torsdagen avbröts överläggningarna. – Jag är försiktigt optimistisk. Vi har tagit ett steg mot ett avtal som faktiskt innehåller en fast månadslön för chaufförer som kör enbart samhällsbetalda resor, säger Transports ordförande Tommy Wreeth.

Så påverkar statsbudgeten Transports medlemmar

Politik. Alkobommar, 1000 platser på yrkesförarutbildning för vuxna och pengar för att gods ska gå till havs i stället för på väg. Det är några av nyheterna i den statsbudget regeringen presenterade i dag.

Väktarjobb stoppades efter stenkastning och bilbrand

Bevakning. I stadsdelen Sylte i Trollhättan utsattes två väktare för stenkastning och deras bil sattes i brand. Transport svarade med skyddsstopp, med krav på poliseskort för väktare som ger sig in i området. Stoppet är nu hävt.

Transport träffade EU-parlamentariker om cabotage

Åkeri. EU:s vägpaket har satt myror i huvudet på unionens fack. I dag träffade Transport Jens Nilsson (S) från EU-parlamentet för att framföra förbundets syn på förslagen om nya cabotageregler.

LO-fack vill förhandla om utbildningsjobb

Arbetsmarknad. LO-förbunden ska vart och ett begära förhandlingar med sina motparter om särskilda jobb för nyanlända. Facket kallar det för utbildningsjobb och de ska kosta mindre för arbetsgivarna. Bara Transport har valt att inte vara med i överenskommelsen.

Lönetvist med Ragn-Sells prövas i AD i februari

Renhållning. Den 15 februari ska Arbetsdomstolen (AD) avgöra om miljöföretaget Ragn-Sells gjort för stora löneavdrag när anställda haft semester. Transport, som skickat in stämningen, hävdar att bolaget tolkar kollektivavtalet fel. På tisdagsmorgonen möttes parterna för en första rond i AD.

Norska Reno Norden i konkurs

Sopgubbar. Reno Nordens moderbolag har gått i konkurs. Vad det betyder för svenska Reno och de anställda sopgubbarna finns i dag inget besked om. Försäljning är ett tips.

Lärare – ny väg för chaufförer?

Politik. Är du chaufför och funderar på att byta bransch? Regeringen satsar 45 miljoner på att rekrytera och utbilda lärare till gymnasiernas yrkesprogram.

Stor skaderisk bland chaufförer och terminalarbetare

Arbetsskador. (UPPDATERAD) Distributionsförare och terminalarbetare är hårt utsatta på jobbet. De ramlar och skadar sig när de lastar, lossar, bär varor och kör truck. Varje år inträffar över 620 arbetsskador bland chaufförerna, visar en aktuell rapport.

Dragbil skenade mot kajen – blev skrot

Utlandstrafik. En dragbil var en hårsmån från att köra över kajkanten vid Lilla Värtan i Stockholm. Bilen blev skrot och föraren, en polsk egenföretagare, riskerar att få betala höga saneringskostnader för dieseln som rann ut. Claes Sandström är arg. Han fick sitt elskåp demolerat.

LO på väg från Nordea

Ekonomi. LO är på väg att lämna Nordea. Styrelsen beslutade i dag att starta en utredning för att byta huvudbank. Transport har redan fattat beslutet att lämna banken eftersom den ska flytta sitt huvudkontor från Sverige.

Transport grillar hamburgare i Sveg

Facket fixar burgare i Sveg

Facket. Försäkringar, avtal och hamburgare. Transport träffade under måndagen traditionsenligt medlemmar på en parkeringsplats i Sveg.

Bzzt podtaxi i Stockholm

Är det där en taxi?

Moppetaxi. Taxi? Moppe? Podar? De små fordonen började spridas i Stockholm under sommaren. Företaget bakom dem räknar med en stadig ökning. Facket häpnar över att uppstickaren vill teckna kollektivavtal och kräver mer av sina förare än vad lagen säger.

olycka med tma-bil

Skyddsfordon rammat av lastbil

Bärgning. Tidigt på torsdagsmorgonen rammades ett skyddsfordon, en så kallad TMA-bil, på E18 mellan Arboga och Örebro. TMA-bilen var uppställd för att skydda ett trasigt lastbilsekipage som väntade på en jourbil.