Vardagshjälte och pristagare. Björn Svantesson på arbetsplatssbiblioteket som han har byggt upp.
Close
Vardagshjälte och pristagare. Björn Svantesson på arbetsplatssbiblioteket som han har byggt upp.
Close

En vardagshjälte får pris

För tio år sedan fick Björn Svantesson sin första ljudbok i örat. I kväll får han hederspris för sitt engagemang för ljudböcker – och för att han spridit lyssnandet bland lastbilschaufförer. – Det känns riktigt trevligt, säger han. Roligt att få tillbaka efter så mycket ideellt arbete.

Björn Svantesson driver arbetsplatsbiblioteket på Skoogs åkeri på Transportvägen i Ängelholm. Från 0 böcker när han rullade i gång det på hösten 2006 – till exakt 857 ljudböcker i dag.

– Det är tack vare förlagen och att jag har bra kontakter där som biblioteket har kunnat växa så mycket, säger han.

I dag, måndag, har han lämnat Ängelholm för att tillbringa kvällen på Nalen i Stockholm. Där hålls årets ljudboksgala, en glittrig tillställning där tre böcker kommer att belönas med Stora ljudbokspriset, en skönlitterär, en barn- eller ungdomsbok och en deckare.

Men även Björn Svantesson får pris. Tredje gången hederspriset delas ut går det till lastbilschauffören som upptäckte en ny värld med ljudböckerna – och dessutom ser till att arbetskamraterna får ta del av den världen.

Synskadades stiftelse, som delar ut priset, kallar honom för en vardagshjälte i sin motivering:

”Årets pristagare är en riktig vardagshjälte vars bildningsresa började med hans första ljudbok. Han har i det tysta erövrat språket och litteraturen och sedan arbetat hårt och utan egen vinning för att ge andra tillgång till litteratur. Genom att starta och fylla ett arbetsplatsbibliotek som i dag rymmer fler än 800 ljudbokstitlar sprider han intresset för litteratur till personer som aldrig tidigare öppnat en bok.”

Björn Svantesson har dock konstaterat att antalet nya böcker i ljudformat börjar gå ner. Nerladdningen tar över mer och mer.

– Men jag har sagt till mina förlagskontakter att de borde hålla ut till åtminstone 2018 eller 2020 med böckerna. De kan fasas ut i takt med att det kommer nya lastbilar, och personbilar, med inbyggda usb-uttag och bluetooth. Så om fyra fem år kanske vi går över till nedladdning på arbetsplatsbiblioteket.

Och priset då? En tavla och 25 000 kronor.

– Jag har lite olika tankar om vad jag ska göra för pengarna. Det blir nog någon resa, säger Björn Svantesson.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Inget stopp för ensamjobb bland Loomis värdetransportörer

Värdetransporter. Arbetsmiljöverket gick först på huvudskyddsombudets och Transports linje: Loomis ska dubbelbemanna sina värdetransporter. Efter visst juridiskt krångel vänder myndigheten nu på klacken. Värdeväktarna får arbeta ensamma.

”Transport är landets största hamnfack”

Hamn. På onsdagskvällen sände Uppdrag granskning ett timslångt inslag om konflikten i Göteborgs hamn. Transports avtalssekreterare Peter Winsten är besviken: – Tyvärr var programmet väldigt tendentiöst. Reportrarna brydde sig inte ens om att klargöra att Transport faktiskt är det största hamnfacket i Sverige.

APM Terminals, containerhamnen i Göteborg

Hamnstriden i Göteborg synas i Uppdrag granskning

Hamn. Striden mellan Hamnarbetarförbundet och APM Terminals rullar vidare. I kväll behandlas konflikten i tv-programmet Uppdrag granskning. Transportarbetaren kan nu avslöja hur medlarna såg på sitt uppdrag när de kastade in handduken efter sju månaders medlingsförsök.

Tufft väglag för tidningsbud och yrkeschaufförer

Distribution. Kraftig vind och snödrev ställde till det för tidningsbuden i Norrland i natt. – Det är många som inte kunnat köra ut med tidningarna över huvud taget, säger Karin Näslund på Tidningstjänst i Örnsköldsvik.

Hamnarbetarförbundet i flera rättegångar

Hamn. Fyra rättsprocesser pågår mellan Hamnarbetarförbundet och olika motparter som alla har koppling till Göteborgs containerhamn. Förra året gjorde terminalen sitt svagaste resultat någonsin.

Gästarbetare på Postnords lager: ”Vi utnyttjas som daglönare”

Lager. I Göteborg har Postnord valt ut de mest slitsamma lagerjobben och lagt ut på entreprenad. Uppdraget gick till Texab, ett bolag som satt i system att ta in egna migrantarbetare från Balkan och Mellanöstern. Arbetarna utnyttjas ofta som daglönare, trots att Texab utlovat heltidsanställningar i ansökningarna till Migrationsverket.

Ny myndighet jobbar för jämställdhet

Jämställdhet. Uppdraget är att analysera, samla kunskap och sprida den. Temat och målet är jämställdhet. Sverige fick en ny myndighet vid årsskiftet.

Svenska inspektörer räddar löner åt sjömän

Hamn. 230 utländska fartyg kollades i de svenska hamnarna under förra året. Sjömän från olika delar av världen fick tillsammans över 850 000 kronor i retroaktiv lön. Så ser de svenska ITF-inspektörernas facit ut för 2017.

Plogbil i snöväder

Chaufförer saknar plogning och saltning

Vägtrafik. E4:an norr om Hudiksvall stängdes av under natten och morgontimmarna. Tre lastbilar och flera personbilar var inblandade i olyckan som stoppade all trafik. I Sundsvall kommer bussarna inte fram på grund av ishalka. På Bergsjövägen vid Hudiksvall har flera olyckor inträffat de senaste dagarna.

Lastbilsförare toppar dödsstatistiken

Åkeri. Tio lastbilschaufförer fick sätta livet till i jobbet 2017. Återigen toppar förarna den dystra statistiken över personer som dör i arbetet. Ingen annan yrkesgrupp hade så många dödsfall förra året.

Fartyg i Karlshamn

Karlshamns hamn tvingas ta tag i arbetsmiljöarbetet

Hamn. Truckförare har kört utan fullständiga tillstånd. Detta kostar Karlshamns hamn 36 400 kronor. Och om flera brister i arbetsmiljöarbetet inte har åtgärdats till den sista februari hotar 100 000 kronor i viten.

S-minister beredd att inskränka strejkrätten

Hamn. Arbetsmarknadsministern är beredd att inskränka rätten att strejka. Ylva Johansson (S) avslöjar sin slutsats fem månader innan den statliga utredningen om fackens rätt att ta till konflikt ska vara klar.

Facklig mobilisering för Irans aktiva

Internationellt. Elva fack i Europa har skrivit på för att en facklig fånge ska släppas fri i Iran. Det är första gången så många har mobiliserats konstaterar Saied Tagavi, själv aktiv i Transport och projektledare i den fackliga plattformen för självständiga fackförbund i Iran.