Anders blev hotad med kniv

Väktaren Anders Norén blev hotad med kniv av en desperat man. Nu håller han ett visst fysiskt avstånd till människorna på flyktingboendet. – Tråkigt, men jag måste tänka på min egen säkerhet, säger Anders.

Han arbetar på Migrationsverkets tillfälliga boende i Malmö, som säkerhetspersonalen inom Securitas allmänt kallar ”hotellet”.

Den allvarliga händelsen utspelade sig under hösten, när situationen var hårt ansträngd.

– Jag och en ordningsvakt var på plats när en man blev desperat. Han drog fram en kniv och hotade att skära oss. Eller sig själv. Varför vill jag inte säga, men när polisen kom började han skära sig själv, djupt i magen.

– Polisen sprejade både mannen och oss på Securitas med pepparsprej, för att stoppa honom. När de bar ner mannen till ambulansen såg jag hur allvarligt han skadat sig.

Anders blev chockad. Han stannade kvar länge den dagen och pratade och pratade med kollegorna.

Något ytterligare stöd efter det säger Anders, att han inte har behövt. Skulle han ändra sig finns både chefer och kristeam att vända sig till.

Anders Norén tycker inte att han förändrats som person efter incidenten. Som alla bevakningsanställda Transportarbetaren talat med ”ventilerar” han fortlöpande jobbiga händelser med sina närmaste kollegor.

– Min syn på invandring och flyktingmottagande är inte annorlunda nu. Jag har många nära vänner med invandrarbakgrund.

Vi sitter i ett litet provisoriskt personalrum, fyllt av kläder, utrustning och väskor. Utanför dörren spelar några barn brädspel kring ett bord. Utmed väggarna står rader av randiga plastbagar, sådana man lärt sig känna igen från medias rapportering om flyktingströmmarna. Vuxna kommer och går, stannar till med papper i händerna och ser sig villrådiga ut.

Anders Norén berättar om Malmöbor som kommer och vill lämna kläder på boendet. De får väktarna hänvisa vidare till Röda korset, på Migrationsverkets uppdrag.

– Tidigare var man hela tiden vaksam nu kan man slappna av mer. Trängseln var enorm, köerna långa och ibland tröt tålamodet hos någon. Det blev bråk och handgemäng.

Anders vill inte gå in på om han känner av spänningar mellan personer från olika länder, som är i konflikt.

– Det handlar snarare om personkemi, språkförbistringar och frustration när man inte förstår varandra. Det händer oss också.

Vid några tillfällen har det krävts hot om att personer får lämna boendet, om de inte ”skärper sig”. Det har ”viftats med kläder och skor”, när två familjer tvingats tränga ihop sig i ett rum, därför att familjen som skulle ha lämnat inte kommer i väg.

– Tidigare kom folk in på hotellet och hämtade personer till kyrkan och tillfälliga boenden. Om människor inte sökt asyl än tolkas det som människorov. Vi har avrått folk från att göra det, men har någon väl sökta asyl har de rätt att röra sig fritt och kan åka i väg, även om det inte är optimalt, säger Anders.

– Vi kan inte kolla upp det. Och de flesta människor är ändå godhjärtade.

Skulle väktarna misstänka att någon är ute i onda avsikter rapporterar väktare och ordningsvakter till polisen.

Hot och demonstrationer utanför Migrationsverkets anläggningar i Malmö tycks ha uteblivit. Däremot har en hjälporganisation som uppträtt hotfullt mot personalen blivit portad från hotellet.

Securitas driftschef i Malmö, Andreas Rosenlind, bedömer att bolaget kommer att få det hektiskt igen i februari och räknar med en ännu intensiv period fram till sommaren, med många nyanlända.

Väktaren Anders Noren stöder regeringens beslut att skapa en tidsfrist efter en hårt pressad tid:

– Vi behöver återhämta oss och ta hand om dem som redan är här. Sedan kan vi återuppta mottagandet igen, säger han.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Upphandling av färdtjänst tas om

Servicetrafik. Beslutet om tilldelning av avtal för servicetrafik i Örebro län återkallas – i sin helhet. Taxibolagens fordon måste utvärderas för att se att det gått rätt till i miljardupphandlingen.

Fängelse för kokainsmuggling

Dom. Fängelse i två år. Det blev straffet för den hamnarbetare som mot sitt nekande döms för att ha agerat insider i den stora kokainhärvan med koppling till Helsingborgs hamn.

”Tre truckolyckor inträffar varje dag”

Lager. Att manövrera en truck är ett precisionsarbete. Så se upp med truckutbildningar på en eller ett par dagar. Saknar du tidigare erfarenhet tar det längre tid än så, varnar Maria Themptander på Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Tyngre fordon med B-körkort?

Teknik och trafik. Snart kan vissa B-kortsförare få köra fordon som väger upp till 4,25 ton. Men det förutsätter att fordonen går på alternativa bränslen.

Säkerhetskontrollen på Arlanda. Foto: Justina Öster

Avarn hotas av vite på 100 000

Arbetsmiljö. Transports skyddsombud larmade Arbetsmiljöverket om brister i arbetsmiljön. Efter en inspektion riskerar bevakningsbolaget Avarn Security 100 000 kronor i vite om åtgärder inte vidtas i den nya säkerhetskontrollen på Arlanda flygplats.

Helsingborgs hamn vill säga upp två

En privat säkerhetskonsult har undersökt fyra hamnarbetares koppling till en brottsmisstänkt kollega. Nu vill bolaget säga upp två av arbetarna, något Helsingborgs Dagblad var först att berätta.

Månadens avdelning
Transports avdelning 19 i Västerås.

Facklig närvaro främst

Transport. Högt i tak och full fart – förhandlingar, möten med medlemmar, en Startpunktsutbildning och någon som är på språng ut. Det händer mycket hos avdelning 19 och det mesta handlar om aktiviteter utanför kontoret i Västerås.

Ukrainska kvinnor utbildas till lastbilsförare

Åkeri. Det är brist på mycket i krigsdrabbade Ukraina – särskilt på lastbilschaufförer. För att fylla ut tomrummet efter landets många inkallade män och hålla samhället i gång har 24 kvinnor i Kiev gått en förarutbildning för C-kort. Nu skalas utbildningen upp och fler utbildas.

På säker väg. Eleverna på Södra Vikens program går på skolan som nyligen utsetts till Sveriges bästa transportskola.

Unga om transportbranschen: Helt rätt

Utbildning. När över 1 000 transportelever svarade på hur de ser på branschen och framtiden blev det toppbetyg. Och nästan nio av tio tycker att utbildningen ger rätt kunskap.

Samtrans-åkerier bryter mot kollektivavtal

Taxi. Samtrans-chaufförer som enbart kör samhällsbetalda resor har rätt till månadslön på mellan 26073 och 27004 kronor enligt kollektivavtalet. Men så är det inte för majoriteten av de Transportarbetaren talat med.

”Risk att sjuka människor hamnar i kläm”

Sjukförsäkring. – Vi vet ju att sjukförsäkringen inte fungerade tidigare, många hamnade i kläm just för att de inte var färdigrehabiliterade. Att då återgå till det systemet verkar rätt huvudlöst. Så kommenterar Transport försäkringsombudsman Pia Edvall utredningen som föreslår skärpta regler för sjukskrivna.

Strängare regler vid sjukskrivning föreslår utredning

Sjukförsäkring. (UPPDATERAD) Skärp reglerna i sjukförsäkringen och återgå till strängare bedömningar för att få sjukpenning längre än ett halvår, föreslår en statlig utredning. En farlig tillbakagång till ”de rättsosäkra och otrygga system som gällde innan 2021”, kommenterar LO-ordförande Susanna Gideonsson.

Högertrafik

Påsk först med fartbegränsning

Trafik. Påsken är en av de stora trafikhelgerna. Och också en av de första helger med hastighetsbegränsning utanför tätorter, infört för att minska olyckorna. Transportarbetaren tittade i backspegeln för att se vad som gällde tillåten fart tidigare – en av våra mest lästa artiklar på webben de senaste åren.