7 skäl att ta ledigt från jobbet

Snabbkoll. Ska du engagera dig politiskt, få barn eller starta eget? Du behöver varken ta semester eller säga upp dig. Det finns en hel rad aktiviteter som ger dig rätt till ledigt från jobbet – de flesta utan lön eller ersättning.

1. Studera

Det fina med rätten till studieledighet är att den gäller nästan all sorts studier, de behöver inte alls ha någon anknytning till ditt arbete. Arbetsgivaren kan skjuta upp din ledighet ett halvår, så ett bra tips är att vara tidigt ute med din ledighetsansökan.

Även den som vill läsa svenska för invandrare har rätt att vara ledig, på hel- eller deltid. Då ska arbetsgivaren informeras en månad i förväg.

2. Bli förälder

Visste du att alla föräldrar har rätt att vara lediga under barnets första 18 månader eller de första 18 månader efter en adoption – oavsett om de tar ut betalda föräldradagar från försäkringskassan eller inte? Kom bara ihåg att anmäla din ledighet till arbetsgivaren i god tid i förväg.

Och missa inte att det på alla arbetsplatser med Transportavtal (eller kollektivavtal med något annat LO-förbund) finns ett föräldrapenningstillägg.

Det ger tio procent extra under föräldraledigheten, men du måste ansöka om det.

Att ta hand om sina sjuka barn, med ersättning, är också en rättighet. Och det är faktiskt tillåtet att vabba även för det sjuka barnbarnet, gudbarnet, vännens eller grannens barn.

3. Starta eget

Vill du starta eget? Då har du rätt att vara tjänstledig från jobbet i ett halvår. Men rätten gäller bara om det du gör i ditt nya företag inte konkurrerar med din arbetsgivares verksamhet. Du ska ha jobbat hos din arbetsgivare de senaste sex månaderna, eller tolv månader de senaste två åren, för att ha rätt att ta ledigt.

4. Testa nytt jobb av hälsoskäl

Klarar du inte ditt nuvarande jobb på grund av sjukdom? Om det har pågått i minst 90 dagar har du rätt att få tjänstledigt för att pröva ett annat arbete.

Du ska ha fått ett annat jobb mellan dag 91 och dag 180 av din sjukperiod.

5. Engagera dig partipolitiskt

Den som har ett uppdrag i kommun, landsting eller riksdag ska inte behöva missa några sammanträden.

Du har rätt att vara tjänstledig för att sköta detta.

6. … eller fackligt

Lagen säger att den som är fackligt förtroendevald har rätt till den ledigt som fordras.

Omfattning och tidpunkt ska arbetsgivaren och det lokala facket komma överens om.

Om du jobbar på en arbetsplats med kollektivavtal får du sköta uppdrag som handlar om den egna arbetsplatsen på betald arbetstid.

7. Ta hand om en anhörig

Lagen om rätt till ledighet av trängande familjeskäl gör att du kan vara ledig när en hastigt uppkommen situation i familjen kräver det. Det kan handla om akut sjukdom eller olycka.

Lagen ger dig rätt till obetald ledighet, men i flera av Transports avtal finns också en skrivelse om permission. Du har då rätt till en dags ledighet med bibehållen lön vid ”plötsligt svårt sjukdomsfall hos hemmaboende nära anhörig”.

En annan lag ger dig rätt till ledighet om försäkringskassan har beviljat dig närståendepenning för att ta hand om en närstående som är svårt sjuk.

 

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Transportarbetarens logga

80 jobb riskerar att förloras när Alviks trafik säger upp avtal

Arbetslöshet. Det Luleåbaserade transportföretaget Alviks trafik har sagt upp kontakten med Schenker, DSV och Tempcon Norrland. Nu riskerar 80 chaufförer att bli av med jobbet.

Jul på väg. Stockholms centralstation inför första advent. Foto: Lilly Hallberg

Årets julklapp speglar tidsandan

God jul! Hoho, här kommer tips och råd på julklappar, gåvor och upplevelser till andra och sig själv under långhelgerna. Där de röda dagarna i år ligger så att chansen till lång sammanhängande ledighet är ovanligt stor.

Gul Sverige-taxi på Stockholmsgata

17 får gå när växeln flyttar

Taxi. Cabonline stänger sin taxibokning i Sundsvall. Växeln flyttar till Lettland – all personal har varslats om uppsägning vid arbetsplatsen.

Avtal 2025
Illustration löneförhandling. Illustration: Shutterstock

Transport och arbetsgivarna växlade lönekrav

Löner. Transport och Transportföretagen har växlat avtalskrav. Transport kräver 4,5 procent i löneökning i ett ettårigt avtal. Arbetsgivarparten avfärdar avtalskraven.

S kräver att regeringen agerar mot taxifusk

Apptaxi. Socialdemokraterna vill ta tag i fusket och lönedumpningen i taxibranschen. De vill se en "task force" som jobbar gemensamt mot fusket. På lång sikt vill de se tuffare regler och en utredning om avregleringen av taximarknaden.

Självmord vanligare i vissa yrkesgrupper

Medicin. Manliga arbetare inom transport och renhållning tillhör yrkesgrupper med kraftigt förhöjd risk för självmordsbeteende. Det visar en studie från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

Nytt bolag tar över fordonsterminalen i Göteborg

Hamn. Wallenius Wilhelmsen tar över fordonsterminalen i Göteborgs hamn efter Logent. Kontraktet gäller för 12 år och börjar gälla februari 2026. Transportarbetareförbundet kommer att hävda övergång av verksamhet för att skydda hamnarbetarnas anställningar.

Strejkande hamnarbetare med solhatt sitter med plakat på campingstol

Hamnkonflikt i USA tillfälligt avblåst

Hamn. Motstånd mot nya automatiserade system har länge skapat strid i hamnarna längs den amerikanska östkusten. Fack och arbetsgivare har dock träffat en preliminär överenskommelse och det akuta strejkhotet är över – för tillfället.

Medicinska krav för körkort vid adhd utreds

Yrkesförare. Personer med neuropsykiatriska diagnoser som adhd och autism har länge kämpat med krångel, långa väntetider och dyra läkarintyg för att få börja köra. Privat och professionellt. Nu ska Transportstyrelsen se över de medicinska kraven för körkortstillstånd.

Taxitomten Zyaa Nasser. Foto: Privat

Taxitomten tar sitt uppdrag på stort allvar

God jul! På julafton jobbar taxiföraren Zyaa Nasser som tomte. För honom är det en höjdpunkt på året. – Jobbet gör så många glada, jag dör för det här jobbet, säger han.

Hård kritik mot färdtjänst utan kollektivavtal

Servicetrafik. Nya systemets korta körtider i kombination med taxiföretag som inte tecknar kollektivavtal – katastrof för förarna som kör skolskjutsar, sjukresor och färdtjänst. Nu kommer åter skarp kritik mot hur upphandlad trafik drivs i Region Gävleborg.

Betalning i förskott på Folksam

Försäkring. (UPPDATERAD) Som medlem i Transport har du hemförsäkring via Folksam. Har du kompletterat med boendeförsäkring för din bostadsrätt eller villa kommer du att få två räkningar i tät följd vid årsskiftet.

Mer ledigt och rätt lön viktigt för inhyrda

Avtal 2025. Fler semesterdagar, stabila scheman som ger ett liv utanför jobbet och att lönen räknas rätt på arbetsplatsen man är uthyrd till. Det var några av frågorna som diskuterades på avtalsrådet för bemanningsanställda inför nästa års avtalsrörelse.

Digitalisering & AI
Transports utredare Jenny Wrangborg och terminalarbetaren Victor Dahlin diskuterar omvandling av yrket, realitet och möjligheter, fackets roll och påverkan av automation på det dagliga arbetet.

Så ser vi på AI och automation

Lager & terminal. Vi möttes på Transports förbundskontor för att tala konsekvenser av algoritmisk styrning på jobbet. Så här sammanfattade ett AI-verktyg vad det handlade om: ”Intervju med lagerarbetare och fackliga företrädare om digitalisering och automation” – rätt korrekt, men på riktigt mer ett samtal.

Arbetsförmedlingen Malmö

AF:s nyårsprognos – ökad arbetslöshet 2025

Jobb. I en ny rapport spår Arbetsförmedlingen att arbetslösheten ökar också under 2025. Trots ökad arbetslöshet uppger många arbetsgivare att det är svårt att rekrytera personal.

Kultur
Jul på väg. Stockholms centralstation inför första advent. Foto: Lilly Hallberg

Årets julklapp speglar tidsandan

God jul! Hoho, här kommer tips och råd på julklappar, gåvor och upplevelser till andra och sig själv under långhelgerna. Där de röda dagarna i år ligger så att chansen till lång sammanhängande ledighet är ovanligt stor.