coronavirus, Covid 19
Close
Coronavirus.
Close
corona

Drabbad av coronaviruset?

Snabbkoll. Oklart och skrämmande. Mycket kring det nya coronaviruset och dess konsekvenser är svåröverskådligt. Informationen uppdateras hela tiden. Det här är klart i mitten av mars.

1. Stanna hemma

Myndigheterna uppmanar alla som känner sig sjuka att inte gå till arbetsplatsen. Det gäller även om du bara känner dig lite småkrasslig, vid lindriga eller vaga symtom.

2. Sjukanmäl dig till arbetsgivaren

Karensdagen slopades den 11 mars. Från den dagen får du ersättning från första dagen du är hemma och sjuk. Regeringen har slopat karensavdraget fram till och med den 31 maj. Staten betalar ut sjukpenning för första dagen. Regeringen föreslår också att staten tar över alla sjuklönekostnader under april och maj. Men sjukanmälan görs som vanligt till arbetsgivaren.
Uppdatering 6 april: För att få ersättning för karens måste du ansöka hos Försäkringskassan. Arbetsgivaren gör som vanligt karensavdraget för första sjukdagen. Du kan söka ersättning retroaktivt från och med den 11 mars och framåt. Försäkringskassan kommer från den 7 april att ha en särskild e-tjänst på Mina sidor för att ansöka om ersättningen. Den betalas ut 3 – 5 dagar efter att ansökan kommit in. Det slopade karensavdraget vid sjukskrivning gäller också om du är arbetslös och föräldraledig.

3. Smittbärarpenning

Covid-19 klassas som allmänfarlig sjukdom. Finns det risk att du sprider smitta har du därför rätt till smittbärarpenning. Det är Försäkringskassan som betalar ut pengarna, motsvarande 80 procent av lönen upp till en brytpunkt på omkring 30 000 kronor i månaden. Inget karensavdrag.

4. Slopat läkarintyg

Först efter 14 dagar krävs läkarintyg, inte som tidigare en vecka. Det kommer att gälla under en period. Om du är sjuk längre än två veckor betalar Försäkringskassan som tidigare ut sjukpenning.

5. Extra pengar med kollektivavtal

Alla anställda på arbetsplatser med kollektivavtal har rätt till avtalspengar vid längre sjukdom. Om du är sjuk längre än 14 dagar betyder det att du får runt 90 procent av lönen, oavsett inkomst.

6. Ansök om avtalspengar

Du som arbetar som privatanställd inom LO:s avtalsområden måste ansöka om de extra pengarna, avtalspengarna. Det görs hos Afa försäkring.

7. Korttidsarbete införs tidigare

Kortar arbetsgivaren arbetstiden på grund av arbetsbrist har du som anställd rätt till minst 80 procent av din vanliga lön. Det enligt ett nytt system för ersättning som införs redan den 1 maj i stället för som planerat i augusti.

8. Nytt system för korttidspermittering

Anställda som permitteras får ut minst 90 procent av ordinarie lön. Den här typen av korttidspermittering ska tillämpas från den 16 mars och året ut. Arbetsgivarens kostnader ska minska med hälften tack vare att staten går in och subventionerar. Som mest kan en anställd permitteras på 60 procent, och alltså ha kvar 40 procents arbetstid. Transport har kommit överens med arbetsgivarorganisationen Transportföretagen om att räkna ut permitteringslönen så att normalt inkluderade ersättningar, som ob-tillägg och skifttillägg, tas med.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

4 av 10 saknar kunskap om avtalade försäkringar

Anställningsvillkor. Den som jobbar på ett företag med kollektivavtal skyddas av försäkringar från Afa. Enligt en undersökning Avtalat beställt saknar 43 procent av 605 svarande kunskaper om de kollektivavtalade försäkringarna.

Collage med avtalsförsäkringar

Så billiga är dina försäkringar för arbetsgivaren

Avtalat. Du som jobbar på ett företag med kollektivavtal täcks av försäkringar som ger skydd vid händelser som sjukdom, barnafödsel och arbetsskador. Flera av försäkringarna är helt avgiftsfria för företagen. Varför är det så?

Har du pengar att hämta? Du som varit sjukskriven i mer än 14 dagar, varit föräldraledig eller skadat dig på jobbet kan ha pengar att hämta. Läs mer om dina avtalsförsäkringar på avtalat.se. Foto: Shutterstock

Få vet att försäkringarna finns

Avtalat. Tidningsbudet Elisabet Skoog är sjukskriven för att hon har en tumör i magen. Snart har hon varit sjukskriven i ett år. Hon får sjukpenning från Försäkringskassan och den kollektivavtalade försäkringen AGS hjälper också till. Försäkringen toppar upp pengarna från Försäkringskassan med tio procent av hennes lön.

Hallå där!

Magnus Wainebro

...busschaufför som tillsammans med branschkollegor firas med en egen dag i dag, den 18 mars.

4 av 10 saknar kunskap om avtalade försäkringar

Anställningsvillkor. Den som jobbar på ett företag med kollektivavtal skyddas av försäkringar från Afa. Enligt en undersökning Avtalat beställt saknar 43 procent av 605 svarande kunskaper om de kollektivavtalade försäkringarna.

Misstänkt insider nekar till allt

Rättsfall. På måndagen inleddes rättegången mot den hamnarbetare som är misstänkt för inblandning i omfattande kokainsmuggling kopplad till hamnen i Helsingborg. Mannen själv säger sig inte vara inblandad i något av det han anklagas för.

Däckskiftarna Nacka

Mycket fusk i liten verkstad?

Däckverkstad. Så var det högsäsong för byte igen – den sista mars kan vinterdäcken tas av. I höstas granskade Skatteverket företag i branschen för att komma åt fusk.

Lastbil med ny front före krocktest med personbil. Foto: Trafikverket

Ny front på lastbilar kan rädda liv

Teknik och trafik. En ny stötdämpande lastbilsfront kan mildra personskador och rädda liv – vid en krock mellan en personbil och en lastbil. Forskare vid Chalmers har konstruerat en prototyp som Trafikverket krocktestat, med positivt resultat enligt myndigheten.

Transport stämmer UPS om handdatorer

Arbetsrätt. UPS-chaufförernas handdatorer används till tidrapporteringen. Den som är utloggad får löneavdrag. Helt fel anser Transport som stämmer UPS och Biltrafikens Arbetsgivareförbund i Arbetsdomstolen.

Ordningsvakter
Säkerhetsvakterna på utbildningen rollspelar för att öva på vilka situationer som kan lösas utan användning av så kallad pepparsprej. Här har två av dem omhändertagit kursledaren Daniel Thulin och håller honom mot väggen. Foto: Tllda Wendefors

Stort ansvar efter kort utbildning

Arbetsmiljö. För 20 år sedan var ordningsvakten Daniel Thulin en decimeter från att dö av skottet från en AK4. I dag vidareutbildar han säkerhetspersonal runtom i Sverige, med målet att ingen ska behöva gå igenom samma sak som han.

Lastbilschaufför och gravid? Berätta för din arbetsgivare så att riskbedömning kan göras.

Viktigt att tidigt bedöma gravidas arbetsmiljö

Arbetsmiljö. Vänta inte med att berätta för din chef om du är lastbilschaufför och blir gravid. Vibrationer, buller, partiklar och tung fysisk belastning kan innebära en risk. Därför är det viktigt att arbetsgivaren tidigt i graviditeten gör en individuell riskbedömning av arbetsmiljön.

Hallå där!

Anna Almqvist

…LO-ekonom och författare till rapporten Makt­eliten. Den visar att eliten i storföretagen tjänar 73 gånger så mycket som en lastbilschaufför.

UPS Göteborg. Foto: John Antonsson

Nytt miljonvite slår mot UPS

Arbetsmiljö. 600 000 kronor i vite för chaufförernas arbetsmiljö. 600000 för terminalarna. Arbetsmiljöverkets beslut står fast då UPS överklagande nekats.