Saied Tagavi
Kongress 2017

”Jag vill se förändring”

Mötet. Han har erfarenhet från Iran före revolutionen, kårhusockupationen i Stockholm och från att sent i yrkeslivet sadla om från akademiker till taxiförare. I juni är Saied Tagavi ombud på Transports kongress.

Saied Tagavi
Transportkongressen i början av juni är Saied Tagavis andra. Den första var för fem år sedan. Foto: John Antonsson

Saied Tagavi har hängt av sig jackan och den reglementsenliga slipsen på en stol i hallen. Han har fortfarande på sig Taxi Stockholms skjorta. Kolpennor, stora pappersark med teckningar av människokroppar ligger på köksbordet. Han stökar undan, bär ut allt i en stor famn och lägger det på skrivbordet i sitt arbetsrum. En minst lika stor famn bär han tillbaka. Nu fylld med pärmar och mappar kopplade till hans fackliga engagemang i Transport och kampen för ett fritt och demokratiskt Iran.

Teckningarna är en ny passion han delar med sin fru, de har gått på ABF-kurs på tisdagskvällarna. Den här tisdagen väntar det sista tillfället. Hans fackliga engagemang är något äldre. Det växte fram när han vid 60 års ålder sadlade om från akademiker och projektledare till taxiförare.

När Saied Tagavi flyttade till Sverige 1965 styrdes hans hemland fortfarande av shahen Mohammad Reza Pahlavi, en monark som höll landet med järnhand.

Saied Tagavi hade läst engelska vid det amerikanska universitetet i Beirut, Libanon. Tanken var att han skulle flytta till USA och Baltimore. Men hans bror hade hamnat i Sverige och kom med uppmaningen: ”Kom och titta!” Snart hade Saied Tagavi skrivit in sig på Stockholms universitet och fått uppehålls- och arbetstillstånd.

– Vi tillhörde tiden med Kubas revolution, Vietnam, Kambodja, hela Latinamerika. Vi var engagerade där. Vi hade kampen mot fascismen i Spanien och Portugal. Vi är en produkt av den tiden. Om man läste på universitetet och är intresserad av vad som händer gick det inte att undvika politiken. Antingen blev du höger, vi kallade dem för kadetter, eller så var du vänster. Vi var vänster.

Han var fortfarande student vid kårhusockupationen 1968, och såg med egna ögon när Olof Palme kom dit och ställde sig längst fram, med cigarett i hand, och försökte diskutera med de radikala studenterna.

Efter studierna, som gjorde Saied Tagavi till samhällsvetare, inleddes en lång karriär. Han jobbade som flyktingsamordnare, sedan med samhällsredaktionen på P1 under iranska revolutionen och som projektledare under en längre tid.

När Saied Tagavi för sista gången sökte ett projekt, som han inte fick, tvingades han tänka över vad han skulle göra i stället.

– Det tog två år innan jag började se på arbete som något annat än status. Jag ville göra något som jag aldrig gjort. Jag bestämde mig för att köra taxi och har jobbat på samma åkeri sedan dess. Jag valde att jobba hos Taxi Stockholm som kräver kollektivavtal hos sina åkare, i motsats till Taxi Kurir och Sverigetaxi.

Saied Tagavi har också ett långt politiskt engagemang bakom sig, sedan mer än 20 år är han aktiv i Socialdemokraterna.

– Den grundläggande politiska ideologin ligger kvar hos mig, som socialist och vänster. Men det händer inte så mycket konkret när man bara jobbar allmänpolitiskt. Jag vill se förändring och då valde jag att engagera mig i facket.

Den åkare Saied Tagavi är anställd hos är välvilligt inställd till att förarna är fackligt aktiva. När nya chaufförer går utbildning hos beställningscentralen Taxi Stockholm brukar Saied Tagavi vara med på ett hörn för att säga några ord om facket. Där berättar han varför han tycker att kollektivavtal och fackligt engagemang är viktigt.

– Många av våra kamrater saknar en förebild, säger Saied Tagavi och fortsätter:

– Den fackliga organisationen har inte haft ett tydligt engagemang för att få med invandrare.

Årets Transportkongress är Saied Tagavis andra. Till den förra, för fem år sedan, skrev han en motion om att förbundet skulle arbeta för mer mångfald i alla led.

– Men det blev ingenting.

Saied Tagavi får frågan om han tycker att mångfalden blivit bättre i Transport sedan sist. Han är tyst en stund, sedan ler han och säger:

– No comments.

Till den här kongressen har han, precis som många andra, föreslagit att Transport ska driva frågan att det ska gå att dra av fackavgiften på skatten. Förbundsstyrelsen har yrkat bifall.

– För mig är det en strategisk fråga. I taxibranschen är vi svaga. Medlemskapet kostar mycket pengar, många vill inte betala trots att vi ger mycket tillbaka genom försäkringar och så där.

Shahen i Iran avsattes vid revolutionen 1979. Först fanns hopp om frihet, men det var till slut islamisterna som tog makten i landet. Iran har regelbundna val, men det går inte att kalla landet för en demokrati. Saied Tagavi har sedan studietiden aktivt kämpat för ett fritt Iran. Han var med om att starta Sveriges första iranska studentförening på 1960-talet.

– Jag har direktkontakt med fackliga aktivister som kämpar för att få bilda fria obundna fackliga organisationer. Men regimen stoppar dem. Om någon ska driva vardagliga frågor för människor är det fria fackliga organisationer. Det vet regimen, det är därför den slår mot den fackliga rörelsen.

Saied Tagavi har varit med om att ta fram en facklig plattform som kämpar för fackföreningarna i Iran. Det är ett samarbete mellan Transport, Kommunal, IF Metall , LO och i viss mån TCO. I sommar tas nästa steg.

– Vi ska åka till en internationell konferens i Geneve. Där ska vi träffa fackliga organisationer från flera länder. Är vi fackförbund från olika länder som sätter press på Iran så blir vi starkare.

När Lars Lindgren avgick från ordförandeposten efter avslöjanden i Aftonbladet kom en spricka i Transport upp till ytan. Mycket talar för att kongressen kan bli uppslitande. Det finns grupperingar som ligger en bra bit ifrån varandra. Saied Tagavi tror ändå att det kan gå att hitta vägar framåt.

– Vi har inget annat val. Med den rådande situationen måste vi hitta kompromisser. Det ska vara tydliga kompromisser.

Saied Tagavi bläddrar i en av pärmarna han hämtade i sitt arbetsrum. Han läser högt från några av de motioner han fastnat för. Transport ska inte vara ett försäkringsbolag. Alkohol ska inte bekostas av förbund eller avdelningar. Sänkta medlemsavgifter de första två åren för medlemmar inom taxi och färdtjänst.

Den här dagen vaknade Saied Tagavi klockan fyra på morgonen, arbetspasset drog i gång fem, och som alltid började han med att köra ut till Arlanda. Arbetsdagen slutade vid tre. Så ser det ut tre till fyra dagar i veckan. 71 år gammal – och Saied Tagavi har inga planer på att sluta.

– Jag har tänkt mycket. Har man haft ett aktivt liv under 60 år. Då ska man inte bara gå och mata fåglarna eller sitta och försöka tänka på vad man har gjort tidigare. Det kan bli ganska tomt. Vi som har jobbat och fått erfarenhet, måste lämna över den erfarenheten till nästa generation. Därför känner jag att jag har lite mer att ge. Det fackliga arbetet ger mig en känsla. Det är en så konkret känsla.

Det är de små sakerna som ger den. På taxidepån finns ett datasystem, där har Transports förarklubb fått en fil där den kan ge facklig information, berättar Saied Tagavi.

– Det har vi aldrig haft tidigare. Det kanske är litet, men det är konkret.

Ser du fram mot kongressen?

– Ja, om man har ett problem ska man inte tänka på problemet. Om man tänker på problemet har man två problem och ingen lösning. Har man problem ska man hitta lösningar. Kanske är lösningen inte idealisk men varje lösning är bättre än ingen lösning alls. Därför ser jag fram mot kongressen, säger han och är tyst en stund innan han säger:

– Vi får se, vi får se vad som händer.

 

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Guy:
    15 april, 2020

    Ett bra engagemang av Saied och många bra saker nämns i artikeln, en av taxiförare högre fack anslutning skulle säkert leda till bättre kontroll av framförallt dom kollektivavtal som råder i branschen där minimilön, sjuklön, semester och arbetstid tydligt beskrivs men idag inte alltid följs.

Lästips:

Det förlorade taxitrafiktillståndet har lett till att Trendtaxi inte längre får köra serviceresor i Region Värmland och Södermanland, liksom i vissa kommuner. Men i Region Örebro vann bolaget nyligen en upphandling då det där räcker med att underleverantörer har tillstånd. Foto: Staffan Wolters (arkivbild)

Så körde upphandling av servicetrafik fast

Värmland. Bolagen är ökända men återkommer som vinnare i nya upphandlingar av sjuktransporter, skolskjutsar och färdtjänst. I Region Värmland har en process med överklaganden pågått i snart två år – ovissheten gör att förare söker sig bort.

Kristina Sjöberg, chefredaktör och ansvarig utgivare, Transportarbetaren. Foto: John Antonsson

Det våras för demokratin

Ledare. Jag vet inte om fler tidningsmakare märker att det blir allt svårare att få komma in på arbetsplatser för att göra reportage. Att få människor att ställa upp på intervjuer. Inte ens som anonyma ibland.

Samtrans-åkerier bryter mot kollektivavtal

Taxi. Samtrans-chaufförer som enbart kör samhällsbetalda resor har rätt till månadslön på mellan 26073 och 27004 kronor enligt kollektivavtalet. Men så är det inte för majoriteten av de Transportarbetaren talat med.

ArbetsLIV
Många lastbilschaufförer säger: Jag vet aldrig när jag kommer hem och så var det för mig också tidigare. Fast på ett litet åkeri var det inga problem med barnen, åkaren hade själv småbarn, säger Fredrik Lindby.

Fredrik vill vara chaufför OCH pappa

Livspusslet. – Kan inte kärringen hämta barnen? Det är den vanligaste frågan distributionsföraren Fredrik Lindby fått på sina lastbilsjobb. Han vill gärna veta när han kommer hem på kvällarna och inte missa barnens uppväxt.

Månadens medlem
Ulf Sundqvist tar gärna med sig systemkameran ut på promenad. ”Skapandet är roligt, att man ser mönster i omgivningen. De dyker upp för en”, säger han.

”Skyddsombud är roligaste uppdraget”

Bensinstation. Skövdesonen Ulf Sundqvist utbildade sig till bilmekaniker. Men lumpen förde honom till Stockholm, där han träffade sin Ann och fick jobb på bensinmack. Därifrån var klivet inte långt till Transport – och mormors bransch. Hon drev åkeri och fostrade sju barn.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Tyngre fordon med B-körkort?

Teknik och trafik. Snart kan vissa B-kortsförare få köra fordon som väger upp till 4,25 ton. Men det förutsätter att fordonen går på alternativa bränslen.

Säkerhetskontrollen på Arlanda. Foto: Justina Öster

Avarn hotas av vite på 100 000

Arbetsmiljö. ransports skyddsombud larmade Arbetsmiljöverket om brister i arbetsmiljön. Efter en inspektion riskerar bevakningsbolaget Avarn Security 100 000 kronor i vite om åtgärder inte vidtas i den nya säkerhetskontrollen på Arlanda flygplats.

Helsingborgs hamn vill säga upp två

En privat säkerhetskonsult har undersökt fyra hamnarbetares koppling till en brottsmisstänkt kollega. Nu vill bolaget säga upp två av arbetarna, något Helsingborgs Dagblad var först att berätta.

Månadens avdelning
Transports avdelning 19 i Västerås.

Facklig närvaro främst

Transport. Högt i tak och full fart – förhandlingar, möten med medlemmar, en Startpunktsutbildning och någon som är på språng ut. Det händer mycket hos avdelning 19 och det mesta handlar om aktiviteter utanför kontoret i Västerås.

Ukrainska kvinnor utbildas till lastbilsförare

Åkeri. Det är brist på mycket i krigsdrabbade Ukraina – särskilt på lastbilschaufförer. För att fylla ut tomrummet efter landets många inkallade män och hålla samhället i gång har 24 kvinnor i Kiev gått en förarutbildning för C-kort. Nu skalas utbildningen upp och fler utbildas.

På säker väg. Eleverna på Södra Vikens program går på skolan som nyligen utsetts till Sveriges bästa transportskola.

Unga om transportbranschen: Helt rätt

Utbildning. När över 1 000 transportelever svarade på hur de ser på branschen och framtiden blev det toppbetyg. Och nästan nio av tio tycker att utbildningen ger rätt kunskap.

Samtrans-åkerier bryter mot kollektivavtal

Taxi. Samtrans-chaufförer som enbart kör samhällsbetalda resor har rätt till månadslön på mellan 26073 och 27004 kronor enligt kollektivavtalet. Men så är det inte för majoriteten av de Transportarbetaren talat med.

”Risk att sjuka människor hamnar i kläm”

Sjukförsäkring. – Vi vet ju att sjukförsäkringen inte fungerade tidigare, många hamnade i kläm just för att de inte var färdigrehabiliterade. Att då återgå till det systemet verkar rätt huvudlöst. Så kommenterar Transport försäkringsombudsman Pia Edvall utredningen som föreslår skärpta regler för sjukskrivna.

Strängare regler vid sjukskrivning föreslår utredning

Sjukförsäkring. (UPPDATERAD) Skärp reglerna i sjukförsäkringen och återgå till strängare bedömningar för att få sjukpenning längre än ett halvår, föreslår en statlig utredning. En farlig tillbakagång till ”de rättsosäkra och otrygga system som gällde innan 2021”, kommenterar LO-ordförande Susanna Gideonsson.

Högertrafik

Påsk först med fartbegränsning

Trafik. Påsken är en av de stora trafikhelgerna. Och också en av de första helger med hastighetsbegränsning utanför tätorter, infört för att minska olyckorna. Transportarbetaren tittade i backspegeln för att se vad som gällde tillåten fart tidigare – en av våra mest lästa artiklar på webben de senaste åren.

Filmstjärnan Jean-Claude Van Damme gör sin klassiska ”split” mellan två Volvo-lastbilar. Screenshot reklamfim Volvo trucks.

Tio år sen Van Damme slog rekord med Volvo

Årsdag. Det är en av de mest spektakulära reklamfilmerna någonsin: Filmstjärnan Jean-Claude Van Damme gör sin klassiska ”split” mellan två Volvo-lastbilar. Nu är det tio år sen den slog rekord på Youtube.