Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin pratar valår med Transportarbetarens reporter John Antonsson. Foto: Pernilla Ahlsén
Close
Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin pratar valår med Transportarbetarens reporter John Antonsson.
Close
Möte med makten

”Det har varit en tuff tid”

Val 2022. Den 11 september är det val i Sverige. LO kommer att satsa rekordmycket resurser på en socialdemokratisk valvinst. Men vad gör Socialdemokraterna för att förtjäna stödet? Partisekreterare Tobias Baudin lovar ett parti som visar Sveriges arbetare respekt och försvarar samtidigt svängningen i LAS-frågan.

För några val sedan så pratade alla proffstyckare om att slaget om väljarna stod i Sveriges största städer. Medelklassen skulle vinnas. Nu är tonen en helt annan. Val ska vinnas genom att locka väljare från LO-kollektivet, och särskilt de män som tröttnat på Socialdemokraterna och gått till Sverigedemokraterna. Mycket snack har handlat om budskap. Men vilka politiska förslag tror Tobias Baudin lockar tillbaka väljare till hans parti igen?

– För oss handlar det inte om ett politiskt spel eller strategi. Det är vilken politik vi ska föra framåt. Vi är det socialdemokratiska arbetarepartiet och vi ska föra en tydlig politik som ger arbetare i vårt land respekt. Det kommer vi att fokusera på.

– Många börjar känna igen det: Vi ska vända på varje sten för att bryta segregationen. Arbetslivskriminaliteten är en stor sak som vi kommer att fokusera på. Vi ska också ta tillbaka den demokratiska kontrollen av välfärden.

Vad innebär det att ta tillbaka kontrollen av välfärden?

– Pengarna vi ska ha till välfärden ska inte försvinna till Floridas solkust, som parti kommer vi inte acceptera det.

Efter förra höstens regeringskris enades regeringen med Vänsterpartiet om en kommande pensionssatsning.

– Vi presenterar nya höjningar på 1 000 kronor för de fattigaste pensionärerna. Vi får se om de högerkonservativa stöttar det. En annan fråga är att vi måste få in mer pengar i pensionssystemet, säger Baudin.

”Nöter räls”

Tobias Baudin beskriver det som att han är en partisekreterare som är ute och nöter räls. Han gör minst en resa i veckan med pumptermos i hand och pratar med väljare.

Om du är ute på ett torg. Och så kommer det fram en lastbilschaufför som berättar att han har röstat på Socialdemokraterna förr, men gått över till SD. Du har 20 sekunder på dig, vad säger du?

– Jag kommer att vara tydlig med att han ska ha respekt av oss genom en jäkligt bra socialdemokratisk politik. Men först av allt vill jag veta mer om varför. Jag vill lyssna på dem som inte röstar på oss. Jag har stor förståelse för att man kan göra det valet – alla har rätt att göra det. Men jag kommer också tala om den tydlighet vi har framåt och migrationspolitiken som vi har lagt om. Jag vet att många LO-medlemmar gick till Sverigedemokraterna vid flyktingkrisen. Det var inte ordning och reda i migrationspolitiken. Nu är den omlagd och vi kommer inte rucka på den och vrida tillbaka till hur det var. Fokus är att bryta segregationen, kan man arbeta ska man arbeta, där kommer vi att vara stentydliga.

Finns det inte skäl att vara mer generös nu när det pågår ett krig i Europa?

– Vi ska fortsatt ha ordning och reda i migrationspolitiken. Såklart ska Sverige ta sitt ansvar och ta emot människor på flykt från det fruktansvärda kriget. Men det är viktigt att fler länder tar sitt ansvar. Sverige kan inte åter igen ta ett oproportionerligt stort ansvar.

Kommer arbetslivskriminaliteten att prioriteras i valrörelsen?

– Jag kan inte lova, för vi har inte börjat skriva vårt valmanifest. Tyvärr är arbetslivskriminaliteten något som har påverkat Transport och vissa förbund länge, men nu ser vi det i alla förbund. Man skriver till och med böcker om hemstjänstmaffian.

– För mig är det väldigt tydligt att man behöver både facket och politiken för att komma till rätta med problemen. Det blir viktigt för oss, men vi får se exakt hur.

Tobias Baudin valdes till Socialdemokraternas partisekreterare i november 2021. Han kom närmast från posten som ordförande i Kommunal. Foto: Pernilla Ahlsén
Tobias Baudin valdes till Socialdemokraternas partisekreterare i november 2021. Han kom närmast från posten som ordförande i Kommunal. Foto: Pernilla Ahlsén

Många förslag som lyfts gällande arbetskraftsinvandring gäller hårdare regler för företagen. Just nu finns exempelvis ett förslag om att anställningskontrakt ska bli bindande. Men kritiker menar att det inte räcker eftersom den anställde befinner sig i en situation där anställningen är en förutsättning för att få stanna i Sverige. Baudin är medveten om problemet.

– Det finns tankar och jag vet att Anders Ygeman jobbar med frågan, så att de kan slå larm och samtidigt känna trygghet. I grund och botten handlar det om att vi ska kunna se till att alla företag ska konkurrera med lika villkor.

– Jag tycker att oavsett om du jobbar med färdtjänst eller att transportera varor så ska svenska kollektivavtal gälla, säger han.

Kommunals ordförande

Tobias Baudin var fram till i höstas förbundsordförande för Kommunal. Hans dåvarande förbund och IF Metall hoppade på LAS-uppgörelsen utan att ha resten av LO med sig. Efter att Socialdemokraterna genom den så kallade Januariöverenskommelsen satt hård press på arbetsgivarorganisationer och fackförbund om att ta fram en ny uppgörelse. Baudin representerar på det sättet två roller som stött på svidande kritik från Svenska Transportarbetareförbundet.

– Jag förstår kritiken. Det har varit en tuff tid för alla 14 LO-förbund. Jag representerade Kommunal som har tuff situation med allmän visstid och hyvling av arbetstid. Det har slitit oerhört på oss och överenskommelsen förbättrar villkoren där. Nu måste vi fokusera framåt och föra en politik som visar respekt för Transport och andra förbunds medlemmar.

– För mig handlar det om att gå tillbaka till rötterna. Att som parti se problemen i samhället och komma tillrätta med dem.

Det finns ett vanligt missförstånd att Tobias Baudin kört ismaskin i Luleå Hockeys gamla arena Delfinen. Han skojar och säger att han gärna låter myten leva kvar. Men egentligen var han maskinist och skötte aggregaten i kommunens ishallar. Sedan dess har han gjort facklig karriär, innan han blev partisekreterare har de politiska uppdragen varit få och lokala.

Nära band nödvändiga

De nära banden mellan Socialdemokraterna och LO väcker ofta kritik. Inte minst när förbund som Transport utesluter Sverigedemokrater som har förtroendeuppdrag i sitt parti. Trots det är Baudin övertygad om nära band mellan fack och parti är rätt för båda parter.

– Samarbetet ger facken en väg in i det politiska rummet och en chans att forma utvecklingen. Vi har med rätta ganska högljudda kompisar i facket och de ställer höga krav på oss. De fackliga representanterna, som Transports Tommy Wreeth, lyfter fram det som är bra för medlemmarna och självklart lyssnar vi på vad han säger. Ibland går det att genomföra och ibland inte. Vi är ingenting som parti utan starka förbund.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Transportarbetarens logga

SD-uteslutning till Europadomstolen

Facket. Transport tar frågan om förbundets rätt att utesluta en SD-politiker vidare till Europadomstolen. Det beslutade förbundsstyrelsen på ett extramöte på måndagskvällen.

Våga tycka till om ekonomi

Ekonomi. I boken Dyrtider går Elinor Odeberg till attack mot Riksbankens oberoende och slår ett slag för att vanligt folk ska våga tycka till om ekonomisk politik.

Transportarbetarens logga

SD-uteslutning kan bli fall för Europadomstolen

Rättsfall. Transport kan komma att vända sig till Europadomstolen för mänskliga rättigheter. Det sedan Högsta domstolen nekat prövning av domen som hindrar förbundet att utesluta en SD-politiker.

Svinpest – så påverkas sophanteringen

Miljöarbete. En avfallsanläggning i Fagersta misstänks vara platsen där vildsvin smittats av afrikansk svinpest. Lokalt har kraven för hantering av hushållssopor redan blivit hårdare men det kan bli skärpta regler i hela landet, enligt ansvariga myndigheter.

SD-uteslutning till Europadomstolen

Facket. Transport tar frågan om förbundets rätt att utesluta en SD-politiker vidare till Europadomstolen. Det beslutade förbundsstyrelsen på ett extramöte på måndagskvällen.

Transport ute och träffar transportarbetare

Uppsökeri. Runt om i landet pågår Transportarbetareförbundets kampvecka, då förbundets anställda ger sig ut till rastplatser och arbetsställen för att träffa anställda i Transports olika branscher. En hel del frågor handlar om det nya avtalet för åkerichaufförer och terminalarbetare.

Hallå där!

Henrik Hansson

… modellbyggare från Kvidinge, Skåne, som nyligen blev både nordisk mästare och tog hem publikpriset vid Trailer Trucking-festivalen i Mantorp.

Transport stämmer Varbergs taxi inför Arbetsdomstolen

Taxi. Facket har rätt att få ut uppgifter om övertid för alla anställda chaufförer, hävdar Transportarbetareförbundet. Men Varbergs taxi vill bara lämna ut anteckningar om medlemmar i facket. Nu stämmer Transport taxibolaget inför Arbetsdomstolen för brott mot kollektivavtalet.

Skärpta regler för A-traktorer

Trafik. De senaste åren har flera svåra olyckor med A-traktorer inträffat. Regeringen har därför beslutat om nya regler för att öka säkerheten. Det innebär bland annat krav på bilbälte från och med den 31 augusti.

Johanna Nero. Foto: Lilly Hallberg

9/9: Till er, alla yrkesförare!

Yrkesförarens dag. I dag hyllar vi dem som får allt att rulla, alla tider och alla dagar året runt. Den 9 september är Yrkesförarens dag.

Höga kostnader bromsar elväg

Elektrifiering. Upphandlingen av Sveriges första permanenta elväg på E20 mellan Hallsberg och Örebro har stött på patrull. Anbuden som kommit in till Trafikverket är så höga att myndigheten drar i bromsen.

Otrygga anställningar kan öka risken att dö i förtid

Forskning. Vikariat radat på vikariat, otillräcklig lön, lågt inflytande över arbetet och svårt att utnyttja sina rättigheter på jobbet. En ny studie vid Karolinska institutet visar att osäkra, otrygga anställningar kan öka risken att dö i förtid.

Västsvensk Tidningsdistribution (VTD) gör stora neddragningar i Bohuslän som en följd av Stampens övergång till digitala morgontidningar.

Sparpaket slår hårt mot bud

Tidningsbud. Nära hälften av Västsvensk Tidningsdistributions tidningsbud kan tvingas sluta i vissa områden. Under hösten genomför distributionsbolaget stora förändringar i utdelningen av morgontidningar, en följd av neddragningar hos mediejätten Stampen.

spelkort vabb foto: John Antonsson

Kvinnliga tidningsbud i vabbtopp

Arbetsliv. Kvinnliga tidningsbud är en av de yrkesgrupper som tar ut flest vabbdagar. Minst vabb tar chefer ut, enligt ny rapport från Försäkringskassan.

Månadens medlem
Niclas trivs på Gotland. ”Jag kommer nog aldrig flytta härifrån. Vill jag ha storstadspuls kan jag åka till Visby. Men där jag bor är det väldigt lugnt. Jag gillar det. Jag jagar mycket och trivs med att vara ute på landet.” Foto: Pernilla Ahlsén

Niclas brinner för bra arbetsmiljö

Bevakning. Efter 30 år i bevakningsbranschen, varav de senaste 11 på Gotland, kan Niclas Fagerberg jobbet utan och innan. I jakt på en ny utmaning blev han skyddsombud. Nu brinner han för att kollegorna ska ha en bra arbetsmiljö och rättvisa arbetsvillkor.