Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin pratar valår med Transportarbetarens reporter John Antonsson. Foto: Pernilla Ahlsén
Close
Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin pratar valår med Transportarbetarens reporter John Antonsson.
Close
Möte med makten

”Det har varit en tuff tid”

Val 2022. Den 11 september är det val i Sverige. LO kommer att satsa rekordmycket resurser på en socialdemokratisk valvinst. Men vad gör Socialdemokraterna för att förtjäna stödet? Partisekreterare Tobias Baudin lovar ett parti som visar Sveriges arbetare respekt och försvarar samtidigt svängningen i LAS-frågan.

För några val sedan så pratade alla proffstyckare om att slaget om väljarna stod i Sveriges största städer. Medelklassen skulle vinnas. Nu är tonen en helt annan. Val ska vinnas genom att locka väljare från LO-kollektivet, och särskilt de män som tröttnat på Socialdemokraterna och gått till Sverigedemokraterna. Mycket snack har handlat om budskap. Men vilka politiska förslag tror Tobias Baudin lockar tillbaka väljare till hans parti igen?

– För oss handlar det inte om ett politiskt spel eller strategi. Det är vilken politik vi ska föra framåt. Vi är det socialdemokratiska arbetarepartiet och vi ska föra en tydlig politik som ger arbetare i vårt land respekt. Det kommer vi att fokusera på.

– Många börjar känna igen det: Vi ska vända på varje sten för att bryta segregationen. Arbetslivskriminaliteten är en stor sak som vi kommer att fokusera på. Vi ska också ta tillbaka den demokratiska kontrollen av välfärden.

Vad innebär det att ta tillbaka kontrollen av välfärden?

– Pengarna vi ska ha till välfärden ska inte försvinna till Floridas solkust, som parti kommer vi inte acceptera det.

Efter förra höstens regeringskris enades regeringen med Vänsterpartiet om en kommande pensionssatsning.

– Vi presenterar nya höjningar på 1 000 kronor för de fattigaste pensionärerna. Vi får se om de högerkonservativa stöttar det. En annan fråga är att vi måste få in mer pengar i pensionssystemet, säger Baudin.

”Nöter räls”

Tobias Baudin beskriver det som att han är en partisekreterare som är ute och nöter räls. Han gör minst en resa i veckan med pumptermos i hand och pratar med väljare.

Om du är ute på ett torg. Och så kommer det fram en lastbilschaufför som berättar att han har röstat på Socialdemokraterna förr, men gått över till SD. Du har 20 sekunder på dig, vad säger du?

– Jag kommer att vara tydlig med att han ska ha respekt av oss genom en jäkligt bra socialdemokratisk politik. Men först av allt vill jag veta mer om varför. Jag vill lyssna på dem som inte röstar på oss. Jag har stor förståelse för att man kan göra det valet – alla har rätt att göra det. Men jag kommer också tala om den tydlighet vi har framåt och migrationspolitiken som vi har lagt om. Jag vet att många LO-medlemmar gick till Sverigedemokraterna vid flyktingkrisen. Det var inte ordning och reda i migrationspolitiken. Nu är den omlagd och vi kommer inte rucka på den och vrida tillbaka till hur det var. Fokus är att bryta segregationen, kan man arbeta ska man arbeta, där kommer vi att vara stentydliga.

Finns det inte skäl att vara mer generös nu när det pågår ett krig i Europa?

– Vi ska fortsatt ha ordning och reda i migrationspolitiken. Såklart ska Sverige ta sitt ansvar och ta emot människor på flykt från det fruktansvärda kriget. Men det är viktigt att fler länder tar sitt ansvar. Sverige kan inte åter igen ta ett oproportionerligt stort ansvar.

Kommer arbetslivskriminaliteten att prioriteras i valrörelsen?

– Jag kan inte lova, för vi har inte börjat skriva vårt valmanifest. Tyvärr är arbetslivskriminaliteten något som har påverkat Transport och vissa förbund länge, men nu ser vi det i alla förbund. Man skriver till och med böcker om hemstjänstmaffian.

– För mig är det väldigt tydligt att man behöver både facket och politiken för att komma till rätta med problemen. Det blir viktigt för oss, men vi får se exakt hur.

Tobias Baudin valdes till Socialdemokraternas partisekreterare i november 2021. Han kom närmast från posten som ordförande i Kommunal. Foto: Pernilla Ahlsén
Tobias Baudin valdes till Socialdemokraternas partisekreterare i november 2021. Han kom närmast från posten som ordförande i Kommunal. Foto: Pernilla Ahlsén

Många förslag som lyfts gällande arbetskraftsinvandring gäller hårdare regler för företagen. Just nu finns exempelvis ett förslag om att anställningskontrakt ska bli bindande. Men kritiker menar att det inte räcker eftersom den anställde befinner sig i en situation där anställningen är en förutsättning för att få stanna i Sverige. Baudin är medveten om problemet.

– Det finns tankar och jag vet att Anders Ygeman jobbar med frågan, så att de kan slå larm och samtidigt känna trygghet. I grund och botten handlar det om att vi ska kunna se till att alla företag ska konkurrera med lika villkor.

– Jag tycker att oavsett om du jobbar med färdtjänst eller att transportera varor så ska svenska kollektivavtal gälla, säger han.

Kommunals ordförande

Tobias Baudin var fram till i höstas förbundsordförande för Kommunal. Hans dåvarande förbund och IF Metall hoppade på LAS-uppgörelsen utan att ha resten av LO med sig. Efter att Socialdemokraterna genom den så kallade Januariöverenskommelsen satt hård press på arbetsgivarorganisationer och fackförbund om att ta fram en ny uppgörelse. Baudin representerar på det sättet två roller som stött på svidande kritik från Svenska Transportarbetareförbundet.

– Jag förstår kritiken. Det har varit en tuff tid för alla 14 LO-förbund. Jag representerade Kommunal som har tuff situation med allmän visstid och hyvling av arbetstid. Det har slitit oerhört på oss och överenskommelsen förbättrar villkoren där. Nu måste vi fokusera framåt och föra en politik som visar respekt för Transport och andra förbunds medlemmar.

– För mig handlar det om att gå tillbaka till rötterna. Att som parti se problemen i samhället och komma tillrätta med dem.

Det finns ett vanligt missförstånd att Tobias Baudin kört ismaskin i Luleå Hockeys gamla arena Delfinen. Han skojar och säger att han gärna låter myten leva kvar. Men egentligen var han maskinist och skötte aggregaten i kommunens ishallar. Sedan dess har han gjort facklig karriär, innan han blev partisekreterare har de politiska uppdragen varit få och lokala.

Nära band nödvändiga

De nära banden mellan Socialdemokraterna och LO väcker ofta kritik. Inte minst när förbund som Transport utesluter Sverigedemokrater som har förtroendeuppdrag i sitt parti. Trots det är Baudin övertygad om nära band mellan fack och parti är rätt för båda parter.

– Samarbetet ger facken en väg in i det politiska rummet och en chans att forma utvecklingen. Vi har med rätta ganska högljudda kompisar i facket och de ställer höga krav på oss. De fackliga representanterna, som Transports Tommy Wreeth, lyfter fram det som är bra för medlemmarna och självklart lyssnar vi på vad han säger. Ibland går det att genomföra och ibland inte. Vi är ingenting som parti utan starka förbund.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Moderaternas Johan Forssell intervjuas av Transportarbetarens John Antonsson.

”Svensk rättspolitik är väldigt ängslig”

Val 2022. Vilken roll ska ordningsvakterna ha i framtidens brottsbekämpning? På det och mycket annat svarar Moderaternas rättspolitiska talesperson Johan Forssell i Transportarbetarens artikelserie ”Möte med makten.”

Ukrainska flyktingar riskerar att utnyttjas på jobbet

A-krim. 90 procent av de ukrainska flyktingarna är kvinnor och barn. En grov uppskattning är att drygt hälften av de flyende är i arbetsför ålder och många vill jobba. Men det finns risker. – De befinner sig i en utsatt situation och riskerar att hamna i klorna på cyniska människohandlare, sa biträdande arbetsmarknadsminister Johan Danielsson vid en pressträff på morgonen fredagen den 1 april.

Arbetsmiljöverket kontrollerar ett fordon tillsammans polisen vid en inspektion. Foto: Arbetsmiljöverket

Fler inspektörer mot arbetslivskriminalitet

A-krim. Arbetsmiljöverket anställer 40 inspektörer i en ny satsning mot arbetslivskriminalitet. Det innebär att de 20 som jobbar med frågan i dag ska bli 60.

Kriget i Ukraina

Transport: Blockaden har haft effekt

Konflikt. Transports blockad av ryska, ryskkontrollerade och ryskflaggade fartyg pågår som varslats hela maj månad. Något beslut om förlängning är ännu inte fattat.

Kriget i Ukraina

Transports blockad fortsätter

Hamn. Svenska Transportarbetareförbundets blockad av ryska och ryskkontrollerade fartyg i svenska hamnar fortsätter som planerat månaden ut.

Sedlar

Andreas drog in 800 000 till transportarbetare i sin avdelning

Försäkringar. Under hösten förra året jobbade Andreas Ehm som försäkringsinformatör för Transport och Avtalat. Han ringde runt till transportarbetare och med hans hjälp fick 20 personer dela på mer än 800 000 kronor i försäkringsutbetalningar.

Manifestation avdelning 18

Möten och organisering längs vägen

Facket. Valet, avtalets ob-tillägg, försäkringar, medlemsvärvning och förbundets värderingar. Och en snabb fika med bulle – i dag genomförde Transports fyra nordligaste avdelningar en gemensam manifestation och mötte gamla och blivande medlemmar nära motorvägen.

Hallå där!

Moa Lindell

lastbilschaufför från Huddinge och en av åtta tävlande i kategorin Lastbil på Yrkes-SM i Växjö i mitten på maj.

Körde mat för Uber Eats – miljoner i skattefusk

Matbud. Svarta löner, momsfiffel och utnyttjade bud. En underleverantör till Uber Eats undanhöll 2,3 miljoner kronor i skatter och avgifter. Nu ska Skatteverket specialgranska matbudsbranschen.

Kultur
Dimmornas bro (Waterloo Bridge) med Vivien Leigh och Robert Taylor från 1940. Foto: Mary Evans/AF Archive / TT Nyhetsbyrån

Det våras för nostalgin

Trendig känsla. Från medicinsk diagnos till varma känslor inför anblicken av försvunna glassar på GB:s karta eller Putins dödliga fantasier om ett förlorat imperium. Nostalgi tar sig många uttryck. Under långa perioder ett hånat känslouttryck. Men det verkar våras för nostalgin igen.

Örjan Wallon från Transports Norrbottenavdelning skickade bilder från förstamajfirandet i Luleå. Foto: Transport avdelning 26 Norrbotten

Förstamajtåg runt om i landet

Första maj 2022. Äntligen kunde förstamajtågen ringla fram igen. Efter två år av restriktioner och karantän var det många som ville demonstrera på arbetarrörelsens egen högtidsdag.

Dom om avstängt skyddsombud överklagas

Skyddsombud. Andreas Ehm stängdes av från statligt ägda kärnkraftverket Ringhals för två år sedan. Tingsrätten ansåg inte att kärnkraftverket gjort sig skyldigt till hindrande av skyddsombud. Men nu ska frågan upp i hovrätten. – För mig är det en principfråga, säger Andreas Ehm.

Transportarbetaren testar
Transportarbetaren testade sex termosar för att se hur de klarade att hålla värmen under en hel arbetsdag. Foto: Pernilla Ahlsén

Dyraste termosen inte alltid bäst

Test. En bra termos är ett måste för dig som vill ha med dig varm dryck på jobbet. Men vilken ska man välja? Är en dyrare termos nödvändigtvis bättre? Nej, inte alltid, visar vårt termostest. Här guidar vi dig till den bästa termosen utifrån dina behov.

Respekttrappan
Respekttrappan. Illustration: Mattias Käll

Sju steg mot en schystare arbetsplats

Arbetsmiljö. Har ni fördomar på jobbet? Är ni arbetskamrater schysta mot varandra? Det kan alltid bli bättre. Med Respekttrappan är tanken att ni ska ta sju steg mot en mer inkluderande arbetsplats.

Olivera Pobra. Foto: Lilly Hallberg

Det ska inte vara valfritt att följa värdegrunden på arbetsplatsen

Regionala skyddsombudet. Olivera Pobra är regionalt skyddsombud på Stockholmsavdelningen. Hon kan tänka sig att arbeta med ett verktyg som Respekttrappan. Och tycker att det är självklart att alla ska delta i sådana aktiviteter om de erbjuds på jobbet.

Respektfullt bemötande och diskrimineringsfrågor ingår som en del i Byas introduktionsutbildning för blivande väktare. Foto: Bya

”Syna fördomar genom att prata om dem”

Bya. Bevakningsbranschen ska förmedla trygghet, därför är det extra viktigt med ett respektfullt och likvärdigt bemötande. Det framhåller Ronny Fredriksson, chef för arbetsmiljöenheten på Bya, Bevakningsbranschens yrkes- och arbetsmiljönämnd.

Gustaf Järsberg

”Vi använder redan olika modeller i arbetsmiljöarbetet”

Transport. När medlemmar hör av sig till sin avdelning eller sina skyddsombud är arbetsmiljöproblemet ofta redan stort och infekterat. Gustaf Järsberg är central arbetsmiljösamordnare på Transport och berättar att det finns flera modeller att ta till hjälp.

Transports ordförande Tommy Wreeth. Foto: Martin Hörner Kloo

Transports blockad träder i kraft den 1 maj

Blockad. Klockan 7.00 den 1 maj träder Svenska Transportarbetareförbundets blockad mot ryska fartyg i kraft. Transport håller kvar sin blockad då de inte tror att EU-blockaden har särskild stor effekt.