Nog är det en spännande tid allt!

Krönika. Våren har varit en intensiv period med avtalsförhandlingar inom i stort sett alla avtalsområden. De har avlöst varandra i en strid ström.

Förhandlingsdelegationerna har varit fullt sysselsatta – och jag vill passa på att tacka alla för ett bra arbete och samtidigt gratulera till goda resultat. Förbundet har i skrivande stund klarat av alla de större avtalsområdena, och vi har lyckats väl med att uppfylla de krav som framfördes vid avtalskonferensen förra hösten.

Utdelningen har inte varit hundraprocentig, men jag uppskattar att vi har nått gott och väl åttio procent av våra krav. Samtidigt har vi lyckats avvisa mycket av arbetsgivarnas krav, vilket tyder på att de också insett allvaret i situationen.

Det finns fortfarande en del mindre avtalsområden kvar att omförhandla – och man vet aldrig vad som kan hända. Oavsett vilket har vi hitintills lyckats genomföra avtalsrörelsen med endast ett varsel om stridsåtgärder, något som jag tycker är bra. Inte för att vi räds att vidta stridsåtgärder för att förbättra våra villkor, men vi gör det bara när vi tvingas till det.

Så finns det andra saker att tänka på än avtalsrörelsen. Det är en spännande tid just nu med primärvalen i USA där slutstriden i presidentvalet troligtvis kommer att utkämpas mellan Hillary Clinton och Donald Trump.

Folkomröstningen i Storbritannien – det som i tidningarna kallas för Brexit och som handlar om ifall britterna ska stanna kvar i Europeiska unionen eller ej – har alla förutsättningar att bli en riktig rysare. Till detta ska läggas det faktum att flyktingströmmen fortsätter att tära på sammanhållningen bland EU:s medlemsstater och samtidigt ger Turkiet nya handlingsalternativ.

Nog är det en spännande tid allt!

Men i mina tankar flyttar jag också tillbaka till en annan tid, till året 1931. Min mor föddes den 23 maj det året. Nio dagar tidigare, den 14 maj, för 85 år sedan alltså, öppnade svensk militär eld mot demonstrerande arbetare. Då dödades fem människor och lika många sårades.

Minnet av detta sitter fortfarande djupt i den svenska arbetarrörelsen. De som fick plikta med livet för sin rätt att demonstrera mot strejkbryteri och lönesänkningar var Eira Söderberg, Erik Bergström, Evert Nygren, Sture Larsson och Viktor Eriksson. Fyra av dem var familjeförsörjare.

Den dagen glömmer fackföreningsrörelsen aldrig – lika lite som vi glömmer dem som föll offer för militärens kulor. På Gudmundrå kyrkogård i Kramfors är fyra av offren begravda i en gemensam grav. På stenen står ”Lundeoffrens grav”. På själva graven finns en platta med Erik Blombergs dikt om de stupade i Ådalen:

”Här vilar en svensk arbetare. Stupad i fredstid. Vapenlös, värnlös. Arkebuserad av okända kulor. Brottet var hunger. Glöm honom aldrig.”

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Tommy Wreeth

När är det läge att säga ifrån?

Ordförandeord. Rubriken på denna krönika är en fråga som man väl ofta ställer sig, både som privatperson, fackförbundsordförande och organisation.

Ilskan jäser bland Stockholms sopgubbar

Renhållning. Sopgubbarna på Reno Norden är i uppror. Arbetsgivaren vill sänka lönerna med tusenlappar i höst och inhyrd personal används nu för att inventera nycklar och lås. Något som nästan ledde till vild strejk.

Semesterväxling i nya KFS-avtalen

Ny lön. Anställda som jobbar på kommunala flygplatser och med kommunal återvinning inom KFS-avtalet har fått nya avtal. Det blir 6,5 procents löneökning över tre år. Dessutom införs möjlighet att växla semestertillägg mot fler semesterdagar.

Sista striden för HF

Analys. Just nu har Transports konkurrentfack, Hamnarbetarförbundet (HF), konferens i Göteborg. Det kan mycket väl bli startskottet till nya fackliga stridsåtgärder. Transportarbetaren var med på ett fackligt medlemsmöte där djupa sprickor kom i dagen. I fokus står en arbetsgivare som häller bensin på en pyrande brasa.

Hur mycket är ett chaufförsliv värt?

Insändare. Hej chaufför! Hur mycket är ditt liv värt, tycker du? Är ditt liv värt runt 25 spänn? Mysko fråga kanske, men vad kostar en varselväst? Jag tror ju i min enfald att din familj och alla dina vänner värdesätter ditt liv till mer än några futtiga kronor.

Djungelns lag på Amazon

Ordförandeord. Det fackliga arbetet, för mig, är något som pågår här och nu i vardagen för våra medlemmar. Men det är också att blicka framåt och förstå vad vi står inför på en allt mer global arbetsmarknad. Detta för att vara bättre rustade för förändring. Vi kan inte vara bakåtsträvare, men vi måste slå vakt om våra villkor.

Då skåningarna flyr undan havet

Ledare. Mycket talar för att delar av Skåne kommer att läggas under vatten när klimateffekten gör att havet stiger. Det är problematiskt. Risken finns att vi får stora strömmar av klimatflyktingar som söker sig norrut i Sverige, eftersom även Danmark och norra Tyskland väntas bli obeboeligt.

David Ericssons senaste krönikor
David Ericsson

Shit news

Krönika. Valet är över – men ändå inte. Partierna har ännu inte positionerat sig. Men politik sägs ju vara det möjligas konst …

På den tiden det regnade om somrarna

Krönika. Människor är egon och kanske är jag ett av de största. Vi är oss själva närmast och samarbetar bara om vi är absolut säkra på att vinna på det. Kanske är det ändå dags att lyfta blicken och tänka ett varv till (eller första varvet).

Och så sorgen

Krönika. Förr var jag ofta ledsen. Jag kunde känna en melankoli komma smygande för att så småningom slå rot i själen. Det var inte någon direkt obehaglig känsla, bara en lång eller kort period av att mest vara för sig själv. Som i en slags långsam berg- och dalbana.

Fortkörning bara en del av problemet i taxi

Debatt. I tidningen Transportarbetaren den 4 september 2018 kan man läsa att "Många yrkesförare kör för fort och värsta fartsyndarna är taxi". Vidare läser man att Folksam gjort hastighetsmätningar som visar att 73 procent av taxiförarna kör för fort. Näst sämst är renhållningsbranschen, med 71 procent. Bäst klarar sig bussförarna.

Överväger att lämna

Insändare. Jag är en 70-årig medlem, jobbar 60 procent och tänker så göra fem år till, om kroppen hänger med. På årsmötet fick jag diplom för 50-årigt medlemskap i Transport!

Det är allvar nu, mina vänner

Ordförandeord. Den 9 september är det val och det valet handlar om vilken typ av samhälle vi vill ha framöver. På riktigt. Aldrig har det varit så tydligt att valet står mellan trygghet för människor och ett samhälle med mer tillfälliga anställningar och lägre löner; ett samhälle där var och en får klara sig själv i allt större utsträckning.

Las, en avgörande fråga för mig i valet

Ledare. Det finns politiska frågor som är så viktiga att de ensamma skulle kunna avgöra var jag lägger min röst. En sådan är lagen om anställningsskydd (las).

Hur kan (S) lyfta frågan om strejkrätt i valtider?

Insändare. Vädjan till Socialdemokratiska arbetarpartiets arbetsutskott. Med stigande oro ser vi hur Socialdemokratiska arbetarepartiet förlorar i opinionsundersökningar och i sympati hos LO-folket.

Och så sorgen

Davids krönika. Förr var jag ofta ledsen. Jag kunde känna en melankoli komma smygande för att så småningom slå rot i själen. Det var inte någon direkt obehaglig känsla, bara en lång eller kort period av att mest vara för sig själv. Som i en slags långsam berg- och dalbana.