Sluta mobba varandra!

Krönika. Varje vecka får jag brev från förtvivlade medlemmar som blivit utsatta för mobbning och kränkande tilltal på sina arbetsplatser.

Det är inte alltid arbetsgivarna som står för detta oacceptabla beteende. Tyvärr är det ofta arbetskamrater som på olika raffinerade sätt utsätter andra för mobbning.
En av den demokratiska socialismens hörnpelare är alla människors okränkbarhet och lika värde. Det är också fackets ledstjärna.

Även om man inte alla gånger förstår sig på de sociala regler som gäller människor emellan, måste man i vart fall ha grundprinciperna klart för sig. En av dem är att behandla alla lika och med respekt.

Vi spenderar mycket tid på arbetet. Det innebär att vi möter samma människor där dag efter annan. Normalt sätt fungerar det utan några större problem. En och annan verbal skärmytsling förekommer säkert arbetskamrater emellan, men leder sällan leder till något annat än lite sura miner.

Men i några fall så händer det som inte får hända.

Det kan börja med en enkel meningsskiljaktighet i en banal fråga. Plötsligt slutar arbetskamraterna prata när man kommer in i lunchrummet. Man får korta svar på sina frågor, och folk undviker en på rasterna.

Självklart gror oron och den utsatta undrar vad han eller hon har gjort? Eller sagt? Många får aldrig några svar. Några blir så deprimerade att sjukvården måste kopplas in. Det är inte ovanlig med långa sjukskrivningsperioder.

Ur ett fackligt perspektiv är detta mycket svårlösta frågor. Man ska dock komma ihåg att det är arbetsgivaren som har ansvar för arbetsmiljön i företaget. I det ansvaret ingår även den psykiska hälsan.

Facket ska alltid stötta och hjälpa medlemmarna i dessa frågor. Hur? frågar sig många. För det första måste den som anser sig mobbad säga till sina arbetskamrater. Det är helt ok att säga att man tar illa vid sig och känner sig kränkt. För övrigt är det också helt ok att säga att man inte vill höra några skämt med exempelvis rasistiska eller sexistiska undertoner.

Om inte det hjälper måste den som är utsatt ta kontakt med sin arbetsgivare och påtala problemet. Finns ett skyddsombud ska man ta upp frågan med honom eller henne, annars kan man kontakta lokalavdelningen som har resurser att hjälpa och stötta.

Men jag är fullt medveten om att många verkligen tvekar att göra detta – för att han eller hon tror att det bara blir värre. Men man måste komma ihåg en av fackets hörnpelare, allas lika värde och människans okränkbarhet. Gäller dig lika väl som mig.

Om vi alla rannsakar våra samveten så tror jag att vi någon gång sagt något som kanske inte var menat att såra – men som kanske ändå fått någon i omgivningen att känna sig förolämpad. Säkert har jag själva gjort det, och när någon påtalat det har jag varit snabb med att be om ursäkt.

Numera försöker jag följa det engelska ordspråket Think before you talk och det vill jag gärna rekommendera er alla att göra. Jag är övertygad om att ingen tycker att det är ok att mobba andra. Jag har mött både dem som blivit mobbade och dem som mobbar. Påfallande ofta mår bägge parter lika dåligt så därför:

Låt oss lova att inte mobba varandra. Låt oss i stället vara ärliga och rakryggade och behandla varandra med respekt.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Monika Rundin och hunden Birk

Sömnigt bakom ratten?

Hälsa. I stort sett vilken olycka som helst kan orsakas av trötthet vid ratten. Medan reglerna för kör- och vilotider fungerar som standard för yrkesförares körschema, är nattsömnens kvalitet helt oreglerad. Sömnforskaren Göran Kecklund hoppas att tekniska hjälpmedel ska göra körningen säkrare.

Anna Nyberg, Stressforskningsinstitutet.

Chefen avgörande för hälsan

Arbetsmiljö. Dåligt ledarskap påverkar inte bara sjukfrånvaron på jobbet – utsatta medarbetare riskerar att drabbas av sjukdom långt senare i livet. Ju sämre chef, ju större risk att till exempel drabbas av hjärtinfarkt.

Transportarbetarens logga

Psykiska hälsan god hos chaufförer

Åkeri. Själen mår bättre än kroppen, när lastbilschaufförerna själva beskriver sitt tillstånd. Bland anställda chaufförer uppger 90 procent att deras psykiska hälsa är bra eller till och med mycket bra.

Många tankevurpor om skyddsombuden

Debatt. Om inte facken utser skyddsombuden, vem ska då driva deras ärende om de motarbetas, hindras eller trakasseras? Gustaf Järsberg och Martin Miljeteig, Transport, svarar på Svenskt Näringslivs och Företagarnas debattinlägg i SvD.

David Ericssons senaste krönikor
David Ericsson

Jag blir nervös av klockor

Livets mening. Jag köpte en målning på ett galleri. En bekant hade rekommenderat mig att gå dit och plötsligt fanns den bara där. Bilden på kvinnoansiktet med björkar i bakgrunden. Kvinnan hade något beslöjat över sig med en gåtfullt frånvarande blick.

Efter olyckan …

Påkörd. Egentligen vill jag inte skriva det här. Det som har hänt, har hänt. Någon i en Tesla gjorde ett misstag i halkan vid avfarten till Sillekrogs parkering, en lastbilschaufför (jag) blev påkörd efter att Teslan studsat in i trailern. Men ingen dog eller blev allvarligt skadad trots att personbilen höll gott och väl hundra kilometer i timmen och jag flög flera meter.

Vredens druvor

Läsupplevelse. En vanlig dag. E4:ans alla långtradare från öst med mest konsonanter på kapellen kör om mig, där jag ligger i åttiotvå kilometer i timmen. En del klarar det med marginal. Andra felbedömer avståndet och går in alldeles för nära så att jag tvingas bromsa eller gå ut i kanten. Men det gör inget för jag lyssnar på en fantastisk ljudbok: Vredens druvor av John Steinbeck.

Vi kör rakt in i vildsvinsflocken

Ledare. Fredag kväll. Kolmörker. Det är 70-väg genom Roslagen och ganska mycket trafik. Plötsligt rusar de ut på vägbanan, bara några meter framför vår bil. En hel flock vildsvin. I ögonvrån hinner jag uppfatta minst två vuxna djur och en hoper små. En hundradels sekund senare plöjer vi in i klungan.

Ge oss ett effektivt övervakningssystem

Ordförandeord. När jag skriver den här krönikan har jag just deltagit i en träff där Transportföretagen presenterade sin rapport Effektivare tillsyn av yrkestrafiken.

Bostadskrisen måste lösas

Ledare. Det finns svarta hål i det svenska välfärdsbygget. Ett rör bostadspolitiken. I främst storstäderna slår bostadsköerna nya rekord.

Indragen sjukpenning katastrof för kroniskt sjuka

Insändare. Statsvetaren och forskaren Niklas Altermark vid Lunds universitet har nyligen presenterat en delrapport kring de allvarliga resultat han funnit i sin forskning om konsekvenserna av Försäkringskassans avslag till sjukdomsdrabbade människor.