Ny lönerapport – godis för siffernötare

Löner. Förra året steg lönerna i snitt med 2,5 procent på arbetsmarknaden. Det kan jämföras med de 2,3 procent som parterna gjorde upp om i avtalsrörelsen. Siffrorna finns i den årliga rapport som statliga Medlingsinstitutet precis släppt.

2017 tecknade fack och arbetsgivare treåriga avtal som skulle ge 2,2 procent i löneökning första året. Därefter 2,0 procent och slutligen 2,3 procent sista året.

Enligt Medlingsinstitutet (MI) blev utfallet i genomsnitt 0,2 procentenheter högre 2019, samtidigt som inflationen stannade vid 1,7 procent. Det ger en reallöneökning på 0,8 procent.

MI-rapporten är en djupdykning i kollektivavtal, lägstalöner och arbetsdagar som försvann genom strejker eller lockouter. Bara 7 577 dagar gick förlorade genom sådana tvister, skriver MI. På barrikaden fanns nästan uteslutande piloter och hamnarbetare.

Andra fakta finns också. Som att:

  • Medellönen i Sverige var 34 600 kronor (gäller år 2018).
  • Löneskillnaden mellan könen var förra året 10,7 procent. ”Skillnaden förklaras i första hand av att kvinnor och män arbetar i olika yrken med olika lönenivåer.” Skriver MI, som också konstaterar att skillnaden minskar. Det sker till stor del genom att kvinnor i större utsträckning jobbar på chefspositioner och i mansdominerade yrken.

Medlingsinstitutet ägnar ett helt kapitel åt låga löner och minimilöner i kollektivavtalen. Noterbart är att av de totalt 700 avtal som finns på svensk arbetsmarknad är det knappt 250 som i siffror anger en lägsta lön.

MI upplyser om att LO-förbunden satt upp det långsiktiga målet att avtalens lägstalöner ska ligga på minst 75 procent av medellönen för arbetare.

Enligt MI har Sverige en internationellt sett låg ”lönespridning”. Institutet anför också att Sverige har få lågavlönade.

Den definition som används för lågavlönad är att man tjänar 60 procent av landets medianlön. I Sverige var medianlönen 29 500 kronor (2018). 60 procent av det är 17 700 kronor. Knappt en (1) procent av löntagarna har så låg inkomst, anför MI.

Flest lågavlönade hittar man i restaurangbranschen. Runt åtta procent når inte upp till ribban på 17 700 kronor.

Andelen lågavlönade baseras på arbetsgivarnas egna inrapporterade uppgifter. Med stor sannolikt saknas grupper som papperslösa och de nya gig-jobbarna. Liksom taxiförare som ofta jobbar långt mer än heltid för att få ihop en rimlig månadslön.

I rapporten finns en tabell över lägstalöner på olika avtalsområden. Fackförbundet Unionen utmärker sig genom att generellt sett ha låga ingångslöner för sina tjänstemän. Runt 17 500 kronor är en vanlig startlön för unga. Om det är miniminivån som gäller på arbetsplatsen…

I MI:s sammanställning, som inte är heltäckande, innehas bottennoteringen av Byggnads. Byggstädare under 19 år kan erbjudas 14 225 kronor i månaden. Vid fyllda 19 sker dock ett rejält lyft, till 21 337 kronor.

Andraplatsen i bottenligan går till Unionen som gjort upp med Vårdföretagen. Den som är högst 18 år och ändå lyckas får jobb på en tandläkarmottagning kan få nöja sig med en lön på 15 675 kronor.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Anders Johansson:
    1 mars, 2020

    Enligt SCB var medianlönen i Sverige 30 900 kronor 2018. Medellönen för män i Sverige 2018 var 36 500 kronor, allt enligt SCB.
    Jag är en chaufför med alla behörigheter, som behärskar alla typer av fordonskombinationer som till exempel bil och släp, lösflak, trailer, lastväxlare, dolly, påhängstruck, containerkörning, fordonsmonterad kran, körning av hjullastare och diverse motviktstruckar plus vanligt terminalarbete. Lägg även till det vanliga lotsarbetet som i mitt fall är i Stockholm med omnejd och vad det innebär.
    För detta arbete ligger jag ungefär 10 000 kronor under medellönen för män i Sverige. Medelönen för män i Sverige är, som jag nämnde tidigare 36 500 kronor. Som grädde på moset har Transport en av de högsta fackavgifterna av samtliga LO förbund.
    Som lite kuriosa vill jag också nämna att transportbranschen toppar olycksstatistiken när det gäller svåra olyckor och dödsfall. Med detta sagt, så kan vi konstatera att arbeta som chaufför ger i runda slängar ungefär 10 000kr mindre än vad medellönen för män är i Sverige.

Lästips:

Tommy Wreeth 2021. Foto: Justina Öster

Den viktiga kontakten med verkligheten

Ordförandeord. Om det är något jag lärt mig efter 37 år som medlem i Svenska Transportarbetareförbundet och 27 år i förbundets tjänst, varav snart åtta som ordförande, så är det vikten av kontakt med verkligheten. Oavsett var du befinner dig i vårt förbund.

Lastare vid SAS-plan på Arlanda. Foto9: Justina Öster

Nytt lönesystem i stora flygavtalet

Flyg. I Transport och Svenska Flygbranschens nya kollektivavtal öppnas det upp för lokalt förhandlade individuella löner. Det blir en ny utmaning för fackklubbarna att fördela potterna.

Plånbok med pengar

Avtalat och klart: Här har du din nya lön

Löner. Efter tuffa förhandlingar och strejkhot är de nya lönerna klara i majoriteten av Transports avtal. Transportarbetaren listar löneökningarna. Här är de som fått minst – och de som har fått mest.

Kamp mot arbetslivskriminalitet i fokus

A-krim. LO kräver hårdare tag mot arbetslivskriminalitet. Och ser kampen för en schyst, mer reglerad arbetsmarknad som en central fråga i det kommande EU-valet.

Taxibilar vid centralstationen i Göteborg.

Går du runt på att köra taxi?

Enkät. Avreglering och pandemi har för många taxichaufförer gjort det svårt att leva på inkomsten. Transportarbetaren frågade fyra förare utanför Göteborgs Centralstation hur det ser ut våren 2024. Klarar du dig på din lön som anställd chaufför?

Fokus på potthål i veckan

Trafiksäkerhet. Nationella potthålsveckan har inletts. Trafikanter uppmanas att anmäla skador i vägbanor till myndigheterna – potthål är ett växande problem i trafiken.

Nya bokningssystemet katastrof för förarna

Servicetrafik. Körtider omöjliga att klara, raster som flyttas under dagen och lunch i bilen utanför sjukhuset. Det ”flexibla” bokningssystemet har lett till stress, sjukskrivningar och planer på att byta jobb bland färdtjänstchaufförer i Östergötland.

Upphandling av färdtjänst tas om

Servicetrafik. Beslutet om tilldelning av avtal för servicetrafik i Örebro län återkallas – i sin helhet. Taxibolagens fordon måste utvärderas för att se att det gått rätt till i miljardupphandlingen.

Fängelse för kokainsmuggling

Dom. Fängelse i två år. Det blev straffet för den hamnarbetare som mot sitt nekande döms för att ha agerat insider i den stora kokainhärvan med koppling till Helsingborgs hamn.

”Tre truckolyckor inträffar varje dag”

Lager. Att manövrera en truck är ett precisionsarbete. Så se upp med truckutbildningar på en eller ett par dagar. Saknar du tidigare erfarenhet tar det längre tid än så, varnar Maria Themptander på Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Tyngre fordon med B-körkort?

Teknik och trafik. Snart kan vissa B-kortsförare få köra fordon som väger upp till 4,25 ton. Men det förutsätter att fordonen går på alternativa bränslen.

Säkerhetskontrollen på Arlanda. Foto: Justina Öster

Avarn hotas av vite på 100 000

Arbetsmiljö. Transports skyddsombud larmade Arbetsmiljöverket om brister i arbetsmiljön. Efter en inspektion riskerar bevakningsbolaget Avarn Security 100 000 kronor i vite om åtgärder inte vidtas i den nya säkerhetskontrollen på Arlanda flygplats.

Helsingborgs hamn vill säga upp två

En privat säkerhetskonsult har undersökt fyra hamnarbetares koppling till en brottsmisstänkt kollega. Nu vill bolaget säga upp två av arbetarna, något Helsingborgs Dagblad var först att berätta.

Månadens avdelning
Transports avdelning 19 i Västerås.

Facklig närvaro främst

Transport. Högt i tak och full fart – förhandlingar, möten med medlemmar, en Startpunktsutbildning och någon som är på språng ut. Det händer mycket hos avdelning 19 och det mesta handlar om aktiviteter utanför kontoret i Västerås.

Ukrainska kvinnor utbildas till lastbilsförare

Åkeri. Det är brist på mycket i krigsdrabbade Ukraina – särskilt på lastbilschaufförer. För att fylla ut tomrummet efter landets många inkallade män och hålla samhället i gång har 24 kvinnor i Kiev gått en förarutbildning för C-kort. Nu skalas utbildningen upp och fler utbildas.

På säker väg. Eleverna på Södra Vikens program går på skolan som nyligen utsetts till Sveriges bästa transportskola.

Unga om transportbranschen: Helt rätt

Utbildning. När över 1 000 transportelever svarade på hur de ser på branschen och framtiden blev det toppbetyg. Och nästan nio av tio tycker att utbildningen ger rätt kunskap.