Ministern som ”stjäl showen” från Stefan Löfven

Han fick släppa tunga transportfrågor när statsministern erbjöd jobbet som inrikesminister. Få förstod vad den nygamla titeln skulle innebära – men Anders Ygeman har ett drygt år senare utnämnts till den nya landsfadern.

Anders Ygeman ser lite sliten ut. Inget kaffe finns det på tåget heller.

Vi får en dryg halvtimme med honom under en stressig vecka i december. Den hetaste frågan är ifall id-kontroller ska införas på bussar, tåg och färjor som kommer till Sverige – samt om regeringen ska kunna stänga Öresundsbron.

Måndag kväll i direktsändning i Aktuellt. Tisdag kväll tillbaka i Aktuellt. Onsdag morgon klockan 07.14 går tåget till Gävle och två intervjuer är inbokade redan på resan: Transportabetaren och Svenska Dagbladet avlöser varandra. Och sedan väntar en dag med polisen i Gävle, tema EU-migranter och hur de ska kunna hindras att slå läger på andras mark. Plus lunch med de lokala Socialdemokraterna och intervjuer med Gävlemedierna.

Börjar du känna dig bekväm i landsfaderrollen?

– Det är viktigt att aldrig tro att man är så bra som det skrivs när det går bra. Och aldrig tro att man är så dålig som det skrivs när det går dåligt.

I porträtt och artiklar har Anders Ygeman under hösten lanserats som Socialdemokraternas framtidshopp. Med lugn stämma och ständig närvaro har han tacklat frågor kring terrorattentat, hotbilder, flyktingströmmar, IS-krigare och ”terroristen” i Boliden som visade sig vara en helt vanlig asylsökande.

– Men det är ett billigt sätt att försöka komma åt statsministern av dem som berömmer mig som ett uttalat eller outtalat sätt att kritisera Stefan, säger han.

Den hektiska veckan slutar med att regeringen – trots protester från bussförare, bussbolag och tågpersonalens fack – får igenom id-kontrollerna. Idén om att snabbt kunna stänga Öresundsbron släpptes dock, där blev kritiken för hård samtidigt som det enda politiska stödet kom från Sverigedemokraterna. Bakgrunden till förslagen är den historiskt sett största flyktingströmmen någonsin som under hela hösten kommit till Sverige.

Vad vill du säga till Transportmedlemmar som är oroliga för att strömmen av flyktingar ska försämra deras egna liv?

– Att många av flyktingarna flyr från terror och förtryck. Och att det är en påfrestning för Sverige kortsiktigt, men att de om vi fattar rätt beslut blir en tillgång på lång sikt. De här besluten beror på att vi just nu inte klarar att ta emot så många människor som vi gör.

– Regeringen har därför agerat för att få andra EU-länder att ta sitt ansvar. Vi har fått bättre gränskontroller på plats i Europa. Vi har också fått EU med på att människor som har kommit till Sverige ska omfördelas till andra länder.

Flyktingmottagandet har skapat högt tryck i bevakningsbranschen. Polisen har släppt utbildningsmonopolet och ordningsvakter tar över polisjobb. Är det din linje som ministern ansvarig för polisväsendet?

– Det beror helt och hållet på. Att civilanställda kontrollerar pass är helt rimligt, men jag vill inte ha en ordning då tryggheten är beroende av priset, att ordningsvakter används i stället för poliser av ekonomiska skäl.

Några av de gamla frågorna från riksdagens trafikutskott har följt med till inrikesministerns portfölj.

Är det ok att makedonier blir medborgare i Bulgarien och därmed skaffar sig EU-pass och körkort och rattar lastbil på de svenska vägarna?

– Nej det är för lätt, och den diskussionen borde tas med Bulgarien. Jag kanske borde ha tagit den, men det har jag inte gjort än.

– Vi måste också bli bättre på att se till att den som inte har lagliga handlingar inte kör i Sverige, säger Anders Ygeman och är påtagligt lättad över att den välkända makedoniern som avslöjades med falska handlingar till slut dömdes och fick sitt straff i hovrätten.

De allt glesare trafikpoliserna ute på vägarna är väl också en fråga för inrikesministern?

– Jag kan delvis hålla med om kritiken från både poliser och chaufförer, vi har inte utbildat poliser i tillräcklig omfattning. Min roll är nu är att fråga polisen vad myndigheten gör åt att just trafikpoliser och bilinspektörer har blivit för få?

Vad vill du säga till de Transportmedlemmar som är oroliga för lönepress och konkurrensen om jobben från både EU-medborgare och andra européer?

– Att problemet framför allt är den illegala konkurrensen. Där måste vi få ordning och reda på att man följer lagstiftningen i Sverige – och få rakare lagar som är enklare att följa i EU.

– Men sedan måste den svenska branschen förklara vilket mervärde den kan ge kunderna: Chaufförer som hittar på riktigt så att rätt sak kommer till rätt plats på rätt tid.

Du tror att svenska åkerier kan ta mer betalt?

– Absolut. De ska förklara värdet av en bra transporttjänst så att beställare och speditörer förmås betala för vad de får.

Tillbaka till dina nuvarande frågor: Hur ska Sverige skydda sig mot terrorismen?

– En ny nationell strategi har antagits – med ledorden förebygga, försvåra, förhindra. Vi ser över lagarna, polisens och säkerhetspolisens verktyg. Men vi ska också komma ihåg att vi redan har haft terrorattentat, i dagarna är det fem år sedan Taimour Abdulwahab kunde ha tagit livet av hundratals människor mitt i Stockholm.

Hur möter du människors rädsla?

– Då är öppenhet och information de främsta vapnen. Vi ska gå ut med all information som säkerhetsläget medger att vi delar. När det krävs ska vi öka den polisiära närvaron.

– Rädslan kan slita isär samhället – men också dra ihop det så att vi ställer upp för varandra. Jag ser både och i dag.

Anders Ygeman var vänstersossen som i yngre år tävlade med högerfalangen om makten i SSU. Han räknades ut som ministerkandidat av politiska bedömare från S-håll, men sitter nu i en regering tillsammans med motståndare från SSU-tiden.

– Jag tycker att indelningen på en vänster-högerskala är så fördummande. Socialdemokraterna och andra behöver en levande debatt om partiet ska utvecklas och inte stagnera, är hans kommentar.

Du ledde ungdomsförbundets nejkampanj inför EU-omröstningen, och i dag har du klippkort till Bryssel. Vad är priset för en ministerpost, har du släppt gamla åsikter och ideal?

– Jag vet inte om jag känner mig så jäkla avslipad i alla fall? När det gäller EU hade jag rätt på jobbsidan där den ensidiga fokuseringen på låg inflation har gjort att vi med EU har klarat jobben väsentligt sämre. Jag hade rätt i att besluten fattas långt från medborgarna.

– Men jag hade fel i miljöfrågan, där har EU har varit en positiv kraft.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fortsatt stopp för väktare och ordningsvakter

Bevakning. Skyddsombudet gjorde rätt som stoppade Cubsecs ordningsvakter på Rymdtorget i Göteborg. Arbetsmiljöverket ställer en rad krav på företaget för att det ska få skicka dit sina anställda igen.

Markus Pettersson

”Det överskuggande målet är att vinna valet”

Politik. Uppdraget är att få facken och Socialdemokraterna att gå åt samma håll inför nästa års val. Markus Pettersson berättar om sitt nya jobb som facklig-politisk sekreterare hos S.

Markus Pettersson går till Socialdemokraterna

Politk. Markus Pettersson har nytt jobb. Han börjar denna vecka som facklig-politisk sekreterare hos Socialdemokraterna. I juni lämnade han Transport efter ordförandeomröstningen på fackets kongress.

Sörmländskt färdtjänstbolag väcker farhågor i facket

Färdtjänst. Sultan Salimovic är en omdebatterad taxiföretagare i Sörmland. Nu har hans hustru vunnit flera färdtjänstkontrakt på Västkusten, via bolaget K-holms vård och omsorg. – Vi är helt klart oroade, säger Lennart Sköld, ombudsman på Transport i Uddevalla.

Väktare och ordningsvakter har lämnat Rymdtorget

Bevakning. Varken väktare eller ordningsvakter jobbar på Rymdtorget i Göteborg. Transport har lagt skyddsstopp för ordningsvakterna sedan polisen hoppat av de gemensamma patrulleringarna. I morgon väntas Arbetsmiljöverket avgöra om stoppet ska gälla eller om ordningsvakterna måste börja sin bevakning igen.

Svenska för lastbilsförare leder till jobb

Utbildning. Nio av tio som läst Svenska för lastbilsförare har jobb inom två år efter avslutad utbildning, visar en rapport från Länsstyrelsen i Stockholm.

Transportkvinnor i Europa möts av våld och hot

Kvinnor. Våld, sexuella trakasserier och hot drabbar kvinnor i transportbranscher runt om i Europa. En rapport från facket visar att nästan varannan kvinnlig transportarbetare har råkat ut för något det senaste året.

Avtal 2017

Nytt taxiföraravtal dröjer

Taxi. Den här veckan har Transport och Biltrafikens arbetsgivareförbund fortsatt överläggningarna om ett nytt avtal för taxiförarna. – Det går långsamt framåt. Men vi nog är inte klara förrän tidigast vecka 43, säger Transports förhandlare Lars Mikaelsson.

Däck i snö

Tomas Eneroth kräver vinterdäck på alla axlar

Vinter. I maj tyckte Transportstyrelsen att det inte behövs vinterdäck på en lastbils alla axlar. Nu går infrastrukturministern Tomas Eneroth tvärs mot myndigheten och föreslår att lagen ska ändras: Vid vinterväglag ska samtliga hjul på både dragbilen och släpet ha godkända vinterdäck.

Sopgubbar från Reno Norden. Foto Jan Lindkvist.

Nyckelkaos och övertid i Stockholms sophämtning

Renhållning. Sophämtningen i Stockholm har svårt att repa sig efter sopkonflikt, massuppsägningar och entreprenörsbyten. Arbetarna som fortfarande kör säger att det är kaos bland nycklar, överfullt i soprummen och många timmars övertid.

Poliskontroll av lastbil

Polisen kollar lastbilar extra noga

Åkeri. Polis i hela landet kollar tung trafik denna vecka. Det handlar om kör- och vilotider, lastsäkring, farligt gods och fordons vikt. Utländska lastbilar granskas extra noga för att avslöja om de körs olagligt i Sverige.

Ryska rör lossas i Karlshamn

Hamn. Lossningen är i full gång. Ett fartyg med de första 190 betongklädda stålrören anlände i lördags. Totalt ska Karlshamns hamn ta emot 52 000 rör till den ryska gasledningen Nord streams andra etapp.

Väktare förbjuds jobba på torg i Göteborg

Bevakning. Fyra ordningsvakter och två poliser – annars går de bevakningsanställda inte in på Rymdtorget i Göteborg. Väktarna på Nokas får över huvud taget inte vara där, efter ett beslut hos Arbetsmiljöverket. Bakgrunden är en grov misshandel av en ordningsvakt.

Taxi-vd dömd till fängelse

Färdtjänst. Taxiföretagaren Sultan Salimovic har förbjudits att driva företag de närmaste tre åren. Han döms samtidigt till åtta månaders fängelse för grovt skattebrott, bokföringsbrott, vårdslös skatteuppgift och för att han försvårat Skatteverkets kontroller.