Ministern som ”stjäl showen” från Stefan Löfven

Han fick släppa tunga transportfrågor när statsministern erbjöd jobbet som inrikesminister. Få förstod vad den nygamla titeln skulle innebära – men Anders Ygeman har ett drygt år senare utnämnts till den nya landsfadern.

Anders Ygeman ser lite sliten ut. Inget kaffe finns det på tåget heller.

Vi får en dryg halvtimme med honom under en stressig vecka i december. Den hetaste frågan är ifall id-kontroller ska införas på bussar, tåg och färjor som kommer till Sverige – samt om regeringen ska kunna stänga Öresundsbron.

Måndag kväll i direktsändning i Aktuellt. Tisdag kväll tillbaka i Aktuellt. Onsdag morgon klockan 07.14 går tåget till Gävle och två intervjuer är inbokade redan på resan: Transportabetaren och Svenska Dagbladet avlöser varandra. Och sedan väntar en dag med polisen i Gävle, tema EU-migranter och hur de ska kunna hindras att slå läger på andras mark. Plus lunch med de lokala Socialdemokraterna och intervjuer med Gävlemedierna.

Börjar du känna dig bekväm i landsfaderrollen?

– Det är viktigt att aldrig tro att man är så bra som det skrivs när det går bra. Och aldrig tro att man är så dålig som det skrivs när det går dåligt.

I porträtt och artiklar har Anders Ygeman under hösten lanserats som Socialdemokraternas framtidshopp. Med lugn stämma och ständig närvaro har han tacklat frågor kring terrorattentat, hotbilder, flyktingströmmar, IS-krigare och ”terroristen” i Boliden som visade sig vara en helt vanlig asylsökande.

– Men det är ett billigt sätt att försöka komma åt statsministern av dem som berömmer mig som ett uttalat eller outtalat sätt att kritisera Stefan, säger han.

Den hektiska veckan slutar med att regeringen – trots protester från bussförare, bussbolag och tågpersonalens fack – får igenom id-kontrollerna. Idén om att snabbt kunna stänga Öresundsbron släpptes dock, där blev kritiken för hård samtidigt som det enda politiska stödet kom från Sverigedemokraterna. Bakgrunden till förslagen är den historiskt sett största flyktingströmmen någonsin som under hela hösten kommit till Sverige.

Vad vill du säga till Transportmedlemmar som är oroliga för att strömmen av flyktingar ska försämra deras egna liv?

– Att många av flyktingarna flyr från terror och förtryck. Och att det är en påfrestning för Sverige kortsiktigt, men att de om vi fattar rätt beslut blir en tillgång på lång sikt. De här besluten beror på att vi just nu inte klarar att ta emot så många människor som vi gör.

– Regeringen har därför agerat för att få andra EU-länder att ta sitt ansvar. Vi har fått bättre gränskontroller på plats i Europa. Vi har också fått EU med på att människor som har kommit till Sverige ska omfördelas till andra länder.

Flyktingmottagandet har skapat högt tryck i bevakningsbranschen. Polisen har släppt utbildningsmonopolet och ordningsvakter tar över polisjobb. Är det din linje som ministern ansvarig för polisväsendet?

– Det beror helt och hållet på. Att civilanställda kontrollerar pass är helt rimligt, men jag vill inte ha en ordning då tryggheten är beroende av priset, att ordningsvakter används i stället för poliser av ekonomiska skäl.

Några av de gamla frågorna från riksdagens trafikutskott har följt med till inrikesministerns portfölj.

Är det ok att makedonier blir medborgare i Bulgarien och därmed skaffar sig EU-pass och körkort och rattar lastbil på de svenska vägarna?

– Nej det är för lätt, och den diskussionen borde tas med Bulgarien. Jag kanske borde ha tagit den, men det har jag inte gjort än.

– Vi måste också bli bättre på att se till att den som inte har lagliga handlingar inte kör i Sverige, säger Anders Ygeman och är påtagligt lättad över att den välkända makedoniern som avslöjades med falska handlingar till slut dömdes och fick sitt straff i hovrätten.

De allt glesare trafikpoliserna ute på vägarna är väl också en fråga för inrikesministern?

– Jag kan delvis hålla med om kritiken från både poliser och chaufförer, vi har inte utbildat poliser i tillräcklig omfattning. Min roll är nu är att fråga polisen vad myndigheten gör åt att just trafikpoliser och bilinspektörer har blivit för få?

Vad vill du säga till de Transportmedlemmar som är oroliga för lönepress och konkurrensen om jobben från både EU-medborgare och andra européer?

– Att problemet framför allt är den illegala konkurrensen. Där måste vi få ordning och reda på att man följer lagstiftningen i Sverige – och få rakare lagar som är enklare att följa i EU.

– Men sedan måste den svenska branschen förklara vilket mervärde den kan ge kunderna: Chaufförer som hittar på riktigt så att rätt sak kommer till rätt plats på rätt tid.

Du tror att svenska åkerier kan ta mer betalt?

– Absolut. De ska förklara värdet av en bra transporttjänst så att beställare och speditörer förmås betala för vad de får.

Tillbaka till dina nuvarande frågor: Hur ska Sverige skydda sig mot terrorismen?

– En ny nationell strategi har antagits – med ledorden förebygga, försvåra, förhindra. Vi ser över lagarna, polisens och säkerhetspolisens verktyg. Men vi ska också komma ihåg att vi redan har haft terrorattentat, i dagarna är det fem år sedan Taimour Abdulwahab kunde ha tagit livet av hundratals människor mitt i Stockholm.

Hur möter du människors rädsla?

– Då är öppenhet och information de främsta vapnen. Vi ska gå ut med all information som säkerhetsläget medger att vi delar. När det krävs ska vi öka den polisiära närvaron.

– Rädslan kan slita isär samhället – men också dra ihop det så att vi ställer upp för varandra. Jag ser både och i dag.

Anders Ygeman var vänstersossen som i yngre år tävlade med högerfalangen om makten i SSU. Han räknades ut som ministerkandidat av politiska bedömare från S-håll, men sitter nu i en regering tillsammans med motståndare från SSU-tiden.

– Jag tycker att indelningen på en vänster-högerskala är så fördummande. Socialdemokraterna och andra behöver en levande debatt om partiet ska utvecklas och inte stagnera, är hans kommentar.

Du ledde ungdomsförbundets nejkampanj inför EU-omröstningen, och i dag har du klippkort till Bryssel. Vad är priset för en ministerpost, har du släppt gamla åsikter och ideal?

– Jag vet inte om jag känner mig så jäkla avslipad i alla fall? När det gäller EU hade jag rätt på jobbsidan där den ensidiga fokuseringen på låg inflation har gjort att vi med EU har klarat jobben väsentligt sämre. Jag hade rätt i att besluten fattas långt från medborgarna.

– Men jag hade fel i miljöfrågan, där har EU har varit en positiv kraft.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Än dröjer vägar för 74-tonsbilar

Skogen. Förberedelserna fortsätter för att släppa fram 74 ton tunga lastbilar på vägarna. I det första steget handlar det om kanske tio procent av vägnätet. Fortfarande i fem avgränsade områden.

Saknas: 3 450 lastbilsförare

Åkeri. Goda tider för den som kör lastbil. Besvärligt för åkerierna som inte hittar förare. En historiskt het arbetsmarknad för chaufförerna, enligt Tya.

Loa Brynjulfsdottir, Magnus Falk, Asma Jahngir och Saied Tagavi

Facklig rätt lyftes med FN:s rapportör

Internationellt. Fackliga rättigheter är mänskliga rättigheter. Människor ska inte kastas i fängelse, torteras och förlora sina jobb för att de slåss för bättre arbetsvillkor. Med det budskapet träffade LO och Transport i dag FN:s särskilda rapportör för mänskliga rättigheter i Iran.

Avtalsrörelsen
Ett tidningsbud

Fortsatta förhandlingar för tidningsbuden

Tidningsbud. Överläggningarna om tidningsbudens löner tar fart igen. En förförhandling hölls i veckan och i slutet av augusti kallas hela förhandlingsdelegationen in för fortsättningen.

Grillkväll med femman

Samkväm. Regnet hotade men höll sig undan. Avdelning 5 Stockholm hade grillkväll som lockade medlemmar, unga och gamla.

Avtalsrörelsen

Taxiförhandlingar fortsätter i september

Taxi. Förhandlingarna om nya taxilöner tar ny fart i början av september. Transport jobbar för ett avtal med månadslön – åtminstone för dem som kör färdtjänst och sjukresor.

Alliansen vill lagstifta om lägre lön

Politik. Lägre lön för dem som jobbar – och ingen arbetsgivaravgift för arbetsgivaren. Alliansen presenterar sitt förslag om inträdesjobb i dag. Det innebär lagstiftning som öppnar löner lägre än kollektivavtalens.

Andreassons i personlig konkurs

Åkeri. Paret bakom Andreassons åkeri i Veddige har försatts i personlig konkurs. De får under hösten inte driva egna företag eller över huvud taget sitta i styrelsen i något företag. En konkursförvaltare tar över deras personliga ekonomi tills konkursen är avslutad.

Karl-Petter Thorwaldsson och Philip Botström

LO och SSU kräver satsning på välfärden

Politik. 70 miljarder till välfärden och högre skatter på kapital. LO går ihop med SSU och ställer krav på regeringen. Kravet på pengar till vård, skolor, omsorg och resten av välfärden ligger på en helt annan nivå än vad finansministern (S) tidigare har utlovat.

sopkonflikten i Stockholm

Sopgubbar samlar till manifestation

Renhållning. På lördag håller Stockholms sopgubbar en manifestation på Medborgarplatsen. Då har det gått drygt en månad sedan den vilda strejken stoppade stora delar av sophämtningen i stan.

Två dömda för grov misshandel av väktare

Bevakning. En väktare i Eskilstuna misshandlades grovt av två gärningsmän i april. Den ena gärningsmannen fick ett och ett halvt års fängelse. Den andre ett år.

RSO kan få agera på fler ställen

Arbetsmiljö. Ökade befogenheter för regionala skyddsombud har regeringens utredare föreslagit. Om förslaget blir verklighet kommer ett RSO kunna besöka och agera även på arbetsplatser utan medlemmar. Flera myndigheter är för förändringen, men Svenskt Näringsliv vill slopa kopplingen med facket.

Flygande pizzor lär dröja

Drönare. Pizzabuden lär få behålla sina jobb inom överskådlig framtid. Trots nya regler för drönare tror inte riktigt Philip Eide, marknadschef på Onlinepizza, på leveranser från luften.

Jätteförlust för Foodora

Matbud. Foodora är ett av Sveriges största matbudsföretag. Verksamheten fortsätter växa men ekonomin usel. Bara i fjol backade företaget 32 miljoner kronor.

Göteborgs hamn

LAS-listan på APM klar

Hamn. Vilka personer som får gå på APM i Göteborgs hamn är nu färdig. Listan fick först göras om efter att Transports representanter upptäckt ett antal fel.