EU-parlamentet i Bryssel

Ministermöte om nya transportregler

EU. Cabotagetransporter måste vara tillfälliga. Reglerna om kombinerade transporter och cabotage behöver också samordnas så att kombitransporter med järnväg, sjöfart och lastbil inte används för att kringgå bestämmelserna. Det är Sveriges linje när transportministrarna i dag möts i Bryssel.

Synpunkterna framförs av infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) vid dagens ministermöte och överensstämmer med Transports.

På dagordningen står det så kallade mobilitetspaketet, med en rad nya regler för unionens transportmarknad. Bestämmelser som nu stöts och blöts av medlemsländerna efter att EU-kommissionen lagt fram sina förslag.

Transportarbetaren har bett om en kommentar från infrastrukturministern, men eftersom mötet väntas pågå fram till nio i kväll väljer han att mejla vad han sa under sitt anförande, tidigare i dag.

EU:s ordförandeland Estland inledde med en dragning om hur förhandlingarna utvecklat sig under hösten och vad som återstår att göra. Eneroth uppfattar det som att politikerna arbetar med ”ett tydligt fokus på förarnas sociala villkor”.

Cabotage handlar om inrikes transporter av utländska åkerier, som gjort tidigare leveranser i eller utanför ett annat EU-land. Diskussionerna rör hur de ska begränsas, i tid och antal. Reglerna har tagits fram av miljöskäl, för att färre tomma lastbilar ska rulla på Europas vägar.

Transport och de andra europeiska transportfacken slog tidigt bakut inför kommissionens förslag om att tillåta ett obegränsat antal körningar under fem dagar – av utländska åkerier inom unionen. Enligt de nuvarande bestämmelserna tillåts tre inrikes körningar inom sju dagar, men reglerna är i praktiken svåra att kontrollera.

Ännu snårigare blir det med det så kallade kombidirektivet som rör transporter där olika trafikslag kombineras på räls, vatten och landsväg. Transport, och Socialdemokraterna i EU-parlamentet, hade helst velat skrota hela direktivet som kommit till av miljöskäl för att främja grönare transporter. Kommissionen har i stället gjort en översyn, dock med få förändringar.

Tomas Eneroth har som ”högsta prioritet att skapa ett regelverk som innebär att cabotagetransporter i realiteten är tillfälliga”. Han hade gärna diskuterat fler lösningar, som exempelvis någon form av karensperioder och beklagar att kommissionen inte nappat på idén.

Vid årsskiftet tar Bulgarien över ordförandeklubban efter Estland. Bedömare befarar att det kan bromsa upp förhandlingarna eftersom öst och väst har olika ståndpunkter. Eneroth hoppas ändå att bulgarerna ska jobba för en samordning av reglerna kring cabotage och kombitransporter, så att kryphål undviks.

Infrastrukturministern lyfter också fram kommissionens förslag om separata regler för utlandsförare – vid sidan om det så kallade utstationeringsdirektiv om löner och villkor som nu diskuterats för tillfälligt anställda i andra EU-länder. Hans ståndpunkt är:

– Förare ska ha rätt till lika lön för lika arbete på samma plats. Samtidigt ska transportföretag ges rimliga förutsättningar för att kunna bedriva effektiva verksamheter.

Vad ”rimliga förutsättningar” betyder är lite oklart. Tydligare är Tomas Eneroths krav på att bolag inom transportsektorn ska anmäla att de anlitar utländsk arbetskraft. Detta för att det ska bli möjligt att kontrollera löner och anställningsvillkor för utlandsförare.

– För länder som, liksom Sverige, inte tillämpar minimilön är det extra viktigt, anmärker han.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Kamp mot arbetslivskriminalitet i fokus

A-krim. LO kräver hårdare tag mot arbetslivskriminalitet. Och ser kampen för en schyst, mer reglerad arbetsmarknad som en central fråga i det kommande EU-valet.

Snabbkoll om EU-valet 2024. Illustration: Mattias Käll

Så påverkar EU-valet dig och dina arbetsvillkor

Europaparlamentet. I juni går hela Europa till val. EU:s medborgare får då välja sitt parlament. Det som händer i Bryssel påverkar hur du har det på jobbet.

Ovädershiummel över hav.

Facken har en viktig roll i miljö- och klimatarbetet

Klimatpsykologi. Lastbilsförare håller samhället på rull och ser till att vi får mat på bordet, men utsläppen av koldioxid från transporterna spär på klimateffekten. Är chaufförerna miljöbovar då? Och hur är det med flygskam? Kommer flygplatsarbetarna förlora jobben om vi flyger mindre?

Kamp mot arbetslivskriminalitet i fokus

A-krim. LO kräver hårdare tag mot arbetslivskriminalitet. Och ser kampen för en schyst, mer reglerad arbetsmarknad som en central fråga i det kommande EU-valet.

Taxibilar vid centralstationen i Göteborg.

Går du runt på att köra taxi?

Enkät. Avreglering och pandemi har för många taxichaufförer gjort det svårt att leva på inkomsten. Transportarbetaren frågade fyra förare utanför Göteborgs Centralstation hur det ser ut våren 2024. Klarar du dig på din lön som anställd chaufför?

Fokus på potthål i veckan

Trafiksäkerhet. Nationella potthålsveckan har inletts. Trafikanter uppmanas att anmäla skador i vägbanor till myndigheterna – potthål är ett växande problem i trafiken.

Nya bokningssystemet katastrof för förarna

Servicetrafik. Körtider omöjliga att klara, raster som flyttas under dagen och lunch i bilen utanför sjukhuset. Det ”flexibla” bokningssystemet har lett till stress, sjukskrivningar och planer på att byta jobb bland färdtjänstchaufförer i Östergötland.

Upphandling av färdtjänst tas om

Servicetrafik. Beslutet om tilldelning av avtal för servicetrafik i Örebro län återkallas – i sin helhet. Taxibolagens fordon måste utvärderas för att se att det gått rätt till i miljardupphandlingen.

Fängelse för kokainsmuggling

Dom. Fängelse i två år. Det blev straffet för den hamnarbetare som mot sitt nekande döms för att ha agerat insider i den stora kokainhärvan med koppling till Helsingborgs hamn.

”Tre truckolyckor inträffar varje dag”

Lager. Att manövrera en truck är ett precisionsarbete. Så se upp med truckutbildningar på en eller ett par dagar. Saknar du tidigare erfarenhet tar det längre tid än så, varnar Maria Themptander på Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Tyngre fordon med B-körkort?

Teknik och trafik. Snart kan vissa B-kortsförare få köra fordon som väger upp till 4,25 ton. Men det förutsätter att fordonen går på alternativa bränslen.

Säkerhetskontrollen på Arlanda. Foto: Justina Öster

Avarn hotas av vite på 100 000

Arbetsmiljö. Transports skyddsombud larmade Arbetsmiljöverket om brister i arbetsmiljön. Efter en inspektion riskerar bevakningsbolaget Avarn Security 100 000 kronor i vite om åtgärder inte vidtas i den nya säkerhetskontrollen på Arlanda flygplats.

Helsingborgs hamn vill säga upp två

En privat säkerhetskonsult har undersökt fyra hamnarbetares koppling till en brottsmisstänkt kollega. Nu vill bolaget säga upp två av arbetarna, något Helsingborgs Dagblad var först att berätta.

Månadens avdelning
Transports avdelning 19 i Västerås.

Facklig närvaro främst

Transport. Högt i tak och full fart – förhandlingar, möten med medlemmar, en Startpunktsutbildning och någon som är på språng ut. Det händer mycket hos avdelning 19 och det mesta handlar om aktiviteter utanför kontoret i Västerås.

Ukrainska kvinnor utbildas till lastbilsförare

Åkeri. Det är brist på mycket i krigsdrabbade Ukraina – särskilt på lastbilschaufförer. För att fylla ut tomrummet efter landets många inkallade män och hålla samhället i gång har 24 kvinnor i Kiev gått en förarutbildning för C-kort. Nu skalas utbildningen upp och fler utbildas.

På säker väg. Eleverna på Södra Vikens program går på skolan som nyligen utsetts till Sveriges bästa transportskola.

Unga om transportbranschen: Helt rätt

Utbildning. När över 1 000 transportelever svarade på hur de ser på branschen och framtiden blev det toppbetyg. Och nästan nio av tio tycker att utbildningen ger rätt kunskap.