Fem råd till arbetarrörelsen inför 2018

Debatt. Valets stora segrare blev dessvärre SD. Den vänstervåg vi har sett under sista åren i form av motstånd mot privatiseringar och vinsthunger i välfärden, i form av vrede mot ökande ekonomiska och sociala klyftor och en trötthet över att matas och mutas med jobbskatteavdrag – medan samhällsservicen krackelerar – trots den var SD den stora segraren.

Första insikten arbetarrörelsen måste göra är att se läget klart. Fler sådana segrar och vi är döda.

2010 till 2014 ledde Fredrik Reinfeldt en minoritetsregering som i nio av tio blockskiljande omröstningar fick stöd av SD. Ska man se nyktert på valresultatet innebär mandatfördelningen att Allianspartierna om de håller samman har majoritet med stöd av SD.

Nu blir det inte så, eftersom de borgerliga partierna åkte på en grandios valförlust. Aldrig sedan 1921 har den samlade borgerligheten fått mindre än 40 procent, vilket den fick nu.

I stället går frågan till Löfven om att bilda en regering med Miljöpartiet.

SD:s framgångar var inte ett resultat av en stark rasistisk frammarsch. Det var ett missnöjets rop över det möte i mitten som de senaste åren präglat S och M. Det var för lite skillnad. De som stack ut var FI och SD. De växte så det knakade.

Nu kan lätt taktiserandet ta överhanden. Låt mig därför peka ut fem möjliga aspekter av hur arbetarrörelsen ska gå stärkt ur denna mandatperiod.

 

Återupptäck reformismen. Möt SD:s väljare: Vi förstår vad ni säger. Det är välfärdspolitik ni vill ha. Högre pensioner, fler bostäder, fler riktiga jobb, bättre fungerande integrationspolitik, minskade klyftor. Detta lovar vi att föröka skapa. Ni får världens bästa samhälle med S, men inte fascism och rasism.
Återuppväck höger- och vänsterkonflikten i politiken. Antingen kan konflikten formas utifrån klassmässiga, ekonomiska och fördelningspolitiska frågor där den står mellan S och M om välfärd, pensioner, jämlikhet och skatter. Eller så handlar samtalet om invandring, slöjor, moskéer och diskriminering. Bara genom att ta klivet till en fördelningspolitisk socialdemokratisk position kan vi tydliggöra vad arbetarrörelsen står för och att det är annat än Moderaterna.
Tala om klass. Socialdemokratin är arbetarrörelsens politiska huvudgren. Visa det. Tala fram klassmedvetande. Tala om arbetarfamiljer, om klassklyftor. Visa lite glöd, lite patos, och vilka man slåss för. Tala till löntagarna, LO-jobbarna, TCO:arna, småföretagarna och de utan jobb och visa att vi bryr oss. Folkets väl går före storfinansens!
Genomför en stor reform varje år om regerandet ska vara värt sitt pris. En pensionsreform som ger vanliga jobbare 65 procent av lönen i allmän pension. En tandvårdsreform. Kraftigt ökat bostadsbyggande genom statliga lån. Klimatinvesteringar på 1 000 miljarder skapar jobb och framtidstro.
Ha siktet på 2018 och 2022 och rusta för nyval. S kan inte sätta sig i en regering och frukta ett nyval. Lösningen är att driva en så kraftfull politik med en tydlig linje att man vågar gå till nyval mot en samlad höger och vinna det.
Så skulle jag vilja att S gjorde för att också vinna 2018 och 2022 års val, inte bara nästa votering i riksdagen.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Transportarbetarens logga

SD:are formellt utesluten

Facket. Sverigedemokraten i Kirunas fullmäktige har nu uteslutits ur Transport. Han har en månad på sig att överklaga beslutet, och låta fackets förbundsråd ta upp ärendet.

Mats Fredlund, SD

SD-politiker överklagar Transports uteslutning

Facket. Sverigedemokraten Mats Fredlund har riktat uppmärksamheten mot Transport. Han kommer att driva frågan om sin uteslutning rättsligt. En ledande arbetsrättsjurist konstaterar dock att även ett fack har rätt att utesluta den som motarbetar föreningen.

”Jimmie Åkesson som statsminister – ett skräckscenario”

Almedalen 2018. – Det här är en valrörelse på liv och död! Vi måste stoppa systemskiftet som Moderaterna vill genomföra med stöd av Sverigedemokraterna (SD). LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson fick applåder när han inledde LO:s huvudseminarium på årets upplaga av Almedalsveckan.

Skrota märket

Insändare. Nu har jag varit medlem i Transport i mer än 50 år... men jag har ännu inte fått en rimlig förklaring varför MÄRKET har sådan betydelse!

Var är vårt förstärkta rättsskydd?

Insändare. Jag arbetar som väktare sen över 20 år. Jag är även aktiv i vår fackklubb sedan 15 år tillbaka. De senaste åren har jag oroat mig då kollegor inom branschen, väktare, ordningsvakter, skyddsvakter även poliser med flera, hamnar i rättegångar.

Stort ansvar efter kort utbildning

Ordförandeord. För två veckor sedan sköts en väktare i en källargång i norra Stockholm. Han sköts i båda benen. Transport lade omedelbart ett skyddsstopp i området och arbetet med riskbedömningar inleddes.

David Ericssons senaste krönikor
David Ericsson

Jag gillar Greta!

Klimatkamp. Jag har aldrig träffat miljöaktivisten Greta Thunberg. Men på lite omvägar känner jag till mer om henne än det som står i pressen. Och jag kan bara säga en sak: ta flyget hem Greta, du får det!

Jag blir nervös av klockor

Livets mening. Jag köpte en målning på ett galleri. En bekant hade rekommenderat mig att gå dit och plötsligt fanns den bara där. Bilden på kvinnoansiktet med björkar i bakgrunden. Kvinnan hade något beslöjat över sig med en gåtfullt frånvarande blick.

Efter olyckan …

Påkörd. Egentligen vill jag inte skriva det här. Det som har hänt, har hänt. Någon i en Tesla gjorde ett misstag i halkan vid avfarten till Sillekrogs parkering, en lastbilschaufför (jag) blev påkörd efter att Teslan studsat in i trailern. Men ingen dog eller blev allvarligt skadad trots att personbilen höll gott och väl hundra kilometer i timmen och jag flög flera meter.

Både plus och minus med samordning

Ledare. Det drar ihop sig till en oviss avtalsrörelse. Två LO-förbund har redan deklarerat att de inte tänker acceptera samordnade lönekrav och den normerande roll som industrin länge haft.

Taxi är inga sopbilar

Insändare. Jag har ett antal gånger tittat på ett program som heter Tunnelbanan på tv.

Tystnad råder om JA

Insändare. Vad innebär januariöverenskommelsen för svensk arbetsmarknad?

Vart är vi på väg?

Insändare. Det politiska läget är oroande. Det enda som hörs är högerns oro för de många skjutningarna.

Många tankevurpor om skyddsombuden

Debatt. Om inte facken utser skyddsombuden, vem ska då driva deras ärende om de motarbetas, hindras eller trakasseras? Gustaf Järsberg och Martin Miljeteig, Transport, svarar på Svenskt Näringslivs och Företagarnas debattinlägg i SvD.