Annons:

Fem råd till arbetarrörelsen inför 2018

Debatt. Valets stora segrare blev dessvärre SD. Den vänstervåg vi har sett under sista åren i form av motstånd mot privatiseringar och vinsthunger i välfärden, i form av vrede mot ökande ekonomiska och sociala klyftor och en trötthet över att matas och mutas med jobbskatteavdrag – medan samhällsservicen krackelerar – trots den var SD den stora segraren.

Första insikten arbetarrörelsen måste göra är att se läget klart. Fler sådana segrar och vi är döda.

2010 till 2014 ledde Fredrik Reinfeldt en minoritetsregering som i nio av tio blockskiljande omröstningar fick stöd av SD. Ska man se nyktert på valresultatet innebär mandatfördelningen att Allianspartierna om de håller samman har majoritet med stöd av SD.

Nu blir det inte så, eftersom de borgerliga partierna åkte på en grandios valförlust. Aldrig sedan 1921 har den samlade borgerligheten fått mindre än 40 procent, vilket den fick nu.

I stället går frågan till Löfven om att bilda en regering med Miljöpartiet.

SD:s framgångar var inte ett resultat av en stark rasistisk frammarsch. Det var ett missnöjets rop över det möte i mitten som de senaste åren präglat S och M. Det var för lite skillnad. De som stack ut var FI och SD. De växte så det knakade.

Nu kan lätt taktiserandet ta överhanden. Låt mig därför peka ut fem möjliga aspekter av hur arbetarrörelsen ska gå stärkt ur denna mandatperiod.

 

Återupptäck reformismen. Möt SD:s väljare: Vi förstår vad ni säger. Det är välfärdspolitik ni vill ha. Högre pensioner, fler bostäder, fler riktiga jobb, bättre fungerande integrationspolitik, minskade klyftor. Detta lovar vi att föröka skapa. Ni får världens bästa samhälle med S, men inte fascism och rasism.
Återuppväck höger- och vänsterkonflikten i politiken. Antingen kan konflikten formas utifrån klassmässiga, ekonomiska och fördelningspolitiska frågor där den står mellan S och M om välfärd, pensioner, jämlikhet och skatter. Eller så handlar samtalet om invandring, slöjor, moskéer och diskriminering. Bara genom att ta klivet till en fördelningspolitisk socialdemokratisk position kan vi tydliggöra vad arbetarrörelsen står för och att det är annat än Moderaterna.
Tala om klass. Socialdemokratin är arbetarrörelsens politiska huvudgren. Visa det. Tala fram klassmedvetande. Tala om arbetarfamiljer, om klassklyftor. Visa lite glöd, lite patos, och vilka man slåss för. Tala till löntagarna, LO-jobbarna, TCO:arna, småföretagarna och de utan jobb och visa att vi bryr oss. Folkets väl går före storfinansens!
Genomför en stor reform varje år om regerandet ska vara värt sitt pris. En pensionsreform som ger vanliga jobbare 65 procent av lönen i allmän pension. En tandvårdsreform. Kraftigt ökat bostadsbyggande genom statliga lån. Klimatinvesteringar på 1 000 miljarder skapar jobb och framtidstro.
Ha siktet på 2018 och 2022 och rusta för nyval. S kan inte sätta sig i en regering och frukta ett nyval. Lösningen är att driva en så kraftfull politik med en tydlig linje att man vågar gå till nyval mot en samlad höger och vinna det.
Så skulle jag vilja att S gjorde för att också vinna 2018 och 2022 års val, inte bara nästa votering i riksdagen.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Transportarbetarens logga

SD:are formellt utesluten

Facket. Sverigedemokraten i Kirunas fullmäktige har nu uteslutits ur Transport. Han har en månad på sig att överklaga beslutet, och låta fackets förbundsråd ta upp ärendet.

Mats Fredlund, SD

SD-politiker överklagar Transports uteslutning

Facket. Sverigedemokraten Mats Fredlund har riktat uppmärksamheten mot Transport. Han kommer att driva frågan om sin uteslutning rättsligt. En ledande arbetsrättsjurist konstaterar dock att även ett fack har rätt att utesluta den som motarbetar föreningen.

”Jimmie Åkesson som statsminister – ett skräckscenario”

Almedalen 2018. – Det här är en valrörelse på liv och död! Vi måste stoppa systemskiftet som Moderaterna vill genomföra med stöd av Sverigedemokraterna (SD). LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson fick applåder när han inledde LO:s huvudseminarium på årets upplaga av Almedalsveckan.

David Ericssons senaste krönikor
David Ericsson

Efter olyckan …

Påkörd. Egentligen vill jag inte skriva det här. Det som har hänt, har hänt. Någon i en Tesla gjorde ett misstag i halkan vid avfarten till Sillekrogs parkering, en lastbilschaufför (jag) blev påkörd efter att Teslan studsat in i trailern.

Vredens druvor

Läsupplevelse. En vanlig dag. E4:ans alla långtradare från öst med mest konsonanter på kapellen kör om mig, där jag ligger i åttiotvå kilometer i timmen. En del klarar det med marginal. Andra felbedömer avståndet och går in alldeles för nära så att jag tvingas bromsa eller gå ut i kanten. Men det gör inget för jag lyssnar på en fantastisk ljudbok: Vredens druvor av John Steinbeck.

Mamma!

Sorg. Det är mörkt nu. Min mamma har gått bort. Solen skiner visserligen nästan för jämnan men hos mig är det ständig halvskymning. Det har inte varit någon vidare vår i år. Först var det damen i en Tesla som inte begrep att man måste minska farten när man kör in till en mack. Hon fick sladd, körde på mig så att jag fick en flygtur som hette duga.

Ge oss ett effektivt övervakningssystem

Ordförandeord. När jag skriver den här krönikan har jag just deltagit i en träff där Transportföretagen presenterade sin rapport Effektivare tillsyn av yrkestrafiken.

Bostadskrisen måste lösas

Ledare. Det finns svarta hål i det svenska välfärdsbygget. Ett rör bostadspolitiken. I främst storstäderna slår bostadsköerna nya rekord.

Indragen sjukpenning katastrof för kroniskt sjuka

Insändare. Statsvetaren och forskaren Niklas Altermark vid Lunds universitet har nyligen presenterat en delrapport kring de allvarliga resultat han funnit i sin forskning om konsekvenserna av Försäkringskassans avslag till sjukdomsdrabbade människor.

Följ oss i Almedalen

Orförandeord. Almedalen … är det ett jippo för samhällseliten och klubben för inbördes beundran – eller ett uttryck för den fantastiska demokrati vi lever i?

En T-pod – världens första tunga, självkörande transport på allmän väg. Här körs den i Jönköping.

Personal kommer att behövas trots digitalisering

Debatt. Automatisering är inte lösningen på transportnäringens kompetensbrist. Därför efterlyser vi höga politiska ambitioner och fler utbildningsplatser. Annars hotas hela näringslivet.

Det ser illa ut – och kan bli värre

Ledare. Sedan 2006 har den fackliga organisationsgraden minskat från 77 till 67 procent i Sverige. Bland arbetarna är nedgången än mer dramatisk. Från 77 till 59 procent.

Tommy Wreeth, Mattias Dahl, Li Jansson, Jerker Nilsson

Väktare och vakter behövs – men skärp kraven

Debatt. Vårvinterns granskningar av bevakningsbranschen belyser ett antal problem som vi måste ta på allvar. Det handlar om lämplighet och kontroller, men det handlar också om att de yrkesgrupper som är beredda att ställa sig mellan fara och medborgare ska ges rätt förutsättningar.

Miljöpolitik på glid i Stockholm

Ledare. Kortsiktighet är det nya ledordet i Stockholms trafik- och energipolitik. I förarsätet sitter miljöpartisten och trafikborgarrådet Daniel Helldén.