Fem råd till arbetarrörelsen inför 2018

Debatt. Valets stora segrare blev dessvärre SD. Den vänstervåg vi har sett under sista åren i form av motstånd mot privatiseringar och vinsthunger i välfärden, i form av vrede mot ökande ekonomiska och sociala klyftor och en trötthet över att matas och mutas med jobbskatteavdrag – medan samhällsservicen krackelerar – trots den var SD den stora segraren.

Första insikten arbetarrörelsen måste göra är att se läget klart. Fler sådana segrar och vi är döda.

2010 till 2014 ledde Fredrik Reinfeldt en minoritetsregering som i nio av tio blockskiljande omröstningar fick stöd av SD. Ska man se nyktert på valresultatet innebär mandatfördelningen att Allianspartierna om de håller samman har majoritet med stöd av SD.

Nu blir det inte så, eftersom de borgerliga partierna åkte på en grandios valförlust. Aldrig sedan 1921 har den samlade borgerligheten fått mindre än 40 procent, vilket den fick nu.

I stället går frågan till Löfven om att bilda en regering med Miljöpartiet.

SD:s framgångar var inte ett resultat av en stark rasistisk frammarsch. Det var ett missnöjets rop över det möte i mitten som de senaste åren präglat S och M. Det var för lite skillnad. De som stack ut var FI och SD. De växte så det knakade.

Nu kan lätt taktiserandet ta överhanden. Låt mig därför peka ut fem möjliga aspekter av hur arbetarrörelsen ska gå stärkt ur denna mandatperiod.

 

Återupptäck reformismen. Möt SD:s väljare: Vi förstår vad ni säger. Det är välfärdspolitik ni vill ha. Högre pensioner, fler bostäder, fler riktiga jobb, bättre fungerande integrationspolitik, minskade klyftor. Detta lovar vi att föröka skapa. Ni får världens bästa samhälle med S, men inte fascism och rasism.
Återuppväck höger- och vänsterkonflikten i politiken. Antingen kan konflikten formas utifrån klassmässiga, ekonomiska och fördelningspolitiska frågor där den står mellan S och M om välfärd, pensioner, jämlikhet och skatter. Eller så handlar samtalet om invandring, slöjor, moskéer och diskriminering. Bara genom att ta klivet till en fördelningspolitisk socialdemokratisk position kan vi tydliggöra vad arbetarrörelsen står för och att det är annat än Moderaterna.
Tala om klass. Socialdemokratin är arbetarrörelsens politiska huvudgren. Visa det. Tala fram klassmedvetande. Tala om arbetarfamiljer, om klassklyftor. Visa lite glöd, lite patos, och vilka man slåss för. Tala till löntagarna, LO-jobbarna, TCO:arna, småföretagarna och de utan jobb och visa att vi bryr oss. Folkets väl går före storfinansens!
Genomför en stor reform varje år om regerandet ska vara värt sitt pris. En pensionsreform som ger vanliga jobbare 65 procent av lönen i allmän pension. En tandvårdsreform. Kraftigt ökat bostadsbyggande genom statliga lån. Klimatinvesteringar på 1 000 miljarder skapar jobb och framtidstro.
Ha siktet på 2018 och 2022 och rusta för nyval. S kan inte sätta sig i en regering och frukta ett nyval. Lösningen är att driva en så kraftfull politik med en tydlig linje att man vågar gå till nyval mot en samlad höger och vinna det.
Så skulle jag vilja att S gjorde för att också vinna 2018 och 2022 års val, inte bara nästa votering i riksdagen.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Transportarbetarens logga

SD:are formellt utesluten

Facket. Sverigedemokraten i Kirunas fullmäktige har nu uteslutits ur Transport. Han har en månad på sig att överklaga beslutet, och låta fackets förbundsråd ta upp ärendet.

Mats Fredlund, SD

SD-politiker överklagar Transports uteslutning

Facket. Sverigedemokraten Mats Fredlund har riktat uppmärksamheten mot Transport. Han kommer att driva frågan om sin uteslutning rättsligt. En ledande arbetsrättsjurist konstaterar dock att även ett fack har rätt att utesluta den som motarbetar föreningen.

”Jimmie Åkesson som statsminister – ett skräckscenario”

Almedalen 2018. – Det här är en valrörelse på liv och död! Vi måste stoppa systemskiftet som Moderaterna vill genomföra med stöd av Sverigedemokraterna (SD). LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson fick applåder när han inledde LO:s huvudseminarium på årets upplaga av Almedalsveckan.

Vi vill också uppleva en morgondag

Min vardag. Vi färdtjänstförare är de som får vardagen att gå runt för många i landet. Ibland med livet som insats. Ta den tanken med er när ni möter oss i trafiken, skriver Peter Eriksson som kör åt ett litet bolag i Uddevalla .

Dags att sätta ned foten om tvåskift

Insändare. Hej! Läste artikeln Miljöarbetare tvingas jobba tvåskift. Många privata företag lägger fler kärl på färre bilar och personal. Personalen blir lidande, fordonsvård uteblir, kunder får inte tömt.

Varför ingen löneförhandling förrän i höst?

Insändare. Hej. Läste Transportarbetaren i dag. Och jag blev både förvånad och besviken då löneavtalen för 2020 förlängts till den 31 oktober, på grund av corona. Innebär det att vi blir blåsta på minst sju månaders löneförhöjning?

David Ericssons senaste krönikor
David Ericsson

I väntan på jobb

Kristider. Jag har varit med om flera kriser i arbetslivet. Och frågan är om det inte alltid är lite kris. När som helst kan förutsättningarna ändras och jobb försvinna i någon upphandling eller för att ett konkurrerande företag lagt ett skambud.

Ett andetag

Arbetare. Den här krönikan ska inte handla om coronan, covid-19. Den ska inte handla om att regering och riksdag inte tillsett att regionerna hållit beredskapslager. Inte heller om att samtliga myndigheter: Folkhälsomyndigheten, MSB, Socialstyrelsen, regionerna, kommunerna, riksdag och regering, inte en enda av alla instanserna har lyft ett finger för att i förväg skydda sin befolkning mot pandemier.

Viruset och socialismen

Corona. Coronaviruset har fått alla världens epidemiologer, läkare och virusforskare på tå. Men hittills har jag bara hört en av dem säga det uppenbara: att ett likadant eller än värre virus kan komma i framtiden. För virus vandrar runt och som jag minns Hongkonginfluensan så återkom den år efter år då jag var barn.

Hur många hundra miljoner bjuder du på?

Ledare. Mil efter mil av asfalt. Mobilens gps-app mäter farten och ger lite underhållning längs den monotona E4:an. Då och då hamnar jag bakom lastbilar, svenska eller utländska. Många tycks ligga kring 87–88 kilometer i timmen. Det vill säga 10 procent över laglig hastighet.

Vi har några viktiga fajter att klara av

Ordförandeord. Det här året, 2020, har verkligen skakat om det mesta som vi känner som bekant. Och det har redan gett oss en ny verklighet full av utmaningar och möjligheter. Jag kan se att många därute hjälps åt och drar lasset åt samma håll. Det är något bra och fint som sker runt den gemensamma fienden corona.

Facklig samling – 10 fackliga organisationer

Vi vill stärka det brottsförebyggande arbetet

Debatt. Det brottsförebyggande arbetet måste stärkas genom en bred mobilisering från hela samhället. Nu inleder vi ett långsiktigt samarbete för att bromsa den negativa utvecklingen, med en kriminalitet som sjunker allt lägre ner i åldrarna. Vi påbörjar arbetet med facklig samling för att stärka det brottsförebyggande arbetet och samordna det tidiga stödet till barn och unga i riskzon.

Matappar, förklara er!

Insändare. Företag som Foodora och Uber Eats, det är dags att ni förklarar er. Vi vill kunna använda era tjänster med gott samvete. Men när ni vägrar teckna kollektivavtal för era arbetare är det svårt för oss att göra det.

Människors olika värde

Insändare. Jag har just sett vårdförbundets vice ordförande intervjuas i P4 Nyheter om polisanmälan avseende en sköterskas tragiska död i smittan.

Orättvisor i coronans spår

Debatt. Som facklig företrädare, och högst involverad i att rädda så många jobb som möjligt, förundras man över att företag som har kollektivavtal tillåter att människor behandlas olika.

Arbetsmiljö handlar om ditt liv

Debatt. Corona, ordet på allas läppar det senaste månaderna. Hur blir man smittad? Vad ska man ha för skyddsutrustning? Kan jag utföra det här arbetet? Hur ska jag göra om jag eller någon i min familj tillhör riskgrupperna?

Förbjud lönesänkare

Insändare. Det borde vara en lag på att all personal som arbetar med sophämning ska vara fastanställd vid varje upphandling. Företag som sänker arbetstagarnas löner borde bötfällas och förbjudas på marknaden.

Vi har tagit vår del av ansvaret

Ordförandeord. Vi fortsätter att arbeta oss igenom den största samhällskris vi sett i modern tid. Många av våra branscher drabbas hårt.