”En hel bransch har blivit laglös”

Kalle kör schaktbil i Stockholm. I anställningsbeviset står det fast jobb på heltid. I verkligheten är Kalle daglönare. Åkaren ringer kvällen innan eller samma morgon, om det finns körning. – Finns det inget jobb, blir det ingen lön. Fast jag är inte ute efter min åkare. Hela anläggningsbranschen är sjuk, säger han.

Kalle plockar upp mig vid en bensinmack i utkanten av Stockholm. Klockan är strax efter sju på morgonen. På flaket ligger redan första lasset schaktmassor, resterna av en rivningskåk som ska få sista vilan på en deponi söder om stan.

– Ta kaffe i termosen! Fast mjölken är frusen, upplyser han när vi sakta rullar ur Södra länkens tunnlar, ut på Nynäsvägen.

Kalle har hunnit fylla 50. Med viss råge. Han började jobba som mopedbud under skoltiden och karriären som yrkeschaufför var utstakad.

Under årens lopp har han avverkat det mesta från kranbilar, lastväxlare och frysbil till skogsmaskiner. Fast de senaste tio åren har det blivit entreprenadbil på en rad olika åkerier.

– De som börjar i anläggningsbranschen tenderar att fastna. På nåt vis gillar jag jobbet. Å andra sidan klarar jag inte så mycket annat heller. Att kasta kedjor och klättra med nät i containrar går inte längre. Axlar och höfter är slitna.

Även om Kalle trivs med sysslan är han mindre imponerad av anställningsvillkoren.

– När jag körde frysbil var det kollektivavtal och ordning och reda. Men efter det har det bara varit ”hitta-på-regler”. Som att övertid betalas ut först när man jobbat 167 timmar per månad. Och då är det 150 spänn ”rost-fritt” som gäller.

Just den här dagen är Kalles körning en entreprenad i fyra led. Rivningsfirman har anlitat ett stort åkeri, som anlitat ett lite mindre, som in sin tur…

Längst ner i näringskedjan finns Kalles arbetsgivare med en handfull anställda. Kalle har jobbat där halvannat år.

– Jag visste att det inte fanns kollektivavtal i företaget när jag tog jobbet. Inga smååkare har det i den här branschen. Vi gjorde upp om 140 kronor i timmen. Heltid var det sagt. Men det blev inte så.

– Våra uppdrag är extremt årstidsberoende. Vissa dagar blir korta, bara några timmar. Eller så blir det inget jobb alls. I praktiken sitter jag jour, utan betalning. Oftast får jag ihop till räkningarna, men i vintras var det grinigt. En månad var det ”all-time-low”, bara drygt 60 timmar.

Utan större åthävor berättar Kalle om perioder då han fått be om anstånd med hyran. En vinter stängde energibolaget av elektriciteten och han klarade sig med spritkök och fotogenlampa.

– Värst är det för en tjej jag snackar med ibland. Hon är ensamstående med barn. Vissa månader räcker pengarna inte till mat på bordet. Jag känner faktiskt ingen chaufför i den här svängen som får riktig, schyst lön. Jo, förresten, ett par gubbar på Wasa åkeri.

Kalle skickar med ironisk min över en pärm där anställningsbeviset sitter. Det kom – bakdaterat – när han jobbat tio månader i åkeriet. Tillsvidareanställning och heltid är prydligt ikryssat.

Kalle heter egentligen något annat. Han vill vara anonym – delvis för att inte äventyra jobbet, men främst för att han inte vill hänga ut en enskild arbetsgivare. Det är samma systemfel i hela branschen, påpekar han och berättar att chaufförer på flera företag börjat snacka om att något måste göras.

– När jag hoppade in i entreprenadbranschen var jag drygt 40 år och tillhörde den yngre skaran. Nu är jag bland de äldre. Det är ett stort generationsskifte på gång. Det borde bädda för en förändring.

Kalle har ringt Transports Stockholmsavdelning och begärt att facket tecknar kollektivavtal med åkeriet. Fast reaktionen blev inte den han förväntat sig:

– Jag blev besviken. Ombudsmannen uppmanade mig att skaffa ett annat arbete. Han beklagade i och för sig min situation. Men beklaganden fyller inte min plånbok när jag är hungrig.

– Att byta jobb är ingen lösning, det är inte mina personliga villkor det handlar om. En hel bransch har blivit laglös. Den var den ensamstående mamman som fick mig att kontakta facket.

Kalle radar upp fler saker som antagligen låter märkliga för den som inte jobbar i arbetsmarknadens källarvåning. Som att chauffören förväntas underhålla och meka med lastbilen på fritiden.

Vi närmar oss tippen och asfalten övergår i grusväg modell tvättbräda. Hytten skakar. Varje hål känns i ryggraden. Kalle garvar lite och påpekar att fjärrchaufförer som klagar på skadliga vibrationer borde pröva grusbil ett tag.

Han är märkt av jobbet, fast ändå tacksam att ryggen klarat sig hyfsat. Enligt Kalle är försäkringarna en av frågorna som entreprenadchaufförerna snackar om. ”I mindre sällskap.” Utan kollektivavtal finns inga arbetsmarknadsförsäkringar. Skulle någon skada sig allvarligt är det bara samhällets urholkade sjuk- och arbetsskadeförsäkring som gäller.

Lika illa är de med pensionen. Den stora pensionsreformen som riksdagen beslutade om för mer än 15 år sedan är allt annat än succé. För vanliga löntagare kommer tjänstepensionen att bli ännu viktigare än tidigare. Men även den är knuten till kollektivavtal på arbetsplatsen.

Åren med osäkra anställningar ger andra konsekvenser. Kalle har kontantkortstelefon – fast abonnemang är det inget telebolag som velat teckna. En hyresvärd strulade rejält när Kalle skulle överta ett kontrakt.

– Otryggheten är helt klart ett problem. Jag har fått sluta anställningar på dagen, utan någon som helst uppsägningstid. Det finns tyvärr inte så många fallskärmar i vår bransch. I nuläget har jag ett tiotal betalda semesterdagar innestående. Jag har sparat alla, i fall det skiter sig med körning.

– Det är kanske lite otidsenligt att använda semesterersättningen som lönegaranti. Hur det är med sjuklön vet jag inte. Jag har bara varit borta en dag och då rök ju karensdagen.

Ingen av chaufförerna på Kalles åkeri har försökt stämpla hos a-kassan för dagarna de stått utan jobb.

– Blir tiderna ännu sämre får man väl prova. Fast det blir nog svårt. I så fall måste ju åkaren fylla i arbetsgivarintyg. Hur rimmar det med anställningsbeviset som anger att jag har fast anställning och heltid?

Kalle tippar lasset och vänder tillbaka mot Stockholm. Klockan passerar halv nio och köerna borde ha lättat lite.

Inte den här morgonen.

Det går i krypfart.

– Normalt brukar jag hinna fem, sex lass. Jag får vara glad om det blir fyra i dag, säger han.

 

Fotnot. På Transports Stockholmsavdelning har flera anställda varit långtidssjukskrivna under hösten. Det har ökat arbetsbelastningen på övrig personal. Transportarbetaren har i nuläget inte lyckats få svar på hur avdelningen ser på entreprenadbranschen och vilka insatser som eventuellt planeras.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Dubbla kollektivavtal i hamnarna fråga för Arbetsdomstolen

Hamn. Transports konkurrentfack Hamnarbetarförbundet har tagit frågan om lokalt inflytande till Arbetsdomstolen. Under tisdag och onsdag ska kärnfrågan besvaras: Måste arbetsgivaren förhandla med Hamnarbetarförbundet på samma sätt som med Transport?

Dags att uppmärksamma Tjänstepensionens dag

Pension. På söndag är det Tjänstepensionens dag. Och det är hög tid att den får uppmärksamhet. Många som börjar på nytt jobb tar inte upp frågan. Inte ens två av tio pratar om pensionen vid en anställningsintervju.

Tingsrätten fällde DSV för brott mot beställaransvaret

Åkeri. DSV Road har dömts att betala 50 000 kronor i företagsbot för brott mot beställaransvaret. Speditören la ut ett cabotageuppdrag på ett bulgariskt åkeri som innehöll åtta olika sändningar inom Sverige. DSV överväger nu om domen från Helsingborgs tingsrätt ska överklagas.

Fler får mer från a-kassan

A-kassan. Sex av tio arbetslösa får nu ut 80 procent av den tidigare lönen från a-kassan, tack vare de tillfälliga generösare regler som infördes i våras. Huvudförklaringen är ersättningstaket, som i ett slag höjdes från 20 020 till 26 400 kronor.

Cabotagestudien 2020
Lena Hunt Wiberg, Tommy Jonsson, Jimmy Ovesson och Jan Lendin.

De har koll vid gränsen

Åkeri. Transportare står i helgen vid flera av landets gränsövergångar. Här ska utländska lastbilar på väg ut och in i Sverige taggas. Nödvändigt för att underbygga cabotagestudiens forskning. Och visa hur verkligheten ser ut för många lastbilschaufförer – de som oftast tvingas betala priset för billiga transporter.

Känd taxikämpe laddar för ny fajt

Taxi. För sju år sedan tog Allonias Sebhatu upp kampen för bättre villkor för taxichaufförer i koncernen som i dag heter Cabonline. Han fick sparken. Nu startar han en ny fajt, den här gången mot Samtrans.

Kaos på Gate gourmet
Gate gourmet Arlanda

Cateringjättens anställda förtvivlade

Flygplats. Gate gourmet säger nu upp folk på löpande band. En del erbjuds deltidstjänster, andra får gå. Bolaget underkänner fackets las-lista med uppsägning efter tjänstgöringstid. Med motiveringen att den inte gäller eftersom företaget övergår till Hotell- och restaurangfackets avtal.

Från vänster Transports regionala skyddsombud Dan Holmberg, skyddsombud Thomas Belvén, Erik Johansson i klubbstyrelsen, klubbordförande Rikard Larsson, flygombudsman Johan Einarsson och vice klubbordförande Dadhy Makengo.

Transportare riskerar tusenlappar i lönetapp

Flygplats. Den globala cateringjätten Gate gourmet på Arlanda, Landvetter och Sturup vill dumpa lönerna och villkoren för alla anställda som i dag arbetar på Transports avtal.

”Det här är ren avtalsshopping!”

Flygplats. – Vi ser Gate gourmets agerande som ren avtalsshopping för att få till ett billigare avtal. Så kommenterar Transports ombudsman Per-Olof Norgren den omorganisation som företaget kallat till förhandling om.

”Vi gör de uppsägningar som behövs”

Flygplats. Avtalsshopping, kallar Transport cateringföretaget Gate gourmets avsikt att byta transportarbetarnas avtal till ett billigare. Planen är också att hyvla ner hel- till deltider. Från mediaavdelningen i Schweiz kommer företagets svar, med hänvisning till corona.

Susanna Gideonsson kommer närmast från uppdraget som förbundsordförande för Handels. Hon tar över ordförandeklubban efter Karl-Petter Thorwaldsson.

”Utan arbetarna hade landet lamslagits”

6 frågor. LO:s nyvalda ordförande Susanna Gideonsson ska leda en landsorganisation genom den ekonomiska coronakrisen och höstens avtalsrörelse. Först av allt ska hon hålla ihop 14 förbund genom en las-förhandling.

Månadens klubb
Kid Lindberg och Helena Wahlberg satsar på facket på Samat Nordic. Båda kör tankbil.

”Folk ska trivas på jobbet”

Samat Nordic-klubben. Det började som lite löst snack om att starta en chaufförsgrupp. Resultatet blev fackklubben på Samat Nordic. Med medlemmar som kör tankbil med flytande gas från fabriken i Surahammar.

Böter trots fartspärr på lastbilen

Chaufförer. Vem talar sanning: polisens laser eller färdskrivaren? Chauffören Jörgen Broth fick böter då polisens laser visade minst 87 kilometer i timmen. Men lastbilen var spärrad på 80. Han ska försvara sig själv i domstol.

Månadens medlem
”Halvvägs in i bygget tog det emot. Det var tungt att stiga upp halv sju på lördagen och sätta i gång, men varje ny sak som kom på plats gav energi. En spark i baken att jobba lite till”, säger Thomas Jacobsson. Foto: Justina Öster

”Vårt hus är byggt av sjöcontainrar”

Husbygge. Inbäddat i grönskan och infogat efter ett berg ligger det: lastbilsföraren Thomas Jacobssons och familjens hus. Byggklossarna är åtta sjöcontainrar, som fraktats haven runt. Och landat på Värmdö, utanför Stockholm.

Västerås flygplats. Foto: Justina Öster

Västerås flygplats läggs ner – men först ska folkomröstning hållas

Flyg. Västerås flygplats läggs ner. Men först ska västeråsarna säga sitt i en folkomröstning. –Jag var med och lyssnade på debatten i kommunfullmäktige till nästan klockan fyra i natt. Nu är det viss uppförsbacke. Jag känner mig lite uppgiven, men avvaktar folkomröstningen.