”Vi vill nå ut till arbetsgivarna”

– Jag har svårt att se att vår marknadsföring skulle vara aggressiv. Det är oerhört viktigt att vi når ut till arbetsgivarna. Så bemöter Eva Lindh-Pernheim på Arbetsförmedlingens huvudkontor Transports kritik om att Arbetsförmedlingen uppmanar till lönedumpning.

Flera av Transports lokala ombudsmän har reagerat kraftigt över vad de upplever som Arbetsförmedlingens nya ”aggressiva” lansering av olika former av statligt anställningsstöd, som lönebidrag och nystartsjobb. (Se artikel här intill.)

Rubriken ”Vi hjälper dig sänka dina lönekostnader” på förmedlingens hemsida har väckt ont blod. Ombudsmännen är också kritiska till den bristande kontrollen av företag som får bidrag, bekostade med skattemedel. De menar att de stora summor, som pumpas ut till taxinäringen, snedvrider konkurrensen och slår ut seriösa åkerier, som inte har statligt stöd.

Uppmanar ni till lönedumpning? Arbetsförmedlingens chef, som ansvarar för det statliga stödet, Eva Lindh-Pernheim svarar:

– Förutsättningen för alla våra anställningsformer är att arbetsgivarna betalar avtalsenliga löner. Har de inte kollektivavtal ska företaget betala lön, som motsvarar avtalet i den bransch beslutet gäller, svarar Eva Lindh-Pernheim.

I fackets öron skorrar det illa när Arbetsförmedlingen lovar företag att lönekostnaden ”inte behöver överstiga 3 500 kronor i månaden om du anställer en långtidsarbetslös ungdom”. Löften ges också om att ”pröva personen upp till ett halvår som en praktikant. Helt utan kostnad!”

– Jag har svårt att uttala mig om hur olika fackliga representanter uppfattar all information. Grunden för oss är att nå ut till och försöka få kontakt med arbetsgivare, och det här är en väg att informera.

Eva Lindh-Pernheim upplever inte att Arbetsförmedlingen är aggressiv i sin framtoning

– Vi försöker skapa individuella arbetsmöjligheter, utifrån vad enskilda personer har för förutsättningar. Den som varit sjuk länge, har någon form av funktionsnedsättning eller saknar egna kontakter på arbetsmarknaden ska få möjlighet att komma ut i ett arbete, kommenterar Eva Lindh-Pernheim.

Hon säger sig inte känna igen beskrivningen från taxichaufförer och fack att Arbetsförmedlingen ”pumpar ut” förare med bidrag utan säger hellre:

– Vi har ett antal personer med lönebidrag och på nystartsjobb inom taxi.

Innan Arbetsförmedlingen godkänner en bidragsanställning kontrollerar man alltid att företaget finns registrerat hos Skattemyndigheten. Bolaget får inte ha näringsförbud, skatteskulder eller ”betydande” betalningsanmärkningar, uppger hon.

Tobias Holmberg är ordförande i handikappförbundet Unga Rörelsehindrade. Han upplever Arbetsförmedlingens annons som väldigt obehaglig.

– Jag blir förbannad över sättet man försöker få ut personer med mer eller mindre svårigheter på arbetsmarknaden. Vad är tanken? Ska Arbetsförmedlingen skänka bort arbetskraft från människor med nedsatt arbetsförmåga till företag?

Tobias Holmberg tycker att Arbetsförmedlingen hade en bättre kampanj tidigare, med temat ”Se kraften”.

– Där försökte man skildra människors olika förmåga på ett förhållandevis bra sätt. Vad man gör nu är raka motsatsen. Det låter som om man vill ge bort arbetskraft, för att den är dålig, eller sälja ut människor till lägsta pris.

– Liknelsen vid gamla tiders utauktionering av föräldralösa och hjon tycker jag är träffande, menar han.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Upphandlingar sänke för LO-branscher

Offentliga upphandlingar. Färdtjänst, avfallshantering, skolskjutsar, vård och omsorg – varje år upphandlas verksamhet för över 800 miljarder kronor med skattepengar. Fast för många branscher är offentliga upphandlingar ett sänke. LO har gett ut en guide för att återta kontrollen.

Kollektivavtal eller slaveri

Davids krönika. På fackliga grundkurser är kursledarens första fråga så gott som alltid: – Vilken är lägstalönen i Sverige? Händerna som far upp i luften är många, liksom buden: Trettontusen, tjugosjutusen!

Kristina Sjöberg, chefredaktör och ansvarig utgivare, Transportarbetaren. Foto: John Antonsson

Schysta villkor åt alla!

Ledare. Året är snart slut och mycket har handlat om kollektivavtalsförhandlingar. Nästan alla har fått nya avtal och med det löneökningar och andra ersättningar. I de allra flesta fall har förhandlingarna avlöpt utan större gupp.

Lars Mikaelsson är Transports förbundssekreterare sedan 2017. Foto: Pernilla Ahlsén

LO-kongress i fyra dagar

LO-kongress. Under pingsthelgen ska 350 kongressombud från hela landet och från alla medlemsförbund inom LO fatta beslut om 280 motioner och välja ny ledning inom LO. Transport är representerade med 15 kongressombud och har skrivit ett tiotal motioner till kongressen.

”Skyddsombuden ska utses av fackförbunden”

Arbetsmiljö. Svenskt Näringsliv kritiserar Arbetsmiljöverkets rapport om skyddsombud. Men Transports arbetsmiljöombudsman Martin Miljeteig är nöjd med att myndigheten, som han säger, ”skött sitt uppdrag” och slagit fast att arbetsmiljölagen gäller och att skyddsombud ska utses av facket.

Pim van Dorpel, HRF. Foto: Fredrik Sandin Carlson

Kocken Pim van Dorpel föreslås leda LO

Facket. Valberedningen är klar med sitt förslag till ny ledning för LO. Pim van Dorpel föreslås bli ordförande. Han är i dag HRF:s vice ordförande.

Transportarbetareförbundets skyddsombud

Rädsla för bråk – ett skäl till att inte bli skyddsombud

Arbetsmiljö. Rädsla för att göra sig osams med chefer och kollegor, dålig kunskap om vad uppdraget innebär, ont om tid och otrygga anställningsvillkor. Det är några av skälen till att färre arbetare inom LO-kollektivet tar uppdrag som skyddsombud på sina arbetsplatser.

Kamp mot arbetslivskriminalitet i fokus

A-krim. LO kräver hårdare tag mot arbetslivskriminalitet. Och ser kampen för en schyst, mer reglerad arbetsmarknad som en central fråga i det kommande EU-valet.

Taxibilar vid centralstationen i Göteborg.

Går du runt på att köra taxi?

Enkät. Avreglering och pandemi har för många taxichaufförer gjort det svårt att leva på inkomsten. Transportarbetaren frågade fyra förare utanför Göteborgs Centralstation hur det ser ut våren 2024. Klarar du dig på din lön som anställd chaufför?

Fokus på potthål i veckan

Trafiksäkerhet. Nationella potthålsveckan har inletts. Trafikanter uppmanas att anmäla skador i vägbanor till myndigheterna – potthål är ett växande problem i trafiken.

Nya bokningssystemet katastrof för förarna

Servicetrafik. Körtider omöjliga att klara, raster som flyttas under dagen och lunch i bilen utanför sjukhuset. Det ”flexibla” bokningssystemet har lett till stress, sjukskrivningar och planer på att byta jobb bland färdtjänstchaufförer i Östergötland.

Upphandling av färdtjänst tas om

Servicetrafik. Beslutet om tilldelning av avtal för servicetrafik i Örebro län återkallas – i sin helhet. Taxibolagens fordon måste utvärderas för att se att det gått rätt till i miljardupphandlingen.

Fängelse för kokainsmuggling

Dom. Fängelse i två år. Det blev straffet för den hamnarbetare som mot sitt nekande döms för att ha agerat insider i den stora kokainhärvan med koppling till Helsingborgs hamn.

”Tre truckolyckor inträffar varje dag”

Lager. Att manövrera en truck är ett precisionsarbete. Så se upp med truckutbildningar på en eller ett par dagar. Saknar du tidigare erfarenhet tar det längre tid än så, varnar Maria Themptander på Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Tyngre fordon med B-körkort?

Teknik och trafik. Snart kan vissa B-kortsförare få köra fordon som väger upp till 4,25 ton. Men det förutsätter att fordonen går på alternativa bränslen.

Säkerhetskontrollen på Arlanda. Foto: Justina Öster

Avarn hotas av vite på 100 000

Arbetsmiljö. Transports skyddsombud larmade Arbetsmiljöverket om brister i arbetsmiljön. Efter en inspektion riskerar bevakningsbolaget Avarn Security 100 000 kronor i vite om åtgärder inte vidtas i den nya säkerhetskontrollen på Arlanda flygplats.