Jonny Kronbäck är huvudskyddsombud på Truck and Wheels lager i Staffanstorp, dit Transports Malmöavdelning kört sin boklåda med pappers- och ljudböcker. Men läsa? ”Jag hinner inte”, säger han.
Close
Jonny Kronbäck är huvudskyddsombud på Truck and Wheels lager i Staffanstorp, dit Transports Malmöavdelning kört sin boklåda med pappers- och ljudböcker. Men läsa? ”Jag hinner inte”, säger han.
Close
Kultur

Prisad boklåda i lunchrummet

Kultur. Lagerarbetaren Jonny Kronbäck hinner inte läsa. Kollegan Tilde Kristoffersson gillar deckare, men Alexander Lind tål dem inte. Transportarbetaren besöker företaget Truck and Wheel för att höra vad de anställda tycker om sin prisbelönta boklåda.

Jonny Kronbäck och kollegorna jobbar tre-skift på lagret i skånska Staffanstorp och vid 11 börjar mikrovågsugnarna gå varma i lunchrummet.

Vid ena kortväggen står en boklåda på ett skåp och väntar på läsare. Den har packats med böcker från Malmöavdelningens bibliotek. Ytterligare tre lådor med pappers- och ljudböcker har avdelningen kört ut till lika många arbetsplatser för att bevakningsanställda, tidningsbud, lager- och miljöarbetare ska kunna plocka med sig böcker hem och läsa.

Anders Palmquist på Transports Malmöavdelning. Foto: Justina Öster
Anders Palmquist på Transports Malmöavdelning. Foto: Justina Öster

Inga lånekort krävs, byråkratin hålls på noll. För detta har Transportavdelningen utnämnts till Årets arbetsplatsbibliotek inom LO-förbunden 2023.

Huvudskyddsombudet Jonny Kronbäck släpper in tidningens reporter och bibliotekets eldsjäl, Anders Palmqvist. I vanliga fall jobbar Anders som regionalt skyddsombud och håller koll på arbetsmiljön. Jonny säger kort:

– Jag hinner inte läsa.

Hadi Josefi är inhyrd från bemanningsbolaget Tranpenad, men hoppas snart bli direktanställd av Truck and Wheel. Han bänkar sig utanför lunchrummet med en kollega, lapar efterlängtad septembersol och säger att han ”trivs som fan”.

– Chefen och alla här är trevliga. Jag läser aldrig böcker. Skolan är inte min grej. Jag tränar, hämtar barn på dagis och fixar mat.

Hadi Josefi har många barn och lite tid för läsning. Foto: Justina Öster
Hadi Josefi har många barn och lite tid för läsning. Foto: Justina Öster

Matteo Patrone, tvärs över bordet, är hellre ute och träffar sina vänner än läser böcker.

Tilde Kristoffersson föredrar också solskenet, har sett boklådan, men aldrig lånat från den.

– Jag läser helst deckare och lyssnar mer på ljudböcker. Då kan jag göra andra saker samtidigt. Oftast läser jag när jag går och lägger mig eller lyssnar på morgonen medan jag sminkar mig. Camilla Läckberg har jag följt i ganska många böcker. Hon skriver bra, det är bra historier.

Kollegan Julia Schyllert är inte mycket för böcker, hon lyssnar hellre på musik.

– Jag är lite rastlös så det passar bättre.

I det svala lunchrummet har Per Flood sjunkit ner i soffan med sin matlåda. Han läser på semestern, krim och allt möjligt. Jan Guillou är en favorit. Men kollegan Michaela Åkerberg, vid ett bord längre bort, har fullt upp med hund, katt, häst och renovering. Läsning ryms inte.

Fredrik Bood gillar mest fantasy, som Game of thrones. Foto: Justina Öster
Fredrik Bood gillar mest fantasy, som Game of thrones. Foto: Justina Öster

Fredrik Bood har aldrig kikat i boklådan. Han läser i säsonger, men nu var det ett tag sen. Gillar fantasy, Game of thrones.

– Då får man tänka mycket, ha ett öppet sinne. När jag läser får jag bilder i huvudet, det är väldigt stimulerande.

Alexander Lind, han som hatar deckare, avslutar sitt långa mobilsamtal och säger att han föredrar biografier. Deckare är inte särskilt spännande.

– Enkla att göra, man bara byter ut en morot mot en gurka, inte riktigt min grej. Det känns som jag mest jobbar, handlar och tar hand om lilleman, sonen. Nä, nu måste jag jobba!

Biblioteket på Kosterögatan 12 i Malmö. Foto: Justina Öster
Biblioteket på Kosterögatan 12 i Malmö. Foto: Justina Öster

Dörren går igen och Ander Palmqvist plockar i ordning bland böckerna. Röran tyder ändå på att anställda sökt bland titlarna. Det vore nog bra att förstora texten på lådan och förtydliga att ”det bara är att låna hem”, funderar han. Fantasy, var ett bra tips och barnböcker till småbarnsföräldrarna. Litteratur på fler språk vore inte heller dumt.

– Det är viktigt att läsa för att förstå sin samtid, veta varifrån man kommer och vart man är på väg. Att dra lärdom av historien. Vi behöver lyfta arbetarhistorien och vad de som slogs före oss, för arbetarnas villkor, har åstadkommit. Det är grunden för hur vi har det i dag. I många andra länder har arbetsgivarna all makt, säger han.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Utsikt från Lars-Gunnar Ivarssons fönster. Bilden är manipulerad. Originalet är ett foto av Lars-Gunnar Ivarsson.

Budet, bågarna och böckerna

Litteratur. Tidningsbudet Lars-Gunnar Ivarssons verk utgår från egna personliga intressen. Men böckerna talar om det allmängiltiga, berättar om vägen. Oavsett om det handlar om svenskamerikanen Svens livsresa, en invasion under ökenkriget 1941 eller motorcykeln Indian 741 B Military.

Enda kvinnan ombord

Davids krönika. Bokläsandet minskar. Förlagen går back. Deras eviga strategimöten hjälper föga och de drar ner på personal och sparkar författare. Ljudböcker går lite bättre men där är avanserna så små att de knappt täcker sina kostnader.

Lars Sjölund på gamla konditoriet i Årsta. Foto: Lilly Hallberg

Lars Sjölund visar Kirunas förvandling

Mötet. I 43 år körde Lars Sjölund sopbil i Kiruna. Hans bilder och texter har väckt mycket uppmärksamhet. Bland annat har han under flera år dokumenterat den förvandling som pågår i hemstaden.

Offentliga upphandlingar
Det förlorade taxitrafiktillståndet har lett till att Trendtaxi inte längre får köra serviceresor i Region Värmland och Södermanland, liksom i vissa kommuner. Men i Region Örebro vann bolaget nyligen en upphandling då det där räcker med att underleverantörer har tillstånd. Foto: Staffan Wolters (arkivbild)

Så körde upphandling av servicetrafik fast

Värmland. Bolagen är ökända men återkommer som vinnare i nya upphandlingar av sjuktransporter, skolskjutsar och färdtjänst. I Region Värmland har en process med överklaganden pågått i snart två år – ovissheten gör att förare söker sig bort.

Ordningsvakter
Säkerhetsvakterna på utbildningen rollspelar för att öva på vilka situationer som kan lösas utan användning av så kallad pepparsprej. Här har två av dem omhändertagit kursledaren Daniel Thulin och håller honom mot väggen. Foto: Tllda Wendefors

Stort ansvar efter kort utbildning

Arbetsmiljö. För 20 år sedan var ordningsvakten Daniel Thulin en decimeter från att dö av skottet från en AK4. I dag vidareutbildar han säkerhetspersonal runtom i Sverige, med målet att ingen ska behöva gå igenom samma sak som han.

Har du pengar att hämta?
Collage med avtalsförsäkringar

Så billiga är dina försäkringar för arbetsgivaren

Avtalat. Du som jobbar på ett företag med kollektivavtal täcks av försäkringar som ger skydd vid händelser som sjukdom, barnafödsel och arbetsskador. Flera av försäkringarna är helt avgiftsfria för företagen. Varför är det så?

Har du pengar att hämta? Du som varit sjukskriven i mer än 14 dagar, varit föräldraledig eller skadat dig på jobbet kan ha pengar att hämta. Läs mer om dina avtalsförsäkringar på avtalat.se. Foto: Shutterstock

Få vet att försäkringarna finns

Avtalat. Tidningsbudet Elisabet Skoog har snart varit sjukskriven i ett år. Hon får sjukpenning från Försäkringskassan och den kollektivavtalade försäkringen AGS.  Elisabet visste om att den fanns, eftersom hennes skyddsombud (som också var en nära kollega) berättade om försäkringen förra gången hon var sjukskriven.

Andreas Ehm är försäkringsinformatör. Han har hjälpt transportarbetare att få ut 1,5 miljoner från sina försäkringar.

Andreas har dragit in 1,5 miljoner kronor

Transport. Andreas Ehm på Transports Halmstadsavdelning brinner för att informera om försäkringar. Han har hjälpt ett 70-tal personer få ut sammanlagt 1,5 miljoner kronor från Afa Försäkring. Han tror att inte ens hälften av alla transportarbetare vet vilka försäkringar de omfattas av.

Mitt i flytten. För Chris Michau och Anton Semeniuk rullar jobbet på bra. Foto: Justina Öster

Flytt med flyt

Flyttarbetare. 60 anställda, 50 rum, hundratals kartonger – för många på arbetsplatsen innebär flytten en stor omställning. För killarna från Flyttbolaget är det bara en dag som andra på jobbet, fysiskt en ny arbetsplats. Kanske lite mer organiserad än den genomsnittliga kontorsflytten.

Snabbkoll
Snabbkoll om nya LAS. Illustration: Mattias Käll

Det här gäller i nya lagen om anställningsskydd

Arbetsrätt. Sedan 2022 gäller den nya lagen om anställningsskydd, LAS. Lär dig mer om vad som gäller vid uppsägning och vad skillnaderna är mellan att jobba på en arbetsplats som omfattas eller inte av huvudavtalet.

Mobbning
Mobbning på jobbet. Illustration: Unni von Feilitzen

200 000 svenskar mobbas på jobbet

Arbetsmiljö. En ny studie visar att 200 000 personer i Sverige utsätts för mobbning på jobbet. Det leder ofta till depression, ångest och i värsta fall döden. Det kan vara så många som två personer i veckan som begår självmord till följd av mobbning på arbetsplatsen.

Mikael Löwdin. Foto: John Antonsson

Vad kan facket göra?

Arbetsmiljö. Många medlemmar vänder sig till skyddsombuden när de utsätts för kränkande särbehandling eller mobbning på jobbet. – Det är tyvärr mer vanligt än man tror, säger Mikael Löwdin som är Transports regionala skyddsombud i Västerås.

Gert Andersson förberedde sig inför mötet med chefen genom att anteckna vad som hänt, datum och klockslag, varje gång kollegan hade varit elak mot honom.

”Vi måste prata mer om hur vi uppför oss mot varandra”

Arbetsmiljö. Gert Andersson har jobbat på flera arbetsplatser där det har förekommit mobbning och har själv blivit utsatt för kränkningar. På kongressen 2022 lade han fram en motion om att Transport ska verka för mobbningsfria arbetsplatser.

Döden på jobbet
Vägen var avstängd stora delar av dagen efter dödsolyckan, där två lastbilar frontalkrockade, på väg 26/47 mellan Mullsjö och Sandhem i januari förra året.

Fler förlorade livet i arbetsolyckor

Arbetsmiljö. Under förra året dog 65 personer på jobbet i Sverige. Det är det högsta dödstalet på många år. Chaufförer är bland de värst drabbade av dödliga arbetsplatsolyckor.

Kollegahjälpens logga

”Det är viktigt att prata och ventilera”

Arbetsmiljö. Dödsolyckor på jobbet och dödliga trafikolyckor ökade under 2023. För den lastbilschaufför som råkar ut för ett trauma i arbetet finns hjälp att få. En grupp chaufförer och åkare finns där som kamratstödjare genom Kollegahjälpen.