Modern folkbildning för fackliga

Bokombud från arbetsplatsbibliotek i hela landet möttes under tre dagar på Runöskolan, norr om Stockholm. ”Ska vi förändra något så måste vi ha tillgång till språket!” skriver författaren och lastbilschauffören David Ericsson som var på plats.

Tanken är att man ska ses för att utbyta tankar och erfarenheter. Även författare med inriktning på arbetslivet deltar. Inspiration kommer också från inbjudna föreläsare. En rad LO-fack är med: Hotell- och restaurangfacket, IF Metall, Kommunal, Livs, Pappers, Seko och Transport.

I år handlade det mycket om invandring. Författaren Duraid Al-Khamisi berättade och läste ur sin bok Regnet luktar inte här, som handlar om hans och familjens flykt från Irak. En del diskussion uppstod när han hävdade att vi måste se oss som svarta eller vita – invandrare och svenskar – för att rätt förstå integrationsproblematiken. Man kan invända att många invandrare, de allra flesta, trots allt är integrerade oavsett hudfärg och ursprungsland. Att se på människor efter hudfärg känns väl inte heller helt aktuellt.

Författaren Rebecka Bohlin berättade om hot mot journalister och offentliga personer. De flesta på seminariet är väl inte så offentliga, men många är fackligt aktiva och även de kan råka ut för hotsituationer. Det vet vi, inte minst inom Transport.

Medicinen, om det nu finns någon, är numera att vara öppen med hoten, att polisanmäla och att omgivningen är stöttande. Det senare är inte minst viktigt och att det finns en plan inom organisationer om hur man ska göra när det kommer hot. Att fördela känsliga uppdrag på flera personer är också en god idé.

Ett visst rabalder uppstod i inledningen av seminariet om huruvida författarna skulle få presentera sig och sina senare verk. Något som styrgruppen inte hade tänkt. Men efter diskussioner fick författarna stiga fram, och detta var uppskattat av deltagarna som köper in böcker till sina bibliotek.

Det var tre mycket intensiva dagar med en hel del om barnlitteratur och integration men mycket lite om dagens arbetarlitteratur. En föreläsning av Micke Evhammar, som just kommit med en bok om en nutida byggarbetsplats, hade inte varit fel. Eller att höra om Anneli Jordahls senaste bok.

Men nu som tidigare var mötet mellan bokombuden från arbetsplatser i hela landet, författarna och fackliga företrädare den stora behållningen. Och plötsligt bland dessa kämpar, kändes inte de gamla folkbildningsidealen så långt borta:

Ska vi förändra något så måste vi ha tillgång till språket! Fast nu också med hjälp av ljudboksbibliotek och nedladdningsstationer!

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Mattias Samuelsson, utredare LO. Foto: LO

Regeringen tar bort utbildning om arbetsmarknad från gymnasiet

Debatt. I den grundläggande kursen för samhällskunskap i gymnasieskolan står det i dag att eleverna bland annat ska lära sig om arbetsrätt, arbetsmiljö och arbetsmarknadens parter och deras roller. Men det kommer de inte att göra längre när de nya ämnesplanerna börjar gälla 1 juli 2025.

Säkerhetsvakterna på utbildningen rollspelar för att öva på vilka situationer som kan lösas utan användning av så kallad pepparsprej. Här har två av dem omhändertagit kursledaren Daniel Thulin och håller honom mot väggen. Foto: Tllda Wendefors

Stort ansvar efter kort utbildning

Arbetsmiljö. För 20 år sedan var ordningsvakten Daniel Thulin en decimeter från att dö av skottet från en AK4. I dag vidareutbildar han säkerhetspersonal runtom i Sverige, med målet att ingen ska behöva gå igenom samma sak som han.

Erika Bergkvist, verksamhetsledare och kommunikatör ABF Värmland

Samhällets problem blir folkrörelsernas utmaningar

Folkrörelser. Det är märkligt tyst. Tyst kring att folkbildningen är under attack. Den rörelse som byggt Sverige. Det Sverige vi varit så stolta över. Jag säger varit, för jag är inte så stolt nu när snus och plastpåsar blivit viktigare än folkbildning.

”Skyddsombuden ska utses av fackförbunden”

Arbetsmiljö. Svenskt Näringsliv kritiserar Arbetsmiljöverkets rapport om skyddsombud. Men Transports arbetsmiljöombudsman Martin Miljeteig är nöjd med att myndigheten, som han säger, ”skött sitt uppdrag” och slagit fast att arbetsmiljölagen gäller och att skyddsombud ska utses av facket.

Pim van Dorpel, HRF. Foto: Fredrik Sandin Carlson

Kocken Pim van Dorpel föreslås leda LO

Facket. Valberedningen är klar med sitt förslag till ny ledning för LO. Pim van Dorpel föreslås bli ordförande. Han är i dag HRF:s vice ordförande.

Transportarbetareförbundets skyddsombud

Rädsla för bråk – ett skäl till att inte bli skyddsombud

Arbetsmiljö. Rädsla för att göra sig osams med chefer och kollegor, dålig kunskap om vad uppdraget innebär, ont om tid och otrygga anställningsvillkor. Det är några av skälen till att färre arbetare inom LO-kollektivet tar uppdrag som skyddsombud på sina arbetsplatser.

Kamp mot arbetslivskriminalitet i fokus

A-krim. LO kräver hårdare tag mot arbetslivskriminalitet. Och ser kampen för en schyst, mer reglerad arbetsmarknad som en central fråga i det kommande EU-valet.

Taxibilar vid centralstationen i Göteborg.

Går du runt på att köra taxi?

Enkät. Avreglering och pandemi har för många taxichaufförer gjort det svårt att leva på inkomsten. Transportarbetaren frågade fyra förare utanför Göteborgs Centralstation hur det ser ut våren 2024. Klarar du dig på din lön som anställd chaufför?

Fokus på potthål i veckan

Trafiksäkerhet. Nationella potthålsveckan har inletts. Trafikanter uppmanas att anmäla skador i vägbanor till myndigheterna – potthål är ett växande problem i trafiken.

Nya bokningssystemet katastrof för förarna

Servicetrafik. Körtider omöjliga att klara, raster som flyttas under dagen och lunch i bilen utanför sjukhuset. Det ”flexibla” bokningssystemet har lett till stress, sjukskrivningar och planer på att byta jobb bland färdtjänstchaufförer i Östergötland.

Upphandling av färdtjänst tas om

Servicetrafik. Beslutet om tilldelning av avtal för servicetrafik i Örebro län återkallas – i sin helhet. Taxibolagens fordon måste utvärderas för att se att det gått rätt till i miljardupphandlingen.

Fängelse för kokainsmuggling

Dom. Fängelse i två år. Det blev straffet för den hamnarbetare som mot sitt nekande döms för att ha agerat insider i den stora kokainhärvan med koppling till Helsingborgs hamn.

”Tre truckolyckor inträffar varje dag”

Lager. Att manövrera en truck är ett precisionsarbete. Så se upp med truckutbildningar på en eller ett par dagar. Saknar du tidigare erfarenhet tar det längre tid än så, varnar Maria Themptander på Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Tyngre fordon med B-körkort?

Teknik och trafik. Snart kan vissa B-kortsförare få köra fordon som väger upp till 4,25 ton. Men det förutsätter att fordonen går på alternativa bränslen.

Säkerhetskontrollen på Arlanda. Foto: Justina Öster

Avarn hotas av vite på 100 000

Arbetsmiljö. Transports skyddsombud larmade Arbetsmiljöverket om brister i arbetsmiljön. Efter en inspektion riskerar bevakningsbolaget Avarn Security 100 000 kronor i vite om åtgärder inte vidtas i den nya säkerhetskontrollen på Arlanda flygplats.

Helsingborgs hamn vill säga upp två

En privat säkerhetskonsult har undersökt fyra hamnarbetares koppling till en brottsmisstänkt kollega. Nu vill bolaget säga upp två av arbetarna, något Helsingborgs Dagblad var först att berätta.