Tre tunga betongklumpar med motiv från hamnarbetarnas vardag. Den vänstra hamnarbetaren har bevarats av Stadsmuseet i Stockholm.
Close
Den vänstra hamnarbetaren har bevarats av Stadsmuseet i Stockholm.
Close

Delar av hamnmålning räddad

Tre tunga betongklumpar med motiv från hamnarbetarnas vardag har bevarats. En tar Stadsmuseet i Stockholm hand om. Två ligger hos en rivningsfirma i Länna, söder om Stockholm.

Kanske är detta sista avsnittet i följetongen om konstverket signerat Ingemar Callenberg. Transportarbetaren skrev för snart två år sedan om de drygt 100 kvadratmeter historiska målningarna som hotades när Slussen i Stockholm skulle rivas.

Sedan dess har vi rapporterat om räddningsförsök, hopp och förtvivlan hos dem som kämpat för att bevara dem.

Konstnären Ingemar Callenberg hade själv jobbat i hamnen innan han i början av 1950-talet gjorde väggmålningarna med hamnarbetare i olika arbetssituationer. De har sedan dess prytt väggarna inne i ovala Kolingsborg, som innan rivningen startade låg mitt i Slussen.

– Vi har dokumenterat målningarna och sparat bilderna i ett öppet arkiv, men ville också ha kvar en bit som prov, säger Gunilla Rehnström-Olander, chef för samlingsenheten på Stadsmuseet.

Den 20 centimeter tjocka och cirka ett halvt ton tunga biten ska placeras i ett magasin. Där ska vem som helst – som har gjort upp om besöket med museet – kunna titta på resterna av en muralmålning.

– Vi har samlat in en del del byggnadsdetaljer från Slussen, säger Gunilla Rehnström-Olander. Kakelplattor, affischer, klottret på väggarna …

Den klassiska byggnaden Kolingsborg rymde från början både hamnkontor och personalutrymmen, arbetsgivarnas förbund och hamnarbetarnas fack, Svenska Transportarbetareförbundet. När sedan olika diskotek och klubbar flyttade in i lokalen i täcktes väggkonstverket över med plywoodskivor.

Jan Ohlin, medlem i Callenberggruppen som kämpat för att målningarna skulle bevaras, är glad över att åtminstone tre delar finns kvar.

– Nu hoppas vi bara att någon ska ta hand om de två bitarna som rivningsfirman har kvar, säger han. Vi har flera krokar ute, och kanske Sjöhistoriska museet vill ha dem.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kabinpersonal på Norwegian, AAP Aviation och Eurowings har startat klubbar inom Transport.

Kabinpersonal har startat tre nya klubbar

Flyg. Tre nya klubbar har bildats sedan ett antal kabinanställda, flygvärdinnor och flygvärdar, lämnade fackförbundet Unionen och gick över till Transportarbetareförbundet. De nya medlemmarna jobbar vid flygbolagen AAP Aviation, Eurowings och Norwegian.

Teslas verkstad i Segeltorp. Foto: Lilly Hallberg

Tesla-konflikten utökas

Konflikt. Den andra maj varslade Unionen om en sympatiblockad mot Tesla. Knappt två veckor efter det meddelade Seko att de utökar brevbärar-blockaden mot företaget.

Emil Bärtas fick vänta i veckor på ett friande blodprov – under tiden var han avstängd från jobbet utan lön.

Veckors väntan på friande blodprov

Åkeri. Lastbilschauffören Emil Bärtas stoppades av polis som misstänkte drograttfylla. Trots att urinprovet var negativt fick han tillbaka körkortet först tre veckor senare och kunde återgå till jobbet. Både Emil och facket är i dag kritiska till processen.

Sedlar

Miljoner till taxichaufförer efter lönekoll

Taxi. Drygt 2 miljoner kronor i lönetillägg för en rad taximedlemmar i Transport och nästan 1,3 miljoner i skadestånd till förbundet. Det blev resultatet när facket kollade upp lönerna och förhandlade med arbetsgivarna på tre olika taxibolag i landet.

Lars Mikaelsson är Transports förbundssekreterare sedan 2017. Foto: Pernilla Ahlsén

LO-kongress i fyra dagar

LO-kongress. Under pingsthelgen ska 350 kongressombud från hela landet och från alla medlemsförbund inom LO fatta beslut om 280 motioner och välja ny ledning inom LO. Transport är representerade med 15 kongressombud och har skrivit ett tiotal motioner till kongressen.

”Skyddsombuden ska utses av fackförbunden”

Arbetsmiljö. Svenskt Näringsliv kritiserar Arbetsmiljöverkets rapport om skyddsombud. Men Transports arbetsmiljöombudsman Martin Miljeteig är nöjd med att myndigheten, som han säger, ”skött sitt uppdrag” och slagit fast att arbetsmiljölagen gäller och att skyddsombud ska utses av facket.

Pim van Dorpel, HRF. Foto: Fredrik Sandin Carlson

Kocken Pim van Dorpel föreslås leda LO

Facket. Valberedningen är klar med sitt förslag till ny ledning för LO. Pim van Dorpel föreslås bli ordförande. Han är i dag HRF:s vice ordförande.

Transportarbetareförbundets skyddsombud

Rädsla för bråk – ett skäl till att inte bli skyddsombud

Arbetsmiljö. Rädsla för att göra sig osams med chefer och kollegor, dålig kunskap om vad uppdraget innebär, ont om tid och otrygga anställningsvillkor. Det är några av skälen till att färre arbetare inom LO-kollektivet tar uppdrag som skyddsombud på sina arbetsplatser.

Kamp mot arbetslivskriminalitet i fokus

A-krim. LO kräver hårdare tag mot arbetslivskriminalitet. Och ser kampen för en schyst, mer reglerad arbetsmarknad som en central fråga i det kommande EU-valet.

Taxibilar vid centralstationen i Göteborg.

Går du runt på att köra taxi?

Enkät. Avreglering och pandemi har för många taxichaufförer gjort det svårt att leva på inkomsten. Transportarbetaren frågade fyra förare utanför Göteborgs Centralstation hur det ser ut våren 2024. Klarar du dig på din lön som anställd chaufför?

Fokus på potthål i veckan

Trafiksäkerhet. Nationella potthålsveckan har inletts. Trafikanter uppmanas att anmäla skador i vägbanor till myndigheterna – potthål är ett växande problem i trafiken.

Nya bokningssystemet katastrof för förarna

Servicetrafik. Körtider omöjliga att klara, raster som flyttas under dagen och lunch i bilen utanför sjukhuset. Det ”flexibla” bokningssystemet har lett till stress, sjukskrivningar och planer på att byta jobb bland färdtjänstchaufförer i Östergötland.

Upphandling av färdtjänst tas om

Servicetrafik. Beslutet om tilldelning av avtal för servicetrafik i Örebro län återkallas – i sin helhet. Taxibolagens fordon måste utvärderas för att se att det gått rätt till i miljardupphandlingen.

Fängelse för kokainsmuggling

Dom. Fängelse i två år. Det blev straffet för den hamnarbetare som mot sitt nekande döms för att ha agerat insider i den stora kokainhärvan med koppling till Helsingborgs hamn.