Collage filmtips
Close
Bilden är ett collage.
Close
Kultur

Strejk och kamp – på film

Filmtips. Sveriges arbetsmarknad är nära nog ”bäst” i världen på att inte ha strejker eller konflikter. Det mesta löser sig i förhandlingsrummen. Här är några filmtips om strejk och facklig kamp.

Newsies (1992)

Visste ni att Christian Bale spelade strejkledande tidningssäljare i en musikal från Disney? Det gör han i Newsies. En film som bevisar att filmer om kamp och arbetsliv inte måste vara tråkigt gravallvarliga.

Året var 1899 och den stora tidningsägaren Joseph Pulitzer bestämde sig för att ta en större del av kakan från tidningspriset. Pojkarna som sålde tidningar fick sämre betalt och gick ut i strejk.

Musikalen är till viss del baserad på en sann historia, men vi kan anta att i verklighetens New York år 1899 fanns inte många skäl att brista ut i spontan sång och dans.

 

Billy Elliott (2000)

På temat misär som egentligen inte har så många ljusglimtar passar gruvstrejkerna i mitten av 1980-talets England också in. Det var då Margaret Thatcher använde statens fulla kraft för att slå sönder fackföreningsrörelsen. Sedan dess har villkoren för engelska arbetare successivt försämrats.

Mitt i skeendet finner vi Billy Elliott och hans strejkande pappa och storebror. Pappan vill att hans son ska utöva en riktig arbetarsport – boxning – men pojken vill något annat, och satsar på dansen i en trevlig blandning av brittisk socialrealism och feelgood.

 

Sorry to bother you (2018)

Cassius är luspank och börjar jobba med telemarketing. Omständigheter gör att han får möjligheten att sälja sin själ till företaget. Sorry to bother you är en surrealistisk upplevelse som blandar humor med social satir. Det händer något ganska häftigt när verkligheten krockar med vilda fantasier.

Den produkt Cassius ska sälja är nämligen WorryFree. En helhetslösning där du bor, arbetar, äter och lever. Cassius klättrar på företagskedjan medan hans vän Squeeze, som också jobbar där, protesterar. Squeeze tycker att WorryFree mest liknar en modern form av slaveri.

Vilken sida kommer Cassius att stå på när kollegorna organiserar sig?

 

Ådalen 31 (1969)

Bo Widerbergs film om skotten i Ådalen är en annorlunda historia. I stället för att fokusera på själva arbetsmarknadskonflikten fokuserar filmen på några människor som hamnar i händelsernas centrum.

Det blir en spännande dubbelhet att se idylliska bilder på svensk sommar blandas med utmaningarna som arbetarna stod inför.

En annan intressant detalj är att se hur militanta och förhandlande arbetarledare gör upp i ord. Vissa ville att kampen skulle leda till generalstrejk och revolution. Andra ville vänta på att föreningen gjorde upp i förhandlingsrummet. I backspegeln kan man undra hur många av svensk arbetarrörelses segrar som kommit när de militanta arbetarna gett luft under vingarna till dem som valt förhandling och kompromiss som sina verktyg.

 

Matewan (1987)

Kolgruvearbetarna i USA är en mytomspunnen grupp. Det finns en massa filmer om deras hårda hud och hemska chefer. En av dem är Matewan, mer eller mindre en western om facket.

Vid kolgruvorna är det inte mycket till samförståndsanda. När gruvbolaget tar in ett beväpnat säkerhetsbolag som föreställer Pinkerton (numera ägt av Securitas) svarar arbetarna med att hämta sina vapen och försvara sig mot lakejerna.

Bolaget tar också in italienska och afroamerikanska strejkbrytare. Men de värvas in i fackföreningen. Filmens viktigaste tema är hur rasism och påklistrade motsättningar utifrån hudfärg och utsprung använts för att sätta in en kil i arbetarklassen. I Matewan gick det inte.

 

Office Space (1999)

Office Space är inte en film med röda fanor och agiterande fackföreningsmän. Filmen handlar om dataprogrammerare som genomför meningslösa sysslor. Filmen ställer frågan om den trista tillvaron verkligen är allt som livet har att erbjuda.

I en omorganisation tröttnar Peter Gibbons (Ron Livingston) och stannar hemma en dag. Den tysta protesten ger ett oväntat resultat.

Det går inte lika bra för Peters vänner Michael Bolton och Samir, och de tre vännerna bestämmer sig för att blåsa företaget som blåst dem.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Fredrik Lindby. Foto: Justina Öster

Fredrik vill vara chaufför OCH pappa

Livspusslet. – Kan inte kärringen hämta barnen? Det är den vanligaste frågan distributionsföraren Fredrik Lindby fått på sina lastbilsjobb. Han vill gärna veta när han kommer hem på kvällarna och inte missa barnens uppväxt.

Transportarbetarens logga

Finsk storstrejk fortsätter

Konflikt. Den här veckan slår en andra strejkvåg in över Finland. Tåg, bussar och stora delar av industrin stannar i protest mot högerregeringens politik.

Utsikt från Lars-Gunnar Ivarssons fönster. Bilden är manipulerad. Originalet är ett foto av Lars-Gunnar Ivarsson.

Budet, bågarna och böckerna

Litteratur. Tidningsbudet Lars-Gunnar Ivarssons verk utgår från egna personliga intressen. Men böckerna talar om det allmängiltiga, berättar om vägen. Oavsett om det handlar om svenskamerikanen Svens livsresa, en invasion under ökenkriget 1941 eller motorcykeln Indian 741 B Military.

Offentliga upphandlingar
Det förlorade taxitrafiktillståndet har lett till att Trendtaxi inte längre får köra serviceresor i Region Värmland och Södermanland, liksom i vissa kommuner. Men i Region Örebro vann bolaget nyligen en upphandling då det där räcker med att underleverantörer har tillstånd. Foto: Staffan Wolters (arkivbild)

Så körde upphandling av servicetrafik fast

Värmland. Bolagen är ökända men återkommer som vinnare i nya upphandlingar av sjuktransporter, skolskjutsar och färdtjänst. I Region Värmland har en process med överklaganden pågått i snart två år – ovissheten gör att förare söker sig bort.

Ordningsvakter
Säkerhetsvakterna på utbildningen rollspelar för att öva på vilka situationer som kan lösas utan användning av så kallad pepparsprej. Här har två av dem omhändertagit kursledaren Daniel Thulin och håller honom mot väggen. Foto: Tllda Wendefors

Stort ansvar efter kort utbildning

Arbetsmiljö. För 20 år sedan var ordningsvakten Daniel Thulin en decimeter från att dö av skottet från en AK4. I dag vidareutbildar han säkerhetspersonal runtom i Sverige, med målet att ingen ska behöva gå igenom samma sak som han.

Har du pengar att hämta?
Collage med avtalsförsäkringar

Så billiga är dina försäkringar för arbetsgivaren

Avtalat. Du som jobbar på ett företag med kollektivavtal täcks av försäkringar som ger skydd vid händelser som sjukdom, barnafödsel och arbetsskador. Flera av försäkringarna är helt avgiftsfria för företagen. Varför är det så?

Har du pengar att hämta? Du som varit sjukskriven i mer än 14 dagar, varit föräldraledig eller skadat dig på jobbet kan ha pengar att hämta. Läs mer om dina avtalsförsäkringar på avtalat.se. Foto: Shutterstock

Få vet att försäkringarna finns

Avtalat. Tidningsbudet Elisabet Skoog har snart varit sjukskriven i ett år. Hon får sjukpenning från Försäkringskassan och den kollektivavtalade försäkringen AGS.  Elisabet visste om att den fanns, eftersom hennes skyddsombud (som också var en nära kollega) berättade om försäkringen förra gången hon var sjukskriven.

Andreas Ehm är försäkringsinformatör. Han har hjälpt transportarbetare att få ut 1,5 miljoner från sina försäkringar.

Andreas har dragit in 1,5 miljoner kronor

Transport. Andreas Ehm på Transports Halmstadsavdelning brinner för att informera om försäkringar. Han har hjälpt ett 70-tal personer få ut sammanlagt 1,5 miljoner kronor från Afa Försäkring. Han tror att inte ens hälften av alla transportarbetare vet vilka försäkringar de omfattas av.

Mitt i flytten. För Chris Michau och Anton Semeniuk rullar jobbet på bra. Foto: Justina Öster

Flytt med flyt

Flyttarbetare. 60 anställda, 50 rum, hundratals kartonger – för många på arbetsplatsen innebär flytten en stor omställning. För killarna från Flyttbolaget är det bara en dag som andra på jobbet, fysiskt en ny arbetsplats. Kanske lite mer organiserad än den genomsnittliga kontorsflytten.

Snabbkoll
Snabbkoll om nya LAS. Illustration: Mattias Käll

Det här gäller i nya lagen om anställningsskydd

Arbetsrätt. Sedan 2022 gäller den nya lagen om anställningsskydd, LAS. Lär dig mer om vad som gäller vid uppsägning och vad skillnaderna är mellan att jobba på en arbetsplats som omfattas eller inte av huvudavtalet.

Mobbning
Mobbning på jobbet. Illustration: Unni von Feilitzen

200 000 svenskar mobbas på jobbet

Arbetsmiljö. En ny studie visar att 200 000 personer i Sverige utsätts för mobbning på jobbet. Det leder ofta till depression, ångest och i värsta fall döden. Det kan vara så många som två personer i veckan som begår självmord till följd av mobbning på arbetsplatsen.

Mikael Löwdin. Foto: John Antonsson

Vad kan facket göra?

Arbetsmiljö. Många medlemmar vänder sig till skyddsombuden när de utsätts för kränkande särbehandling eller mobbning på jobbet. – Det är tyvärr mer vanligt än man tror, säger Mikael Löwdin som är Transports regionala skyddsombud i Västerås.

Gert Andersson förberedde sig inför mötet med chefen genom att anteckna vad som hänt, datum och klockslag, varje gång kollegan hade varit elak mot honom.

”Vi måste prata mer om hur vi uppför oss mot varandra”

Arbetsmiljö. Gert Andersson har jobbat på flera arbetsplatser där det har förekommit mobbning och har själv blivit utsatt för kränkningar. På kongressen 2022 lade han fram en motion om att Transport ska verka för mobbningsfria arbetsplatser.

Döden på jobbet
Vägen var avstängd stora delar av dagen efter dödsolyckan, där två lastbilar frontalkrockade, på väg 26/47 mellan Mullsjö och Sandhem i januari förra året.

Fler förlorade livet i arbetsolyckor

Arbetsmiljö. Under förra året dog 65 personer på jobbet i Sverige. Det är det högsta dödstalet på många år. Chaufförer är bland de värst drabbade av dödliga arbetsplatsolyckor.

Kollegahjälpens logga

”Det är viktigt att prata och ventilera”

Arbetsmiljö. Dödsolyckor på jobbet och dödliga trafikolyckor ökade under 2023. För den lastbilschaufför som råkar ut för ett trauma i arbetet finns hjälp att få. En grupp chaufförer och åkare finns där som kamratstödjare genom Kollegahjälpen.