llustration: Helena Halvarsson
Close
llustration: Helena Halvarsson
Close

Lathund för livspusslare

Snabbkollen. Visste du att även farmor eller grannen kan vabba med ditt sjuka barn? Eller att du som är föräldraledig har rätt till samma förmåner som dina jobbarkompisar? Transportarbetaren reder ut reglerna kring livspusslet.

1. Kan chefen beordra mig att jobba över
trots att jag ska hämta på dagis?

För att säga nej till beordrad övertid krävs det särskilda skäl. Att du vid övertidsarbete inte hinner hämta ditt barn på förskolan innan den stänger kan vara ett sånt skäl. Enligt diskrimineringslagen ska arbetsgivare underlätta för arbetstagarna att förena arbete med familjeliv.

Som arbetsgivare måste man ha med i beräkningen att folk skaffar barn och försöka lösa de problem som dyker upp. Men varje fall är unikt. Kolla med din lokala Transportavdelning om situationen uppstår.

 

2. Kan man ta med sig ett sjukt barn till jobbet?

Inom många yrken kan man av naturliga skäl inte ta med sig barnen till jobbet. Men även i de fall där det rent praktiskt kan fungera är det kanske inte en bra idé. Varken för barnet eller för kollegor som riskerar att smittas. I slutändan är det upp till arbetsgivaren att bestämma om det är okej eller inte. Men du ska aldrig känna dig tvingad att ta med ett sjukt barn till jobbet i stället för att stanna hemma.

 

3. Kan jag ta hand om mina gamla föräldrar
på arbetstid?

Barn är inte de enda familjemedlemmar som kan behöva omvårdnad. Många arbetstagare har också ett stort ansvar för sina åldrande föräldrar.

Det finns dock ingen särskild ersättning eller bestämmelse som gör att man kan vara hemma från jobbet för att ta hand om föräldrar eller svärföräldrar. Om inte den anhöriga är livshotande sjuk. I det fallet kan man få närståendepenning från försäkringskassan. Det gäller vård av föräldrar men även andra personer i din närhet, som vänner eller grannar, och kan betalas ut i högst 100 dagar per sjuk anhörig.

 

4. Får farmor vabba?

För dem som har små barn kan antalet vab-dagar bli många, särskilt under vinterhalvåret. Men det är inte bara föräldrar som kan få ersättning för vård av sjukt barn från försäkringskassan. Även farmor, morfar eller en god vän kan vabba. Vill du överlåta ersättningen ska du tala om det för försäkringskassan när du anmäler att ditt barn är sjukt. Den som vabbar får då hem en blankett som både hen och föräldern ska fylla i.

 

5. Måste jag ta semester för att gå till tandläkaren med mitt barn?

Nej! Du kan vabba (vård av barn) för att följa med ditt barn under tolv år till barnavårdscentralen eller annan vårdinrättning för barn, som tandläkaren eller barn- och ungdomspsykiatrin. Vab kan tas ut både för en hel dag och för en mindre del av dagen.

Det spelar ingen roll om din arbetsplats har kollektivavtal eller om du är med i facket, rätten till vab slås fast i lagen.

 

6. Får jag löneförhöjning och andra förmåner när jag är föräldraledig?

Ja. Det är förbjudet att diskriminera en arbetstagare som är föräldraledig.

Det betyder att den som är hemma med barn ska ha samma förmåner som de andra på arbetsplatsen vad gäller exempelvis befordran, lön eller utbildning. Det gäller även vab, att du är hemma med sjuka barn ska heller inte missgynna dig i förhållande till kollegorna på arbetsplatsen.

 

7. Måste jag jobba natt när jag har småbarn?

Arbetsgivaren ska underlätta för arbetstagarna att förena arbete med familjeliv. Det kan innebära att till exempel se över schemaläggning så att arbetstiderna passar även den som är förälder. Men arbetsgivaren har också rätt att leda och fördela arbetet. Den rätten kan i vissa fall stå över skyldigheten att underlätta familjelivet.

Inom vissa yrken är nattjobb snarare regel än undantag. Då kan det vara svårt att få igenom att arbetsgivaren ska ordna ett schema med bara dagpass.

 

8. Ska jag som inte har barn ta alla smällar?

Arbetsgivaren är skyldig att underlätta för föräldrar. Det kan i vissa fall innebära att den som inte har en familj att ta hänsyn till får finna sig i att arbeta extra många helgpass till exempel.

Men en bra arbetsgivare tar hänsyn till alla anställdas behov, inte bara föräldrars. Ett sätt kan vara att ta in vikarier vid storhelger och ha tydliga riktlinjer för vad som gäller vid schemaläggning.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Vill inte:
    9 maj, 2020

    9 personer jobbar på en arbetsplats alla jobbar dagtid 8 har barn 1 har inte han har even jobbat längst på företaget
    1 måste bli flyttad till att jobba kväll
    är de då så att han som inte har barn ska bli straffad för att han inte har barn?
    känns som diskriminering i al högsta grad mot folk som inte har barn

Lästips:

Fredrik ”Doktor lagom” Nyström är läkare i endokrinologi och professor i internmedicin vid Linköpings universitetssjukhus med över 30 års erfarenhet av att behandla patienter med viktproblem.

”Doktor lagom”: Träna aldrig mer än du behöver

Hälsa. Undvik att träna hårt, hoppa över frukosten och ta gärna ett glas rödvin till din sena middag. Det är några av råden som professorn och överläkaren Fredrik Nyström ger i sin pocketaktuella bok Radikalt lagom.

Osäkra jobb kan leda till tidig död

Arbetsliv. Kombinationen låg lön och otrygga anställningar leder till stress och i värsta fall för tidig död. En handbok från Karolinska institutet har tio förslag på att minska hälsoriskerna.

Fysioterapeuten Lotta Melander guidar Patric Örnfjärd genom övningarna på yogamattan.

Stroken blev en vändpunkt i livet

Hälsa. Att vara sann mot sig själv, kan det vara läkande? För strokedrabbade Patric Örnfjärd är svaret ett självklart ja. Han övar på Basal Kroppskännedom. I dag är han tacksam för sin stroke, för genom den har han fått träffa sig själv i en bättre version.

Offentliga upphandlingar
Det förlorade taxitrafiktillståndet har lett till att Trendtaxi inte längre får köra serviceresor i Region Värmland och Södermanland, liksom i vissa kommuner. Men i Region Örebro vann bolaget nyligen en upphandling då det där räcker med att underleverantörer har tillstånd. Foto: Staffan Wolters (arkivbild)

Så körde upphandling av servicetrafik fast

Värmland. Bolagen är ökända men återkommer som vinnare i nya upphandlingar av sjuktransporter, skolskjutsar och färdtjänst. I Region Värmland har en process med överklaganden pågått i snart två år – ovissheten gör att förare söker sig bort.

Ordningsvakter
Säkerhetsvakterna på utbildningen rollspelar för att öva på vilka situationer som kan lösas utan användning av så kallad pepparsprej. Här har två av dem omhändertagit kursledaren Daniel Thulin och håller honom mot väggen. Foto: Tllda Wendefors

Stort ansvar efter kort utbildning

Arbetsmiljö. För 20 år sedan var ordningsvakten Daniel Thulin en decimeter från att dö av skottet från en AK4. I dag vidareutbildar han säkerhetspersonal runtom i Sverige, med målet att ingen ska behöva gå igenom samma sak som han.

Har du pengar att hämta?
Collage med avtalsförsäkringar

Så billiga är dina försäkringar för arbetsgivaren

Avtalat. Du som jobbar på ett företag med kollektivavtal täcks av försäkringar som ger skydd vid händelser som sjukdom, barnafödsel och arbetsskador. Flera av försäkringarna är helt avgiftsfria för företagen. Varför är det så?

Har du pengar att hämta? Du som varit sjukskriven i mer än 14 dagar, varit föräldraledig eller skadat dig på jobbet kan ha pengar att hämta. Läs mer om dina avtalsförsäkringar på avtalat.se. Foto: Shutterstock

Få vet att försäkringarna finns

Avtalat. Tidningsbudet Elisabet Skoog har snart varit sjukskriven i ett år. Hon får sjukpenning från Försäkringskassan och den kollektivavtalade försäkringen AGS.  Elisabet visste om att den fanns, eftersom hennes skyddsombud (som också var en nära kollega) berättade om försäkringen förra gången hon var sjukskriven.

Andreas Ehm är försäkringsinformatör. Han har hjälpt transportarbetare att få ut 1,5 miljoner från sina försäkringar.

Andreas har dragit in 1,5 miljoner kronor

Transport. Andreas Ehm på Transports Halmstadsavdelning brinner för att informera om försäkringar. Han har hjälpt ett 70-tal personer få ut sammanlagt 1,5 miljoner kronor från Afa Försäkring. Han tror att inte ens hälften av alla transportarbetare vet vilka försäkringar de omfattas av.

Mitt i flytten. För Chris Michau och Anton Semeniuk rullar jobbet på bra. Foto: Justina Öster

Flytt med flyt

Flyttarbetare. 60 anställda, 50 rum, hundratals kartonger – för många på arbetsplatsen innebär flytten en stor omställning. För killarna från Flyttbolaget är det bara en dag som andra på jobbet, fysiskt en ny arbetsplats. Kanske lite mer organiserad än den genomsnittliga kontorsflytten.

Snabbkoll
Snabbkoll om nya LAS. Illustration: Mattias Käll

Det här gäller i nya lagen om anställningsskydd

Arbetsrätt. Sedan 2022 gäller den nya lagen om anställningsskydd, LAS. Lär dig mer om vad som gäller vid uppsägning och vad skillnaderna är mellan att jobba på en arbetsplats som omfattas eller inte av huvudavtalet.

Mobbning
Mobbning på jobbet. Illustration: Unni von Feilitzen

200 000 svenskar mobbas på jobbet

Arbetsmiljö. En ny studie visar att 200 000 personer i Sverige utsätts för mobbning på jobbet. Det leder ofta till depression, ångest och i värsta fall döden. Det kan vara så många som två personer i veckan som begår självmord till följd av mobbning på arbetsplatsen.

Mikael Löwdin. Foto: John Antonsson

Vad kan facket göra?

Arbetsmiljö. Många medlemmar vänder sig till skyddsombuden när de utsätts för kränkande särbehandling eller mobbning på jobbet. – Det är tyvärr mer vanligt än man tror, säger Mikael Löwdin som är Transports regionala skyddsombud i Västerås.

Gert Andersson förberedde sig inför mötet med chefen genom att anteckna vad som hänt, datum och klockslag, varje gång kollegan hade varit elak mot honom.

”Vi måste prata mer om hur vi uppför oss mot varandra”

Arbetsmiljö. Gert Andersson har jobbat på flera arbetsplatser där det har förekommit mobbning och har själv blivit utsatt för kränkningar. På kongressen 2022 lade han fram en motion om att Transport ska verka för mobbningsfria arbetsplatser.

Döden på jobbet
Vägen var avstängd stora delar av dagen efter dödsolyckan, där två lastbilar frontalkrockade, på väg 26/47 mellan Mullsjö och Sandhem i januari förra året.

Fler förlorade livet i arbetsolyckor

Arbetsmiljö. Under förra året dog 65 personer på jobbet i Sverige. Det är det högsta dödstalet på många år. Chaufförer är bland de värst drabbade av dödliga arbetsplatsolyckor.

Kollegahjälpens logga

”Det är viktigt att prata och ventilera”

Arbetsmiljö. Dödsolyckor på jobbet och dödliga trafikolyckor ökade under 2023. För den lastbilschaufför som råkar ut för ett trauma i arbetet finns hjälp att få. En grupp chaufförer och åkare finns där som kamratstödjare genom Kollegahjälpen.