Hallå där!

För ett år sedan tecknade Elgiganten avtal med tio transportföretag – där företaget ställt krav på schysta villkor för chaufförerna, trafiksäkra fordon och mindre miljöpåverkan. I går fick Jimmy Olofsson, logistikansvarig på Elgiganten, ta emot priset Årets beställare i transportbranschen.

Grattis till priset!– Tack, det känns som ett litet kvitto på att vi tänker rätt.

Vad är det ni har gjort egentligen?

– Vi har tagit en större kontroll över transporterna från vårt distributionscenter i Jönköping och ut i Norden. Vi köper inte att distributörerna utnyttjar chaufförer från andra länder som får lägre löner. De fem svenska åkerierna som vi har tecknat avtal med har kollektivavtal och de från övriga Norden ska ha motsvarande avtal i sina länder.

Har ni fått efterföljare?

– Vi har fått ganska många frågor från andra företag, men jag vet inte om något har gått så långt som vi när det gäller kraven.

Hur har det gått då?

– Jag trodde inte att det skulle vara så svårt att hitta transportörer. Kraven har klart begränsat vår kapacitet under vissa perioder. Och vi har haft en del intermezzon där vi har stoppat vissa av våra leverantörers underentreprenörer.

Hur kollar ni underentreprenörerna? Transports ombudsman i Jönköping har under den här perioden sett bilar från åkerier utan kollektivavtal, men som kör för er kontrollerade samarbetspartner norska KT Kingsrød.

– Vi måste hela tiden slipa vidare på modellen. Men vi har ändå tagit ett extremt stort steg jämfört med tidigare.

 

Fotnot: Stora Trafiksäkerhetspriset delas varje år ut av branschtidningarna Resforum, Trafikforum och Transport & logistik idag. De tre klasserna är Årets beställare, Årets entreprenör och Årets leverantör.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Per-Olov "Turken" Lundin i lastbilshytten.

”Varför ska jag sluta jobba?”

Mötet. Han gick till sjöss som 16-åring och har hunnit avverka tio transportyrken. Vid fyllda 69 år kör han fortfarande lastbil.

Arne Reldin

… psykolog i Gagnef, fick oväntat besök på tisdagskvällen. Han bor granne med Sveriges enda flottbro. Eller före detta flottbro snarare.

Magnus Westlander

… som är en av personerna bakom Demenscentrums nya utbildning om demens. Webbkursen riktar sig direkt till ordningsvakter och poliser.

Niclas Angrell

Niclas släpper loss skaparglädjen

Månadens medlem. Ett sätt att koppla bort tankarna. Och samtidigt skapa efter eget huvud. För chauffören Niclas Angrell har svetsen och hästskorna blivit bästa terapin.

Hallå där!
Sofie Rehnström

Sofie Rehnström

… LO-jurist som skrivit ett kritiskt svar till ett lagförslag om företagshemligheter.

Hallå där!
Kristoffer Blekkerud Joakim Hogren

Kristoffer Blekkerud

… ordningsvakt i Karlstad som tillsammans med kollegan Joakim Hogen (till höger) agerade snabbt och rådigt, men förgäves, när en äldre man föll ihop på gågatan i stan.

Hallå där!
Caroline Ekblom

Caroline Ekblom

… ekonomi- och hr-chef på AA Logistik i Västerås, som har fått Prevents stipendium för sina insatser inom arbetsmiljö. Hennes vision är att arbetsmiljön inte bara ska vara bra – utan bäst.

Jessica Karlsson med hundarna Foxy och Basse

Bästa jobbarkompisarna har fyra ben och svans

Månadens medlem. Foxy och Basse tillhör familjen. Samtidigt är de hennes bästa arbetskamrater. Väktaren Jessica Karlsson är hundförare och jobbar nätter i industriområden, parkeringsgarage och källare.

Turken i lastbilshytten

”Varför ska jag sluta jobba?”

Mötet. Han gick till sjöss som 16-åring och har hunnit avverka tio transportyrken. Vid fyllda 69 år kör han fortfarande lastbil.

Hallå där!

Martin Fransén

... ordförande i Förbundet Arbetarsolidaritet som ger sitt årliga pris Arbetare till arbetare till Stockholms sopgubbar.

Hallå där!
Göran Hallqvist

Göran Hallqvist

… som kanske räddade 50 personers liv när bussen han åkte med var nära att krascha in i en tankbil. Själv var han på väg hem till Gävle efter en kryssning till Åland.

Hallå där!
Gabriel Collin

Gabriel Collin

… som i våras tog studenten på årets transportskola, Vretagymnasiet i Östergötland.

Ellinor Grafström och hundarna Ella och Åke.

”Jag blev otroligt manipulerad”

Mötet. Chaufförsjobbet på Wermdö flistransporter blev inte som Ellinor Grafström tänkt sig. Motvilligt drogs hon in i en härva av obetalda räkningar, skatteskulder, lögner och löften som aldrig infriades.

Lastbilssystrar

Lastbilssystrar

Månadens medlem. Ann-Louise och Marie-Louise. Madsen och Karlsson. Systrar på samma åkeri, med äkta män på samma åkeri. Och flera barn som blivit lastbilsförare. Vad månde bli av de snart nio barnbarnen …