Hallå där!

Viktor Hage ägnar tillsammans med folkrörelsefolk från hela Norden tre försommarveckor åt Genèveskolan på plats i Schweiz.

Berätta!

– Genèveskolan är de nordiska fackens folkhögskola. Vi som är med på kursen ska lära oss mer om ILO och få en bredare syn på fackföreningarna i världen.

Ni kommer att vara med på FN-organet ILO:s kongress också, vad händer där?

– Där möts arbetare, arbetsgivare och regeringar från hela världen för att diskutera och hitta gemensamma linjer i frågor som har med arbete att göra. En handlar om vad ILO ska göra med länder som bryter mot konventionerna. De handlar till exempel om barnarbete till exempel.

– Själv får jag chansen att följa frågan om globala leverantörskedjor som för första gången är ett ämne på ILO:s kongress. Det är spännande att få vara med och sätta den på agendan.

Vad betyder det för ett fack som Transport att du och andra får kontakt med kollegor från Norden och andra delar av världen?

– Att vara med och bygga nätverk betyder väldigt mycket, speciellt i en så aktuell fråga som leverantörskedjorna. Det handlar om att Transport är med i debatten.

Och vad gör du annars?

– Jag jobbar på Transports förbundskontor som gruppledande organisatör, det betyder att jag är ute på de avdelningar i närheten där vi har organisatörer.

Fotnot: ILO är FN:s fackorgan för sysselsättnings- och arbetslivsfrågor. Det grundläggande målet är att bekämpa fattigdom och befrämja social rättvisa.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Arne Reldin

… psykolog i Gagnef, fick oväntat besök på tisdagskvällen. Han bor granne med Sveriges enda flottbro. Eller före detta flottbro snarare.

Magnus Westlander

… som är en av personerna bakom Demenscentrums nya utbildning om demens. Webbkursen riktar sig direkt till ordningsvakter och poliser.

Hallå där!

… Olivera Pobra, som under våren och hösten sökt upp bemanningsanställda för att prata försäkring i regi av Stockholms LO-distrikt.

Hallå där!
Magnus Thelander

Magnus Thelander

… som blir ny central ombudsman på Transport när Lars Mikaelsson valts in i verkställande utskottet. I dag är han ombudsman på avdelning 14 i Helsingborg.

Serieskaparen John Backder

Serieskapare om sopgubbsliv

Kultur. John Backderf är prisbelönt serieskapare. I den svenska debuten Sopigt berättar han om livet som sopgubbe i USA.

Ordförandebyte
Tommy Wreeth

”Jag tror på lagarbete”

Nye Transportbasen. Kongressen är avklarad och Transports nye ordförande, Tommy Wreeth, har knappt hunnit hämta andan. Var det något beslut som gladde honom extra mycket? – Framtidsutredningen. Det är väldigt positivt att vi utreder grundligt och sedan fattar genomtänkta beslut.

Kongress 2017
Eduardo Chagas, ETF

”Vi ska försöka stoppa nya kör- och vilotidsregler”

Talare. EU-kommissionen vill ändra reglerna inom transportsektorn. Men om den lagstiftning som finns följdes, smarta färdskrivare infördes snabbare och kontrollerna förbättrades, så skulle åkeribranschen fungera mycket bättre.

Kongress 2017

Vad är viktigaste frågan?

Enkät. Vi frågade fem transportare på kongressen: Vilken är den viktigaste fråga?

Kongress 2017

”Tillsammans är vi starka”

Mötet. Malin Sundberg är besatt av historia. Av berättelser om förgången tid och hur vi tagit oss dit där vi är i dag. I juni kliver hon upp i Transports talarstol, på sin första kongress.