Hallå där!

Viktor Hage ägnar tillsammans med folkrörelsefolk från hela Norden tre försommarveckor åt Genèveskolan på plats i Schweiz.

Berätta!

– Genèveskolan är de nordiska fackens folkhögskola. Vi som är med på kursen ska lära oss mer om ILO och få en bredare syn på fackföreningarna i världen.

Ni kommer att vara med på FN-organet ILO:s kongress också, vad händer där?

– Där möts arbetare, arbetsgivare och regeringar från hela världen för att diskutera och hitta gemensamma linjer i frågor som har med arbete att göra. En handlar om vad ILO ska göra med länder som bryter mot konventionerna. De handlar till exempel om barnarbete till exempel.

– Själv får jag chansen att följa frågan om globala leverantörskedjor som för första gången är ett ämne på ILO:s kongress. Det är spännande att få vara med och sätta den på agendan.

Vad betyder det för ett fack som Transport att du och andra får kontakt med kollegor från Norden och andra delar av världen?

– Att vara med och bygga nätverk betyder väldigt mycket, speciellt i en så aktuell fråga som leverantörskedjorna. Det handlar om att Transport är med i debatten.

Och vad gör du annars?

– Jag jobbar på Transports förbundskontor som gruppledande organisatör, det betyder att jag är ute på de avdelningar i närheten där vi har organisatörer.

Fotnot: ILO är FN:s fackorgan för sysselsättnings- och arbetslivsfrågor. Det grundläggande målet är att bekämpa fattigdom och befrämja social rättvisa.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Per-Olov "Turken" Lundin i lastbilshytten.

”Varför ska jag sluta jobba?”

Mötet. Han gick till sjöss som 16-åring och har hunnit avverka tio transportyrken. Vid fyllda 69 år kör han fortfarande lastbil.

Arne Reldin

… psykolog i Gagnef, fick oväntat besök på tisdagskvällen. Han bor granne med Sveriges enda flottbro. Eller före detta flottbro snarare.

Magnus Westlander

… som är en av personerna bakom Demenscentrums nya utbildning om demens. Webbkursen riktar sig direkt till ordningsvakter och poliser.

Hallå där!
Caroline Ekblom

Caroline Ekblom

… ekonomi- och hr-chef på AA Logistik i Västerås, som har fått Prevents stipendium för sina insatser inom arbetsmiljö. Hennes vision är att arbetsmiljön inte bara ska vara bra – utan bäst.

Jessica Karlsson med hundarna Foxy och Basse

Bästa jobbarkompisarna har fyra ben och svans

Månadens medlem. Foxy och Basse tillhör familjen. Samtidigt är de hennes bästa arbetskamrater. Väktaren Jessica Karlsson är hundförare och jobbar nätter i industriområden, parkeringsgarage och källare.

Hallå där!

Martin Fransén

... ordförande i Förbundet Arbetarsolidaritet som ger sitt årliga pris Arbetare till arbetare till Stockholms sopgubbar.

Hallå där!
Göran Hallqvist

Göran Hallqvist

… som kanske räddade 50 personers liv när bussen han åkte med var nära att krascha in i en tankbil. Själv var han på väg hem till Gävle efter en kryssning till Åland.

Hallå där!
Gabriel Collin

Gabriel Collin

… som i våras tog studenten på årets transportskola, Vretagymnasiet i Östergötland.

Ellinor Grafström och hundarna Ella och Åke.

”Jag blev otroligt manipulerad”

Mötet. Chaufförsjobbet på Wermdö flistransporter blev inte som Ellinor Grafström tänkt sig. Motvilligt drogs hon in i en härva av obetalda räkningar, skatteskulder, lögner och löften som aldrig infriades.

Lastbilssystrar

Lastbilssystrar

Månadens medlem. Ann-Louise och Marie-Louise. Madsen och Karlsson. Systrar på samma åkeri, med äkta män på samma åkeri. Och flera barn som blivit lastbilsförare. Vad månde bli av de snart nio barnbarnen …

Dyslexi
Patrik Welle

Patrik låter sig inte hejdas av dyslexin

Dragkamp med orden. Kalle Anka-pocket räddade honom. Och mobilen är hans bästa vän i jobbet. Lastbilschauffören Patrik Welle låter inte dyslexin stoppa honom från att göra det han vill.

Hallå där!

Caroline Söderqvist

… som är på väg hemifrån Mjölby till yrkes-VM i Förenade Arabemiraten. Där ska hon försvara de svenska färgerna i grenen flygteknik.