Övervakad rastplats i Jönköping.
Close
Övervakad rastplats i Jönköping.
Close
Sund konkurrens?

Det skulle bli lika lön – blev 32 avgifter

Åkeri. Mer än ett år har gått sedan EU-reglerna som skulle sätta stopp för lönedumpning på vägarna infördes. Facit: 32 sanktionsavgifter för transportföretag som saknat utstationeringspapper och facket saknar alltjämt verktyg att granska företagen som kör tillfälligt i landet.

Tommy Jonsson rattar sin bil genom Ljungarum, han saktar ner vid kombiterminalen och pekar ut några åkerier han har koll på och tar snart vänster in på en väg där ett par dragbilar med vita släp står parkerade. Han kör ut på E4:an och gasar söderut mot Torsvik. Där flera miljardbolag har sina jätte­terminaler.

”Vi har blivit en fristad för lönedumpning.” säger Tommy Jonsson i Transports Ordning och reda-verksamhet. Foto: John Antonsson
”Vi har blivit en fristad för lönedumpning.” säger Tommy Jonsson i Transports Ordning och reda-verksamhet. Foto: John Antonsson

Han visar var rader av lastbilar brukar stå på helgerna och chaufförer brukar ta leva sina helgliv. Mycket är som det har varit, men vissa saker är annorlunda nu.

Karusell av upplägg

Tommy Jonsson visar dokument han sammanställt om svenskregistrerade transportföretag. Vissa äger en massa bilar, men har inga anställda. Vissa har en massa utstationerade chaufförer, men inga lastbilar. Det är en karusell av upplägg.

– Vi började se det redan innan mobilitetspaketet. De började anställa förarna direkt i Sverige och köra i svensk­­registrerade lastbilar, säger han.

Tommy Jonsson tror att företagen gjort det i förberedelse för mobilitetspaketet som i större delar infördes 2022. De nya reglerna har gjort det svårare för företag att ligga ute i annat land vecka efter vecka.

”Kryphål” som försvann

Ett väsentligt” kryphål” som försvann var att reglerna för kombinerad trafik gjorts om. Tidigare var det tillåtet för utländska transportföretag att utan restriktion köra transporter för kombinerad trafik mellan tåg och sjöfart till närmast lämpliga omlastningsplats. I praktiken innebar det att utländska transportföretag kunde ligga och köra veckorna i ända. Numera måste företagen lämna landet efter att tre transporter genomförts under sju dagar, och därefter är det en avkylningsperiod. På så sätt är det nu samma regler för kombinerad trafik som för så kallad cabotagetrafik, det vill säga rätten för transportföretag som gjort en internationell transport till Sverige att också få göra tre stycken inrikestransporter.

Transportbranschen är rörlig i sin natur. Så när EU tog fram mobilitetspaketet med en speciallagstiftning för chaufförer som jobbar tillfälligt i annat land än där de bor. Då EU beslutade om lagstiftningen var målet att värdlandets löner också ska gälla dem som tillfälligt arbetar där. Därför måste transportföretag som kör cabotage- och kombitrafik göra en speciell utstationeringsanmälan i ett EU-register som heter IMI-registret. Där ska det bland annat stå vem som är arbetsgivarens kontaktperson och vad föraren tjänar.

Målet med EU-lagstiftningen är att förarna som kör internationellt ska tjäna lika mycket som i värdlandet.

Kollektivavtalens löner

Att garantera löner är lite enklare att ordna i ett land som har minimilöner. I Sverige är det fack och arbetsgivare som sätter löner. Och därför är det kollektivavtalens löner som ska gälla. Men som det är nu, krävs att det finns ett tecknat kollektivavtal för att den utstationerade chauffören skall få svensk lön. Det finns inte heller några sanktionsavgifter för de transportföretag som har förare som tjänar för lite. Det som finns är en sanktionsavgift för att inte ha gjort en utstationeringsdeklaration. Den är på 60 000 kronor.

Tommy Jonsson ser mycket fusk och lönedumpning i sitt jobb med Transports Ordning och reda-verksamhet. Foto: John Antonsson
Tommy Jonsson ser mycket fusk och lönedumpning i sitt jobb med Transports Ordning och reda-verksamhet. Foto: John Antonsson

Det var i juni förra året reglerna om utstationering av förare infördes. Fram till maj 2023 hade 32 sådana sanktionsavgifter delats ut. Det är bara en bråkdel av det sammanlagda antalet sanktionsavgifter som delats ut till utländska transportföretag.

Tommy Jonsson suckar.

– Vi har blivit en fristad för lönedumpning. Vi kan i princip inte göra någonting. Arbetsmiljöverket har tillgång till registret. Men för att vi ska kunna få ut uppgifter om löner så måste vi i princip ha namn på förarna vi vill ha uppgifter om.

Som allt är nu ser Tommy Jonsson bara en lösning, som han påpekar att den är hans personliga och inte nödvändigtvis Transportarbetareförbundets.

– Det enda som kan hjälpa är om vi kan få till en ändring i lagen så att vi kan allmängiltigförklara vårt utstationeringsavtal.

Sanktionsavgifter

En annan viktig del i mobilitetspaketet är reglerna om kör- och vilotider som innefattar både helgvila och rätten för chaufförer att få resa till hemlandet eller till transportföretagets säte. För brott mot kör- och vilotidsreglerna har betydligt fler sanktionsavgifter delats ut

– Vi kan se att poliserna nappade direkt, säger Michael Jacobsson, utredare på Transport­styrelsen.

Det är polisen som stoppar lastbilarna och kontrollerar att reglerna i mobilitetspaketet följs. Sedan är det Transport­styrelsen som beslutar om sanktionsavgift. Mellan den 1 januari 2022 och 31 maj 2023 delades 198 sanktionsavgifter ut för överträdelser av artikel 8.8, som rör kör-och vilotidsregler. De flesta av sanktionsavgifterna rör förbudet mot att tillbringa långa veckovilan i hytt. Men ett fåtal sanktioner gäller rätten för förare att resa hem till företagets säte eller till där hen bor var tredje eller fjärde vecka.

– Rätten att få åka hem är klurig för oss att utreda. Polisen kan ibland styrka det med färdskrivaren. Men problemet är att transportföretaget kan hävda att föraren erbjöds en hemresa, men tackade nej. Det är ännu inte tydligt vilken nivå erbjudandet att åka hem ska vara på. Vi inväntar antingen direktiv från Bryssel eller svensk rättspraxis från förvaltningsrätten. Problemet är att föraren har ett beroendeförhållande till arbetsgivaren. Så det räcker kanske inte att föraren skrivit på ett dokument som säger att han inte vill åka hem, Det vi lutar åt är att företaget ska klara av att visa att det finns ett organisatoriskt och tidsmässigt utrymme i schemaläggningen för hemresa. Men det är något vi kommer att få jobba med det närmaste året, säger Michael Jacobsson.

Kolla upp…

Tommy Jonsson kör upp på E4 och ser ett bekant kapell på en trailer och kör fram så han kan se en dragbils registreringsnummer och memorerar det. Han har en grej att kolla upp.

– Det enda vi kan göra är att organisera och vi kommer som första fackförbund förhoppnings få en egen lokal inne på en bevakad rastplats i Torsvik.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Snabbkoll om EU-valet 2024. Illustration: Mattias Käll

Så påverkar EU-valet dig och dina arbetsvillkor

Europaparlamentet. I juni går hela Europa till val. EU:s medborgare får då välja sitt parlament. Det som händer i Bryssel påverkar hur du har det på jobbet.

Ovädershiummel över hav.

Facken har en viktig roll i miljö- och klimatarbetet

Klimatpsykologi. Lastbilsförare håller samhället på rull och ser till att vi får mat på bordet, men utsläppen av koldioxid från transporterna spär på klimateffekten. Är chaufförerna miljöbovar då? Och hur är det med flygskam? Kommer flygplatsarbetarna förlora jobben om vi flyger mindre?

Mattias Goldmann vd och grundare 2030-sekretariatet.

I väntan på en plan – så ställer Transportsverige om

Debatt. I januari 2027 ska en utredare föreslå hur svensk klimatpolitik ska utformas. Då är EU:s bindande 2030-mål nära i tid, och bommar vi det måste vi köpa utsläppsrätter eller betala EU-böter; miljarder som vi borde använda i svensk ekonomi. Målet är kumulativt; ökar utsläppen nu måste de minska ännu mer sen.

Offentliga upphandlingar
Det förlorade taxitrafiktillståndet har lett till att Trendtaxi inte längre får köra serviceresor i Region Värmland och Södermanland, liksom i vissa kommuner. Men i Region Örebro vann bolaget nyligen en upphandling då det där räcker med att underleverantörer har tillstånd. Foto: Staffan Wolters (arkivbild)

Så körde upphandling av servicetrafik fast

Värmland. Bolagen är ökända men återkommer som vinnare i nya upphandlingar av sjuktransporter, skolskjutsar och färdtjänst. I Region Värmland har en process med överklaganden pågått i snart två år – ovissheten gör att förare söker sig bort.

Ordningsvakter
Säkerhetsvakterna på utbildningen rollspelar för att öva på vilka situationer som kan lösas utan användning av så kallad pepparsprej. Här har två av dem omhändertagit kursledaren Daniel Thulin och håller honom mot väggen. Foto: Tllda Wendefors

Stort ansvar efter kort utbildning

Arbetsmiljö. För 20 år sedan var ordningsvakten Daniel Thulin en decimeter från att dö av skottet från en AK4. I dag vidareutbildar han säkerhetspersonal runtom i Sverige, med målet att ingen ska behöva gå igenom samma sak som han.

Har du pengar att hämta?
Collage med avtalsförsäkringar

Så billiga är dina försäkringar för arbetsgivaren

Avtalat. Du som jobbar på ett företag med kollektivavtal täcks av försäkringar som ger skydd vid händelser som sjukdom, barnafödsel och arbetsskador. Flera av försäkringarna är helt avgiftsfria för företagen. Varför är det så?

Har du pengar att hämta? Du som varit sjukskriven i mer än 14 dagar, varit föräldraledig eller skadat dig på jobbet kan ha pengar att hämta. Läs mer om dina avtalsförsäkringar på avtalat.se. Foto: Shutterstock

Få vet att försäkringarna finns

Avtalat. Tidningsbudet Elisabet Skoog har snart varit sjukskriven i ett år. Hon får sjukpenning från Försäkringskassan och den kollektivavtalade försäkringen AGS.  Elisabet visste om att den fanns, eftersom hennes skyddsombud (som också var en nära kollega) berättade om försäkringen förra gången hon var sjukskriven.

Andreas Ehm är försäkringsinformatör. Han har hjälpt transportarbetare att få ut 1,5 miljoner från sina försäkringar.

Andreas har dragit in 1,5 miljoner kronor

Transport. Andreas Ehm på Transports Halmstadsavdelning brinner för att informera om försäkringar. Han har hjälpt ett 70-tal personer få ut sammanlagt 1,5 miljoner kronor från Afa Försäkring. Han tror att inte ens hälften av alla transportarbetare vet vilka försäkringar de omfattas av.

Mitt i flytten. För Chris Michau och Anton Semeniuk rullar jobbet på bra. Foto: Justina Öster

Flytt med flyt

Flyttarbetare. 60 anställda, 50 rum, hundratals kartonger – för många på arbetsplatsen innebär flytten en stor omställning. För killarna från Flyttbolaget är det bara en dag som andra på jobbet, fysiskt en ny arbetsplats. Kanske lite mer organiserad än den genomsnittliga kontorsflytten.

Snabbkoll
Snabbkoll om nya LAS. Illustration: Mattias Käll

Det här gäller i nya lagen om anställningsskydd

Arbetsrätt. Sedan 2022 gäller den nya lagen om anställningsskydd, LAS. Lär dig mer om vad som gäller vid uppsägning och vad skillnaderna är mellan att jobba på en arbetsplats som omfattas eller inte av huvudavtalet.

Mobbning
Mobbning på jobbet. Illustration: Unni von Feilitzen

200 000 svenskar mobbas på jobbet

Arbetsmiljö. En ny studie visar att 200 000 personer i Sverige utsätts för mobbning på jobbet. Det leder ofta till depression, ångest och i värsta fall döden. Det kan vara så många som två personer i veckan som begår självmord till följd av mobbning på arbetsplatsen.

Mikael Löwdin. Foto: John Antonsson

Vad kan facket göra?

Arbetsmiljö. Många medlemmar vänder sig till skyddsombuden när de utsätts för kränkande särbehandling eller mobbning på jobbet. – Det är tyvärr mer vanligt än man tror, säger Mikael Löwdin som är Transports regionala skyddsombud i Västerås.

Gert Andersson förberedde sig inför mötet med chefen genom att anteckna vad som hänt, datum och klockslag, varje gång kollegan hade varit elak mot honom.

”Vi måste prata mer om hur vi uppför oss mot varandra”

Arbetsmiljö. Gert Andersson har jobbat på flera arbetsplatser där det har förekommit mobbning och har själv blivit utsatt för kränkningar. På kongressen 2022 lade han fram en motion om att Transport ska verka för mobbningsfria arbetsplatser.

Döden på jobbet
Vägen var avstängd stora delar av dagen efter dödsolyckan, där två lastbilar frontalkrockade, på väg 26/47 mellan Mullsjö och Sandhem i januari förra året.

Fler förlorade livet i arbetsolyckor

Arbetsmiljö. Under förra året dog 65 personer på jobbet i Sverige. Det är det högsta dödstalet på många år. Chaufförer är bland de värst drabbade av dödliga arbetsplatsolyckor.

Kollegahjälpens logga

”Det är viktigt att prata och ventilera”

Arbetsmiljö. Dödsolyckor på jobbet och dödliga trafikolyckor ökade under 2023. För den lastbilschaufför som råkar ut för ett trauma i arbetet finns hjälp att få. En grupp chaufförer och åkare finns där som kamratstödjare genom Kollegahjälpen.