Göteborgs hamn
Close
Flera personer som arbetar i Göteborgs hamn riskerar att förlora jobbet på grund av de skärpta säkerhetskontrollerna. Arkivbild.
Close

Hamnbolag portar personal – ”säkerhetshot”

Arbetsrätt. Göteborgs hamn har skärpt säkerheten. Anställda som tidigare prövats och godkänts nekas nu tillträde. Ett företag som opererar på hamnområdet har varslat om uppsägning – anställda kan inte utföra jobbet eftersom de inte kommer in.

De nya, höjda kraven på säkerheten i hamnområdet infördes i november och gäller skyddsobjekt, områden klassade som samhällsviktiga och därför behöver särskilt skydd mot bland annat sabotage och spioneri.

– Att man utreder vad man har i bagaget är vi vana vid. Det kan till exempel vara ett rimligt beslut att en person med stora skulder inte hanterar kontanter. Men förfarandet i de här fallen är verkligen inte okej och dessutom rättsosäkert, säger Peter Åkesson, ombudsman på Transports Göteborgsavdelning.

Exakt hur kraven för att få tillträde till skyddsobjekten har förändrats svarar inte Göteborgs hamn på, men enligt hamnbolaget berör det ett ”mindre antal” personer. Enligt Transport handlar det om minst sex fall i Energihamnen.

Det handlar om personal utifrån som utför uppdrag för olika entreprenörer, till exempel kör tankbil. Samtliga har tidigare prövats. Varför de inte längre får tillträde har de inte fått veta.

Bedömningen har gjorts av hamnbolaget tillsammans med terminalbolagen på skyddsobjektet: Gothenburg Roro, APM Terminal och Logent Port och Terminals, med stöd av säkerhetsbolaget Avarn Security.

Hamnbolaget betonar att det inte rör sig om säkerhetsprövningar där myndigheter, som Säpo, är involverade. I stället handlar det om bakgrundskontroller där allmänna handlingar – exempelvis domar – synas.

– Det är två olika saker som inte får blandas ihop. Vi har tidigare inte gjort några bakgrundskontroller på de externa som ansökt om tillträde, vi har endast kontrollerat att namnuppgifterna stämmer överens med personnummer, sedan även utfört legitimationskontroll vid uthämtning av passerkortet, säger Magnus Rosenqvist, biträdande säkerhetschef, Göteborgs hamn.

– I den omvärld vi lever i nu så behöver vi skapa en trygg och säker arbetsplats.

Praxis vid kontroll

Enligt säkerhetsansvariga på Göteborgs hamn är tillvägagångssättet inget som ändrats nyligen, det har tvärtom i stort gjorts på samma sätt under hela 2000-talet. Däremot har säkerheten skärpts eftersom säkerhetsläget i landet försämrats, en följd av Rysslands anfall mot Ukraina.

– Tillvägagångssättet är praxis. Det går inte att som skyddsobjekt se en risk med en person och chansa och släppa in den i ett område som Energihamnen, där man skulle kunna orsaka en olycka som drabbar hela Göteborg, säger Göteborg hamns säkerhetschef Thomas Fransson till Göteborgs-Posten.

Men enligt facket är en sådan praxis i sig helt felaktig.

– En säker och kontrollerad prövning av personal ska bedömas av en myndighet. Allt annat är obegripligt och sätter hela arbetsrätten med lagar mot diskriminering ur spel, säger Peter Åkesson.

– I vårt rättssamhälle prövas en tvist eller en brottsmisstanke i tre olika instanser, men inte här. Här har man inte heller haft samtal för säkerhetsprövning med individen i alla fall.

En av de entreprenörer som drabbats har varslat facket om uppsägning. Företagets anställda kan inte utföra sina jobb eftersom de helt enkelt inte kommer in i hamnen. Enligt Transport ombudsman är arbetsgivaren lika frustrerad som facket.

– Men arbetsgivaren kan inget göra, de bestämmer inte vilka som får komma in på området, säger Åkesson.

– Det finns människor som totalt bryter ihop för saker som är lindrigare än det här.

En person som först inte godkändes vid bakgrundskontroll har fått tillbaka behörighet och har åter tillträde. Andra som mist sin behörighet har ändå kunnat utföra uppdrag i hamnen. Lösningen har varit att de varje dag fått tillfälliga passerkort utskrivna, enligt facket och chaufförer. Men det stämmer inte längre, enligt hamnbolaget: Den som inte godkänns vid bakgrundskontroll kommer att nekas tillträde även som besökare.

Transport ser ingen motsättning i att värna rikets säkerhet och följa lagen för hur prövningar görs.

– Det går att kombinera. Våra medlemmars ära, heder och personliga integritet väger tyngst. Att de som bedriver verksamhet som är av betydelse för Sveriges säkerhet själva bryter mot lagen är alltid fel och kan få förödande konsekvenser för de drabbade, säger ombudsman Peter Åkesson.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Alexandra Einerstam. Foto: Lilly Hallberg

Vem vinner på väskförbudet?

Krönika. Det är snart ett år sedan som polisen införde ett förbud mot väskor på evenemang som kräver polistillstånd eller som måste anmälas till polisen. För bevakningsbranschen har det inneburit ”klirr i kassan”.

Transports ombudsman Peter Åkesson varnar: All stöld är saklig grund för avsked.

Stöld på jobbet skäl för avsked

Bensinmack. Ibland börjar det med en glass, en hamburgare eller en dricka. Sen kan det övergå till snus och cigaretter. Efter upprepade fall av stölder på bensinstationer i Göteborgsområdet varnar ombudsman Peter Åkesson: Stjäl aldrig på jobbet. Det är saklig grund för avsked!

Gummiverkstad med däck staplade i förgrunden. En man står och jobbar framför en bil längre in i lokalen.

Det blev inget nytt avtal om arbetstid

Gummiarbetare. Det blir inga nya villkor om arbetstider i gummiverkstadsavtalet. Överenskommelsen föll efter att medlemmarna sagt sitt.

Förslag om nya regler för klampning av fordon

Åkeri. Ta bort tidsgränsen för hur länge en lastbil får låsas fast genom så kallad klampning för att hindra fortsatt färd, när en chaufför brutit mot gällande regler. Den lagändringen föreslår regeringen i en proposition till riksdagen.

Arbetsförmedlingen Malmö

Kvinnor med funktionshinder får sämre jobbstöd

Arbetssökande. ”Supported employment” är en form av stöd vid anställning för personer med funktionshinder. Men alla som behöver får inte det stödet och kvinnor får sämre hjälp än männen när det gäller att hitta och behålla ett arbete.

”DSV har ju inte ett jättebra rykte”

Åkeri/Terminal. – Det har tisslats och tasslats i ett och ett halvt år om att DSV var intresserat av att ta över Schenker och att det vore förfärligt. Så säger en chaufför på Schenker åkeri efter beskedet att danska logistikbjässen DSV köper tyska jätten DB Schenker.

DSV tar över Schenker – stor oro bland anställda

Åkeri. Danska logistikjätten DSV tar över fraktbolaget Schenker från tyska tågbolaget Deutsche Bahn efter en lång tid av spekulationer, skriver ekonomisajten placera.se. Stor oro rapporteras bland Schenkers anställda i flera städer.

9/9 – vi är här för att höra er, yrkesförare!

Yrkesförarens dag. I dag uppmärksammar vi dem som ser till att allt kommer fram, alla dagar – maten på bordet, barnen till skolan, medicinen till sjukhusen, soporna till återvinningen. Transportarbetaren är på plats vid Rasta Nyköpingsbro och hör hur och vad yrkesförare själva önskar.

Upprop mot stålbad för folkbildningen

Politik. – Vi kräver ett omedelbart stopp på nedskärningarna mot studieförbunden! Det deklarerar ABF:s förbundssekreterare Annika Dahl och Medborgarskolans förbundschef Ann-Sofie Olding i ett press­meddelande.

35-timmars arbetsvecka får tumme upp från facket

Politik. En arbetsgrupp inom Socialdemokraterna föreslår 35-­ timmars arbetsvecka till 2035. – Det är ett bra förslag, men takten är för långsam, säger Transports ordförande Tommy Wreeth.

Teknik & trafik
Så här skulle e-metanolfabriken se ut. Men det blir ingen fabrik. Illustration: Öviks Energi

Satsning på grönt fartygsbränsle avbryts

Sjöfart & flyg. Flagship Ones fabrik i Örnsköldsvik skulle tillverka fossilfritt e-metanol. Den skulle bidra till grön omställning och skapa nya jobb. Men det blir ingenting av det.

Här i Kagghamra startade branden i november 2020. Sedan februari 2021 är soptippen täckt av sand.

Rekordrättegång väntar i Think Pink-härvan

Miljöbrott. Den 3 september startade rättegången mot sammanlagt elva personer misstänka för kriminell avfallshantering kopplat till återvinningsbolaget Think Pink. Målet är det hittills mest omfattande rörande miljöbrott – systematisk dumpning av giftigt avfall på en rad platser runt om i landet. (UPPDATERAD)

Strul med nya kurser för ordningsvakter

Bevakning. Lite mer än ett halvår har gått sedan nya ordningsvaktslagen infördes. Grund- och fortbildningarna har kommit i gång och många blir fullbokade. Men utbildningsplatserna är för få och dåligt utspridda, anser Martin Bjurhem på Bevakningsbranschens yrkes- och arbetsmiljönämnd.

Elmia Lastbil 2024

Samling för branschen

Åkeri. Framtid och historia, fordonstillverkare och fack, chaufförer och opinionsbildare. På onsdagen öppnande den tjugoandra upplagan av lastbilsmässan på Elmia i Jönköping.

Teslas verkstad i Segeltorp. Foto: Lilly Hallberg

Arbetsgivare stämmer Transport för sympativarsel

Konflikt. Biltrafikens Arbetgivareförbund har stämt Transport för brott mot varselskyldighet. Det gäller omfattningen av sympatiåtgärder i Teslakonflikten. ”Varför de stämmer oss kan de förmodligen bara själva förklara” menar Tommy Wreeth, Transports förbundsordförande.

Elmia Lastbil 2024

Transport på plats på Elmia

Åkeri. Alla kommer att vara där. På onsdag nästa vecka öppnar lastbilsmässan på Elmia-området i Jönköping. Transport välkomnar besök i förbundets monter under fyra mässdagar.