Gate gourmet Arlanda

Transport stämmer Gate gourmet för massuppsägning

(UPPDATERAD) Flyg. Transport stämmer Gate gourmet till Arbetsdomstolen. Förbundet kräver höga skadestånd till drygt 60 anställda, som facket anser har sagts upp utan saklig grund. Bolaget anklagas också för att ha struntat i turordningsreglerna.

En av de uppsagda, med flera decenniers arbete i Gate gourmet, är glad och lättad över beskedet att Transport nu för frågan vidare till Arbetsdomstolen (AD) för avgörande.

– Det har varit jättejobbigt att gå och vara orolig hela tiden och inte veta vad som ska hända. Efter fackmötet när vi fick beskedet känns det mycket bättre. Ljusare, jag kan slappna av mer. Vi är inne på rätt väg i alla fall. Även om vi inte vet vad utslaget blir är det lättare att vänta nu, säger hon.

Samtidigt får flygplatsarbetarna och Transports flygavdelning solidariskt stöd i sin kamp. Uppmuntran kommer i ett brev från fackförbundet Teamsters med 1,4 miljoner medlemmar i USA. Även de tvistar mot det globala företaget, vars verksamhet kantas av hård facklig kritik.

Bakgrunden till konflikten i Sverige, som rullat på under hösten, är krisen i flygbranschen. Transport har även anklagat Gate gourmet för att inte följa normal förhandlingsordning och behandla sina anställda under all kritik.

Det handlar om verksamhet vid både Arlanda, Landvetter i Göteborg och Malmö airport.

I korthet sa Gate gourmet först upp personalen i september i år. Efter central förhandling med Transport tvingades företaget backa och presentera en omplacerings-utredning. I oktober kom bolaget  igen med samma uppsägning av över 60 medlemmar. Därför har Transport skickat in två stämningsansökningar till Arbetsdomstolen (AD).

I bägge stämningarna hävdar Transport att Gate gourmet brutit mot turordningsreglerna i Lagen om anställningsskydd (las) – på två sätt.

Dels har medarbetare med längre anställningstid sagts upp, trots att andra med kortare tid i företaget fått behålla sina anställningar. Dels har anställda med längre tjänstgöringstid sagts upp tidigare än de med kortare, som fått stanna kvar i bolaget.

Stämningarna lyder i korthet:

• Uppsägningarna under 3–20 september. För de bägge brotten mot turordningsreglerna begär Transport att Gate gourmet ska betala ett skadestånd på 100 000 kronor plus ränta.

• Uppsägningarna 28 oktober-4 november. I första hand yrkar Transport att AD ska ogiltigförklara företagets uppsägningar och att de anställda ska få jobben tillbaka. Förbundet hävdar att det saknas saklig grund för uppsägningarna, alltså inte så stor arbetsbrist som arbetsgivaren hävdar. Dessutom ska Gate gourmet betala ett allmänt skadestånd på 150 000 kronor plus ränta till vardera medlem.

Går AD på arbetsgivarens linje, och anser att det finns saklig grund, yrkar Transport i stället på att varje medlem ska få 120 000 kronor i skadestånd från bolaget.

Transport föreslår att bägge stämningarna ska behandlas samtidigt och begär ersättning för rättegångskostnaderna. Samtidigt flaggar förbundet för att fler skadeståndsanspråk kan komma ifall medlemmar ”lider ekonomisk skada”.

Det var i augusti i år som Transport och företaget första gången förhandlade om den omorganisation och de nya så kallade kombitjänster, som ledningen ville införa. Innebörden är att all personal ska kunna jobba på alla avdelningar. Gate gourmet ville dessutom byta ut Transports avtal mot Hotell- och restaurangfackets (HRF) billigare avtal.

En del av personalen arbetade redan på HRF:s avtal.

Transportklubben protesterade. Bytet skulle innebära att medlemmarna förlorade flera tusenlappar i lön plus sämre villkor. Trots protesterna gick Gate gourmet vidare och införde sin nya organisation och HRF:s cateringavtal. Samtidigt ogiltigförklarade Transport uppsägning efter uppsägning och lokala förhandlingar avlöstes av centrala.

Facket vidhåller att arbetsbristen inte är så stor som arbetsgivaren beskriver  inom Transports områden som bland annat transporter, lastning, lossning och påfyllning av flygplansvagnar. Transportarbetareförbundet lutar sig mot den plan företaget la fram i augusti. Enligt den skulle personalstyrkan, inom Transports avtalsområden, bantas ner till 64 anställda på Arlanda och elva på Landvetter, hävdar facket.

Under hösten fick Transport stöd av Hotell- och restaurangfacket. I en gemensam skrivelse till Gate gourmet betonade facken att Transports avtal gäller inom tidigare arbetsområden. Den grundar sig på LO:s organisationsplan och det är inte upp till enskilda företag att fritt välja avtal, poängterade förbunden.

– Det handlar om ren avtalsshopping och kan få stora konsekvenser för många fler löntagare om vi inte sätter stopp, säger Transports centrala ombudsman Per-Olof Norgren.

Tvisteförhandlingar om detta, alltså brott mot riksavtalet för arbetstagare inom civilflygsområdet, pågår också mellan parterna. Även den tvisten kan komma att avgöras i AD, men det är inte klart än.

Norgen ifrågasätter företagets inställning att det inte finns några jobb kvar inom Transports avtalsområden.

– Märkligt, eftersom de som blivit omplacerade gör exakt samma arbete som Transports medlemmar utförde tidigare.

Han tillägger:

– Jag har aldrig varit med om något så här rörigt förut. Aldrig så många ogiltigförklaringar på en gång och aldrig att en arbetsgivare sagt upp samtliga från ett speciellt avtal. I grunden handlar ju allt om att Gate gourmet vill ha ett billigare avtal, dumpa löner och villkor, i kristider. Som sagt, avtalsshoppa.

Hur AD kommer att döma törs Per-Olof Norgren inte sia om.

– Men jag hoppas verkligen att våra medlemmar får upprättelse. Som de har blivit behandlade.

Flygombudsman Johan Einarsson är också nöjd med att frågan ska prövas i rätten.

– Nu känns det som om vi tar sista steget vi kan ta, i rätt riktning mot ett avgörande. På medlemsmötet vi kallade till var deltagarna både positiva och glada över beskedet. Jag hoppas det var en sten som föll och en klump som släppte i magen.

– Nu avvaktar vi utslaget, förväntansfullt.

Under resans gång har Johan Einarsson hunnit samla på sig högvis med handlingar, uppåt 400 sidor. Hittills.

– För min del får det gärna bli 1 000 sidor. Viktigast är att våra medlemmar inte blir illa behandlade, säger han.

Gate gourmet företräds av arbetsgivarorganisationen Svenska Flygbranschen och Transport av

LO-TCO Rättsskydds förbundsjurist Anett Olofsson.

– Det är rörigt kan man lugnt säga. Bolaget hanterar hela situationen så oerhört tafatt. När det gäller själva förfarandet kan man undra om Gate gourmet ens vet riktigt vad de hållit på med, säger hon.

Med tanke på pandemiläget och att frågan måste utredas ordentligt bedömer Olofsson att det kan dröja minst ett år innan fallet tas upp i AD. Trots att ogiltigförklaringar ska handläggas med förtur.

Kommande dom vill Anett Olofsson inte spekulera i.

– Men jag kan säga så här, att hade vi bedömt läget som utsiktslöst så hade vi inte väckt talan. Nu får arbetsgivaren svara. Sedan finns alltid möjligheten för parterna att göra upp i godo. Men ska facket dra tillbaka en stämningsansökan så måste det alltid ske i samråd med berörda medlemmar, betonar hon.

Att ”göra upp i godo” kan exempelvis handla om att anställda får tillbaka sina anställningar eller en summa pengar, men det är än så länge inte aktuellt.

Fotnot. Gate gourmet är en del av koncernen Gate group, som är en av de största aktörerna i världen inom flygcatering, alltså hantering av mat, dryck och tullfria varor till flygpassagerare.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Lars Johansson:
    11 december, 2020

    Hur kommer det sia att HRF och Transport inte kan komma överens om vilken organisation som skall teckna avtal med Gate Gormet? Hade HRF nekat så hade situationen varit annorlunda. Med andra ord, hur fungerar det mellan fackorganisationerna? Arga konkurrenter eller?

  2. Magnus weman:
    11 december, 2020

    Bra jobbat nu håller vi tummarna

Lästips:

Avtal klart för flygtekniker

Flyg. Två år, höjningar på sammanlagt 7,4 procent. Och en ökning som gäller på utgående lön, inkluderat alla tillägg och inte enbart på tarifferna. På måndagen tecknade Transport nytt kollektivavtal för flygteknikerna.

Fortsatta förhandlingar för flygtekniker

Flyg. I går återupptogs förhandlingarna för tekniker – den sista yrkesgruppen inom flyget som ska få nytt kollektivavtal. Det blir också ett av de sista avtal som Transport tecknar i hela avtalsrörelsen.

Fick hjälp och vann mot Försäkringskassan

Arbetsskador. Nu har Försäkringskassan fått en smäll på näsan, säger en miljöarbetare och Transportmedlem. Han fick juridisk hjälp av Transport och LO-TCO Rättsskydd – och rätt till sjukpenning och sjukersättning som myndigheten avslagit.

”Tre truckolyckor inträffar varje dag”

Lager. Att manövrera en truck är ett precisionsarbete. Så se upp med truckutbildningar på en eller ett par dagar. Saknar du tidigare erfarenhet tar det längre tid än så, varnar Maria Themptander på Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Tyngre fordon med B-körkort?

Teknik och trafik. Snart kan vissa B-kortsförare få köra fordon som väger upp till 4,25 ton. Men det förutsätter att fordonen går på alternativa bränslen.

Säkerhetskontrollen på Arlanda. Foto: Justina Öster

Avarn hotas av vite på 100 000

Arbetsmiljö. Transports skyddsombud larmade Arbetsmiljöverket om brister i arbetsmiljön. Efter en inspektion riskerar bevakningsbolaget Avarn Security 100 000 kronor i vite om åtgärder inte vidtas i den nya säkerhetskontrollen på Arlanda flygplats.

Helsingborgs hamn vill säga upp två

En privat säkerhetskonsult har undersökt fyra hamnarbetares koppling till en brottsmisstänkt kollega. Nu vill bolaget säga upp två av arbetarna, något Helsingborgs Dagblad var först att berätta.

Månadens avdelning
Transports avdelning 19 i Västerås.

Facklig närvaro främst

Transport. Högt i tak och full fart – förhandlingar, möten med medlemmar, en Startpunktsutbildning och någon som är på språng ut. Det händer mycket hos avdelning 19 och det mesta handlar om aktiviteter utanför kontoret i Västerås.

Ukrainska kvinnor utbildas till lastbilsförare

Åkeri. Det är brist på mycket i krigsdrabbade Ukraina – särskilt på lastbilschaufförer. För att fylla ut tomrummet efter landets många inkallade män och hålla samhället i gång har 24 kvinnor i Kiev gått en förarutbildning för C-kort. Nu skalas utbildningen upp och fler utbildas.

På säker väg. Eleverna på Södra Vikens program går på skolan som nyligen utsetts till Sveriges bästa transportskola.

Unga om transportbranschen: Helt rätt

Utbildning. När över 1 000 transportelever svarade på hur de ser på branschen och framtiden blev det toppbetyg. Och nästan nio av tio tycker att utbildningen ger rätt kunskap.

Samtrans-åkerier bryter mot kollektivavtal

Taxi. Samtrans-chaufförer som enbart kör samhällsbetalda resor har rätt till månadslön på mellan 26073 och 27004 kronor enligt kollektivavtalet. Men så är det inte för majoriteten av de Transportarbetaren talat med.

”Risk att sjuka människor hamnar i kläm”

Sjukförsäkring. – Vi vet ju att sjukförsäkringen inte fungerade tidigare, många hamnade i kläm just för att de inte var färdigrehabiliterade. Att då återgå till det systemet verkar rätt huvudlöst. Så kommenterar Transport försäkringsombudsman Pia Edvall utredningen som föreslår skärpta regler för sjukskrivna.

Strängare regler vid sjukskrivning föreslår utredning

Sjukförsäkring. (UPPDATERAD) Skärp reglerna i sjukförsäkringen och återgå till strängare bedömningar för att få sjukpenning längre än ett halvår, föreslår en statlig utredning. En farlig tillbakagång till ”de rättsosäkra och otrygga system som gällde innan 2021”, kommenterar LO-ordförande Susanna Gideonsson.

Högertrafik

Påsk först med fartbegränsning

Trafik. Påsken är en av de stora trafikhelgerna. Och också en av de första helger med hastighetsbegränsning utanför tätorter, infört för att minska olyckorna. Transportarbetaren tittade i backspegeln för att se vad som gällde tillåten fart tidigare – en av våra mest lästa artiklar på webben de senaste åren.

Filmstjärnan Jean-Claude Van Damme gör sin klassiska ”split” mellan två Volvo-lastbilar. Screenshot reklamfim Volvo trucks.

Tio år sen Van Damme slog rekord med Volvo

Årsdag. Det är en av de mest spektakulära reklamfilmerna någonsin: Filmstjärnan Jean-Claude Van Damme gör sin klassiska ”split” mellan två Volvo-lastbilar. Nu är det tio år sen den slog rekord på Youtube.

Närbild på ett däckbyte.

Kontroller avslöjade däckbytare

Däckverkstad. Hos nära hälften av företagen fanns brister i kassaregistret eller hanteringen av den obligatoriska personalliggaren. Det visar Skatteverket omfattande extrakontroll av verkstäder i samband med däckskifte i höstas.