Close
Trots allt, nu kör vi! Tommy Wreeth på fjärde och sista avtalsrådet. Den 3 och 4 november samlas förtroendevalda för miljöavtalet och tidningsdistributörer för att diskutera krav inför kommande avtalsrörelse.
Close

Tidningsbud och miljöarbetare lyfte sina krav

Avtal. Pengar, pengar, pengar. Och mer jämlik fördelning i samhället. Inför kanske tuffaste och krångligaste avtalsrörelsen någonsin samlades förtroendevalda i Transports sista, stora avtalsråd inför nästa års förhandlingar.

13-1. Så presenterade Transports förbundsordförande Tommy Wreeth resultatet av omröstningen i LO:s styrelse om förslaget att utgå från 4,4 procents löneökning. Det på avtalsrådet för miljö och tidningsdistributörer. Och det var ingen tvekan om att de förtroendevalda, som samlats på hotellet i Arlanda stad, stödde ett nej till förslaget som Facken inom industrin presenterat.

– Varför ska vi alltid ta ansvar först när ingen annan jävel tar sitt ansvar? frågade Wreeth retoriskt.

– Det är ett svårt läge, med krig i omvärlden och inflation. Samtidigt har vi i 35 år fått höra att det ska gå åt helvete, att det inte finns pengar, att allt är ett mörker… Motparten har också ett ansvar.

Detta ansvar var det många av de förtroendevalda tidningsbuden och miljöarbetarna som ville ta upp. Liksom den allt mer ojämlika fördelningen av samhällets resurser – liksom löneutvecklingen för vd:ar och finanstoppar. Och kapitaltillväxt.

”Inflationsdrivande”

När Medieföretagens förhandlingschef Anders Bergqvist visade en graf över reallöneutvecklingen 1965–2021 för anställda hördes önskemål om motsvarande för vd:ar.

Bergqvist, som representerar arbetsgivarparten i förhandlingarna om nytt tidningsdistributörsavtal, ville peka på den stora reallöneökningen som skett efter mitten på 1990-talet. Och risken med att stora löneökningar bara blir inflationsdrivande, och att reallönerna då ändå sänks.

– Från 1995 och framåt har vi sett en exempellös reallöneökning. Det är viktigt att förstå att det inte bara går att blåsa på, att inflationen då riskerar att äta upplöneökningarna. Att industrin har satt märket har varit framgångsrikt, sa Anders Bergqvist.

– Om alla vill ha mer kommer det bara att driva inflationen.

Även Biltrafikens arbetsgivarförbunds Annika Nordin, förhandlingschef på Transportföretagen, uttryckte vikten av märket; att industrin sätter normen för löneökningar. Och även att det finns en stor fara i att driva inflationen.

– Vi har inte varit i den här situationen på länge, och kunskapen är begränsad på båda sidor. När det gäller lönekrav har arbetsgivarsidan en annan syn på saken. Det handlar också om förhållanden i omvärlden som spelar in, oavsett om jag och Tommy bråkar om 4,4 procent, sa Annika, som också underströk miljöarbetarnas samhällsviktiga funktion.

Tommy, Transports ordförande, talade om de reaktioner han möter när han är ute och träffar medlemmar. Det handlade om stigande priser, på mat och bränsle, men också om oro för stigande räntor på bostadslån. Och att kommande avtalsförhandlingar kommer att handla om pengar, pengar, pengar.

– På så vis är det enklast med ett kort avtal, och så får vi börja förbereda oss för processen med ett längre avtal nästa år, sa Tommy Wreeth.

Miljöarbetareavtalet löper ut den sista mars nästa år, tidningsdistributörsavtalet den 30 april 2023.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Tema Sömn. Illustration: Unni von Feilitzen

Så klarar du nattskiften

Sömntips. Jobbar du natt? Då löper du större risk att drabbas av sömnstörningar, övervikt och hjärt-kärlsjukdomar. En trött förare är dessutom en farlig förare. Men det finns knep som gör att du klarar skiftarbetet bättre.

Tidningsbudens nya avtal klart

Tidningsbud. Löneökningar på 7,4 procent, två år – det nya kollektivavtalet för tidningsdistributörer undertecknades på tisdagen av parterna, Transportarbetareförbundet och Medieföretagen.

Lyckad samling vid vattnet

Facket. Intresset var väldigt stort när avdelning 51 ordnade familjedag vid Harasjömålas sjöar. Den soliga vårsöndagen på campen i Blekinge blev också ett forum att tala om fackliga frågor i avtalsrörelsens tid och, så klart – fiske.

Avtal 2023

Bemanning har nytt avtal

Bemanning. Ett nytt, tvåårigt bemanningsavtal har tecknats av LO och Kompetensföretagen. För anställda i bemanningsbranschen betyder det en ökning av garantilönen på 1 350 kronor i år vid heltidsjobb, drygt 700 kronor år två.

Ordningsvakter döms för att ha orsakat en mans död

Bevakning. (UPPDATERAD) Två ordningsvakter döms för vållande till annans död. Enligt tingsrättens dom agerade de båda oaktsamt vid ett ingripande mot en aggressiv och hotfull man i Stockholms tunnelbana och det ledde till att han avled.

Visselblåsare. Illustration: Shutterstock

Ny lag ska stärka skyddet för visselblåsare

Lagstiftning. Den som slår larm om missförhållanden på jobbet ska få ett starkare skydd mot repressalier. Det är syftet med en ny visselblåsarlag. Privata arbetsgivare med minst 50 anställda ska ta fram särskilda rapporteringssystem för att skydda visselblåsares identitet.

Åsas resa
Åsa Alvetjärn. Foto: Privat

Klar… men nu då?

Blogg. Åsa är en snart 50-årig journalist som börjat ratta tunga fordon. Hon går en yrkesutbildning för att bli lastbilschaufför. Det här är den femte och sista delen av hennes berättelse.

Avtal 2023

Öppet för konflikt i hamnar

Hamn. Sedan i fredags råder avtalslöst tillstånd i hamnarna. Det sedan Sveriges Hamnar har sagt upp kajavtalet med Hamnarbetarförbundet – både facket och arbetsgivaren har nu rätt att ta till stridsåtgärder.

Avtal 2023
Avarnklubbens konfliktskola maj 2023 avtalsrörelsen.

Laddar med kunskap om konflikt

Bevakning. En lunchrestaurang som klassrum: Två veckor innan avtalet löper ut samlades bevakningspersonal till konfliktskola i Västberga i södra Stockholm.

Avtal 2023

Tidningsbudens nya avtal klart

Tidningsbud. Löneökningar på 7,4 procent, två år – det nya kollektivavtalet för tidningsdistributörer undertecknades på tisdagen av parterna, Transportarbetareförbundet och Medieföretagen.

De vita kepsarna hör snart historien till. I samband med att QSG tar över som leverantör av Västtrafiks biljettkontroll får även kontrollanterna ny uniform. Foto: Lilly Hallberg

QSG tar över Västtrafiks biljettkontroller

Bevakbning. Det är stort. Över hundra nya medarbetare har rekryterats av bevakningsbolaget QSG, som vunnit Västtrafiks upphandling av biljettkontrollen. Den 1 maj var det skarpt läge i trafiken för kontrollanterna i blå uniform.

Forskare ska titta på hur AI förändrar arbetsvillkoren för bland andra flygplatspersonalen. Foto: John Antonsson

Hur påverkar AI och robotar flygarbetarna?

Arbetsmiljö Om några år kan robotar och AI sköta en del av jobbet på flygplatserna. Professor Åsa Cajander ska undersöka hur det påverkar arbetsmiljön.

Lyckad samling vid vattnet

Facket. Intresset var väldigt stort när avdelning 51 ordnade familjedag vid Harasjömålas sjöar. Den soliga vårsöndagen på campen i Blekinge blev också ett forum att tala om fackliga frågor i avtalsrörelsens tid och, så klart – fiske.

AVTAL 2023

Taxitelefonisternas nya avtal är klart

Taxi. Ett lönepåslag på mellan 1 935 kronor och 2 370 kronor totalt. Efter en rad sittningar enades Transport och arbetsgivarna i Biltrafikens Arbetsgivareförbund på onsdagen om ett nytt tvåårigt avtal för taxitelefonisterna.

Symbol för kvalitet. Servicetrafikens gröna fordon har kommit att bli ett välkänt inslag i stadsbilden. Foto: Lilly Hallberg

Göteborgsmodell höjer servicetrafikens status

Färdtjänst. Bristen på förare är inte unik för Göteborg. Staden arbetar sedan flera år med riktade insatser för att utbilda fler som klarar att köra färdtjänst – utbildning och krav ska både göra jobbet mer attraktivt och ge bättre kvalitet på den upphandlade, samhällsbetalda trafiken.

Västsvensk Tidningsdistribution (VTD) gör stora neddragningar i Bohuslän som en följd av Stampens övergång till digitala morgontidningar.

Fler än hälften av buden i Bohuslän blir av med jobbet

Tidningsbud. Chock och sorg. Det är reaktionen bland dem som distribuerar tidningar i Bohuslän – två av tre anställda förlorar jobbet när mediebolaget Stampen fortsätter sin övergång till digital utgivning.

Avtal 2023

Nytt avtal för miljö- och renhållningsarbetare

Miljöarbetare. Landets cirka 5 600 miljö- och renhållningsarbetare har ett nytt tvåårigt avtal som ger upp till 8,58 procent. Avtalet gäller retroaktivt från den 1 april i år.

Avtal 2023

Tvåårigt flygtankningsavtal höjs med upp till 11,1 procent

Flygtankning. Ett tvåårigt avtal för flygtankning har tecknats mellan Svenska Transportarbetareförbundet och Motorbranschens Arbetsgivareförbund. Avtalet ger upp till 11,1 procent med en första avräkning 1 april 2023.