Close
Färdtjänstförarnas svar visar på en stress som bokstavligen är livsfarlig för såväl dem som kör, de som blir körda som andra i trafiken.
Close

Svart på vitt: Så farlig är stressen

Arbetsmiljö. Mer än var tredje färdtjänstförare har varit inblandad i stressrelaterade trafikolyckor. Körtiderna är så pressade att fyra av tio sjukskrivit sig det senaste året för att orka. Det visar en enkätundersökning som Transports Linköpingsavdelning gjort bland anställda i bolag som kör servicetrafik i regionen.

– Vi visste att det var illa, men inte att det var så här illa. Över 90 procent av de som kör är stressade på grund av körtiderna, säger Mats L Andersson, ombudsman på Transport avdelning 4 Östergötland.

Han har gjort utvärderingen av enkäten Stress och körtider tillsammans med Viktor Petrov, regional samordnare taxibranschen, som delar sin tid mellan avdelningarna i Linköping, Nyköping och Jönköping.

– Vi gjorde enkäten för att konkret kunna visa på stora problem, som bland andra förtroendevalda känner till, utan att ansvariga ska kunna blunda eller vifta bort det, säger Viktor Petrov, som själv kört färdtjänst under många år.

Värst är situationen i Östergötlands två största städer, Linköping och Norrköping. De planerade körtiderna tar varken hänsyn till rusningstrafik, avstånd eller olika väglag beroende på årstid. Skillnaden blir tydlig när svaren filtreras så att orter vissa orter väljs bort, som Vimmerby och Västervik – där Transport organiserar, men där Kalmar Läns Trafik och inte Östgötatrafiken upphandlar samhällsbetald trafik.

Men resultatet är alarmerande, oavsett arbetsort. En chaufför vittnar om omöjliga tider: ”Alltid natt, har hänt att jag kört i 200 km/t för att komma fram i tid till akuten på sjukhuset” på hala vintervägar. Viktor Petrov konstaterar att det är lätt att döma den som på så vis riskerar liv, både det egna och andras, men att frågan om vad som ligger bakom måste ställas. Hur stressad är den som trycker gaspedalen i botten i det läget för att klara jobbet?

– Svaren visar att situationen är ohållbar. Alla parter, utom förarna, vill begrava frågan. Men vi vill visa att situationen inte heller är hållbar för företagen, ingen vanlig människa orkar med de här arbetsvillkoren i längden, säger Mats L Andersson.

– Gick det att sänka tempot skulle det i själva verket bli mer lönsamt för bolagen som kör upphandlad trafik. Kostnader för sjukskrivningar, fordonsskador och personalomsättning på grund av stress kan minska.

Transport hoppas att både regionens trafikbolag, Östgötatrafik, och de taxiåkerier som kör upphandlad trafik agerar – och ytterst de politiskt ansvariga i regionen. Omgående. Samtidigt som det är ett arbete som tar tid.

Många svar

Totalt har 169 personer svarat på enkäten, som gjordes i november förra året. Påfallande många, 70 förare, har utöver de givna kryssfrågorna kommenterat fritt. ”Finns ingen tid för att spänna fast eller lossa rullstol, rollator eller hjälpa kunderna in i port eller dyl” skriver en, ”Har sagt upp mig. Oseriöst i många avseenden. Orkar inte mer…” skriver en annan.

  • 94 procent av förarna upplever att det förekommer fel i körorder.

  • 73 procent av förarna uppger att deras arbetstid blir förlängd varje vecka och att det inte går att sluta i tid.

  • 34 procent av förarna har råkat ut för någon form av trafikolycka som kan härledas till stress.

  • 42 procent av förarna har sjukskrivit sig minst en gång det senaste året på grund av stress och hög arbetsbelastning.

  • 91 procent av förarna är stressade på grund av för korta körtider.

De som arbetar på Transports Linköpingsavdelning kan så gott som dagligen se hur körtiderna påverkar förarna. I samma fastighet som avdelningskontoret ligger en dagverksamhet, där resor till och från lokalen för många ingår – på morgonen verkar förarna som lämnar vid gott mod, vid hämtning på eftermiddagen bokstavligen slutkörda.

Transport och ansvariga på Östgötatrafiken har haft ett första möte där undersökningens resultat presenterades, i mitten av januari.

– Vi tar förarnas upplevelser på stort allvar. De gör ett bra jobb och är en viktig del i att färdtjänsten och sjukresorna i Östergötland ska fortsätta att ha den höga kundnöjdhet som den har i dag, säger Mattias Näsström, biträdande trafikchef på AB Östgötatrafiken.

Han pekar på att Östgötatrafiken sedan 2019 skärpt kraven, bland annat när det gäller kollektivavtal och sociala krav.

– Vi upplever att det påverkat positivt och fortsätter dialogen med Transport om de berörda frågorna. Vi har endast tagit del av redovisningen av enkäten och inte själva analyserat resultaten, säger Mattias Näsström.

Det regionala trafikbolaget framhåller att de ”levererar fordonsscheman till trafikföretagen, men det är inte detsamma som personalscheman.”

Leder framåt

Viktor Petrov och Mats Andersson på avdelningskontoret i Linköping.
Viktor Petrov, regional samordnare taxi, och ombudsman Mats L Andersson på avdelningskontoret i Linköping. Foto: Lilly Hallberg

Den dag Transportarbetaren besöker Transports Linköpingskontor har Mats L Andersson och Viktor Petrov från Transport tidigare träffat representanter från trafikföretagen, de taxiåkerier som kör upphandlad trafik, i regionen.

Samtliga åkerier hade tackat ja till inbjudan och redan den första sittningen hos avdelningen gav resultat. Ett muntligt löfte om att förare ska få betald lunch på annan ort, vid körningar som gör att de inte kan äta medhavd mat på arbetsorten. I dag är det inte ett ovanligt problem att matlådans innehåll måste slängas. Inte ens hälften av förarna i enkäten uppger att de alltid får rast enligt schema på sin depå.

På sikt finns planer på att i år göra en liknande enkät bland färdtjänstförare också i de två andra avdelningar som Viktor Petrov är kopplad till, 20 Norra Småland och 7 Södermanland.

Fotnot: I Transportarbetarens nummer 3, marsnumret, skriver vi mer om vilka konsekvenser och förändringar enkäten leder till.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Jindan Gong intervjuar chaufförer i forskningsprojekt om klimatomställningen. Foto: John Antonsson

Transportarbetarna avgörande för klimatet

8 frågor. Klimatutsläppen ska mer eller mindre upphöra fram till år 2045. I centrum av händelserna står förarna. Jindan Gong intervjuar chaufförer i forskningsprojektet Justit. För att chaufförernas perspektiv ska bidra till klimatomställning som är rättvis för arbetarna.

Mattias Näsström, biträdande trafikchef på Östgötatrafiken.

Östgötatrafiken: ”Vi fortsätter dialogen”

Upphandlaren. Förarnas arbetstid, fordonsschema och raster måste facket först reda ut med arbetsgivarna, åkerierna. Först sedan kan det bli tal om möte i grupp med upphandlaren av serviceresor, Östgötatrafiken. Nu är det dags.

Procentsatserna bygger på svar från chaufförer på samtliga arbetsorter. Om enbart svar från de större städerna i Östergötland, Linköping och Norrköping, räknas med blir vissa resultat andra. Så är det en högre andel, 94 procent, av dem som kör i de stora städerna som anger att de ofta eller ibland känner stress på grund av körtiderna (fråga 6) och hela 86 procent som svarar att körtiderna inte är tillräckliga för att utföra arbetet på ett säkert sätt, jämfört med 72 procent om svaren från samtliga arbetsorter tas med (fråga 1.) Grafik: Petrus Iggström

Fackets enkät gav svart på vitt om körtid och stress

Transport. De visste att det var problem. Men också att förändring krävde fakta. Linköpingsavdelningen gjorde en enkät som svart på vitt visar hur pressade arbetsförhållanden är för färdtjänstförare. Så vill arbetsgivare, regionens trafikbolag och politiker nu förändra villkoren.

Transport larmar om mobbning på CSG

Bevakning. Utfrysning, förlöjligande och mobbning från chefer. Oklara rutiner, slarv med nycklar, brist på skyddsutrustning och trasiga personlarm. Transport larmar om en rad brister på bevakningsbolaget CSG i Örebro. Nu har Arbetsmiljöverket gjort en inspektion.

Helsingborgs hamn varslar 42 personer

Hamn. Minskad orderingång och olönsam lagerverksamhet är det som ligger bakom varslen i Helsingborgs hamn, enligt vd Bart Steijaert.

Avtal 2023
Transports förbundsordförande Tommy Wreeth informerar förbundets delegation som består av yrkesaktiva inom åkeri, terminal och lager.

Trög start på förhandlingarna

Avtal. Under två dagar har Transports förhandlingsdelegation för Transportavtalet varit samlade i Stockholm för att byta krav med arbetsgivavarorganisationen Transportföretagen. Parterna står fortfarande långt ifrån varandra.

Fack säger nej till lönebud

Avtalsrörelse 2023. Facken inom industrin har sagt nej till ett lönebud på 6,5 procent under två år. Arbetsgivarsidan säger däremot ja.

Facket: Lämna och sök nytt jobb

Arbetsrätt. Utan motstycke på svensk arbetsmarknad. Det är fackets dom över hur anställningsvillkoren förändrats för medlemmar som tidigare varit behöriga att arbeta i Göteborgs hamn.

Göteborgs hamn

Hamnbolag portar personal – ”säkerhetshot”

Arbetsrätt. Göteborgs hamn har skärpt säkerheten. Anställda som tidigare prövats och godkänts nekas nu tillträde. Ett företag som opererar på hamnområdet har varslat om uppsägning – anställda kan inte utföra jobbet eftersom de inte kommer in.

Kollektivavtal

Avtal värt att hylla!

Facket. Kollektivavtal är centralt i fackförbundens arbete, alla dagar. Men i dag värda extra uppmärksamhet – den 17 mars firas Kollektivavtalets dag.

”Nya YKB-regler gör det svårare att rekrytera chaufförer”

Åkeri. Nya regler för yrkeskompetensbevis (YKB) gör det svårare för chaufförer att växla mellan att köra lastbil och buss. Det kommer att bli ännu knepigare att få tag i chaufförer, varnar branschorganisationen Teknikföretagen. Lastbilschauffören Conny Hård instämmer.

Åsas resa
Åsa Alvetjärn går en yrkesutbildning för att få behörighet att köra tunga fordon.

Vägen till chaufförsyrket – Del 3

Blogg. Åsa är en snart 50-årig journalist som börjat ratta tunga fordon. Hon går en yrkesutbildning för att bli lastbilschaufför. Det här är del 3 av hennes berättelse om hur hennes resa går

Bra lön allt viktigare när unga väljer jobb

Ungdomsbarometern. Bra lön blir en allt viktigare faktor när unga väljer gymnasieutbildning och yrke. Det visar en ny rapport från Ungdomsbarometern, Sveriges största ungdomsstudie.

Blockad av fartyg med fulavtal

Hamn. Klockan 7 i morse trädde Transports sympatiåtgärder i kraft – hamnarbetare i Uddevalla stoppade lossning av ett fartyg som försatts i blockad av Seko sjöfolk som krävt kollektivavtal.

Instabee-koncernen vill teckna kollektivavtal

Arbetsrätt. Två av e-handelns största paketleverantörer Instabox och Budbee har slagits samman till koncernen Instabee. Koncernen har skrivit en avsiktsförklaring med Transport om att teckna kollektivavtal.

Fästing. Foto: Istockphoto

TBE-sjuk nekad ersättning

Arbetsmiljö. Ett fästingbett kastade livet på ända med en svår hjärnhinneinflammation. Foderbilschauffören Ove Lindh blev långtidssjukskriven. Men Afa-försäkringen erkänner det inte som arbetsskada utan skyller på hans katter.

Lastbil på vinterväg, Umeå

Fortsatt snökaos

Trafik. De kraftiga snöfall med blåst som dragit in över Sverige har fått stora konsekvenser för all slags trafik – flera allvarliga olyckor på de stora vägarna, försenad tidningsutdelning och inställda bussar, tåg och flyg.

Internationella kvinnodagen
Linnéa Elofsson, Moa Sääv, Karolina Järback och Elin Olsson trivs på Oscarsgymnasiet.

Unik jämställdhet på transportutbildning

Utbildning. Vägen har varit lång. Men allt fler kvinnor väljer framgångsrikt ett tidigare starkt mansdominerat yrke – lastbilschaufför. Utvecklingen med fler kvinnliga sökande till Transportprogrammet fortsätter, visar Skolledarrapporten för 2022/2023.