Close
Peter Winstén är avtalssekreterare på Transport.
Close

Om nya LAS och huvudavtalet

Arbetsrätt. Den 1 oktober började nya lagen om anställningsskydd (LAS) att gälla. Men det är inte bara LAS som fått nya regler. Huvudavtalet som vissa fack antagit spelar också roll.

Transportarbetaren ber Transports avtalssekreterare Peter Winstén om hjälp för att bena ut begreppen.

– Den största skillnaden består i att vi tidigare hade samma regler för alla. Nu har vi två olika regelverk, ett för de som har huvudavtalet och ett för de som inte har det, säger Peter Winstén.

Allmän visstid blir särskild visstid

Men vissa saker gäller alla, oavsett huvudavtal. Det är bland annat nya regler för hyvling och att allmän visstidsanställning nu blir särskild visstidsanställning. Dessutom är grunden för alla anställningar som tidigare var tillsvidare numera tillsvidare på heltid.

Regler för hyvling

Vi börjar med de nya reglerna för hyvling. Något som är nytt i nya las.

– Tidigare fanns inte några regler alls. Med nya LAS ska arbetsgivaren erbjuda hyvlade tjänster i turordning, det vill säga den som varit kortast tid anställd får också erbjudandet med det lägsta arbetstidsmåttet. Dessutom ingår en omställningstid på minst en månad och max tre månader.

Snabbare konverteringstid från visstid till tillsvidare

Om vi fortsätter med att allmän visstid nu heter särskild visstid. Det är inte bara orden som skiljer utan det finns mer som är nytt. Med den särskilda visstiden kommer en snabbare konverteringstid, alltså hur länge du måste jobba innan tjänsten övergår till tillsvidareanställning.

– Jobbar du 12 månader under en femårsperiod ska du konverteras till en tillsvidareanställning. I allmän visstid fick du tillgodoräkna dig de faktiska dagarna du hade jobbat. Nu får du även tillgodoräkna dig dagarna där emellan, om du jobbar tre dagar eller mer, men du måste ha alla dagar i samma kalendermånad. Låt säga att du arbetar den 3, den 15 och den 27 april. Med gamla räknesättet skulle du få tre dagar. Nu blir det hela 25 dagar.

Inhyrd personal konverteras till tillsvidare-tjänster

Nytt är också att inhyrd personal ska erbjudas tillsvidareanställning om de var hos samma inhyrare i minst 24 månader under en treårsperiod.

– Här kan arbetsgivaren köpa sig fri genom att betala den inhyrda två månadslöner. Därefter kan den inhyrda personen fortsätta hos samma inhyrare.

Uppsägning vid saklig grund blir skäliga skäl och större fokus på avtalsbrottet

Här skiljer det också lite mot för hur det har fungerat förut. Rätten till omplacering kvarstår, men behöver enbart prövas en gång, och precis som tidigare innebär det att det ska finnas lediga tjänster och att arbetstagaren ska ha tillräckliga kvalifikationer för arbetet.

– En annan skillnad är att arbetsgivaren inte längre behöver ta hänsyn till det personliga intresset av att behålla jobbet. Och skulle det bli en tvist kring ogiltig uppsägning så tas möjligheten att kvarstå i anställning bort.

Nya regler vid tvist

Om du har blivit uppsagd och det felaktigt enligt dig så gör du en överklagan. Om ditt fack då driver din sak är du under uppsägningstiden kvar på arbetsplatsen och har kvar din lön under uppsägningstiden. Därefter kommer a-kassan in och täcker upp, det är nytt, det vill säga att du är berättigad till a-kassa under tiden tills tvisten är avgjord. Det kan ta lång tid innan tvisten avgörs i Arbetsdomstolen

– Om arbetstagaren vinner tvisten så har skadeståndet nu höjts till 135 000 kronor vid ogiltig uppsägning och till 190 000 kronor vid ogiltighet av avskedande. Ambitionen är att detta ska få arbetsgivare att tänka till och inte göra sig av med anställda på felaktiga grunder.

Huvudavtal eller inte, två olika regelverk

Nu kommer vi till det som skiljer sig åt mellan de olika regelverken. Ett regelverk för de som har huvudavtal och ett för de som står utanför. Hur vet man då om man har huvudavtalet?

– Det är ditt fackförbund som skriver på. Har de gjort det så är du med. Transport har inte skrivit på så vi står utanför. Det kan alltså innebära att du som transportare kan ha kollegor som jobbar i samma företag men under ett annat avtalsområde, och om det facket har huvudavtalet så kan olika regler gäller er vid till exempel en uppsägning på grund av arbetsbrist.

Undantag vid arbetsbrist

Förr kunde arbetsgivare med högst 10 anställda göra två undantag vid uppsägning på grund av arbetsbrist. Nu kan alla arbetsgivare göre tre undantag, oavsett storleken på arbetsplatsen. Om huvudavtalet dessutom gäller kan arbetsgivaren göra tre undantag per driftsenhet och avtalsområde.

– I huvudavtalet finns också en 15 procent-regel som ger arbetsgivaren rätt att undanta 15 procent av de som sägs upp vid en uppsägning på grund av arbetsbrist.

Omställningsstudiestöd är ett nytt statligt finansierat studiebidrag

Omställningsstödet är tillgängligt för alla, oavsett om man har huvudavtal eller inte. Syftet är att stärka den anställdes framtida ställning på arbetsmarknaden. Det gäller för både anställda och uppsagda, oavsett anställningsform.

För anställda som går på huvudavtalet så finns det även ett kompletterande studiestöd. Det ger en högre ersättning till de som omfattas av huvudavtalet.

– Här ger huvudavtalet ett förbättrat stöd och jag tror att tjänstemän är mer betjänta av detta. Vi i Transport ser inte att dessa fördelar uppväger kostnaden för att skriva på huvudavtalet. Men vi kanske ändrar oss, säger Peter Winstén.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Mattias Samuelsson, utredare LO. Foto: LO

Regeringen tar bort utbildning om arbetsmarknad från gymnasiet

Debatt. I den grundläggande kursen för samhällskunskap i gymnasieskolan står det i dag att eleverna bland annat ska lära sig om arbetsrätt, arbetsmiljö och arbetsmarknadens parter och deras roller. Men det kommer de inte att göra längre när de nya ämnesplanerna börjar gälla 1 juli 2025.

Transportarbetarens logga

Kritik mot ytterligare höjning av inkomstkrav

Migrantarbetare. I höstas mer än fördubblade regeringen inkomstkravet för arbetskraftsinvandrare. Nu föreslås ännu en höjning. Den som tjänar under 34 200 kronor i månaden riskerar både att förlora jobb och att utvisas om förslaget går igenom.

Snabbkoll om nya LAS. Illustration: Mattias Käll

Det här gäller i nya lagen om anställningsskydd

Arbetsrätt. Sedan 2022 gäller den nya lagen om anställningsskydd, LAS. Lär dig mer om vad som gäller vid uppsägning och vad skillnaderna är mellan att jobba på en arbetsplats som omfattas eller inte av huvudavtalet.

”Tre truckolyckor inträffar varje dag”

Lager. Att manövrera en truck är ett precisionsarbete. Så se upp med truckutbildningar på en eller ett par dagar. Saknar du tidigare erfarenhet tar det längre tid än så, varnar Maria Themptander på Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Tyngre fordon med B-körkort?

Teknik och trafik. Snart kan vissa B-kortsförare få köra fordon som väger upp till 4,25 ton. Men det förutsätter att fordonen går på alternativa bränslen.

Säkerhetskontrollen på Arlanda. Foto: Justina Öster

Avarn hotas av vite på 100 000

Arbetsmiljö. Transports skyddsombud larmade Arbetsmiljöverket om brister i arbetsmiljön. Efter en inspektion riskerar bevakningsbolaget Avarn Security 100 000 kronor i vite om åtgärder inte vidtas i den nya säkerhetskontrollen på Arlanda flygplats.

Helsingborgs hamn vill säga upp två

En privat säkerhetskonsult har undersökt fyra hamnarbetares koppling till en brottsmisstänkt kollega. Nu vill bolaget säga upp två av arbetarna, något Helsingborgs Dagblad var först att berätta.

Månadens avdelning
Transports avdelning 19 i Västerås.

Facklig närvaro främst

Transport. Högt i tak och full fart – förhandlingar, möten med medlemmar, en Startpunktsutbildning och någon som är på språng ut. Det händer mycket hos avdelning 19 och det mesta handlar om aktiviteter utanför kontoret i Västerås.

Ukrainska kvinnor utbildas till lastbilsförare

Åkeri. Det är brist på mycket i krigsdrabbade Ukraina – särskilt på lastbilschaufförer. För att fylla ut tomrummet efter landets många inkallade män och hålla samhället i gång har 24 kvinnor i Kiev gått en förarutbildning för C-kort. Nu skalas utbildningen upp och fler utbildas.

På säker väg. Eleverna på Södra Vikens program går på skolan som nyligen utsetts till Sveriges bästa transportskola.

Unga om transportbranschen: Helt rätt

Utbildning. När över 1 000 transportelever svarade på hur de ser på branschen och framtiden blev det toppbetyg. Och nästan nio av tio tycker att utbildningen ger rätt kunskap.

Samtrans-åkerier bryter mot kollektivavtal

Taxi. Samtrans-chaufförer som enbart kör samhällsbetalda resor har rätt till månadslön på mellan 26073 och 27004 kronor enligt kollektivavtalet. Men så är det inte för majoriteten av de Transportarbetaren talat med.

”Risk att sjuka människor hamnar i kläm”

Sjukförsäkring. – Vi vet ju att sjukförsäkringen inte fungerade tidigare, många hamnade i kläm just för att de inte var färdigrehabiliterade. Att då återgå till det systemet verkar rätt huvudlöst. Så kommenterar Transport försäkringsombudsman Pia Edvall utredningen som föreslår skärpta regler för sjukskrivna.

Strängare regler vid sjukskrivning föreslår utredning

Sjukförsäkring. (UPPDATERAD) Skärp reglerna i sjukförsäkringen och återgå till strängare bedömningar för att få sjukpenning längre än ett halvår, föreslår en statlig utredning. En farlig tillbakagång till ”de rättsosäkra och otrygga system som gällde innan 2021”, kommenterar LO-ordförande Susanna Gideonsson.

Högertrafik

Påsk först med fartbegränsning

Trafik. Påsken är en av de stora trafikhelgerna. Och också en av de första helger med hastighetsbegränsning utanför tätorter, infört för att minska olyckorna. Transportarbetaren tittade i backspegeln för att se vad som gällde tillåten fart tidigare – en av våra mest lästa artiklar på webben de senaste åren.

Filmstjärnan Jean-Claude Van Damme gör sin klassiska ”split” mellan två Volvo-lastbilar. Screenshot reklamfim Volvo trucks.

Tio år sen Van Damme slog rekord med Volvo

Årsdag. Det är en av de mest spektakulära reklamfilmerna någonsin: Filmstjärnan Jean-Claude Van Damme gör sin klassiska ”split” mellan två Volvo-lastbilar. Nu är det tio år sen den slog rekord på Youtube.

Närbild på ett däckbyte.

Kontroller avslöjade däckbytare

Däckverkstad. Hos nära hälften av företagen fanns brister i kassaregistret eller hanteringen av den obligatoriska personalliggaren. Det visar Skatteverket omfattande extrakontroll av verkstäder i samband med däckskifte i höstas.