Till arbetsuppgifterna hör bland annat att stå i kassan, sälja korv, göra smörgåsar, fylla på fika och varor, städa och sköta biluthyrningen. ”Det är det som gör jobbet så roligt, att det är så varierande”, säger Fatima Nilsson. Foto: Pernilla Ahlsén
Close
Till arbetsuppgifterna hör bland annat att stå i kassan, sälja korv, göra smörgåsar, fylla på fika och varor, städa och sköta biluthyrningen. ”Det är det som gör jobbet så roligt, att det är så varierande”, säger Fatima Nilsson.
Close
Månadens medlem

Nu har Fatima tid att jobba fackligt

Fackligt. Fatima Nilsson har jobbat på bensinstation i närmare 25 år och hon har varit med i facket nästan lika länge. För tre år sedan började hon arbeta mer aktivt för att påverka arbetsvillkoren på stationen.

Inför avtalsrörelsen var Fatima Nilsson med och bestämde vilka frågor facket ska lyfta, och blev dessutom nominerad till att vara med i de riktiga avtalsförhandlingarna.

– Det vore jättekul att vara med, men det är roligt bara att vara nominerad, säger hon, när Transportarbetaren träffar henne på jobbet på Circle K i Norrköping.

Fatima har varit anställd i närmare 25 år på Circle K i Norrköping. Foto: Pernilla Ahlsén
Fatima Nilsson har snart varit anställd i 25 år på Circle K i Norrköping. Foto: Pernilla Ahlsén

Fatima har arbetat här sedan 1998.

– Det roliga är kundkontakten. Jag är bra på att skapa relationer bortom de vanliga artighetsfraserna. Även om det är någon som jag inte har träffat tidigare, så kan de berätta jättemycket för mig om sig själva. Det är för att jag är genuint intresserad. Det gör jobbet mer meningsfullt att tänka att jag kan förgylla andras dag lite. Vem vet, det kanske är den enda kontakten de har med en annan människa, säger Fatima.

Deltidsanställd

Men det är klart att det finns delar av jobbet som kan bli bättre, tillägger hon. Fatima är deltidsanställd, men jobbar ofta mer. Hon tycker att det borde finnas en gräns för när all mertid ska övergå till en heltidstjänst.

– Jag skulle vilja ha en heltidstjänst, så att jag vet hur mycket jag ska jobba och kan planera mitt liv. Som det är nu är det svårt att säga nej till extrapass, för man vet ju inte när man får ett pass nästa gång, säger hon.

Fatima har en restaurangutbildning i grunden och har jobbat både i kallskänk och som köksansvarig på förskolor. Foto: Pernilla Ahlsén
Fatima har en restaurangutbildning i grunden och har jobbat både i kallskänk och som köksansvarig på förskolor. Foto: Pernilla Ahlsén

När representanter för Transport besökte stationen för tre år sedan passade Fatima på att föra fram sina åsikter, både om rätten till heltid och att de anställda borde ha skobidrag, eftersom arbetsgivaren kräver att de ska ha svarta skor på jobbet.

– Då tyckte de att jag skulle engagera mig i facket. Det är ju bättre att jobba inifrån om man vill vara med och påverka, säger Fatima.

Tidpunkten passade henne bra. Fatimas fyra barn hade blivit stora så nu hade hon tid att engagera sig.

Skyddsombud

Efter att ha gått ett par kurser blev hon skyddsombud på bensinstationen.

– Jag analyserar risker och ser till att de åtgärdas. Om det är någon kollega som ska ha ett samtal med chefen kan jag också vara med som stöd, säger hon.

Fatima är deltidsanställd, men jobbar ofta mer. Hon skulle helst vilja ha en heltidstjänst. "Så att jag vet hur mycket jag ska jobba och kan planera mitt liv", säger hon. Foto: Pernilla Ahlsén
Fatima är deltidsanställd, men jobbar ofta mer. Hon skulle helst vilja ha en heltidstjänst. ”Så att jag vet hur mycket jag ska jobba och kan planera mitt liv”, säger hon. Foto: Pernilla Ahlsén

I början av oktober åkte Fatima till Stockholm för att vara med på Transports avtalsråd. Där träffade hon kollegor från hela landet för att komma överens om vilka frågor Transport ska driva i avtalsrörelsen. Skobidrag röstades fram som en av de frågorna.

– Det är roligt att vara engagerad i facket. Det är lätt att gå runt och klaga och tycka en massa saker. Men jag kan ju inte kräva att andra ska föra kampen åt mig. Om jag verkligen vill påverka något måste jag göra det själv, säger Fatima.

Vad gör du när du inte jobbar?

– Under sommarhalvåret går jag gärna i skogen och plockar blåbär och lingon medan jag lyssnar på poddar. Jag tycker att det är jättemysigt.

Vad gör du av bären?

– Lingonsylt och av blåbären gör jag antingen sylt, eller så fryser jag in dem så att jag kan ta fram dem och göra paj när jag känner för det. Och så ger jag bort en hel del.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Niclas trivs på Gotland. ”Jag kommer nog aldrig flytta härifrån. Vill jag ha storstadspuls kan jag åka till Visby. Men där jag bor är det väldigt lugnt. Jag gillar det. Jag jagar mycket och trivs med att vara ute på landet.” Foto: Pernilla Ahlsén

Niclas brinner för bra arbetsmiljö

Bevakning. Efter 30 år i bevakningsbranschen, varav de senaste 11 på Gotland, kan Niclas Fagerberg jobbet utan och innan. I jakt på en ny utmaning blev han skyddsombud. Nu brinner han för att kollegorna ska ha en bra arbetsmiljö och rättvisa arbetsvillkor.

Förlikning i domstol ger förare rätt

Dom. Transport drog småländska Nilsbuss till tingsrätten efter att i åratal försökt förmå företaget att betala ut avtalsenliga löner. Den förare som stämt arbetsgivaren får efter förlikning 40 000 kronor – nästan tio gånger så mycket som bolaget medgett att de var villiga att betala.

okq8 foto: John Antonsson

Nya löner på OKQ8

Bensinstation. Transport och Fremia har kommit överens om nya löner för anställda på OKQ8-mackar i riksavtalet för bilvårdsanläggningar.

Avtal 2023

Nya löner för hyrverk

Limousinchaufförer. Den 28 september 2023 tecknades nytt avtal för limousinchaufförer och andra som går under avtalet för hyrverk.

Avtal 2023

Nytt avtal för Samhall

Samhall. Den 1 oktober 2023 höjdes grundlönen för Samhall-anställda med 1 020 kronor. Nästa år kommer lönen att höjas med 931 kronor från den 1 oktober 2024. Dessutom höjs arbetsuppgiftstilläggen.

Global utblick från LO-borgen

Internationellt. Majoriteten av världens länder hindrar i dag människor att gå med i en fackförening. Och när demokratin trängs tillbaka blir facken måltavla. Men det finns också positiva exempel i världen på stärkt facklig närvaro, visar en ny rapport från LO.

Tidningsbud i Ystad

Högre chefer lever längre än arbetare

Statistik. Chefer med högre utbildning och inkomst lever generellt längre än arbetare med kortare utbildning och lägre lön. Kvinnliga och manliga tidningsbud, liksom manliga återvinningsarbetare, ligger i riskzonen för kortare liv, enligt en rapport från SCB

Avtal 2023

Nytt avtal för reklamutdelare långt bort

Reklamutdelning. I somras sa Transport upp avtalet som kallats Sveriges sämsta. Och uppmanade medlemmar att söka andra jobb. Nu har parterna mötts igen men utsikterna till framgång är små, enligt fackets förhandlare.

Skredet på E6: Tung trafik stora utmaningen

Trafik. Natten till i lördags rasade stora delar av E6:an utanför Stenungsund i ett jordskred. Vägen är nu helt avstängd och trafiken leds om via riksväg 650 över Ucklum. Men Trafikverket vill att tung trafik i stället ska gå via Trollhättan på E45:an.

Bilkö fotad från förarplatsen

Se upp! Med höstmörker kommer fler viltolyckor

Viltolyckor. Hösten är här, så var uppmärksam bakom ratten. Och du som går: Glöm inte reflexer! Under oktober och november ökar antalet skadeanmälningar till försäkringsbolagen om viltolyckor rejält.

Hyllning och tjat om tjänstepension

Pension. På onsdag infaller Tjänstepensionens dag. Och denna försäkring är det hög tid att ägna tid åt, oavsett var du befinner dig i arbetslivet.

Svinpest – så påverkas sophanteringen

Miljöarbete. En avfallsanläggning i Fagersta misstänks vara platsen där vildsvin smittats av afrikansk svinpest. Lokalt har kraven för hantering av hushållssopor redan blivit hårdare men det kan bli skärpta regler i hela landet, enligt ansvariga myndigheter.

SD-uteslutning till Europadomstolen

Facket. Transport tar frågan om förbundets rätt att utesluta en SD-politiker vidare till Europadomstolen. Det beslutade förbundsstyrelsen på ett extramöte på måndagskvällen.

Transport ute och träffar transportarbetare

Uppsökeri. Runt om i landet pågår Transportarbetareförbundets kampvecka, då förbundets anställda ger sig ut till rastplatser och arbetsställen för att träffa anställda i Transports olika branscher. En hel del frågor handlar om det nya avtalet för åkerichaufförer och terminalarbetare.

Hallå där!

Henrik Hansson

… modellbyggare från Kvidinge, Skåne, som nyligen blev både nordisk mästare och tog hem publikpriset vid Trailer Trucking-festivalen i Mantorp.

Transport stämmer Varbergs taxi inför Arbetsdomstolen

Taxi. Facket har rätt att få ut uppgifter om övertid för alla anställda chaufförer, hävdar Transportarbetareförbundet. Men Varbergs taxi vill bara lämna ut anteckningar om medlemmar i facket. Nu stämmer Transport taxibolaget inför Arbetsdomstolen för brott mot kollektivavtalet.