Frontmannen och sångaren Henrik Sethsson är också låtskrivare och producent. Han har skrivit för band som Lasse Stefanz och Black Jack, liksom sammanlagt tolv bidrag till Eurovision, bland annat Friends vinnarmelodi Lyssna till ditt hjärta, 2001. Foto: Angelica Brobeck
Close
Frontmannen och sångaren Henrik Sethsson är också låtskrivare och producent. Han har skrivit för band som Lasse Stefanz och Black Jack, liksom sammanlagt tolv bidrag till Eurovision, bland annat Friends vinnarmelodi Lyssna till ditt hjärta, 2001.
Close
Kultur

Mörk sommar hotar dansbanden

Corona. Pandemin stoppade dansen över en natt. Snart ett år senare är framtiden oviss för en hel kultur. Vissa dansband har lagt ned för gott, andra har permitterat medlemmarna. Casanovas trumslagare Hans Plahn ordnade YKB och kör lastbil.

Trummisen Hans ”Hasse” Plahn är skolad jazzmusiker och även den som i vanliga fall kör Casanovas turnébuss. Relativt tidigt under pandemin valde han att satsa på YKB och kör i dag lastbil för ett Linköpingsåkeri. Foto: Kristoffer Lönnå
Trummisen Hans ”Hasse” Plahn är skolad jazzmusiker och även den som i vanliga fall kör Casanovas turnébuss. Relativt tidigt under pandemin valde han att satsa på YKB och kör i dag lastbil för ett Linköpingsåkeri. Foto: Kristoffer Lönnå

Turnébussen står parkerad i garaget i Motala. Casanovas musik har på grund av covid-19 kommit ut till publiken på andra vägar än den vanliga. Låtarna har streamats i hög grad och bandet har både gjort egna livespelningar, i studio, och flera gångar medverkat i tv, bland annat som ett av fem i SVT:s satsning Dansa hemma.
– Men det är lite sorgligt att bussen inte får komma ut och rulla. Och man vet att det kommer att vara en hel del att fixa, slangar som torkat och så, när det är dags igen, säger Hans ”Hasse” Plahn, bandets trummis.

Oviss framtid

Frågan är när. Trots att Casanovas tillhör Sveriges största dansband är framtiden oviss i början av år 2021. Tre av fyra bandmedlemmar är permitterade. Det har varit tufft för i stort sett alla i branschen, både musiker och arrangörer. Flera dansband har gett upp och lagt ner för gott.
– Casanovas existerar i högsta grad, bandets verksamhet är levande, säger Hasse Plahn.
Efter många år och mil bakom ratten på turnébussen kör han dock själv numera lastbil, främst distribution, i Linköping. Indirekt aktualiserade pandemin tankarna om att skaffa yrkeskompetensbevis för att fylla på med jobb. Som dansbandsmusiker var han ledig måndagar och tisdagar, ibland onsdagar.
– Jag har haft körkort för lastbil sedan 2007, men förstod att jag behövde YKB. Så jag gick den korta utbildningen, och la ut en blänkare i sociala medier när det var gjort.

Fick jobb snabbt

Sedan gick det snabbt att få jobb. En bekant med åkeri hörde av sig, och på den vägen är det. För närvarande kör Hasse sällan några längre sträckor. Han ser jobbet som en chans, och det har sina fördelar jämfört med dansbandslivet:
– Det är skönt med lediga helger och att kunna fira jul som andra. Familjen ser ju mer av mig än förut, men ofta en lite tröttare Hasse. Det är en omställning med tidigare mornar …
Fast liksom de andra casanovorna längtar Hans Plahn, som är utbildad jazzmusiker, ut och möta dem som lyssnar. Publiken.
Sångaren Henrik Sethsson är också låtskrivare och producent. Han beskriver hur han försöker stå på sitt andra ben, nu under tiden som ofrivilligt hemförlovad. Det har blivit en hel del studiotid och nytt material till andra artister. Och två nya Casanovaalbum, det ena vars buggvänliga titelspår Mota Olle i grind (Amanda Lind) blivit en hit, uppskattad av kulturministern – och något av en inofficiell kampsång för branschen.

Framför riksdagshuset, från vänster: Jimmy Lindberg (gitarr och sång), Hans Plahn (slagverk), Henrik Sethsson (sång och keyboard) och Stefan Ryding (bas och sång). Casanovas har länge varit ett av landets flitigaste när det gäller att turnera. 2019 kunde Vadstenabandet fira sitt 30-årsjubileum. Foto: Kristoffer Lönnå
Framför riksdagshuset, från vänster: Jimmy Lindberg (gitarr och sång), Hans Plahn (slagverk), Henrik Sethsson (sång och keyboard) och Stefan Ryding (bas och sång). Casanovas har länge varit ett av landets flitigaste när det gäller att turnera. 2019 kunde Vadstenabandet fira sitt 30-årsjubileum. Foto: Kristoffer Lönnå

Ekonomiskt tapp

För den utomstående ser det ut som att Casanovas frontman har fullt upp. Men ändå:
– Det har varit ett enormt ekonomiskt tapp. Det närmar sig ett år då allt stått still, inte ens hos de allra största finns bufferten för att betala lön till fyra eller fem anställda, säger Henrik Sethsson.
– Du blir inte rik som dansbandsmusiker i vanliga fall, men du kan leva ett drägligt liv.
Dansband kommer med en helhetslösning ut på spelningarna. Ljudanläggning och ljus är komplett, allt finns med i bussen. Det är unikt – och det kostar, påpekar Henrik Sethsson.
– Tyvärr har ju en del tacklat av under året. För en del som haft det tufft redan tidigare blev covid dödsstöten, säger han.

Hoppas på vaccineringen

Att vaccineringen trappas upp sänder positiva signaler. Henrik ser inga problem att ”tuffa i gång” om målet nås till första maj. För sommarens spelningar är grunden för att få det att gå runt. Med upp mot 25 resandedagar per månad under perioden maj–september byggs bufferten som ska räcka hela året.
– Skulle den försvinna igen blir det svårt. Men jag hoppas och tror att det löser sig, att vi är tillbaka till sommaren. Bussen står redo och packad i hangaren i Motala.

”Publiken finns alltid”

Dansband. Thomas Deutgen är hela Sveriges dansbandsexpert och chefredaktör för tidningen Får Jag Lov. Han är övertygad om att dansmusiken alltid kommer att vara stor.

Thomas Deutgen. Foto: Hans-Peter Bloom
Thomas Deutgen. Foto: Hans-Peter Bloom

– Men jag är tyvärr rätt skeptisk till en tidig återstart när det gäller dansen i sig. Det är en helt annan sak än att gå och lyssna i en konsertsal, säger han.

– Att dansa handlar om att vara nära en okänd människa. Även om det blir tillåtet, och alla är vaccinerade, kan det finnas en oro hos publiken för att vara nära.

Frågan om dansbanden klarar att övervintra ytterligare en sommar saknar ett entydigt svar. Thomas Deutgen tror att många musiker, som tvingats se sig om efter annan sysselsättning, upptäcker hur skönt det är att vara nära hemmet och familjen – och blir kvar.

– Å andra sidan finns det inga som är så uthålliga som dansbandsmusiker. Man är van att klara sig genom tuffa tider, ekonomiska kriser och svårigheter att få genomslag i media. Publiken har alltid funnits.

Digitalt genomslag

Thomas Deutgen framhåller det digitala genomslaget musiken fått. Ett band som Donnez har hundratusentals visningar på sina nätspelningar.

– Fler lyssnar också för att det är bra låtar och köper skivor för att lyssna, inte dansa. Där är ju Lasse Stefanz i särklass.

Och något gott har det onda fört med sig, enligt ”dansbandsprofessorn”: Staten har klassat dansband som kultur och gjort det möjligt att få ekonomiskt stöd från Kulturrådet.

– Tidigare har dansbanden alltid fått klara sig själva. Plötsligt var de på samma nivå som andra artister. Det är väldigt positivt, säger Thomas Deutgen.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. sven-åke:
    4 februari, 2021

    Vi fäller många tårar här

Lästips:

Ovädershiummel över hav.

Facken har en viktig roll i miljö- och klimatarbetet

Klimatpsykologi. Lastbilsförare håller samhället på rull och ser till att vi får mat på bordet, men utsläppen av koldioxid från transporterna spär på klimateffekten. Är chaufförerna miljöbovar då? Och hur är det med flygskam? Kommer flygplatsarbetarna förlora jobben om vi flyger mindre?

På säker väg. Eleverna på Södra Vikens program går på skolan som nyligen utsetts till Sveriges bästa transportskola.

Unga om transportbranschen: Helt rätt

Utbildning. När över 1 000 transportelever svarade på hur de ser på branschen och framtiden blev det toppbetyg. Och nästan nio av tio tycker att utbildningen ger rätt kunskap.

Lastbilschaufför och gravid? Berätta för din arbetsgivare så att riskbedömning kan göras.

Viktigt att tidigt bedöma gravidas arbetsmiljö

Arbetsmiljö. Vänta inte med att berätta för din chef om du är lastbilschaufför och blir gravid. Vibrationer, buller, partiklar och tung fysisk belastning kan innebära en risk. Därför är det viktigt att arbetsgivaren tidigt i graviditeten gör en individuell riskbedömning av arbetsmiljön.

ArbetsLIV
Många lastbilschaufförer säger: Jag vet aldrig när jag kommer hem och så var det för mig också tidigare. Fast på ett litet åkeri var det inga problem med barnen, åkaren hade själv småbarn, säger Fredrik Lindby.

Fredrik vill vara chaufför OCH pappa

Livspusslet. – Kan inte kärringen hämta barnen? Det är den vanligaste frågan distributionsföraren Fredrik Lindby fått på sina lastbilsjobb. Han vill gärna veta när han kommer hem på kvällarna och inte missa barnens uppväxt.

Månadens medlem
Ulf Sundqvist tar gärna med sig systemkameran ut på promenad. ”Skapandet är roligt, att man ser mönster i omgivningen. De dyker upp för en”, säger han.

”Skyddsombud är roligaste uppdraget”

Bensinstation. Skövdesonen Ulf Sundqvist utbildade sig till bilmekaniker. Men lumpen förde honom till Stockholm, där han träffade sin Ann och fick jobb på bensinmack. Därifrån var klivet inte långt till Transport – och mormors bransch. Hon drev åkeri och fostrade sju barn.

Kultur
Fredrik ”Doktor lagom” Nyström är läkare i endokrinologi och professor i internmedicin vid Linköpings universitetssjukhus med över 30 års erfarenhet av att behandla patienter med viktproblem.

”Doktor lagom”: Träna aldrig mer än du behöver

Hälsa. Undvik att träna hårt, hoppa över frukosten och ta gärna ett glas rödvin till din sena middag. Det är några av råden som professorn och överläkaren Fredrik Nyström ger i sin pocketaktuella bok Radikalt lagom.

Månadens klubb
Fem sjättedelar av klubbstyrelsen, med ombudsman Annica Collstam i mitten. Från vänster: Daniel Norén, Adam Abdelraouf, Tobias Persson, Leon Antypas och Christer Svensson. (Saknas på bilden gör klubbens sekreterare Nor Zouaiter.)

Vägen framåt – dialog, inte krig

Lager. Det har varit på gång länge. Nu har nybildade klubben på Cevas lager i Brunna, norr om Stockholm, haft sitt första årsmöte. Att förbättra genom att själva organisera är en grundtanke på terminalen där Zalandos varor packas.

Hallå där!

Anna Almqvist

…LO-ekonom och författare till rapporten Makt­eliten. Den visar att eliten i storföretagen tjänar 73 gånger så mycket som en lastbilschaufför.

Månadens medlem
”Jag är en social person”, säger Heba Hammoush som gärna tar sig en pratstund med sina kunder när tillfälle ges. Foto: Sven Rosell

Heba vill inspirera andra kvinnor

Miljöarbetare. Som barn drömde Heba Hammoush om att få köra lastbil när hon blev vuxen. När hon tagit sig till Sverige blev hon den första kvinnan från Mellanöstern som utbildade sig till lastbilschaufför.

Hallå där!

Sofie Vianden

... Du kör ägg ihop med en kvinnlig kollega och bad i Facebookgruppen Queen of the road om tips på en skoj-dekal (liknande registreringsskylt) som du och kollegan kan pryda framrutan i lastbilen med. Vad blev det för text?

Internationella kvinnodagen
Illustration: Shutterstock

Behövs det en särskild kvinnodag?

Enkät. Den 8 mars infaller Internationella kvinnodagen som vill uppmärksamma bristande jämställdhet mellan könen och kvinnors situation i alla världens länder. Behövs det en särskild kvinnodag?

Kultur
Utsikt från Lars-Gunnar Ivarssons fönster. Bilden är manipulerad. Originalet är ett foto av Lars-Gunnar Ivarsson.

Budet, bågarna och böckerna

Litteratur. Tidningsbudet Lars-Gunnar Ivarssons verk utgår från egna personliga intressen. Men böckerna talar om det allmängiltiga, berättar om vägen. Oavsett om det handlar om svenskamerikanen Svens livsresa, en invasion under ökenkriget 1941 eller motorcykeln Indian 741 B Military.

Att träffa barn och sprida glädje är det bästa med ballongartisteriet, tycker Martin Kertész. En mångsysslare och föreningsmänniska, som sprutar ur sig idéer. Bara tiden ville räcka till… Foto: Justina Öster

Uppdrag: glädjespridare

Mötet. ”Jag vill ha en clown, pappa!” ”Vad gör clownen?” ”Knyter ballonger!” Alltihop började när Martin Kertész dotter fyllde fem år och skulle ha kalas.

Mattias Schulstad har sammanställt LO:s upphandlingsguide.

Upphandlingar sänke för LO-branscher

Offentliga upphandlingar. Färdtjänst, avfallshantering, skolskjutsar, vård och omsorg – varje år upphandlas verksamhet för över 800 miljarder kronor med skattepengar. Fast för många branscher är offentliga upphandlingar ett sänke. LO har gett ut en guide för att återta kontrollen.

Månadens medlem
Annelie Edholm är Koreafrälst. Varje dag lyssnar hon på pojkbandet BTS. ”De har musik för vilket humör som helst, väldigt sällsynt”, säger hon.

”Jag gillar inte orättvisor”

Terminal. Annelie Edholm fann kärleken och flyttade från Stockholm till Jönköping. Blev terminalarbetare och djupdök i facklig utbildning och arbetsmiljö. Som sambon. På ledig tid ljuder koreansk musik i Annelies hörlurar och hon föredrar tv-serier, gjorda i Korea.

Månadens klubb
Erik Hjertberg är ordförande för flygtankarnas fackklubb på SFS vid Arlanda.

Klubben med arbetarna som fick mest i löneökning

Flyg. I årets avtalsrörelse fick flygtankarna den högsta löne­ökningen i hela LO-kollektivet. Klubben på Stockholm Fuelling Services vill inte röra det som fungerar bra.

Månadens medlem
”Jag är en inventarie i Skärnäs hamn, har snart varit fast anställd i 25 år. Så jag ska få en guldklocka! Jag kom säkert hit som baby i vagn också, med mamma och pappa”, säger Linda Gröning.

Gladiatorn i Skärnäs hamn

Hamn. 18 år gammal började Linda Gröning som ”extring” i Skärnäs hamn. Då hade hon redan sommarjobbat och städat där ett par år. Annars är Linda mest känd som Gladiatorvinnare. Hennes, sambons och döttrarnas fritid går i träningens tecken.