Mångmiljonsatsning mot arbetslivsfusk

Politik. Regeringen vill satsa närmare 200 miljoner kronor under nästa år för att bekämpa transportfusk, arbetslivskriminalitet och bidragsbrott. – Kanske närmar vi oss ett läge där det inte bara är fina ord utan också handling. Men vi är luttrade, säger Transports förbundssekreterare Lars Mikaelsson.

På måndagsmorgonen lovade finansminister Magdalena Andersson (S) en satsning på att minska arbetslivskriminaliteten och bidragsfusket.

Dels ska en ny myndighet betala ut alla statliga bidrag, målet med det är att komma åt bidragsfusk som inte sällan har en koppling till annan kriminalitet. Dels innebär satsningen på arbetsmarknaden 35 miljoner kronor till Arbetsmiljöverket för att samordna jobbet mot arbetslivskriminalitet och för att anställa nya arbetsmiljöinspektörer.

– Det finns transportföretag som fuskar med kör- och vilotider för att vinna konkurrensfördelar. Många utsätts för fara. För mer ordning på vägarna får Transportstyrelsen medel för att stärka kontroll och tillsyn av yrkestrafiken, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Regeringen lägger också 77 miljoner kronor nästa år för något de kallar Ordning och reda på vägarna. Pengarna ska dels gå till Transportstyrelsens kontroller av den yrkesmässiga trafiken, men också till att bekämpa de så kallade bilmålvakterna.

Transports förbundssekreterare kommenterar. Han konstaterar att facket varnat för problemen med utländsk lastbilstrafik redan innan Öresundsbron byggdes. Satsningen på fler kontroller med runt 70 miljoner årligen är välkommen:

– Vi har förhoppningar om att de slantar som regeringen presterar också går till att upprätthålla bra villkor för dem som jobbar på våra vägar. Men det finns tyvärr alltid en risk för att byråkratin slukar pengarna i stället för att det verkligen blir kontroller efter vägarna, säger Mikaelsson.

Han påpekar att han hoppas att pengarna kan gå till ett automatiserat kontrollsystem för både löner och kör- och vilotider. Mikaelsson säger att Transport gärna hjälper till med att minska problemen med lönedumpning och oseriösa transporter.

– Vi står till förfogande när det gäller kunskaper eller kontroll av löner. Vi måste i sådant fall få ekonomiska möjligheter att utöka vår redan etablerade verksamhet som gäller ordning och reda i trafiken, säger han.

Vid presskonferensen var finansministern flankerad av bland andra Byggnads ordförande Johan Lindholm. Han kommenterade budgeten så här:

–Jag tycker att det är bra att de ser problematiken och en gång för alla gör något åt den. Våra fackliga skyddsombud gör ett jättejobb där ute, men de kan inte göra hela jobbet. Företag och upphandlare måste ta ett större ansvar. Mer uppföljning, kontroller och sanktioner kommer ge ett bra resultat. Det är ett bra steg på vägen för en arbetsmarknad fri från kriminalitet.

Miljarder till ”gröna transporter”

Senare samma dag presenterades ytterligare budgetsatsningar.

Regeringens företrädare Tomas Eneroth (S), infrastrukturminister, och Per Bolund (MP), miljöminister, pratade om en grön återstart för Sverige efter pandemin.

– Vi måste ta modiga beslut. Inte minst måste transportsektorn ställa om då den står för en tredjedel av Sverige växthusgasutsläpp, säger Tomas Eneroth.

Den enskilt största budgetsatsningen som presenterades är att skjuta till pengar för miljöbilspremien, eftersom elbilarna varit så populära att pengarna tagit slut. Det innebär att alla de som osäkert väntat på en eventuell miljöbilspremie kan pusta ut.

Regeringen aviserade bland annat ökade satsningar på järnvägsunderhåll som ska sätta människor i arbete inom en nära framtid. Dessutom satsas 100 miljoner årligen på så kallad ekobonus, ett stöd som företag kan söka för att flytta över transporter från väg till sjöfart eller järnväg.

Budgetnyheterna kommer numera nästan dagligen, budgeten i sin helhet kommer att presenteras den 20 september.

I fredags lovade regeringen 750 miljoner kronor till vägunderhåll och ett investeringsstöd för drivmedelsstationer på 75 miljoner kronor under 2022 och lika mycket under 2023. Det som en del i satsning på landsbygden.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Närbild på ett däckbyte.

Mycket fusk i liten verkstad?

Däckverkstad. Så var det högsäsong för byte igen – den sista mars kan vinterdäcken tas av. I höstas granskade Skatteverket företag i branschen för att komma åt fusk.

Valkampanj inför EU-valet inledd

EU. LO har dragit igång sin kampanj inför valet till Europaparlamentet med ett digitalt möte i Teams. Kamp mot arbetslivskriminalitet och ökad trygghet för vanligt folk var något som flera talare lyfte.

Matbuds-mopeder

Kontroller avslöjar utbrett fusk bland matbudsföretag

Matbud. Nio av tio kontrollerade företag som erbjuder matleveranser måste betala mer skatt. Skatteverkets riktade insats har upptäckt oredovisade intäkter, momsfusk och bristande bokföring – och utnyttjande av människor.

Högertrafik

Påsk först med fartbegränsning

Trafik. Påsken är en av de stora trafikhelgerna. Och också en av de första helger med hastighetsbegränsning utanför tätorter, infört för att minska olyckorna. Transportarbetaren tittade i backspegeln för att se vad som gällde tillåten fart tidigare – en av våra mest lästa artiklar på webben de senaste åren.

Filmstjärnan Jean-Claude Van Damme gör sin klassiska ”split” mellan två Volvo-lastbilar. Screenshot reklamfim Volvo trucks.

Tio år sen Van Damme slog rekord med Volvo

Årsdag. Det är en av de mest spektakulära reklamfilmerna någonsin: Filmstjärnan Jean-Claude Van Damme gör sin klassiska ”split” mellan två Volvo-lastbilar. Nu är det tio år sen den slog rekord på Youtube.

Närbild på ett däckbyte.

Kontroller avslöjade däckbytare

Däckverkstad. Hos nära hälften av företagen fanns brister i kassaregistret eller hanteringen av den obligatoriska personalliggaren. Det visar Skatteverket omfattande extrakontroll av verkstäder i samband med däckskifte i höstas.

CSG-anställda har inte fått sin lön

Bevakning. Väktare och ordningsvakter som jobbar på CSG har inte fått sin lön. Företaget är i rekonstruktion och lönekontoret hänvisar till statliga lönegarantin och länsstyrelsen.

25 år sen tunnelbranden i Mont Blanc
Collage med tidningsurklipp och skärmdumpar med artiklar om olyckan i Mont Blanctunneln 1999.

Lastbil orsakade katastrofen i Alperna 1999

Åkeri. Mitt i den 11 kilometer långa tunneln började Volvo-lastbilen brinna. Några minuter senare var 50 fordon fångade i den giftiga röken. Nu är det 25 år sen branden i Mont Blanctunneln krävde 39 liv.

CSG och Nordic Level Security i rekonstruktion

Bevakning. CSG och Nordic Level Security är i rekonstruktion, bara månader efter att bolagen köptes upp av Anzen Security Group AB. De två bolagen har 98 miljoner kronor i skatteanstånd som ska betalas i höst.

Hallå där!

Magnus Wainebro

...busschaufför som tillsammans med branschkollegor firas med en egen dag i dag, den 18 mars.

4 av 10 saknar kunskap om avtalade försäkringar

Anställningsvillkor. Den som jobbar på ett företag med kollektivavtal skyddas av försäkringar från Afa. Enligt en undersökning Avtalat beställt saknar 43 procent av 605 svarande kunskaper om de kollektivavtalade försäkringarna.

Misstänkt insider nekar till allt

Rättsfall. På måndagen inleddes rättegången mot den hamnarbetare som är misstänkt för inblandning i omfattande kokainsmuggling kopplad till hamnen i Helsingborg. Mannen själv säger sig inte vara inblandad i något av det han anklagas för.

Närbild på ett däckbyte.

Mycket fusk i liten verkstad?

Däckverkstad. Så var det högsäsong för byte igen – den sista mars kan vinterdäcken tas av. I höstas granskade Skatteverket företag i branschen för att komma åt fusk.

Lastbil med ny front före krocktest med personbil. Foto: Trafikverket

Ny front på lastbilar kan rädda liv

Teknik och trafik. En ny stötdämpande lastbilsfront kan mildra personskador och rädda liv – vid en krock mellan en personbil och en lastbil. Forskare vid Chalmers har konstruerat en prototyp som Trafikverket krocktestat, med positivt resultat enligt myndigheten.

Transport stämmer UPS om handdatorer

Arbetsrätt. UPS-chaufförernas handdatorer används till tidrapporteringen. Den som är utloggad får löneavdrag. Helt fel anser Transport som stämmer UPS och Biltrafikens Arbetsgivareförbund i Arbetsdomstolen.