Close
Tisdagen bjöd på regn och blåst i Visby.
Close
Almedalen

Tuff arbetsmarknad väntar för nästa generation

Facket. I tjänstehjonsstadgan från 1833 hade arbetarna långtgående förpliktelser. Men husbonden hade också ett uttalat ansvar för arbetarna. Vilket socialt ansvar tar dagens arbetsgivare som anställer på visstid, deltid, hyvlar tjänster och hakar på gig-trenden?

LO-förbundens egen juristbyrå, LO-TCO Rättsskydd, inledde onsdagen med ett provocerande seminarium.

Budskapet var att det ansvar som staten och arbetsgivarna tidigare tog för att arbetarna åtminstone skulle ha tak över huvudet och något att stoppa i munnen nu stjälpts över på den enskilde individen.

Rättsskyddets jurister Anne Alfredson och Ellinor Gudmundsson förklarade  hur anställningsskyddslagen (las) kom till.

Den infördes 1974, efter en tid av hög arbetslöshet och strukturförändringar på arbetsmarknaden. Statsmakterna ville skydda utsatta arbetstagare och borga för bestående anställningar.

Grunden i las blev fast jobb, alltså tillsvidareanställning, reglerad turordning vid uppsägning, företrädesrätt till återanställning och krav på saklig grund – om en arbetsgivare ville säga upp personal. Provanställning fanns ursprungligen inte och möjligheten till visstidsanställning var starkt begränsad.

Las ifrågasattes av arbetsgivarna redan från start. Under åren som gått har den urholkats genom en flora av visstidsanställningar och undantag i turordningsreglerna.

Anne Alfredson och Ellinor Gudmundsson beskrev hur Arbetsdomstolen (AD) genom en rad domar bidragit till att underminera anställningsskyddet än mer. AD har bland annat slagit fast att arbetsgivare kan hyra in personal, även om det finns uppsagda personer med återanställningsrätt. Domstolen har också öppnat för omreglering av tjänster, så att företag enkelt kan omplacera folk eller skära ner heltider till deltid.

LO-TCO Rättsskydd har tagit fram statistik som ger en bild av konsekvenserna.

År 2016 var:

  • 25 procent av alla anställda i Sverige deltidare.
  • deltider betydligt vanligare bland arbetare än tjänstemän. 33 procent av arbetarna jobbade deltid, mot 21 procent för tjänstemännen.
  • skillnaden stor mellan könen. 53 procent av LO:s kvinnor arbetade deltid. Mot 17 procent för männen.

När det gäller visstider har ökningen varit kraftig. År 1990 hade nio procent av alla anställda tidsbegränsat jobb. 2018 var siffran 21 procent för arbetare. Kvinnorna drabbas värst. En av fyra anställda saknar fast jobb.

Statistiken visar också att 27 procent av de tidsbegränsat anställda saknar ett överenskommet arbetstidsmått.

En del fackförbund är mer utsatta än andra. Inom Kommunals områden har 29 procent av arbetstagarna visstid.

Det brukar heta att visstidstjänster främst erbjuds unga, som kan ha påhugget som inkörsport på arbetsmarknaden. Enligt LO-TCO Rättsskydd var medelåldern på visstidarna i kommuner och landsting 37 år (år 2014).

I dag vill arbetsgivarna ha ännu större flexibilitet. Främst är det turordningsreglerna i las som ifrågasätts.

Dan Holke, chefsjurist på LO-TCO Rättsskydd, anser att samhället redan vänt upp och ner på den pyramid som gällde på 1800-talet. I toppen fanns arbetaren. I basen arbetsgivaren och staten, som stod för en grundtrygghet – om än torftig.

– I dag är det arbetstagarna som bär risken, sa Holke.

Han anser att utvecklingen kommer att slå tillbaka mot samhället. När människor inte får arbeten som ger försörjning och på sluttampen en rimlig pension, är det staten och skattebetalarna som kommer att tvingas täcka upp.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Snabbkoll om nya LAS. Illustration: Mattias Käll

Det här gäller i nya lagen om anställningsskydd

Arbetsrätt. Sedan 2022 gäller den nya lagen om anställningsskydd, LAS. Lär dig mer om vad som gäller vid uppsägning och vad skillnaderna är mellan att jobba på en arbetsplats som omfattas eller inte av huvudavtalet.

Kollektivavtal eller slaveri

Davids krönika. På fackliga grundkurser är kursledarens första fråga så gott som alltid: – Vilken är lägstalönen i Sverige? Händerna som far upp i luften är många, liksom buden: Trettontusen, tjugosjutusen!

Kristina Sjöberg, chefredaktör och ansvarig utgivare, Transportarbetaren. Foto: John Antonsson

Schysta villkor åt alla!

Ledare. Året är snart slut och mycket har handlat om kollektivavtalsförhandlingar. Nästan alla har fått nya avtal och med det löneökningar och andra ersättningar. I de allra flesta fall har förhandlingarna avlöpt utan större gupp.

”Tre truckolyckor inträffar varje dag”

Lager. Att manövrera en truck är ett precisionsarbete. Så se upp med truckutbildningar på en eller ett par dagar. Saknar du tidigare erfarenhet tar det längre tid än så, varnar Maria Themptander på Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Tyngre fordon med B-körkort?

Teknik och trafik. Snart kan vissa B-kortsförare få köra fordon som väger upp till 4,25 ton. Men det förutsätter att fordonen går på alternativa bränslen.

Säkerhetskontrollen på Arlanda. Foto: Justina Öster

Avarn hotas av vite på 100 000

Arbetsmiljö. Transports skyddsombud larmade Arbetsmiljöverket om brister i arbetsmiljön. Efter en inspektion riskerar bevakningsbolaget Avarn Security 100 000 kronor i vite om åtgärder inte vidtas i den nya säkerhetskontrollen på Arlanda flygplats.

Helsingborgs hamn vill säga upp två

En privat säkerhetskonsult har undersökt fyra hamnarbetares koppling till en brottsmisstänkt kollega. Nu vill bolaget säga upp två av arbetarna, något Helsingborgs Dagblad var först att berätta.

Månadens avdelning
Transports avdelning 19 i Västerås.

Facklig närvaro främst

Transport. Högt i tak och full fart – förhandlingar, möten med medlemmar, en Startpunktsutbildning och någon som är på språng ut. Det händer mycket hos avdelning 19 och det mesta handlar om aktiviteter utanför kontoret i Västerås.

Ukrainska kvinnor utbildas till lastbilsförare

Åkeri. Det är brist på mycket i krigsdrabbade Ukraina – särskilt på lastbilschaufförer. För att fylla ut tomrummet efter landets många inkallade män och hålla samhället i gång har 24 kvinnor i Kiev gått en förarutbildning för C-kort. Nu skalas utbildningen upp och fler utbildas.

På säker väg. Eleverna på Södra Vikens program går på skolan som nyligen utsetts till Sveriges bästa transportskola.

Unga om transportbranschen: Helt rätt

Utbildning. När över 1 000 transportelever svarade på hur de ser på branschen och framtiden blev det toppbetyg. Och nästan nio av tio tycker att utbildningen ger rätt kunskap.

Samtrans-åkerier bryter mot kollektivavtal

Taxi. Samtrans-chaufförer som enbart kör samhällsbetalda resor har rätt till månadslön på mellan 26073 och 27004 kronor enligt kollektivavtalet. Men så är det inte för majoriteten av de Transportarbetaren talat med.

”Risk att sjuka människor hamnar i kläm”

Sjukförsäkring. – Vi vet ju att sjukförsäkringen inte fungerade tidigare, många hamnade i kläm just för att de inte var färdigrehabiliterade. Att då återgå till det systemet verkar rätt huvudlöst. Så kommenterar Transport försäkringsombudsman Pia Edvall utredningen som föreslår skärpta regler för sjukskrivna.

Strängare regler vid sjukskrivning föreslår utredning

Sjukförsäkring. (UPPDATERAD) Skärp reglerna i sjukförsäkringen och återgå till strängare bedömningar för att få sjukpenning längre än ett halvår, föreslår en statlig utredning. En farlig tillbakagång till ”de rättsosäkra och otrygga system som gällde innan 2021”, kommenterar LO-ordförande Susanna Gideonsson.

Högertrafik

Påsk först med fartbegränsning

Trafik. Påsken är en av de stora trafikhelgerna. Och också en av de första helger med hastighetsbegränsning utanför tätorter, infört för att minska olyckorna. Transportarbetaren tittade i backspegeln för att se vad som gällde tillåten fart tidigare – en av våra mest lästa artiklar på webben de senaste åren.

Filmstjärnan Jean-Claude Van Damme gör sin klassiska ”split” mellan två Volvo-lastbilar. Screenshot reklamfim Volvo trucks.

Tio år sen Van Damme slog rekord med Volvo

Årsdag. Det är en av de mest spektakulära reklamfilmerna någonsin: Filmstjärnan Jean-Claude Van Damme gör sin klassiska ”split” mellan två Volvo-lastbilar. Nu är det tio år sen den slog rekord på Youtube.

Närbild på ett däckbyte.

Kontroller avslöjade däckbytare

Däckverkstad. Hos nära hälften av företagen fanns brister i kassaregistret eller hanteringen av den obligatoriska personalliggaren. Det visar Skatteverket omfattande extrakontroll av verkstäder i samband med däckskifte i höstas.