Thommy Öhrvall, Lars Lindgren, Lars Mikaelsson, Joakim Guttman, Mikael Hussner och Mats Björnberg ingår i den fackliga delegationen som förhandlar om ett nytt avtal för miljöarbetarna.
Close
Thommy Öhrvall, Lars Lindgren, Lars Mikaelsson, Joakim Guttman, Mikael Hussner och Mats Björnberg ingår i den fackliga delegationen som förhandlar om ett nytt avtal för miljöarbetarna.
Close

”Vi gnetar vidare” – Vi förhandlar om smulorna i bullpåsen.

Så summerar Niclas Sandström, ombudsman på Transports Gävleavdelning, två dagars förhandlingar om ett nytt avtal för miljöarbetarna.

Transport är mitt uppe i avtalsförhandlingar som berör omkring 38 000 av förbundets 61 000 medlemmar.

I dag, onsdag, har fackets förhandlare jobbat i huvudsak på två fronter. Den ena handlar om åkeri- och terminal, den andra rör miljöarbetarna där Niclas Sandström ingår i den tolv man starka delegationen. Stuveriförhandlingarna pågår också, om än på sparlåga.

På miljöområdet har Transport och Biltrafikens arbetsgivareförbund (BA) haft långa sittningar där parterna försöker koka ner sina ursprungligen långa kravlistor. För Transport är trygga anställningar en prioriterad fråga på alla avtalsområden.

Åkerichaufförerna och miljöarbetarna riktar också lampan på de nya utbildningskrav som samhället ställer på yrkesförare. Facket vill få in skrivningar i avtalen som garanterar att arbetsgivarna bekostar yrkeskompetensbevisen (YKB) och annan utbildning som krävs för att föraren ska kunna utföra arbetet.

Transport har i flera år efterlyst en lösning i kollektivavtalet som gör att slitna sopgubbar kan gå i pension – eller i delpension – några år före fyllda 65. En sådan modell finns för hamnarbetarna. Arbetsgivarna säger inte nej till miljöarbetarna, men vill heller inte skjuta till några pengar.

I morgon, torsdag, fortsätter förhandlingarna för Transports 32 000 åkerichaufförer och terminalarbetare. Då kommer även taxitelefonisterna in på arenan.

Miljöarbetarna får ligga lågt ett tag. Enligt planen ska förhandlingarna återupptas den 20–21 april.

– Vi gnetar vidare helt enkelt, säger Transports ordförande Lars Lindgren som leder förbundets förhandlingsverksamhet.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

APM Terminals, containerhamnen i Göteborg

Hamnstriden i Göteborg synas i Uppdrag granskning

Hamn. Striden mellan Hamnarbetarförbundet och APM Terminals rullar vidare. I kväll behandlas konflikten i tv-programmet Uppdrag granskning. Transportarbetaren kan nu avslöja hur medlarna såg på sitt uppdrag när de kastade in handduken efter sju månaders medlingsförsök.

Tufft väglag för tidningsbud och yrkeschaufförer

Distribution. Kraftig vind och snödrev ställde till det för tidningsbuden i Norrland i natt. – Det är många som inte kunnat köra ut med tidningarna över huvud taget, säger Karin Näslund på Tidningstjänst i Örnsköldsvik.

Hamnarbetarförbundet i flera rättegångar

Hamn. Fyra rättsprocesser pågår mellan Hamnarbetarförbundet och olika motparter som alla har koppling till Göteborgs containerhamn. Förra året gjorde terminalen sitt svagaste resultat någonsin.

Gästarbetare på Postnords lager: ”Vi utnyttjas som daglönare”

Lager. I Göteborg har Postnord valt ut de mest slitsamma lagerjobben och lagt ut på entreprenad. Uppdraget gick till Texab, ett bolag som satt i system att ta in egna migrantarbetare från Balkan och Mellanöstern. Arbetarna utnyttjas ofta som daglönare, trots att Texab utlovat heltidsanställningar i ansökningarna till Migrationsverket.

Ny myndighet jobbar för jämställdhet

Jämställdhet. Uppdraget är att analysera, samla kunskap och sprida den. Temat och målet är jämställdhet. Sverige fick en ny myndighet vid årsskiftet.

Svenska inspektörer räddar löner åt sjömän

Hamn. 230 utländska fartyg kollades i de svenska hamnarna under förra året. Sjömän från olika delar av världen fick tillsammans över 850 000 kronor i retroaktiv lön. Så ser de svenska ITF-inspektörernas facit ut för 2017.

Plogbil i snöväder

Chaufförer saknar plogning och saltning

Vägtrafik. E4:an norr om Hudiksvall stängdes av under natten och morgontimmarna. Tre lastbilar och flera personbilar var inblandade i olyckan som stoppade all trafik. I Sundsvall kommer bussarna inte fram på grund av ishalka. På Bergsjövägen vid Hudiksvall har flera olyckor inträffat de senaste dagarna.

Lastbilsförare toppar dödsstatistiken

Åkeri. Tio lastbilschaufförer fick sätta livet till i jobbet 2017. Återigen toppar förarna den dystra statistiken över personer som dör i arbetet. Ingen annan yrkesgrupp hade så många dödsfall förra året.

Fartyg i Karlshamn

Karlshamns hamn tvingas ta tag i arbetsmiljöarbetet

Hamn. Truckförare har kört utan fullständiga tillstånd. Detta kostar Karlshamns hamn 36 400 kronor. Och om flera brister i arbetsmiljöarbetet inte har åtgärdats till den sista februari hotar 100 000 kronor i viten.

S-minister beredd att inskränka strejkrätten

Hamn. Arbetsmarknadsministern är beredd att inskränka rätten att strejka. Ylva Johansson (S) avslöjar sin slutsats fem månader innan den statliga utredningen om fackens rätt att ta till konflikt ska vara klar.

Facklig mobilisering för Irans aktiva

Internationellt. Elva fack i Europa har skrivit på för att en facklig fånge ska släppas fri i Iran. Det är första gången så många har mobiliserats konstaterar Saied Tagavi, själv aktiv i Transport och projektledare i den fackliga plattformen för självständiga fackförbund i Iran.