Vem i hela världen kan man lita på?

Krönika. Många kamrater från fackföreningar runt om i världen har frågat mig hur det kan komma sig att ett litet land i Europas utkant kan utvecklas från att vara ett av de fattigaste länderna i Europa för hundra år sedan till att vara en välfärdsstat i dag. Mitt svar har alltid varit att det har lyckats tack vare den svenska modellen.

Följdfrågan från kamraterna blir naturligtvis: Vad är då den svenska modellen?

Kännetecknet för den svenska modellen är det fredliga framåtsträvandet med ett gemensamt intresse för landets bästa. Detta utesluter inte hårda ideologiska strider på det politiska planet. Det utesluter inte heller hårda förhandlingar mellan arbetsmarknadens parter.

Men det förutsätter att man i avgörandets stund är beredd att göra avkall på några av sina egna hjärtefrågor till förmån för någon annans. Det är förmågan att sluta överenskommelser mellan de politiska partierna som gjort att vårt land utvecklats till en välfärdsstat av klass.

Ett exempel på detta är den så kallade decemberöverenskommelsen mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet å ena sidan och allianspartierna å den andra. Liknade exempel kan man hitta hos arbetsmarknadens parter.

Först Kristdemokraterna och sedan resterande allianspartier har nu grovt brutit mot den svenska modellen som jag här ovan beskrivit. En ung och oerfaren ledning i Kristdemokraterna fick se sig överkörd av rikstinget som med klar majoritet röstade för förslaget att överge decemberöverenskommelsen.

I sammanhanget är det viktigt att komma ihåg varför överenskommelsen slöts. Resultatet i riksdagsvalet 2014 innebar att Socialdemokraterna och Miljöpartiet kunde bilda regering. Sverigedemokraterna ökade kraftigt samtidigt backade Alliansen något.

Summan av kardemumman blev att Sverigedemokraterna blev vågmästare. När de sen meddelade att de tänkte fälla varje regering som inte dansade efter deras pipa i invandrings- och flyktingpolitiken var måttet rågat. Statsministern utlyste nyval, men innan det skedde kom den gamla hederliga svenska modellen till heders igen genom decemberöverenskommelsen. Denna skulle garantera att sittande regering skulle få igenom sin budget utan mankemang i riksdagen. Överenskommelsen skulle gälla i åtta år och på så sätt skapa lugn och ro för en minoritetsregering oavsett partifärg.

Med stor besvikelse kan jag konstatera att den svenska modellen har fått sig en rejäl törn. Att bryta överenskommelser på det sätt som Kristdemokraterna gjorde tyder på en arrogant och nedlåtande inställning till motparten. Kanske på tiden att påminna om att de bara fick 4,6 procent av rösterna, inte 46 som de tycks tro.

I skrivande stund lyssnar jag på en gammal platta med proggbandet Hoola Bandoola, jag hör Björn Afzelius lite nasala röst när han sjunger Mikael Wiehes låt – Vem i hela världen kan man lita på?

Det undrar jag också!

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Politik är det obegripligas konst

Davids krönika. Vad är det som händer? Den socialdemokratiska regeringen för en delvis ultrakonservativ politik med genomförande av marknadshyror och förändringar i anställningsskyddet. Något som inte ens Moderaterna vågade föreslå.

Johnny Grönberg

Vart är arbetarrörelsen på väg?

Debatt. Arbetarrörelsens två grenar, den fackliga och politiska, har problem med att få människor engagerade. Utan engagemang stannar rörelsen upp och dör så småningom.

Transportarbetarens logga

Kommunal följer Transports exempel

Facket. LO:s största förbund drar in sitt bidrag till Socialdemokraterna. Kommunals förklaring är att pengarna – tre miljoner per år – ska användas till eget fackligt-politiskt arbete.

Många tankevurpor om skyddsombuden

Debatt. Om inte facken utser skyddsombuden, vem ska då driva deras ärende om de motarbetas, hindras eller trakasseras? Gustaf Järsberg och Martin Miljeteig, Transport, svarar på Svenskt Näringslivs och Företagarnas debattinlägg i SvD.

David Ericssons senaste krönikor
David Ericsson

Jag blir nervös av klockor

Livets mening. Jag köpte en målning på ett galleri. En bekant hade rekommenderat mig att gå dit och plötsligt fanns den bara där. Bilden på kvinnoansiktet med björkar i bakgrunden. Kvinnan hade något beslöjat över sig med en gåtfullt frånvarande blick.

Efter olyckan …

Påkörd. Egentligen vill jag inte skriva det här. Det som har hänt, har hänt. Någon i en Tesla gjorde ett misstag i halkan vid avfarten till Sillekrogs parkering, en lastbilschaufför (jag) blev påkörd efter att Teslan studsat in i trailern. Men ingen dog eller blev allvarligt skadad trots att personbilen höll gott och väl hundra kilometer i timmen och jag flög flera meter.

Vredens druvor

Läsupplevelse. En vanlig dag. E4:ans alla långtradare från öst med mest konsonanter på kapellen kör om mig, där jag ligger i åttiotvå kilometer i timmen. En del klarar det med marginal. Andra felbedömer avståndet och går in alldeles för nära så att jag tvingas bromsa eller gå ut i kanten. Men det gör inget för jag lyssnar på en fantastisk ljudbok: Vredens druvor av John Steinbeck.

Vi kör rakt in i vildsvinsflocken

Ledare. Fredag kväll. Kolmörker. Det är 70-väg genom Roslagen och ganska mycket trafik. Plötsligt rusar de ut på vägbanan, bara några meter framför vår bil. En hel flock vildsvin. I ögonvrån hinner jag uppfatta minst två vuxna djur och en hoper små. En hundradels sekund senare plöjer vi in i klungan.

Ge oss ett effektivt övervakningssystem

Ordförandeord. När jag skriver den här krönikan har jag just deltagit i en träff där Transportföretagen presenterade sin rapport Effektivare tillsyn av yrkestrafiken.

Bostadskrisen måste lösas

Ledare. Det finns svarta hål i det svenska välfärdsbygget. Ett rör bostadspolitiken. I främst storstäderna slår bostadsköerna nya rekord.

Indragen sjukpenning katastrof för kroniskt sjuka

Insändare. Statsvetaren och forskaren Niklas Altermark vid Lunds universitet har nyligen presenterat en delrapport kring de allvarliga resultat han funnit i sin forskning om konsekvenserna av Försäkringskassans avslag till sjukdomsdrabbade människor.