Vänsterledaren skriver på för en sundare transportbransch

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt skriver under fackets namninsamling för schysta villkor på Europas vägar. Det skedde i Jönköping där han också fick en genomgång av Transports åkeriprojekt, Ordning & Reda. – Åkeribranschen används tyvärr som en murbräcka för att bryta sönder den svenska modellen, sa Sjöstedt.

I dag på eftermiddagen besökte Jonas Sjöstedt Transports Jönköpingsavdelning. Han kom för att lyssna till erfarenheterna som ombudsmännen Tommy Jonsson och Göran Nilsson hunnit samla på sig i projektet som ska fokusera på de grava problemen i åkerinäringen.

Och det var en mörk bild som återgavs.

– Tillståndet i branschen är mycket värre än vi trodde. Ändå har jag jobbat med det här i tio år, sa Tommy Jonsson.

Ombudsmännen radade upp fakta kring svenska åkerier och speditörer som satt i system att pressa priserna genom att använda sig av lågbetalda utländska förare. Chaufförerna är ibland anställda direkt i åkeriet eller i utländska dotterbolag. Eller avlönas som egenföretagare.

– De största bovarna är speditörerna, påpekade Tommy Jonsson. Vi har träffat desperata åkare som öppet deklarerar att det är omöjligt att driva verksamheten med svenska kollektivavtalslöner.

– Vi försöker samarbeta med myndigheterna och tipsar dem hela tiden om oegentligheter. Från Transportstyrelsen får vi dessvärre ingen återkoppling alls.

Vad förväntar ni er av regeringen undrade Jonas Sjöstedt, och svaret kom blixtsnabbt:

– Noll! sa Tommy Jonsson och Göran Nilsson med en mun.

Såväl Jonas Sjöstedt som ombudsmännen Jonsson och Nilsson anförde att tiopunktsprogrammet som socialdemokraterna i valrörelsen utlovade för åkeribranschen var bra. Men nu händer det för lite, var den samlade uppfattningen.

– Regeringen förslag är otillräckliga. Risken är stor för en svekdebatt. Det som behövs nu är ett stort åtgärdspaket för åkerinäringen. Från Transports sida måste ni sätta press på regeringen, vi gör det från vänsterkanten, sa Jonas Sjöstedt.

Vid sittande bord lovade han sedan att personligen skriva ihop en fråga i riksdagen, en så kallad interpellation, riktad till infrastrukturminister Anna Johansson.

Transports ordförande Lars Lindgren har tidigare gått ut med att läget är så kritiskt i åkeribranschen att det kan bli nödvändigt att införa så kallad allmängiltigförklaring av kollektivavtal. Det innebär att fackens avtal upphöjs till lag.

Hur ser vänsterpartiet på det?

– Vi har inte tagit ställning än, svarade Jonas Sjöstedt. Transports utspel ser jag som ett rop på hjälp. Vi vill inte undergräva LO roll och ansvar.

Jonas Sjöstedt stödjer transportfackets nystartade namninsamling där målet är att få ihop en miljon röster. Så många krävs för att via ett ”medborgarinitiativ” tvinga EU-kommissionen att ta upp en fråga till behandling. Målet är enkelt uttryckt att säkerställa rättvis konkurrens och likabehandling av arbetstagarna i transportbranschen.

Tidigare i dag, onsdag, presenterade s-politikern Marie Granlund förslag till nya spelregler för utstationerad arbetskraft. Hon är ordförande i den parlamentariska utstationeringskommitté som utgör ännu en akt i det fackliga drama som utlöstes vid ett skolbygge i Vaxholm för tio år sedan.

Hur Jonas Sjöstedt på förslaget?

– Det är ett steg i riktning.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Dom i sopkonflikten faller den 7 februari

Miljöarbete. – Sopgubbarna spelade ett högt spel för att få omkull Reno Norden. – Fel! Reno Nordens syfte var att överrumpla och knäcka arbetstagarnas motstånd mot nyckelinventeringen.

Fusk med taxileg kostar 4 000

Taxi. 4 000 kronor är priset för facit i teoriproven för taxiförare och taxiåkare. I Värmland avslöjas fusk med både taxilegitimation och taxitrafiktillstånd.

Transport kritiserar nya pensionsuppgörelsen

Pensioner. Svenska löntagare måste jobba längre. Möjligheten att ta ut allmän pension höjs etappvis från dagens 61 år till 64. Rätten att jobba vidare utökas samtidigt från 67 till 69 år.

Infekterat i AD när sommarens sopkonflikt prövas

Renhållning. Det var beställaren, Stockholm Vatten, som höll i taktpinnen när sopgubbarna på Reno Norden skulle tvingas att medverka i den ifrågasatta nyckelinventeringen i somras. Den inventering som ledde till sopkaos, efter att närmare 50 miljöarbetare sagt upp sig på Reno Norden.

Upprop på gång inom bevakning

Bevakning. Även bevakningsbranschen har fått sin #metoo. Facebookgruppen startades i förra veckan, och än så länge har vittnesmålen om övergrepp, sexuella trakasserier och sexistiska kommentarer inte tagit fart.

sopkonflikten i Stockholm

Sopgubbarna i domstolen – vild strejk eller uppsägning?

Renhållning. Sopgubbarnas aktion på Reno Norden i somras var ingen vild strejk, utan biverkningar efter att bolaget avskedat personalen. Fel, säger företaget som hävdar att såväl aktionen som sopgubbarnas sjukskrivningar och uppsägningar var olovliga stridsåtgärder.

Kilometerskatt och transpondrar utreds av regeringen

Åkeri. Kilometerskatten fortsätter att utredas av regeringen. Transpondrar i svenska och utländska lastbilar kan bli den nya metoden att kontrollera hur mycket de körs. Ambitionen är att ett skarpt förslag om vägavgifter och transpondrar ska presenteras före nästa val.

P-bot utfärdas

P-vaktens namn ska lämnas ut

Parkeringsvakt. Parkeringsvaktens namn ska lämnas ut. En 50-årig man i Karlstad har fått rätt i domstol. Mannen har gjort överklaganden till en konst. Han har haft 286 mål hos Kammarrätten i Göteborg de senaste 15 åren.

Två sopgubbar döms för ocker och tagande av muta

Brott. Förra fredagen var det rättegång i Stockholms tingsrätt. Då nekade sopgubbarna till anklagelsen att ha tagit emot mutor från en restaurang. I dag, fredag, dömdes de båda för tagande av muta och ocker.

Tidningsbudsmöte i Ö-vik

Sista julfesten med gänget

Tidningsbud. Julmiddag eller gravöl? Tidningsbuden i Örnsköldsvik har inget jobb kvar i maj. Men efter information om coachning, avgångsbidrag och a-kassa hugger de in på sillar, jansson, prinskorv och älgbullar. Julmust förstås.

Avgasrör på lastbil

Minskade utsläpp från tunga lastbilar

Miljö. Koldioxidutsläppen från tunga lastbilar har minskat med 11 procent från 2015 till 2016, enligt intresseorganisationen Svebio.

Taxi-vd upptaxeras med över miljonen

Färdtjänst. Vd:n för Nävertorps taxi har upptaxerats med över en miljon kronor. Skattemyndigheten har fått rätt i sin bedömning av hans inkomster under 2013.

EU-parlamentet i Bryssel

Ministermöte om nya transportregler

EU. Cabotagetransporter måste vara tillfälliga. Reglerna om kombinerade transporter och cabotage behöver också samordnas så att kombitransporter med järnväg, sjöfart och lastbil inte används för att kringgå bestämmelserna. Det är Sveriges linje när transportministrarna i dag möts i Bryssel.

Grova sexuella trakasserier vid nordisk renhållarkonferens

Miljöarbetare. Två servitriser utsattes för så grova sexuella trakasserier att middagen avbröts och lokalen utrymdes. Händelsen utspelade sig vid en nordisk konferens för miljöarbetare i Tromsö i Norge 2015.

Här skapas kartan för lastbilschaufförer

Chaufförer. Det gick snabbt mellan tanke och handling. Lastbilschauffören Anders Armgren fick en idé, och satte omedelbart i gång att lägga ut rastplatser och uppställningsplatser på en Googlekarta. Tolv timmar senare har över 150 chaufförer hyllat kartan.