Årets flygchock
Close
Årets flygchock: Nextjet går i konkurs. Bilden är från Arvidsjaur.
Close

Vad minns du av året som gick?

Årskrönika. Medan Sverige fortfarande väntar på en regering tittar vi tillbaka på det som trots allt hände 2018.

Årets flygchock

Nextjet gick i konkurs och ett 50-tal Transportmedlemmar på flygplatserna i norra Sverige såg sina jobb fara och flyga. Samtidigt som orterna skulle bli avskurna från omvärlden. Innan 2018 tog slut hade dock andra bolag tagit över trafiken på de drabbade flygplatserna: Arvidsjaur (bilden ovan), Gällivare, Vilhelmina, Hemavan, Lycksele och Kramfors.

Årets fackliga seger
Foto: Lena Blomquist

Årets fackliga seger

Efter tre års överläggningar med Transport kom Ikeas besked: Den chaufför som kör varor till möbeljättens varuhus i Sverige ska ha svenskt kollektivavtal eller villkor som motsvarar avtalets. Transports ombudsmän började omedelbart teckna avtal med åkerier som kör stadigt för Ikea.

Årets kollektivavtal
Foto: Justina Öster

Årets kollektivavtal

Nyheten om det senaste kollektivavtalet för taxiförare är årets mest lästa artikel på tidningens webb. Trots att den skrevs redan i oktober 2017. Avtalet beskrivs som historiskt, men med en rad fallgropar.

Årets värsta skadestånd
Foto: Lena Blomquist

Årets värsta skadestånd

Stockholms sopgubbar gjorde sig skyldiga till en olovlig stridsåtgärd sommaren 2017, konstaterade Arbetsdomstolen ett drygt halvår senare. Skadeståndet satte domstolen till 3 500 kronor, 3 000 kronor eller 2 500 kronor för de 49 miljöarbetarna – beroende på om de har deltagit i de olika stridsåtgärder som domstolen pekar ut.

Årets kämpande klubb
Nöjd klubbstyrelse. Från vänster: Carl Bengtsson, Philip Karlsson, Eddie Prüss och Cecilia Adamsson.   Foto: Justina Öster

Årets kämpande klubb

Finns fler att välja på. Vi tar Transportklubben på Postnord TPL:s terminal i Ljungby som har stretat på i motvind i många år. Till slut har arbetstagarna fått mer att säga till om när det gäller arbetstider och schema.

Årets hamnbygge
Foto: Jan Lindkvist

Årets hamnbygge

Svår konkurrens i den här klassen med hamnar som flyttas och expanderar runt om i landet. Utmärkelsen går till Norvik i Nynäshamn dit Stockholms containertrafik ska flytta. Den ska bli färdig 2020.

Årets oheligaste allians
Foto: John Antonsson

Årets oheligaste allians

Topphemliga möten, en intensiv lobbykampanj mot arbetsmarknadsministern och en statlig utredning som ingen ville ha. Det var bakgrunden när LO, TCO, Saco och Svenskt Näringsliv gick ihop om ett lagförslag som hindrar upprepade strejker och blockader. I Göteborgs hamn. Regeringen har köpt förslaget och skickat ut det på remiss.

 

Årets medlemsstorm
Foto: Stefan F Lindberg

Årets medlemsstorm

Flygresor i business class och semesterdagar i anslutning till internationella transportfackets kongress i Singapore väckte ilska. Kostnaden för Transports delegation landade på 600 000 kronor. Fackförbundet har tillsatt en grupp som ska se över resereglementet.

Årets krisbransch
Foto: Lena Blomquist

Årets krisbransch?

I Örnsköldsvik avskaffade lokaltidningen tidningsbuden den 1 maj. På andra håll rationaliseras det. Turer läggs om, utvalda områden blir utan utdelning och buden får fler produkter att ta med sig. Alexander Sjöberg i Ystad räknar med att ha jobbet kvar så länge det finns pensionärer som läser papperstidningar.

Årets dummaste dom
Foto: John Antonsson

Årets dummaste dom?

Kammarrätten i Göteborg gick på Arbetsmiljöverkets centrala linje: Det är orimligt att alltid kräva skyddsfordon, TMA-bilar, vid bärgning och annat servicearbete på utsatta vägar. I stället ska företagen göra riskbedömningar, slår domstolen fast. Obegripligt beslut som utsätter vägarbetare för livsfara, kommenterar Transport.

Årets nostalgitripp
Foto: Jan Lindkvist

Årets nostalgitripp

I augusti stängde Sveriges äldsta bensinmack pumparna för gott. Uno-X i Karlskoga hann fylla 80 år innan Heikki Niinikivi sålde marken till grannen som driver industrin strax intill. Själv drev han stationen i 43 år.

Årets filmstjärna
Foto: Lena Blomquist

Årets filmstjärna

Jörgen Björk är en av de transportare som under året fått visa upp sig och sitt jobb för hundratusentals tv-tittare. Här bärgar han en bil som åkt av den isiga vägen i Örsbäck, drygt fem mil från Umeå.

Årets familjefest
Foto: Jan Lindkvist

Årets familjefest

Transportpolitik, polisresurser, tuffa tider för skogsåkerierna. På Elmias lastbilsmässa blandas allvaret med snygga lastbilar och smarta nyheter som frontsandaren (en plåtlåda som sandar framför lastbilen när halkan slår till).

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Tillbakablickar

Årskrönika. 2017 går till historien som ännu ett år då transportarbetare hållit Sverige i gång. Dygnet om och landet runt. På bilden här ovanför är det Peter Österling som ser till att Solnaborna får sina morgontidningar.

Offentliga upphandlingar
Det förlorade taxitrafiktillståndet har lett till att Trendtaxi inte längre får köra serviceresor i Region Värmland och Södermanland, liksom i vissa kommuner. Men i Region Örebro vann bolaget nyligen en upphandling då det där räcker med att underleverantörer har tillstånd. Foto: Staffan Wolters (arkivbild)

Så körde upphandling av servicetrafik fast

Värmland. Bolagen är ökända men återkommer som vinnare i nya upphandlingar av sjuktransporter, skolskjutsar och färdtjänst. I Region Värmland har en process med överklaganden pågått i snart två år – ovissheten gör att förare söker sig bort.

Ordningsvakter
Säkerhetsvakterna på utbildningen rollspelar för att öva på vilka situationer som kan lösas utan användning av så kallad pepparsprej. Här har två av dem omhändertagit kursledaren Daniel Thulin och håller honom mot väggen. Foto: Tllda Wendefors

Stort ansvar efter kort utbildning

Arbetsmiljö. För 20 år sedan var ordningsvakten Daniel Thulin en decimeter från att dö av skottet från en AK4. I dag vidareutbildar han säkerhetspersonal runtom i Sverige, med målet att ingen ska behöva gå igenom samma sak som han.

Har du pengar att hämta?
Collage med avtalsförsäkringar

Så billiga är dina försäkringar för arbetsgivaren

Avtalat. Du som jobbar på ett företag med kollektivavtal täcks av försäkringar som ger skydd vid händelser som sjukdom, barnafödsel och arbetsskador. Flera av försäkringarna är helt avgiftsfria för företagen. Varför är det så?

Har du pengar att hämta? Du som varit sjukskriven i mer än 14 dagar, varit föräldraledig eller skadat dig på jobbet kan ha pengar att hämta. Läs mer om dina avtalsförsäkringar på avtalat.se. Foto: Shutterstock

Få vet att försäkringarna finns

Avtalat. Tidningsbudet Elisabet Skoog har snart varit sjukskriven i ett år. Hon får sjukpenning från Försäkringskassan och den kollektivavtalade försäkringen AGS.  Elisabet visste om att den fanns, eftersom hennes skyddsombud (som också var en nära kollega) berättade om försäkringen förra gången hon var sjukskriven.

Andreas Ehm är försäkringsinformatör. Han har hjälpt transportarbetare att få ut 1,5 miljoner från sina försäkringar.

Andreas har dragit in 1,5 miljoner kronor

Transport. Andreas Ehm på Transports Halmstadsavdelning brinner för att informera om försäkringar. Han har hjälpt ett 70-tal personer få ut sammanlagt 1,5 miljoner kronor från Afa Försäkring. Han tror att inte ens hälften av alla transportarbetare vet vilka försäkringar de omfattas av.

Mitt i flytten. För Chris Michau och Anton Semeniuk rullar jobbet på bra. Foto: Justina Öster

Flytt med flyt

Flyttarbetare. 60 anställda, 50 rum, hundratals kartonger – för många på arbetsplatsen innebär flytten en stor omställning. För killarna från Flyttbolaget är det bara en dag som andra på jobbet, fysiskt en ny arbetsplats. Kanske lite mer organiserad än den genomsnittliga kontorsflytten.

Snabbkoll
Snabbkoll om nya LAS. Illustration: Mattias Käll

Det här gäller i nya lagen om anställningsskydd

Arbetsrätt. Sedan 2022 gäller den nya lagen om anställningsskydd, LAS. Lär dig mer om vad som gäller vid uppsägning och vad skillnaderna är mellan att jobba på en arbetsplats som omfattas eller inte av huvudavtalet.

Mobbning
Mobbning på jobbet. Illustration: Unni von Feilitzen

200 000 svenskar mobbas på jobbet

Arbetsmiljö. En ny studie visar att 200 000 personer i Sverige utsätts för mobbning på jobbet. Det leder ofta till depression, ångest och i värsta fall döden. Det kan vara så många som två personer i veckan som begår självmord till följd av mobbning på arbetsplatsen.

Mikael Löwdin. Foto: John Antonsson

Vad kan facket göra?

Arbetsmiljö. Många medlemmar vänder sig till skyddsombuden när de utsätts för kränkande särbehandling eller mobbning på jobbet. – Det är tyvärr mer vanligt än man tror, säger Mikael Löwdin som är Transports regionala skyddsombud i Västerås.

Gert Andersson förberedde sig inför mötet med chefen genom att anteckna vad som hänt, datum och klockslag, varje gång kollegan hade varit elak mot honom.

”Vi måste prata mer om hur vi uppför oss mot varandra”

Arbetsmiljö. Gert Andersson har jobbat på flera arbetsplatser där det har förekommit mobbning och har själv blivit utsatt för kränkningar. På kongressen 2022 lade han fram en motion om att Transport ska verka för mobbningsfria arbetsplatser.

Döden på jobbet
Vägen var avstängd stora delar av dagen efter dödsolyckan, där två lastbilar frontalkrockade, på väg 26/47 mellan Mullsjö och Sandhem i januari förra året.

Fler förlorade livet i arbetsolyckor

Arbetsmiljö. Under förra året dog 65 personer på jobbet i Sverige. Det är det högsta dödstalet på många år. Chaufförer är bland de värst drabbade av dödliga arbetsplatsolyckor.

Kollegahjälpens logga

”Det är viktigt att prata och ventilera”

Arbetsmiljö. Dödsolyckor på jobbet och dödliga trafikolyckor ökade under 2023. För den lastbilschaufför som råkar ut för ett trauma i arbetet finns hjälp att få. En grupp chaufförer och åkare finns där som kamratstödjare genom Kollegahjälpen.