Uppphandlingen på Arlanda rivs upp

(NY VERSION)) Bemanningsföretaget Proffice fick uppdraget. Bevakningsbolaget Securitas överklagade. Nu gör statliga bolaget Swedavia helt om, avbryter processen och gör om upphandlingen av säkerhetskontrollerna på Arlanda.

– Vi har granskat upphandlingen och upptäckt att vi gjort ett fel. Därför har vi beslutat att avbryta den. En så här omfattande upphandling innehåller många delar av komplicerad natur. Det viktiga nu är att det blir formellt korrekt i slutänden, säger Mats Paulsson, säkerhetsdirektör på Stockholm Arlanda.

Pressmeddelandet kom i helgen, spriddes snabbt spridning på sociala medier och möttes av en del positiva kommentarer från berörda. Det handlar om cirka 850 flygplatskontrollanter på Arlanda som i dag arbetar för Securitas och nu står i oviss väntan. Får de jobba kvar eller kommer de att få söka nya jobb hos en annan uppdragsgivare?

Securitas behåller uppdraget fram till sista maj i år. Sen var det meningen att Proffice skulle ta över säkerhetskontrollerna, enligt Swedavias första beslut. Det handlar om ett prestigefyllt jätteuppdrag, värderat till omkring 275 miljoner kronor per år, som längst i sju år framåt.

Proffice hade redan hunnit teckna kollektivavtal med Transport och gett löfte om att personal som ville skulle få behålla arbetet och följa med över till sin nya arbetsgivare genom så kallad övergång. Nu avbryts planerna och intresserade får möjlighet att lämna nya anbud.

Säkerhetsdirektör Mats Paulsson på Arlanda förtydligar:

– För att vi ska vara transparenta och likabehandla alla inblandade parter så har vi beslutat att avbryta processen och göra om den. Vi beklagar att det blivit så, men det är ingen dramatik i detta, liknande upphandlingar har avbrutits förr. Det viktiga för oss är att göra om processen så att den slutliga upphandlingen genomförs formellt och juridiskt korrekt.

Jerker Nilsson är Transports centrala ombudsman med ansvar för säkerhet och bevakning.

– Att företag överklagar upphandlingar är jättevanligt. Att processen stoppas och upphandlingarna görs om är inte lika vanligt, men det händer när jurister granskar att fel upptäcks. Då får beställaren dra tillbaka sitt beslut, göra om och göra rätt.

Tror du Securitas kommer ta upp konkurrensen med Proffice och lägga ett lägre anbud nu – för att få behålla säkerhetskontrollerna? Enligt uppgifter från Securitas låg bevakningsbolagets bud 25 miljoner kronor högre än Proffices.

– Jag vill inte spekulera i vad som händer framöver, men det väcker säkert mycket funderingar bland flygplatskontrollanterna på Arlanda, säger Jerker Nilsson.

Transportarbetaren har sökt Transportklubbens ordförande Josefine Dalby för Securitas på Arlanda, men ännu inte lyckats nå henne. Hon har tidigare vittnat om stor oro bland flygplatskontrollanterna.

Säkerhetsdirektör Mats Paulsson påpekar han att en ny säkerhetsspärr på tio dagar nu inträder efter beslutet att avbryta upphandlingen. Under den tiden har Proffice och andra möjlighet att överklaga även detta beslut.

– Om ingen överprövar beslutet går vi i gång med en ny upphandling så fort som möjligt. Vår ambition är att vi ska kunna teckna ett nytt avtal senast den 1 maj, säger Mats Paulsson.

Är det realistiskt?

– Det är absolut möjligt. Sedan får man ha med i beräkningen att även det beslutet kan överprövas, tillägger Paulsson.

I pressmeddelandet står det att det första beslutet rivs upp för att ”ett upphandelsrättsligt fel inträffat gällande tidpunkten för när leverantören skall kunna uppfylla auktorisationskravet som bevakningsföretag”. Vad  menas med det?

– Det är lite komplicerat, men utifrån en fråga som kom in under den tid som presumtiva anbudsgivare alltid har möjlighet att ställa frågor förlängdes ett datum för när leverantören ska kunna uppfylla auktorisationskravet. Några som tänkt lämna anbud kan ha missat den tidsförlängningen och därför hoppat av.

– Därmed uppfylldes inte likabehandlingsprncipen och kravet på full transparens. Alla ska ha samma förutsättningar så det var lika bra att ta allting från början, svarar Mats Paulsson.

Det börjar bli knappt om tid – om företaget som ska bemanna säkerhetskontrollerna ska hinna förbereda sig för sommarruschen med semestrar och många resenärer?

– Ja, det är en diskussion vi får ta. Vi kan inte äventyra verksamheten, så vi får kanske titta på hur vi ska lösa frågan under en övergångsperiod.

Finns det möjlighet att förlänga Securitas avtal avtal efter den 31 maj, om upphandlingen drar ut på tiden?

– Det är för tidigt att säga, men det kan finnas såna möjligeter. Vi tittar på alla frågor parallellt.

Vad vill du säga till flygplatskontrollanterna som orar sig över sina jobb?

– Det är alltid olyckligt när det blir så här, men vi försöker lösa det så bra som möjligt för ala inblandade, samtidigt som vi måste leva upp till likabehandlingsprincipen. Det är inte helt enkelt, säger Mats Paulsson.

En kontakt med Profice tyder inte på att företaget tänker överklaga Swedavias beslut att riva upp och göra om upphandlingen.

– Vi inväntar en ny upphandling och att har inte några kommentarer i dagsläget kring detta, svarar bolagets presschef Maria Uggla i ett mejl.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Danmark får behålla vassare cabotageregler

EU. Danmark har tagit strid för vassare cabotageregler mot EU-kommissionen och vunnit kampen. Efter en tvåårig strid ger EU-domstolen den danska regeringen rätt att komplettera reglerna med egna preciseringar. I ministerförhandlingarna om nya transportregler kan domen få stor betydelse.

Svenskar på UNI:s kongress

”Ingen ensam arbetare kan vända tidvattnet”

Bevakning. Amerikanska Christy Hoffman valdes i dag till ny generalsekreterare i servicefackens världsfederation. En delegation från Transport lyssnade på hennes invigningstal på kongressen i brittiska Liverpool.

Arbetsgivare får större rehab-ansvar för sjuka

Sjukförsäkring. Arbetsgivarnas ansvar för att sjuka anställda får rehabilitering stärks den 1 juli. Företagen blir skyldiga att ta fram en plan för hur personal, som varit sjukskriven i 30 dagar, ska komma tillbaka till jobbet igen.

Reza Shahabi busschaufför från Iran

”Vi vill starta fria icke-statliga fackförbund i Iran!”

Internationellt. Reza Shahabi har nyligen släppts ur fängelset efter tortyr och isolering. Davood Razavi har en dom på fem år hängande över sig. Båda var bussförare i Iran. Deras brott? Fackligt engagemang. I kväll berättar de på ett öppet möte.

350 tidningsbud sägs upp och erbjuds ny anställning

Tidningsbud. NWT Gruppen, som bland annat äger Nya Wermlands-Tidningen, säger upp avtalet med Tidningstjänst och startar eget distributionsbolag. Samtliga 350 tidningsbud erbjuds anställning i det nya bolaget.

Ny EU-kontroll av lastbilars utsläpp införs

EU. Ett system för att övervaka och rapportera om utsläpp från personbilar finns redan. EU-parlamentet har nu fattat beslut om att införa ett liknande system för att kontrollera nya lastbilar och bussar. Syftet är att främja miljön.

Taxiföraren Mehdi Ben Sennah

”Det märks att rånen blivit färre”

Taxi. En positiv nyhet inom taxibranschen: Antalet rån mot chaufförerna har stadigt gått ner de senaste tio åren. Den statistiken förvånar inte Mehdi Ben Sennah, taxiförare i Stockholm sedan över tio år.

sedlar och ett kontokort

Förslag: Bankerna ska ta ansvar för kontanter

Värdetransporter. De största bankerna ska se till att svenska folket kan ta ut pengar och företag ska ha möjlighet att lämna in en dagskassa, föreslår en utredning. – Vi tycker att deras slutsatser är mitt i prick, säger Stefan H Johansson, försäljningschef på Loomis Sverige.

Bättre villkor när Stockholm upphandlar färdtjänst

Taxi. Taxibolagen i Stockholms län sitter just nu och räknar på vad de vill ha betalt för att köra färdtjänst från den 1 april nästa år. Nya krav i upphandlingen slår fast att chaufförerna ska ha lön enligt kollektivavtal och 40-timmars arbetsveckor.

Bil med taxiskylt

Taxiförare drabbas av olyckor och våld i hela Norden

Taxi. Långa arbetspass, olyckor och våld – allt detta drabbar taxichaufförer i Norden. En enkät visar att skillnaderna inte är så stora mellan länderna. Nära hälften av förarna har varit med om en olycka.

Strejkrätten
Arbetsmarknadens parter var med på pressträffen.

Parterna överens om hur konfliktlagen ska ändras

Stridsåtgärder. Fack och arbetsgivare förekommer regeringen och föreslår gemensamt hur konflikträtten kan förändras. Strejk eller blockad som inte syftar till att uppnå kollektivavtal tillåts inte.

Bakgrund: Så funkar förslaget

Stridsåtgärder. Det handlar om paragrafen som styr fredsplikten och definierar vad som är otillåtna stridsåtgärder.

Bakgrund: Så funkar förslaget

Politik. Förslaget på ny lagstiftning innebär ett tillägg i medbestämmandelagens paragraf 41. Paragrafen styr fredsplikten och definierar vad som är otillåtna stridsåtgärder.

Arbetsmarknadens parter var med på pressträffen.

Parterna överens om hur konfliktlagen ska ändras

Politik. Fack och arbetsgivare föreslår gemensamt hur konflikträtten kan förändras. Regeringen köper omedelbart förslaget. Grunden är oförändrade rättigheter att ta till konfliktåtgärder för den part som vill ha kollektivavtal. Men strejk eller blockad som inte syftar till att uppnå kollektivavtal tillåts inte.

EU-utskott: Begränsa cabotage till 24 timmar och kräv mindre vila

UPPDATERAD. Lika lön ska gälla för förare som kör cabotagetransporter och det ska gå att skjuta på den långa vilan i upp till tre veckor. Det är några av de saker EU-parlamentets transportutskott tagit ställning till när tre olika förslagspaket röstades igenom i går kväll.