Upphandling överklagad i Sörmland

Färdtjänsten i Sörmland är en följetong. I dag står det klart att det senast beslutet om nya entreprenörer har överklagats. Ett av de ifrågasatta företagen drivs av hustrun till mannen bakom dagens kritiserade färdtjänstbolag.

Skatteskulder och konkurser. Chaufförer som inte fått lön i tid och bilar som använts trots körförbud. Färdtjänsten i Sörmland har inte fungerat som landstinget önskat. Men från nästa år ska nya entreprenörer ta över – och en av dem kan ha nära släktkopplingar med den nuvarande.

När upphandlingen presenterades för ett par veckor sedan vann ett företag som drivs av Usnija Salimovic i två kommuner. Hon är gift med Sultan Salimovic, mannen bakom nuvarande färdtjänstföretaget Nävertorp specialtransport.

I dag står det klart att en konkurrent har överklagat beslutet. Kollektivtrafikmyndigheten i Sörmland måste därmed se över upphandlingen igen. Förra gången var det så många som begärde överprövning att hela upphandlingen gjordes om från start.

Usnija Salimovic företag heter K-holm vård o omsorg AB. Det startades 2014 och skulle, enligt det ursprungliga beslutet köra färdtjänsten i Nyköping och Flen från den 1 januari.

– Jag ska inte ta över några chaufförer från Nävertorp, säger Usnija Salimovic. Det blir jag som till hundra procent kommer att driva företaget.

Från chaufförshåll hörs en hel del tvivel om den saken. När Transportarbetaren pratar med taxiförare i Nävertorp är de övertygade om att Sultan Salimovic ligger bakom hustruns företag.

Katarina Olsson är verksamhetschef på Sörmlands kollektivtrafikmyndighet.

– När vi har kollat att anbudsgivarna uppfyller alla våra krav går vi på lägsta pris, säger hon. Vi har fokuserat ännu mer på att förarna ska vara utbildade och certifierade för färdtjänstjobb den här gången. Och målet är säkerhet och trygghet för resenärerna.

Känns det bra att anlita ett färdtjänstföretag som drivs av Usnija Salimovic, gift med Sultan Salimovic vars företag ni har haft stora problem med?

– Det är inget vi kan ta hänsyn till. Vi följer lagar och förordningar när det gäller upphandling, säger Katarina Olsson, som efter överklagandena får ta tag i saken igen.

Kjell Arbestål, ombudsman på Transport i Sörmland, har desto fler synpunkter på att K-holm vård o omsorg kan komma att köra färdtjänst i två kommuner.

– Företaget har inte kollektivavtal, inga försäkringar och är inte registrerat som arbetsgivare hos arbetsförmedlingen, säger han.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Elektroniska staket mot terror på väg – men dröjer

Åkeri. Geofencing? Som ett vapen mot terrorister i lastbilar har metoden blivit allt mer aktuell. Tester är på gång. En statlig utredning ska snart presenteras. Men vad innebär egentligen elektroniska staket, även kallade geofencing?

Åkerier förlorar uppdrag efter momsbeslut

Åkeri. Skatteverket kräver tre åkerier i Skaratrakten på flera miljoner kronor i moms och skattetillägg. Enligt beslutet har de köpt diesel från Östeuropa, och då medverkat till bedrägeri som syftade till att undkomma momsen. Logistikkoncernen XR har avbrutit allt samarbete med de tre åkerierna.

Transport går vidare efter enkät om övergrepp

Sexuella trakasserier. Nu vet Transports förbundsstyrelse att sexuella trakasserier, kränkningar och övergrepp förekommer inom förbundet. Alla som är anställda eller har ett fackligt uppdrag ska inom kort få ett tydligt besked om vem de ska vända sig till om de råkar illa ut.

Transport med i världskampanj mot kvinnovåld

Internationellt. Världsfacket kräver stopp för våld och trakasserier mot kvinnor i arbetslivet. Under 23 dagar pågår kampanjen som ska få FN att skriva in detta i en ny konvention.

Elva transportare på kurs.

”Hej! Det är väl en bra början”

Facket. Här ska det tränas på att ringa. Elva transportare ägnar onsdagen åt en introduktion i att ringa medlemmar. Före valet ska minst hälften – eller helst alla 59 000 – av fackets medlemmar få en signal från Transport.

Ändrade arbetsmiljöregler oroar LO-facken

Arbetsmiljö. Trots hård kritik från LO drar Arbetsmiljöverket i gång en stor översyn av arbetsmiljöreglerna. Dagens 72 föreskrifter som styr allt från asbestsanering på byggen till skärmaskiner i storkök ska bantas till 17.

Flygplatskontrollanter tränar närstrid i ryska uniformer

Bevakning. De jobbar i säkerhetskontrollen på Arlanda. På fritiden ägnar de sig åt att träna närstrid och hantera vapen. Nyheten om säkerhetsvakterna som också klär sig i ryska uniformer under sina klubbmöten slog ner som en bomb hos arbetsgivaren Nokas i morse.

Taxi-vd lämnar chefsjobbet

Taxi. Chefen för Sverigetaxi i Stockholm lämnar vd-jobbet. Det första den nya koncernchefen gör är att tillsätta en tillfällig vd. Den förra blir rådgivare i koncernledningen.

Flyttfirma kräver miljoner i skadestånd av staten

Flyttbranschen. En flyttfirma i Stockholm kräver skadestånd från staten. Bolaget vill ha ersättning för förlorade uppdrag och intäkter efter tidigare anklagelser om brott mot konkurrenslagen.

Genmäle från Texab

Lagerarbete. Transportarbetaren har publicerat flera artiklar om flytt- och bemanningsföretaget Texab, som bland annat har uppdrag för Postnord. Texabs vd Torbjörn Ulf har begärt ett genmäle efter den centrala förhandling som hölls mellan Texab och Transport i går, tisdagen den 6 februari.

”Då blir det provanställning på livstid”

Politik. Ett generalangrepp mot den svenska modellen, recenserar Markus Pettersson Moderaternas tankar kring turordningsreglerna för den som är anställd. Han är facklig-politisk sekreterare hos Socialdemokraterna.