Upphandling överklagad i Sörmland

Färdtjänsten i Sörmland är en följetong. I dag står det klart att det senast beslutet om nya entreprenörer har överklagats. Ett av de ifrågasatta företagen drivs av hustrun till mannen bakom dagens kritiserade färdtjänstbolag.

Skatteskulder och konkurser. Chaufförer som inte fått lön i tid och bilar som använts trots körförbud. Färdtjänsten i Sörmland har inte fungerat som landstinget önskat. Men från nästa år ska nya entreprenörer ta över – och en av dem kan ha nära släktkopplingar med den nuvarande.

När upphandlingen presenterades för ett par veckor sedan vann ett företag som drivs av Usnija Salimovic i två kommuner. Hon är gift med Sultan Salimovic, mannen bakom nuvarande färdtjänstföretaget Nävertorp specialtransport.

I dag står det klart att en konkurrent har överklagat beslutet. Kollektivtrafikmyndigheten i Sörmland måste därmed se över upphandlingen igen. Förra gången var det så många som begärde överprövning att hela upphandlingen gjordes om från start.

Usnija Salimovic företag heter K-holm vård o omsorg AB. Det startades 2014 och skulle, enligt det ursprungliga beslutet köra färdtjänsten i Nyköping och Flen från den 1 januari.

– Jag ska inte ta över några chaufförer från Nävertorp, säger Usnija Salimovic. Det blir jag som till hundra procent kommer att driva företaget.

Från chaufförshåll hörs en hel del tvivel om den saken. När Transportarbetaren pratar med taxiförare i Nävertorp är de övertygade om att Sultan Salimovic ligger bakom hustruns företag.

Katarina Olsson är verksamhetschef på Sörmlands kollektivtrafikmyndighet.

– När vi har kollat att anbudsgivarna uppfyller alla våra krav går vi på lägsta pris, säger hon. Vi har fokuserat ännu mer på att förarna ska vara utbildade och certifierade för färdtjänstjobb den här gången. Och målet är säkerhet och trygghet för resenärerna.

Känns det bra att anlita ett färdtjänstföretag som drivs av Usnija Salimovic, gift med Sultan Salimovic vars företag ni har haft stora problem med?

– Det är inget vi kan ta hänsyn till. Vi följer lagar och förordningar när det gäller upphandling, säger Katarina Olsson, som efter överklagandena får ta tag i saken igen.

Kjell Arbestål, ombudsman på Transport i Sörmland, har desto fler synpunkter på att K-holm vård o omsorg kan komma att köra färdtjänst i två kommuner.

– Företaget har inte kollektivavtal, inga försäkringar och är inte registrerat som arbetsgivare hos arbetsförmedlingen, säger han.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Hamnarbetarförbundet presskonferens

Hamnstrejken kan bli olaglig

Hamn. Hamnarbetarförbundet varslar om punktstrejker i nio hamnar och blockad mot övertid, inhyrning och nyanställning i ytterligare tre. Stridsåtgärderna startar den 23 januari. Mycket talar för att en konflikt med denna grund blir förbjuden den 1 januari nästa år.

Protester utanför EU-parlamentet.

Oklart läge för vägpaketet i EU

EU. Stämningen var hetsig både i EU-parlamentet och utanför i morse. Transportutskottet debatterade och röstade om det stora vägpaketet. Förhoppningar om EU-krav på schystare villkor grusades delvis. Men sista ordet är inte sagt än.

Lastbilstrailrar på tåg stoppas

Tåg. All trafik med lastbilstrailrar lastade på järnvägsvagn stoppas i Danmark efter olyckan som tog åtta liv. Ett fel på låsningsmekanismen som ska hålla fast lastbilssläpet på tåget har avslöjats.

Åtta av tio Uber-förare fuskade med taxametern

Taxi. Ett säkerhetsföretag åkte Uber-taxi 112 gånger. Det visade sig att åtta av tio förare knappade in för låga belopp i taxametern, enligt undersökningenen som Taxiförbundet genomfört.

Färdtjänstföretag lurar förare på lön

Taxi. Taxiraketen i Falkenberg blev stor vinnare när Hallandstrafiken upphandlade färdtjänst. Men många förare blev blåsta på lön och vid årsskiftet införde bolaget procentlön, rakt ackord, trots att upphandlaren kräver månadslön. Transport förhandlade nyligen fram ett kännbart skadestånd.

Väktare misshandlad och bunden

Bevakning. En ensamarbetande väktare i Ystad blev bunden, misshandlad och rånad i söndags kväll. Förövarna fick med sig en väska med pengar, som färgas och blir obrukbara när väskan öppnas. Väktaren har kommit hem från sjukhuset och ringt Transport.

Rekordmånga trafikanter anmälde viltolycka

Trafiksäkerhet. 2018 blev ett rekordår för viltolyckor. Polisen fick in totalt 63 641 anmälningar från trafikanter som kört på djur. Rådjur dominerar stort, med närmare 47 000 anmälningar. På andra plats kommer vildsvin, med drygt 6 900 påkörningar.

Vincent Verheyen spelade in en film.

Filmen där Vincent rasar mot lönen från SDR

Reklamutdelare. 40 spänn i timmen för att släpa runt på reklam i ett vinterkallt Västervik. Vincent Verheyen blev chockad när han såg sin lön – sedan spelade han in en film.

Dödsolyckor i jobbet ökade 2018

Arbetsmiljö. Under 2018 dog 48 arbetstagare i olyckor på jobbet. Sju av dem var lastbilschaufförer. En jobbade som lastbilsmekaniker. Ytterligare fyra personer klämdes till döds i arbete vid lastbilar eller med lastbilsgods.

Ännu en chaufför omkom på jobbet

Åkeri. Det nya året var bara 15 timmar gammalt när en lastbilschaufför dog i en arbetsplatsolycka. Mannen, som var i 55-årsåldern, omkom när han skulle lasta bilen med en truck på ICA:s stora lager i Helsingborg.

Konkursbesked väntar för skånskt taxibolag

Taxi. Ringduve taxi i Skåne har begärts i konkurs. Malmö stad har därför hävt avtalet i förtid och lägger över skolskjutsarna på Taxi Kurir. 270 elever i särskolan får nya chaufförer när terminen startar.

Psykpatient i bilen när taxiföraren kraschade

Färdtjänst. Många färdtjänstförare har kört kunder som varit våldsamma eller hotfulla. I början av 2018 dog en stökig psykpatient och en samåkande äldre kvinna när taxichauffören tappade kontrollen över bilen och kraschade in i ett träd. Föraren misstänktes först för vållande till annans död, men friades.

Hamnarbetarförbundet blir utan eget avtal

Hamn. Transports konkurrentfack, Hamnarbetarförbundet, och Sveriges Hamnar har avbrutit förhandlingarna om ett separat kollektivavtal. Förbundet har varit avtalslöst sedan det bildades 1972.