Miljöarbetarnas förhandlingsdelegation hos Svenskt Näringsliv.
Close
Miljöarbetarnas förhandlingsdelegation hos Svenskt Näringsliv.
Close

Transports sopgubbar kliver in i lönematchen

I dag, tisdag, fortsätter Transport avtalsförhandlingarna. Miljöarbetarna är den tredje gruppen som kliver in i ringen, efter åkeri/terminal och hamnarna där förhandlingarna redan startat. Ännu är inget avtalsområde klart. Samtidigt har fackförbundet Byggnads tagit ut omkring 1 600 byggjobbare i strejk.

Årets stora avtalsrörelse fick en trög start. Många fackförbund mötte arbetsgivare som var ovilliga att förhandla innan industrin gjort upp med arbetsgivarna. Deras uppgörelse tecknades till slut den 31 mars och gav 2,2 procent.

Den 29 mars klev Transport in på banan med 32 000 chaufförer och terminalarbetare. Förbundets stora förhandlingsdelegation, omkring 30 personer, har kallats in i två omgångar – totalt fem dagar.

I går, måndag, fortsatte matchen – på kanslinivå. Transport och motparten, Biltrafikens arbetsgivareorganisation (BA), höll på till klockan 21.30, men uppges fortfarande stå långt från varandra. Förhandlingarna fortsätter i dag. Transports ordförande Lars Lindgren och förbundsjurist Marcel Carlstedt möter BA.

Parallellt kliver alltså miljöarbetarna ner i startblocken. Delegation består av tolv personer och under dagen leds förhandlingsarbetet av ombudsmännen Joakim Guttman, Magnus Larsson och Lars Mikaelsson.

I årets avtalsrörelse lyckades LO-förbunden inte ena sig om gemensamma krav, en så kallad samordning. När haveriet var ett faktum i höstas gick LO-ledningen ut med att LO inte kommer att bestämma något märke.

Trots det har LO-ledningen nu gått ut med ”rekommendationer” till förbunden som alltjämt är inne i avtalsmatchen att följa industrins uppgörelse på 2,2 procent. Utspelet gjordes tillsammans med Svenskt Näringsliv och har retat upp medlemmar i åtskilliga fackförbund.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Elektroniska staket mot terror på väg – men dröjer

Åkeri. Geofencing? Som ett vapen mot terrorister i lastbilar har metoden blivit allt mer aktuell. Tester är på gång. En statlig utredning ska snart presenteras. Men vad innebär egentligen elektroniska staket, även kallade geofencing?

Åkerier förlorar uppdrag efter momsbeslut

Åkeri. Skatteverket kräver tre åkerier i Skaratrakten på flera miljoner kronor i moms och skattetillägg. Enligt beslutet har de köpt diesel från Östeuropa, och då medverkat till bedrägeri som syftade till att undkomma momsen. Logistikkoncernen XR har avbrutit allt samarbete med de tre åkerierna.

Transport går vidare efter enkät om övergrepp

Sexuella trakasserier. Nu vet Transports förbundsstyrelse att sexuella trakasserier, kränkningar och övergrepp förekommer inom förbundet. Alla som är anställda eller har ett fackligt uppdrag ska inom kort få ett tydligt besked om vem de ska vända sig till om de råkar illa ut.

Transport med i världskampanj mot kvinnovåld

Internationellt. Världsfacket kräver stopp för våld och trakasserier mot kvinnor i arbetslivet. Under 23 dagar pågår kampanjen som ska få FN att skriva in detta i en ny konvention.

Elva transportare på kurs.

”Hej! Det är väl en bra början”

Facket. Här ska det tränas på att ringa. Elva transportare ägnar onsdagen åt en introduktion i att ringa medlemmar. Före valet ska minst hälften – eller helst alla 59 000 – av fackets medlemmar få en signal från Transport.

Ändrade arbetsmiljöregler oroar LO-facken

Arbetsmiljö. Trots hård kritik från LO drar Arbetsmiljöverket i gång en stor översyn av arbetsmiljöreglerna. Dagens 72 föreskrifter som styr allt från asbestsanering på byggen till skärmaskiner i storkök ska bantas till 17.

Flygplatskontrollanter tränar närstrid i ryska uniformer

Bevakning. De jobbar i säkerhetskontrollen på Arlanda. På fritiden ägnar de sig åt att träna närstrid och hantera vapen. Nyheten om säkerhetsvakterna som också klär sig i ryska uniformer under sina klubbmöten slog ner som en bomb hos arbetsgivaren Nokas i morse.

Taxi-vd lämnar chefsjobbet

Taxi. Chefen för Sverigetaxi i Stockholm lämnar vd-jobbet. Det första den nya koncernchefen gör är att tillsätta en tillfällig vd. Den förra blir rådgivare i koncernledningen.

Flyttfirma kräver miljoner i skadestånd av staten

Flyttbranschen. En flyttfirma i Stockholm kräver skadestånd från staten. Bolaget vill ha ersättning för förlorade uppdrag och intäkter efter tidigare anklagelser om brott mot konkurrenslagen.

Genmäle från Texab

Lagerarbete. Transportarbetaren har publicerat flera artiklar om flytt- och bemanningsföretaget Texab, som bland annat har uppdrag för Postnord. Texabs vd Torbjörn Ulf har begärt ett genmäle efter den centrala förhandling som hölls mellan Texab och Transport i går, tisdagen den 6 februari.

”Då blir det provanställning på livstid”

Politik. Ett generalangrepp mot den svenska modellen, recenserar Markus Pettersson Moderaternas tankar kring turordningsreglerna för den som är anställd. Han är facklig-politisk sekreterare hos Socialdemokraterna.